tomekmani3k pisze: ↑06 sty 2025, 22:08
Jak działa reakcja, która zagrywa się w turze sojusznika, która dodaje mu obronę? Na dole karty jest opis "Zagraj na sojusznika podczas obliczania obrony". Czy działa to tylko na atak przez odskok od wroga? Czy chodzi o coś innego?
Czy można zagrać reakcję wpływającą na atak, która ma napis "twoja tura" podczas ataku karnego w turze przeciwnika?
Jeżeli reakcja ma napisane "Zagraj na sojusznika podczas obliczania obrony" oraz do tego "tura przeciwnika" (tak jest zazwyczaj), wtedy możesz zagrać ją podczas jakiegokolwiek ataku, którego celem jest sojusznik i który ma miejsce w turze przeciwnika. Wtedy zwiększasz bronę sojusznika podczas tego ataku. Najważniejsze aby, w pierwszej kolejności był spełniony warunek odpowiedniej tury (twoja/przeciwnika/sojusznika), a potem patrzysz na uszczegółowienie na dole karty.
Sarna pisze: ↑06 sty 2025, 22:14
Ja mam dwa pytania. Czy bohater, który otrzymał smiertelną ranę, może użyć reakcji w tej właśnie turze wroga?
Czy jeżeli wróg ginie w czasie wykonywania swojej akcji (np wszedł w pułapkę) to rozpatrujemy całą jego akcje czy kończyny na ruchu?
Edit
Kolejne pytanie:
Mała karta fabuły ma na sobie oznaczenie 13-23, czy to oznacza, że mogę ją przeczytać tylko w tym przedziale czasowym? Bo trochę nie zgrywa mi się polecenie z księgi misji, zrób coś za 3 dni, odkryj tę kartę, ale nie wychodzi mi dzień z przedziału 13-23
Bohater, który stał się nieprzytomny, natychmiast po przesunięcia zdrowia na 0 staje się nieaktywny. Czyli po zakończeniu tej akcji/czynności nie może już niczego zagrać. Ale może zagrać reakcję do tej akcji/czynności która taką ranę by miała hipotetycznie zadać. Np. wróg wykonuje atak, który ma pozbawić bohatera 2 ostatnich punktów zdrowia. Bohater do tego ataku zagrywa reakcję zmniejszająca otrzymywane obrażenia o połowę. Efekt jest taki, że obrażenia zamiast 2 wynoszą 1 i bohater wciąż stoi na nogach.
Jeżeli wróg zginie, natychmiast po otrzymaniu ostatniego obrażenia jest usuwany z planszy. nie ma znaczenia czy jakaś akcja mu jeszcze została w turze.
Jeżeli karta fabuły ma oznaczenie np. 13-23, oznacza, że jeżeli w tych dniach ją odsłonisz, to nie będziesz miał problemu z zakończeniem głównej misji przed końcem gry. Ale możesz oczywiście ją odsłonić wcześniej, nic nie stoi na przeszkodzie. To jest tylko sugestia wskazująca, na jakim etapie wątku głównego jesteś i na co możesz sobie pozwolić (np.widzisz, ze masz jeszcze dużo czasu i możesz zdecydować się na wykonanie jakiejś misji pobocznej)