Na dnie morza / Finspan (D. Gordon, M. O’Connell)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Mevlex
Has thanked: 43 times
Been thanked: 36 times

Na dnie morza / Finspan (D. Gordon, M. O’Connell)

Post autor: Mevlex »

Obrazek
Obrazek
https://stonemaiergames.com/games/finspan/

Stonemaier Games nie zatrzymują się w produkcji gier wingspanopodobnych i na ten rok szykują kolejną grę w tej serii - Finspan. Tym razem będziemy zagrywać na swoją matę karty rybek. Zachowali zmianę z Wyrmspana - mepelki. Jaja będą tym razem kartonowe, co powinno zmniejszyć koszt gry.

Wyrmspan ominąłem bo tematycznie mi nie leżała. Ta tematyka niby lepsza, ale chyba kolejna bardzo podobna gra jest mi potrzebna (choć GWT mam wszystkie trzy na półce i nie zamierzam się ich pozbyć :D ). Szczególnie że na ten rok zapowiedziany jest kolejny dodatek do wingspana.

A Wy jak? Sprawdzicie? I co uważacie na temat takiej polityki wydawniczej?
Ostatnio zmieniony 09 sty 2025, 11:18 przez Mevlex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1750 times
Been thanked: 1259 times

Re: Finspan (D. Gordon, M. O’Connell)

Post autor: garg »

W pierwszej chwili spojrzałem na kalendarz, czy to aby nie prima aprilis :lol: . Bo brzmi na tyle zabawnie, że to prawie jak szydera wydawcy z samego siebie.

Ale co do samej idei wydawania gier podobnych, bazujących na jakiejś znanej marce, nie mam specjalnych zastrzeżeń. W końcu mamy wolny rynek :) .
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
Urkeith
Has thanked: 229 times
Been thanked: 169 times

Post autor: Urkeith »

Jak zwykle klienci zagłosują portfelem, a wydawca sam oceni czy taka polityka odcinania kuponów mu się opłaca. Dla mnie to jest dość kuriozalne :P
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3888 times

Post autor: japanczyk »

Jedynym problemem jest to, ze wizerunkowo podpinaja pod popularnego Wingspana, bo mechanicznie jakies podobienstwa sa, ale to jednak inna gra
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 41 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Zaan84 »

Problemem? Większym problemem IMO byłoby, gdyby to była taka sama gra tylko z innym theme. To chyba dobrze że rózne wersje grają inaczej.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2025, 20:21 przez Zaan84, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 375 times
Been thanked: 413 times

Post autor: tomb »

Też w pierwszej chwili pomyślałem, że żart primaaprilisowy, nawet pomyślałem, że ktoś odkopał stary wątek i odgrzał kotleta.

Dla mnie - pas. Zwłaszcza kategoria "light" na stronie wydawcy nie zachęca. Jakiegoś mózgożera to był może i przyjął, ale kolejny familijniak? Eee...
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3888 times

Post autor: japanczyk »

Zaan84 pisze: 08 sty 2025, 18:59 Problemem? Większym problemsm IMO byloby, gdyby to byla taka sama gra tylko z innym theme. To chyba dobrze ze rózne wersje grają inaczej.
Problemem dla ludzi, którzy mówią że to odcinanie kuponów
wirusman
Has thanked: 93 times
Been thanked: 30 times

Post autor: wirusman »

Idealnie można potem podpiąć zasady odnoszące się do odwiecznej walki uciśnionych ryb kontra ptaków.
sleyoo
Has thanked: 27 times
Been thanked: 13 times

Post autor: sleyoo »

No i fajnie ,ptaki ble,smoki ble, ryby? biere!!!!
Awatar użytkownika
Padre
Has thanked: 24 times
Been thanked: 199 times

Post autor: Padre »

Co to jest "World of Wingspan"? Chodzi o ten mityczny świat, w którym występują ptaki? Tę tajemniczą krainę pełną ekscytujących istot: sójek, wróbli i bocianów? Niesamowite, że udało im się zaklepać prawa do tego IP. W Disneyu polecą głowy, chyba że powalczą o wydzielenie praw do filmów i seriali...
Xyhoo
Has thanked: 442 times
Been thanked: 229 times

Post autor: Xyhoo »

Skoro Carcassonne Star Wars przeszło, to Na skrzydłach ryb też przejdzie :D Z pobieżnego czytania instrukcji wychodzi mi, że dość mocno się różni. No i zdecydowanie lepszy temat niż smoki
Awatar użytkownika
Zet
Has thanked: 194 times
Been thanked: 196 times

Post autor: Zet »

Xyhoo pisze: 08 sty 2025, 22:18 Skoro Carcassonne Star Wars przeszło, to Na skrzydłach ryb też przejdzie :D
Ooo właśnie, za rok może doczekamy się na X-Wingspan???

Niby od hodowania zwierzątek mam smoki, od oceanów mam Endeavour Deep See. Ale temu będę się przyglądał z ciekawości i na wszelki wypadek.
Awatar użytkownika
Furan
Has thanked: 13 times
Been thanked: 248 times

Post autor: Furan »

To ja proponuję polski tytuł: Na skrzelach!
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!

(S) Great Plains, Moon River, Im Schatten des Kaisers, Arkana Magii, Chartae, Jedzie pociąg z daleka, Paco Sako
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 176 times
Been thanked: 483 times

Post autor: kurdzio »

Furan pisze: 08 sty 2025, 23:29 To ja proponuję polski tytuł: Na skrzelach!
+1 :D

Przejrzałem instrukcję i w sumie nie spodziewam się fajerwerków, ale na pewno sprawdzę jak nadarzy się okazja (cenowa bądź eventowa). Niby tylko 125 kart + 10 startowych (w smokach było więcej), to w Ptakach Azji było niecałe 100 a bawiłem się bardzo dobrze przez wiele partii.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 128 times
Been thanked: 302 times

Post autor: Niewodnik »

Idąc logiką kolegi z tematu o recenzentach - Finspan to pewny sukces ;)
toblakai
Has thanked: 399 times
Been thanked: 410 times

Post autor: toblakai »

Biorę, ale tylko w promocji z kartą Karpia.
Lehto1
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times

Post autor: Lehto1 »

Furan, you make my day :lol:
Awatar użytkownika
sopel82
Has thanked: 236 times
Been thanked: 224 times

Post autor: sopel82 »

Rebel już ogłosił w zapowiedziach. Polski tytuł to "Na Dnie Morza".

Wciel się w jednego z badaczy, którzy poznają wodną faunę, zanurzając się w kolejne warstwy mórz i oceanów: od wielobawnej płycizny, przez strefę mroku, aż po pogrążone w całkowitych ciemnościach głębiny! W tej strategicznej planszówce ryby, które odkryjesz w ciągu 4 tygodni, będą przynosiły Ci korzyści podczas kolejnych zanurzeń. Każdy dostępny sektor nurkowania pozwala skoncentrować badania na którymś z kluczowych

Co do zasadności bieznesowej, to Stonemaier zamówili na początek nakład 80tys sztuk (mówimy tylko o angielskiej), większy niż Wyrmspan, więc mocno wierzą w ten tytuł. Wingspan to ich żyła złota, kolejne rozszerzenie od Elizabeth Hargrave idzie bardzo bardzo wolno, więc nie dziwię się że eksplorują inne kierunki.

EDIT. @Mevlex skąd info, że rozszerzenie wingspan zapowiedziane na ten rok? w ich rozpisce wciąż widnieje jako "Q? 202?" i status od wielu miesięcy tkwi na tym samym: art/ development/blind playtesting.
Mevlex
Has thanked: 43 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Mevlex »

sopel82 pisze: 09 sty 2025, 10:34
EDIT. @Mevlex skąd info, że rozszerzenie wingspan zapowiedziane na ten rok? w ich rozpisce wciąż widnieje jako "Q? 202?" i status od wielu miesięcy tkwi na tym samym: art/ development/blind playtesting.
Z ich strony właśnie. Teraz sprawdziłem. Musiałem coś źle zapamiętać. W każdym razie wyjdzie pewnie w 2026.
Xyhoo

Re: Finspan / Na dnie morza (D. Gordon, M. O’Connell)

Tytuł Na skrzelach IMO byłby zbyt podobny wizualnie do Na skrzydłach, przeszkadzałoby to w marketingu. Ja bylem team Na Płetwach, no ale to nie ja decyduję
Awatar użytkownika
Brylantino
Been thanked: 216 times

Post autor: Brylantino »

A ja akurat rozumiem decyzję Rebela - danie "Na Płetwach" trochę brzmi, jakby cała gra to był reskin.

Jednak przy "Na Dnie Oceanu" - od razu ucina podobieństwa do Na Skrzydłach i trochę mocniej sugeruję "halo! to inna gra"
Awatar użytkownika
Coen
Has thanked: 507 times
Been thanked: 146 times

Post autor: Coen »

Mi od razu tytuł skojarzył się z piosenką z Małej
Syrenki (za dużo bajek z dziećmi oglądałem) - "Na morza dnie". Ale podejrzewam, że takiego tytułu wybrać nie mogli w związku właśnie z powyższym.
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
Sloth
Has thanked: 125 times
Been thanked: 108 times

Post autor: Sloth »

Pewnie przytulę bo bardzo lubię całą serię. Obecnie jestem w fazie ogrywania ptaków Azji solo i w duecie. Natomiast jak pojawi się seria gdzie będą jaszczurki, węże itp. zwierzątka to biorę dla samych kart ;)
Quimeen
Has thanked: 17 times
Been thanked: 97 times

Post autor: Quimeen »

Xyhoo pisze: 09 sty 2025, 11:44 Tytuł Na skrzelach IMO byłby zbyt podobny wizualnie do Na skrzydłach, przeszkadzałoby to w marketingu. Ja bylem team Na Płetwach, no ale to nie ja decyduję
Mówisz że Na skrzelach byłoby zbyt podobne do Na skrzydłach i przeszkadzało by to w marketingu Rebelowi, dlatego Stonemaier nazwał grę Finpan aby było podobne do Wingspan aby pomóc w marketingu tej gry? Brzmi logicznie.
Xyhoo

Re: Na dnie morza / Finspan (D. Gordon, M. O’Connell)

Wingspan i Finspan wyglądają inaczej, bo czytamy od lewej. Na skrzelach ludzie by mogli z rozpędu czytać Na skrzydłach. Z tego samego powodu Spider-man ma tę kreseczkę w środku, żeby nie wyglądać jak Superman
ODPOWIEDZ