Kingdom Death: Monster (Adam Poots)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 2 times
Re: Kingdom Death: Monster (Adam Poots)
Zrobilem juz troche zakupow na stronie KDM, ale pierwszy raz mam taki przypadek, ze moje dwa zamowienia z dodatkami KDM z BF, wszystkie zamawiane z EU warehouse i z takim ID sa w statusie fulfilled i uwaga podany w zamowieniu na stronie nr przesylki wskazuje na wysylke z US z NY a nie zadnej europy.
Czytalem na reddit, ze to nie pierwszy taki przypadek.
Ciekawe co teraz np z cłem, zakładam, ze nie beda kasowac ekstra za transport. Napisalem do supportu i czekam. Polecam zweryfikowac.
Ciekawe co teraz np z cłem, zakładam, ze nie beda kasowac ekstra za transport. Napisalem do supportu i czekam. Polecam zweryfikowac.
-
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 46 times
Widziałem gdzieś na grupie FB że jak komuś naliczali podatek to pisali do sklepu KDM i dostawali zwrot.ajvven pisze: ↑10 gru 2024, 22:39 Zrobilem juz troche zakupow na stronie KDM, ale pierwszy raz mam taki przypadek, ze moje dwa zamowienia z dodatkami KDM z BF, wszystkie zamawiane z EU warehouse i z takim ID sa w statusie fulfilled i uwaga podany w zamowieniu na stronie nr przesylki wskazuje na wysylke z US z NY a nie zadnej europy.
- ghostartur
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 1 time
Rok temu szła tak do mnie podstawka i Slenderman (zamawiane oczywiście z EU Huba). Nie naliczyli żadnych dodatkowych kosztów.ajvven pisze: ↑10 gru 2024, 22:39 Zrobilem juz troche zakupow na stronie KDM, ale pierwszy raz mam taki przypadek, ze moje dwa zamowienia z dodatkami KDM z BF, wszystkie zamawiane z EU warehouse i z takim ID sa w statusie fulfilled i uwaga podany w zamowieniu na stronie nr przesylki wskazuje na wysylke z US z NY a nie zadnej europy.
- raiden25
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 51 times
Ogarniam znowu zbiórkę na instrukcje PL oraz karty PL jak by ktoś chciał dołączyć to zapraszam jak najszybciej tutaj: viewtopic.php?p=1684494#p1684494
-
- Has thanked: 26 times
Może będzie przydatne (też dla tych co zamawiali na BF ze Hub EU):
Spoiler:
Dotarła do mnie paczuszka z zamówieniem z BF - pierwsza z trzech.
Ta z Ultimate Showdown Board - już wiem, że inwestycja w PMie w tereny 3D to było mądre posunięcie. Żałuję, że nie zainwestowałem w USB jak było za grosze w pierwszym "sales pitchu".
Generalnie wszystkie te mini projekty, które krzyczą "scope creep" są warte inwestycji za pierwszym razem w przypadku KD:M.
Przyszły figureczki na 15 lecie KD:M i już się cieszę na składanie i malowanie. Wyglądają super.
No i ciekawe co poleci w tym roku na świąteczną sprzedaż - gdzieś koło 18 należy się spodziewać naszego czasu 25.12.
Ta z Ultimate Showdown Board - już wiem, że inwestycja w PMie w tereny 3D to było mądre posunięcie. Żałuję, że nie zainwestowałem w USB jak było za grosze w pierwszym "sales pitchu".
Generalnie wszystkie te mini projekty, które krzyczą "scope creep" są warte inwestycji za pierwszym razem w przypadku KD:M.
Przyszły figureczki na 15 lecie KD:M i już się cieszę na składanie i malowanie. Wyglądają super.
No i ciekawe co poleci w tym roku na świąteczną sprzedaż - gdzieś koło 18 należy się spodziewać naszego czasu 25.12.
Each man faces death by himself. Alone.
- Ardel12
- Has thanked: 1250 times
- Been thanked: 2557 times
Ja akurat nie zrozumiem sensowności planszy. Zasoby spoko, ale mam już dawno drukniete, więc odpuściłem. Plansza dla mnie ma też minus za rozkładanie. Mata czy karton to sekunda. Daj znać jak wychodzi z plastikiem.
Z figurkami przynajmniej wpadają zwykle dodatkowe karty, ale te bez to też dla mnie abstrakcja.
Jak się nie kupi ma wejściu, to już zostaje czekanie kilku lat na zniżki w trakcie BF. Ja tak teraz wziąłem lwa, eod 2 i figurki, ale na 10 lecie, bo przecenione wszystko ładnie.
Z figurkami przynajmniej wpadają zwykle dodatkowe karty, ale te bez to też dla mnie abstrakcja.
Jak się nie kupi ma wejściu, to już zostaje czekanie kilku lat na zniżki w trakcie BF. Ja tak teraz wziąłem lwa, eod 2 i figurki, ale na 10 lecie, bo przecenione wszystko ładnie.
Rozkładanie i składanie tej planszy to wygląda na kupe roboty, zwłaszcza z dopasowaniem wzoru, jedyne sensowne rozwiązanie jak dla mnie to sklejenie tego w całość i koniecznie pomalowanie. Ew można kombinować z mocowaniem na patafixach czy taśmie dwustronnej coby też moc korzystać z tych modularnych terenów co ostatnio dodali tak wiec wygląda kusząco ale niepraktyczność tego rozwiązania mnie odstrasza od zakupuArdel12 pisze: ↑25 gru 2024, 11:16 Ja akurat nie zrozumiem sensowności planszy. Zasoby spoko, ale mam już dawno drukniete, więc odpuściłem. Plansza dla mnie ma też minus za rozkładanie. Mata czy karton to sekunda. Daj znać jak wychodzi z plastikiem.
- AkitaInu
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 34 times
Też tak myslalem, ale tak naprawde jak juz raz ułożysz plansze to ona jest złożona, wyciągasz 6 (czy segmentów i grasz Kwadraty ladnie wchodza na klik i mzna bedzie je bez problemu wyciagnac zeby podmienic na teren - miodzio
Czyli są jakieś kratki na których się to trzyma w zestawie jak rozumiem, to faktycznie może upraszczać sprawę, dużo to miejsca zajmuje w przechowywaniu?no i pytanie jak wygląda sprawa jak figurki stoją na nierównym terenie, jak np te większe twarze na kilka pól, nie stoją krzywo czy przewracają się?
Miejsca zajmuje całkiem sporo. Jak średniej wielkości planszówka.
Jeszcze nie grałem, ale przypuszczam, że jest funkcjonalne skoro chcą ten pomysł rozwijać o kolejne tereny 3D.
Jeszcze nie grałem, ale przypuszczam, że jest funkcjonalne skoro chcą ten pomysł rozwijać o kolejne tereny 3D.
Vanity item. Pomalowane będzie robić szał na stole.Ja akurat nie zrozumiem sensowności planszy.
Niektóre modele są po prostu obłędne. Nie ważne czy mają czy nie mają karty.Z figurkami przynajmniej wpadają zwykle dodatkowe karty, ale te bez to też dla mnie abstrakcja.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 290 times
- Been thanked: 1040 times
Jak już w temacie modeli to jak podchodzicie do postaci? Składacie i malujecie wszystkie wersje pancerza z wyprzedzeniem, wolicie mieć adekwatny pancerz sklejony ale niepomalowany czy lepiej podstawowa 4ke ale pomalowana czy może jakiś mix w stylu po 2 figurki każdego pancerza pomalowane a reszta kiedyś?
Sprzedam:Oathsworn(799zl), Ostatnia Wola, Aeon's End, Praga Caput Regni, Arnak, inne
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
- Galatolol
- Has thanked: 651 times
- Been thanked: 1070 times
Na razie używam 4 startowych ocalałych, ale planuję dorobić ludziki dzierżące odpowiedni typ broni (włócznia, miecz, topór itd.), z losowym płciami i zbrojami (najpewniej rawhide i leather). Czyli koniec końców dokładność będzie co do typu broni i tyle.
- krecilapka
- Has thanked: 51 times
- Been thanked: 230 times
Mam takie zbiorowisko różniastych figurek z podstawki dodatków i z niego korzystam.brazylianwisnia pisze: ↑26 gru 2024, 18:34 Jak już w temacie modeli to jak podchodzicie do postaci? Składacie i malujecie wszystkie wersje pancerza z wyprzedzeniem, wolicie mieć adekwatny pancerz sklejony ale niepomalowany czy lepiej podstawowa 4ke ale pomalowana czy może jakiś mix w stylu po 2 figurki każdego pancerza pomalowane a reszta kiedyś?
Początkowo co jakiś czas zlecałem malowanie różnym osobom, ponieważ sam nie mam do tego talentu. Najpierw robiłem to bezmyślnie, zdając się na malarzy by kleili i malowali. Ale szybko się przekonałem, że to bez sensu bo mam pełno postaci ze sztyletami, biczami których nie używam oraz mieczami których mam po prostu aż nadto .
Przy kolejnych malowaniach dopiero zacząłem myśleć nad tym, żeby mieć kobietę / faceta. Z toporami, włóczniami, katarami, łukiem, maczugą itd. I tak używam kolorystycznych podstawek do odróżnienia figurek, ale dla klimatu i szybszej orientacji wole używać postaci mniej więcej zgodnych z tym w co jest wyposażona. Ale figurek mam niewątpliwie zbyt wiele i pełno takich które nigdy do gry nie weszły i nie wejdą .
Trochę nad tym bolałem, że to nierozsądne. Aczkolwiek Gambler rzucił na to nowe spojrzenie. Jest w nim mechanizm postaci, które się odblokowują po ukończeniu kampanii Strażnika Snów. Odtąd jak się rodzi nowy Ocalały to losuje się od razu jego cechę od urodzenia. Do każdego takiego Ocalałego jest figurka tematyczna by od razu było wiadomo o kogo chodzi. No i to mi się podoba, bo znów ma sens klejenie i malowanie tych figurek. Bo tak to już mój rozsądek podpowiadał, że to absurdalne by inwestować w malowanie figurek które trzymam w pudle gry.
- brazylianwisnia
Czyli może się okazać, że większość osób jednak nie maluje wszystkich pancerzy trochę wydaje mi się to tytaniczna praca(szczególnie z wycinaniem, szlifowaniem) i zastanawiam się jak to ugryźć. Podobało mi się co zrobił jeden gość wklejając magnesy zapewniając pełna konfiguracje w locie ale to by było kolejne 1-2h per figurka..
Sprzedam:Oathsworn(799zl), Ostatnia Wola, Aeon's End, Praga Caput Regni, Arnak, inne
- Ardel12
- Has thanked: 1250 times
- Been thanked: 2557 times
Ja mam wszystkie sklejone z podstawki i 12 dodatków. Najpierw robiłem tak, że w trakcie kampanii kleiłem na bazie tego co używaliśmy. Pitolenie z tym było a buildy się jednak zmieniają. Potem siadłem i po prostu zrobiłem z każdego setu 4 postacie z brońmi z nich w różnorodnych pozach. Miałem jakieś dodatkowe postacie, to u nich np. zrobiłem 4 golasów(same opaski), ale z najbardziej odjechanymi broniami(pistolet Manhuntera, miecz flower knighta itd.) i wygląda to świetnie. Jak w Dark Soulsach co ziomki latają na koniec na golasa i tylko mają wykoksaną broń + gadżety. Jak pomalowane, no to teraz jak ktoś będzie miał więcej danego setu, to dostanie daną figurkę i tyle.
W sumie jak mam grać kilka razy w kampanie, to finalnie jest to nierealne by mieć figurkę pod każdy akurat grany build.
Na minus do gry, że zostało mi pełno elementów, z którymi nie mam co zrobić. GCE w sumie ma gotowe figurki, więc raczej ich tam nie wykorzystam, a kupowanie elementów ze sklepu...no szkoda mi kasy xD
W sumie jak mam grać kilka razy w kampanie, to finalnie jest to nierealne by mieć figurkę pod każdy akurat grany build.
Na minus do gry, że zostało mi pełno elementów, z którymi nie mam co zrobić. GCE w sumie ma gotowe figurki, więc raczej ich tam nie wykorzystam, a kupowanie elementów ze sklepu...no szkoda mi kasy xD
Generalnie kiedyś mi się marzyło magnesowanie (bo taki był zamysł Adama) i posiadanie takiego WYSIWYG na każdej postaci.brazylianwisnia pisze: ↑26 gru 2024, 18:34 Jak już w temacie modeli to jak podchodzicie do postaci? Składacie i malujecie wszystkie wersje pancerza z wyprzedzeniem, wolicie mieć adekwatny pancerz sklejony ale niepomalowany czy lepiej podstawowa 4ke ale pomalowana czy może jakiś mix w stylu po 2 figurki każdego pancerza pomalowane a reszta kiedyś?
Tylko, że magnesowanie wszystkiego, to tak z miesiąc roboty jak nie dłużej. No i najnowsze dodatki nie są już do końca kompatybilne bo się skala zmieniła.
Dlatego na razie mam sklejone postacie z podstawki z róźnymi zestawami broni, których nie używam oraz startowe cztery postacie, którymi gram normalnie plus 10th Anniversary survivors, którzy służą, za moich super koksów. I te osiem figurek wystarcza.
W zapasie mam na ramkach każdy armour set przynajmniej dwa razy - więc jak mnie najdzie kiedyś fantazja robienia WYSIWYG to spokojnie sobie pojedynczych ludzików posklejam, ale nie widzę takiej potrzeby.
Był juz taki post na bgg od gościa który zmagnesowal wszystko. Skończyło się tak że nikt prawie nie zmieniał elementów figurek w czasie kampanii, albo zmieniali sporadycznie, były problemy z broniami i częściami pozwalającymi się po stole bo słabo trzymały. Nie wiem skąd ten pomysł że poots projektowal to z myślą o magnesowaniu, jak nie ma żadnych wciec na magnesy które by to sugerowały, przeciwnie, elementy są często tak cienkie że magnesowanie jest potwornie trudne, i ryzyko uszkodzenia spore.
Ja osobiście znam gościa w Polsce co magnesował wszystko. I wszystko trzyma się zajebiście. Nawet zrobił takie specjalne folijki, żeby móc np. dać przy pasku dodatkowo toporek czy tam coś i żeby się trzymało.bosik111 pisze: ↑26 gru 2024, 23:59 Był juz taki post na bgg od gościa który zmagnesowal wszystko. Skończyło się tak że nikt prawie nie zmieniał elementów figurek w czasie kampanii, albo zmieniali sporadycznie, były problemy z broniami i częściami pozwalającymi się po stole bo słabo trzymały. Nie wiem skąd ten pomysł że poots projektowal to z myślą o magnesowaniu, jak nie ma żadnych wciec na magnesy które by to sugerowały, przeciwnie, elementy są często tak cienkie że magnesowanie jest potwornie trudne, i ryzyko uszkodzenia spore.
Powiedział, że nigdy więcej takiego błędu nie powtórzy. Bo zajęło mu to tonę czasu, ale gra się tym świetnie.
A co do projektowania - małe magnesy, dobre wiertło i tyle. Figurki były projektowane, żeby były dopasowane do siebie części, niezależnie z jakiego setu pochodzą. Magnesy były wisienką na torcie.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2024, 09:18 przez _Paulus_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Has thanked: 27 times
Ja podstawowa wersję też zacząłem magnesowac, ale więcej było z tym pieprzenia już rzeczywistego użytku... W trakcie gry i tak tego nikt nie zmieniał. Mam GCE i używamy do gry tych figurek które mają już konkretne pozy, jest ich chyba z 40 więc do wyboru do koloru .
- Irr3versible
- Has thanked: 679 times
- Been thanked: 607 times
W wyniku różnych sprzyjających lub mniej okoliczności ostatecznie nie wszedłem na BF w KDM. A dokładniej wszedłem, ale zmianiłem zdanie i otrzymałem zwrot po 2 tygodniach. Długo myślałem I w końcu stwierdziłem, że nie wydam kasy na import głównej gry z USA - a nie jestem fanem używek. Innymi słowy trochę się obraziłem na takie potraktowanie Europy, gdyby było więcej podstawek to pewnie zamówiłbym z marszu I nie wracaj do decyzji czy było warto.
Przeszedłem do porządku dziennego, ale... kilka dni temu pod drzwiami pojawiła się przesyłka Gamblers Chest oraz modularna plansza. Nie miałem żadnej notyfikacji o przesyłce, poszedłem zrobić sobie śróddzienną kawę na parter do kuchni i kątem oka widzę przed domem duże pudła. Miło, błąd z gatunku u Potsa organizacyjnie bez zmian - nigdy nie wiadomo co i kiedy będzie dostępne
Opcja zwrotu problematyczna, finalnie wyjdzie mnie to sladową cenę z BF (mam nie pisać ile, gry otwarłem z ciekawości i to wpłynęło na rozmowy). Więc teraz stoję przed decyzją zostawić i kupić core box lub pchnąć na olx.
Wiadomo, lubię plastik, maluję... więc kusi cholernie by jednak zostawić. Pytanie jednak kiedy i za ile można się spodziewać w eu hub coreboxow? Ktoś ma info? Support nabrał wody w usta po tym jak wynegocjowałem cenę...
Przeszedłem do porządku dziennego, ale... kilka dni temu pod drzwiami pojawiła się przesyłka Gamblers Chest oraz modularna plansza. Nie miałem żadnej notyfikacji o przesyłce, poszedłem zrobić sobie śróddzienną kawę na parter do kuchni i kątem oka widzę przed domem duże pudła. Miło, błąd z gatunku u Potsa organizacyjnie bez zmian - nigdy nie wiadomo co i kiedy będzie dostępne
Opcja zwrotu problematyczna, finalnie wyjdzie mnie to sladową cenę z BF (mam nie pisać ile, gry otwarłem z ciekawości i to wpłynęło na rozmowy). Więc teraz stoję przed decyzją zostawić i kupić core box lub pchnąć na olx.
Wiadomo, lubię plastik, maluję... więc kusi cholernie by jednak zostawić. Pytanie jednak kiedy i za ile można się spodziewać w eu hub coreboxow? Ktoś ma info? Support nabrał wody w usta po tym jak wynegocjowałem cenę...
- brazylianwisnia
Czysta spekulacja z mojej strony ale skoro ma być w sklepie dostępny nowy update pack to pewnie podstawka w Europie pojawi się jak ogarną druk wersji 1.7 czy jak tam to nazwa. To znaczy, że pewnie w najbliższych miesiącach nie będzie.Irr3versible pisze: ↑09 sty 2025, 02:44 W wyniku różnych sprzyjających lub mniej okoliczności ostatecznie nie wszedłem na BF w KDM. A dokładniej wszedłem, ale zmianiłem zdanie i otrzymałem zwrot po 2 tygodniach. Długo myślałem I w końcu stwierdziłem, że nie wydam kasy na import głównej gry z USA - a nie jestem fanem używek. Innymi słowy trochę się obraziłem na takie potraktowanie Europy, gdyby było więcej podstawek to pewnie zamówiłbym z marszu I nie wracaj do decyzji czy było warto.
-
- Has thanked: 630 times
- Been thanked: 72 times
Jest i działa bardzo dobrze, ba nawet lada moment pokaże się PL!
Jakbyś sprzedawał na części to dużo rzeczy z plastyku mogę wziąćIrr3versible pisze: ↑09 sty 2025, 02:44
finalnie wyjdzie mnie to sladową cenę z BF (mam nie pisać ile, gry otwarłem z ciekawości i to wpłynęło na rozmowy). Więc teraz stoję przed decyzją zostawić i kupić core box lub pchnąć na olx.
Znajdą się chętni na sam karton i wyjdzie Ci lepiej jak sprzedawać całość.