Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Stonemaier Games nie zatrzymują się w produkcji gier wingspanopodobnych i na ten rok szykują kolejną grę w tej serii - Finspan. Tym razem będziemy zagrywać na swoją matę karty rybek. Zachowali zmianę z Wyrmspana - mepelki. Jaja będą tym razem kartonowe, co powinno zmniejszyć koszt gry.
Wyrmspan ominąłem bo tematycznie mi nie leżała. Ta tematyka niby lepsza, ale chyba kolejna bardzo podobna gra jest mi potrzebna (choć GWT mam wszystkie trzy na półce i nie zamierzam się ich pozbyć ). Szczególnie że na ten rok zapowiedziany jest kolejny dodatek do wingspana.
A Wy jak? Sprawdzicie? I co uważacie na temat takiej polityki wydawniczej?
Ostatnio zmieniony 09 sty 2025, 11:18 przez Mevlex, łącznie zmieniany 1 raz.
W pierwszej chwili spojrzałem na kalendarz, czy to aby nie prima aprilis . Bo brzmi na tyle zabawnie, że to prawie jak szydera wydawcy z samego siebie.
Ale co do samej idei wydawania gier podobnych, bazujących na jakiejś znanej marce, nie mam specjalnych zastrzeżeń. W końcu mamy wolny rynek .
Zaan84 pisze: ↑08 sty 2025, 18:59
Problemem? Większym problemsm IMO byloby, gdyby to byla taka sama gra tylko z innym theme. To chyba dobrze ze rózne wersje grają inaczej.
Problemem dla ludzi, którzy mówią że to odcinanie kuponów
Co to jest "World of Wingspan"? Chodzi o ten mityczny świat, w którym występują ptaki? Tę tajemniczą krainę pełną ekscytujących istot: sójek, wróbli i bocianów? Niesamowite, że udało im się zaklepać prawa do tego IP. W Disneyu polecą głowy, chyba że powalczą o wydzielenie praw do filmów i seriali...
Skoro Carcassonne Star Wars przeszło, to Na skrzydłach ryb też przejdzie Z pobieżnego czytania instrukcji wychodzi mi, że dość mocno się różni. No i zdecydowanie lepszy temat niż smoki
Furan pisze: ↑08 sty 2025, 23:29
To ja proponuję polski tytuł: Na skrzelach!
+1
Przejrzałem instrukcję i w sumie nie spodziewam się fajerwerków, ale na pewno sprawdzę jak nadarzy się okazja (cenowa bądź eventowa). Niby tylko 125 kart + 10 startowych (w smokach było więcej), to w Ptakach Azji było niecałe 100 a bawiłem się bardzo dobrze przez wiele partii.
Rebel już ogłosił w zapowiedziach. Polski tytuł to "Na Dnie Morza".
Wciel się w jednego z badaczy, którzy poznają wodną faunę, zanurzając się w kolejne warstwy mórz i oceanów: od wielobawnej płycizny, przez strefę mroku, aż po pogrążone w całkowitych ciemnościach głębiny! W tej strategicznej planszówce ryby, które odkryjesz w ciągu 4 tygodni, będą przynosiły Ci korzyści podczas kolejnych zanurzeń. Każdy dostępny sektor nurkowania pozwala skoncentrować badania na którymś z kluczowych
Co do zasadności bieznesowej, to Stonemaier zamówili na początek nakład 80tys sztuk (mówimy tylko o angielskiej), większy niż Wyrmspan, więc mocno wierzą w ten tytuł. Wingspan to ich żyła złota, kolejne rozszerzenie od Elizabeth Hargrave idzie bardzo bardzo wolno, więc nie dziwię się że eksplorują inne kierunki.
EDIT. @Mevlex skąd info, że rozszerzenie wingspan zapowiedziane na ten rok? w ich rozpisce wciąż widnieje jako "Q? 202?" i status od wielu miesięcy tkwi na tym samym: art/ development/blind playtesting.
sopel82 pisze: ↑09 sty 2025, 10:34
EDIT. @Mevlex skąd info, że rozszerzenie wingspan zapowiedziane na ten rok? w ich rozpisce wciąż widnieje jako "Q? 202?" i status od wielu miesięcy tkwi na tym samym: art/ development/blind playtesting.
Z ich strony właśnie. Teraz sprawdziłem. Musiałem coś źle zapamiętać. W każdym razie wyjdzie pewnie w 2026.
Tytuł Na skrzelach IMO byłby zbyt podobny wizualnie do Na skrzydłach, przeszkadzałoby to w marketingu. Ja bylem team Na Płetwach, no ale to nie ja decyduję
Mi od razu tytuł skojarzył się z piosenką z Małej
Syrenki (za dużo bajek z dziećmi oglądałem) - "Na morza dnie". Ale podejrzewam, że takiego tytułu wybrać nie mogli w związku właśnie z powyższym.
Pewnie przytulę bo bardzo lubię całą serię. Obecnie jestem w fazie ogrywania ptaków Azji solo i w duecie. Natomiast jak pojawi się seria gdzie będą jaszczurki, węże itp. zwierzątka to biorę dla samych kart
Xyhoo pisze: ↑09 sty 2025, 11:44
Tytuł Na skrzelach IMO byłby zbyt podobny wizualnie do Na skrzydłach, przeszkadzałoby to w marketingu. Ja bylem team Na Płetwach, no ale to nie ja decyduję
Mówisz że Na skrzelach byłoby zbyt podobne do Na skrzydłach i przeszkadzało by to w marketingu Rebelowi, dlatego Stonemaier nazwał grę Finpan aby było podobne do Wingspan aby pomóc w marketingu tej gry? Brzmi logicznie.
Wingspan i Finspan wyglądają inaczej, bo czytamy od lewej. Na skrzelach ludzie by mogli z rozpędu czytać Na skrzydłach. Z tego samego powodu Spider-man ma tę kreseczkę w środku, żeby nie wyglądać jak Superman