dexter83 pisze: ↑17 sty 2025, 21:25
Cześć rozegrałem, pierwszą "testową" wersję Nemesisa. Pojawiło się kilka pytań:
Pytanie nr1 .
Tura Obcego: Rozpatruje kolejne kroki - walka, karta, ogień itp. Na koniec kolonizowanie, Losuje żeton i wyciągam pusty - efekt każdy gracz wykonuje rzut na szmery. Rzucam i mam spotkanie losuje korytarz w którym jest szmer. Usuwam wszystkie znaczniki losuje obcego Czy jestem atakowany czy atakuje Jeśli to ja jestem atakowany mnie to rozpatruje tylko akcje obcego I w swojej Turze atakuje ją : wydaje kartę za strzał itp ?
Pytanie nr2- da się pozbyć ognia z pomieszczenia ?
Pytanie nr3 - po co są jaja ? Przenoszę/pojawiają się dopiero jak odkryje gniazdo ?
Pytanie nr4 - co oznaczają strzałki na karcie obcego zamiast ilości żyć ? Czytałem że to ucieczka obcego. Rozumiem że potwór ucieka do pomieszczenia obok co w takim razie z efektem na dole karty - np głęboką rana ? Na który kafel ucieka skoro nie ma nic napisane na karcie?
Pytanie nr5 - czy jeżeli wdaje się w walkę akcja na szmery daje negatywny efekt i nie udaje mi się zabić obcego moja tura się kończy ? Można uciec ale dopiero po rozpatrzeniu akcji potwora ?
Pytanie nr 6 - czy w trakcie walki mogę użyć akcji związanych z walką ? Czy można to zrobić przed walką ?
1. Przez twój brak interpunkcji trudno zrozumieć o co ci chodzi. Wyciągasz żeton, porównujesz liczbe kart na rece z liczba, jak jest mniejsza liczba kart to jest atak z zakoczenia i ciagniesz karte (chyba, ze to larwa, to nie). No w swojej turze mozesz atakowac obcego - podstawowa mechanika gry.
2. Tak - gasnica albo sluza powietrzna. Nie pamietam czy byl jeszcze jakis sposob.
3. Niektóre zadania ich wymagają + badając je w laboratorium odkrywasz słabość intruza. Tak.
4. Efekt w lewym górnym rogu rozpatrujesz kiedy potwór dostaje obrazenia. Reszte karty wtedy olewasz. Jak jest strzałka, gdy zadajesz obrazenia to wtedy to wyciagasz karte wydarzenia i patrzysz na liczbe na górze (niezależnie jakie są tam napisane stadia obcego). Na tekst na karcie ataku patrzysz kiedy to obcy cie atakuje (wtedy olewasz liczbe/strzalke w lewym górnym rogu). Jest to opisane porządnie w instrukcji.
5. Totalnie nie rozumiem tego pytania xD Co to w ogóle jest akcja na szmery? Twoja tura konczysz się jak zrobisz dwie akcje lub spasujesz. No albo umrzesz lub uciekniesz ze statku.
6. Kiedy jakie akcje możesz używać mówi o tym pistolet (tylko w walce), przekreslony (tylko poza walka), lub jego brak (zawsze) w rogu karty (górny prawy lub lewy, nie pamietam). Akcje podstawowe jakie mozesz uzywac w walce to strzał, walka wrecz i ucieczka. Żadnych innych.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)