Thorgal: Gra Karciana (Marcin Tomczyk)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Gosiek
Has thanked: 584 times
Been thanked: 105 times
Kontakt:

Re: Thorgal: Gra Karciana (Marcin Tomczyk)

Post autor: Gosiek »

Wildcard pisze: 21 maja 2024, 18:14 Ktoś może przypomnieć co nie pyklo za pierwszym razem?
W wątku kampanii można zerknąć: viewtopic.php?t=80614

Tam pewnie warto też kontynuować okołowspieraczkowe rozmowy.
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 326 times
Been thanked: 532 times

Post autor: salaba »

Skusiłam się na zakup po obejrzeniu rozgrywki Barolka i Gandalfa :) Akurat jeszcze udało się dostać wersję wspieraczkową - drewienka i te dwie urocze figurki zachęciły ;)

Ostatnio bardzo polubiłam karcianki a komiksy Thorgala były w domu. Niestety egzemplarze mojej mamy (chyba), bo ja byłam za mała by czytać komiks dla dorosłych :D Pamiętam tylko kilka obrazków. Niemniej jakiś sentyment mam. Co mnie jednak przekonało, to mechaniki, choć do tych dwóch talii jestem nadal lekko sceptyczna.

Zobaczymy jak dojdzie i będę mogła sama sobie wyrobić zdanie. Na szczęście chyba już niewiele zostało i trzymam kciuki by doszło w Q1.

Nie wiem na ile Lucrum czyta / bywa na forum, ale dziękujcie, że Barolek z Gandalfem oraz Zaku zgodzili się zrobić filmiki, bo to co zrobili zagraniczni (zwłaszcza ta pani Azjatka w rudej peruce) to tragedia (mnie odrzuciło jak niepoważnie podeszła do tematu, gra z golizną a ona jakby promowała grę dla pięciolatków). Wnioskuję, że poza społecznością polsko-francuzką to nikt nie ogarnia tego IP :D
Lucrum, nauczka na przyszłość, bo jak się źle tytuł wspieraczkowy przedstawi to zagraniczni nie dostrzegą dobrej gry.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 307 times
Been thanked: 513 times

Post autor: Otorek »

Lucrum raczej jest tu czujne, obczaj szanownego użytkownika nad swoim postem ;)
Awatar użytkownika
salaba

Nowy update odnoście produkcji

https://gamefound.com/pl/projects/lucru ... /updates/4

W skrócie standardowo opóźnienie, więc do sklepów trafi pewne w kwietniu ;) Mi trochę smutno, bo wierzyłam, że w lutym...
rednulk
Has thanked: 57 times
Been thanked: 37 times

Post autor: rednulk »

Wiadomo już coś o trybie solo? 😏

Ma ktoś jakieś pojęcie ile gra w wersji retail może kosztować? 🤔 Nie interesują mnie kampanijne "upgrade'y" i zastanawiam się o ile tansza może być...?
Awatar użytkownika
salaba

rednulk pisze: 06 lut 2025, 23:15 Wiadomo już coś o trybie solo? 😏

Ma ktoś jakieś pojęcie ile gra w wersji retail może kosztować? 🤔 Nie interesują mnie kampanijne "upgrade'y" i zastanawiam się o ile tansza może być...?
Przy grze, która w kampanii kosztowała około 200 zł to nie sądzę by wersja sklepowa była tańsza niż 140 zł.
pike
Has thanked: 4 times
Been thanked: 17 times

Post autor: pike »

Ale to tylko karcianka. Chodzi za mną, bo przypuszczam, że spodoba się żonie, ale cenowo mnie też nie przekonuje.
samuraj1369
Has thanked: 516 times
Been thanked: 586 times

Post autor: samuraj1369 »

Też cz kam na wersję sklepową (wycofałem się ze wspieraczki).

Problem z tą Karcianą mam taki, że ma te plansze i gra traci totalnie mobilność co dla mnie, w grach karcianych, jest bardzo ważnym elementem.

Podobna mechanicznie karviana Wojna o Pierścień tego problemu nie ma :/
No zobaczymy, może będzie dało się to jakoś sensownie "wyłączyć".
rednulk

Po obejrzeniu gameplay'a wygląda na to, że z tym wyłączeniem planszy problemu nie będzie bo to tylko kwestia ułożenia kart. Co nie zmienia faktu, że miejsca na to trochę będzie trzeba mieć 😉
Awatar użytkownika
salaba

Te 200 zł to nie majątek. Gra przez tematykę raczej niszowa i jeśli okaże się perełką, to będzie to bardzo dobra inwestycja :)

Planszetki są tylko jako pomoc do układania kart, można je olać, więc taki trochę argument na siłę aby nie brać ;) Inny argument, że 200 zł i "to tylko karcianka" też jakoś do mnie nie przemawia. Albo chce się mieć grę na półce, albo nie. Za tonę figurkowego plastiku ludzie płacić uwielbiają w tysiącach, ale jak to tylko "rysunki na kartach" to już za drogo. Ja bardziej cenię sobie to drugie, więc dylematu nie miałam.

Generalnie wyjdzie też taniej niż Wojna o Pierścień karciana, bo tryb solo mamy już gratis. Ponadto zgodnie z tym co napisano na stronie wspieraczki, będzie też instrukcja jak budować własne talie. Jeśli to wypali, to Thorgal będzie o krok dalej od karcianej WoP.

Po wydaniu przekonam się na własnej skórze czy kupiłam kasztana czy interesującą karciankę. Niemniej już dla samych ilustracji miło będzie na nią patrzeć.
rednulk

Z tą inwestycją to czy ja wiem...? Będzie w sklepach, a wersja wspieraczkowa jakichś super-hiper bajerów to chya nie miała żeby się o nią "zabijać" i sypać monetami 😉

Liczę, że wersja retail będzie jednak tańsza niż podejrzewasz, ale jak dla mnie, jako gracza głównie solo, wszystko się rozegra o kwesię solo wlasnie - będzie dobry tryb to bierę i za kwotę bliską tej ceny wspieraczkowej, będzie słaby to podziękuję... Tak więc 🤞🤞🤞
Awatar użytkownika
salaba

rednulk pisze: 09 lut 2025, 22:25 Z tą inwestycją to czy ja wiem...? Będzie w sklepach, a wersja wspieraczkowa jakichś super-hiper bajerów to chya nie miała żeby się o nią "zabijać" i sypać monetami 😉

Liczę, że wersja retail będzie jednak tańsza niż podejrzewasz, ale jak dla mnie, jako gracza głównie solo, wszystko się rozegra o kwesię solo wlasnie - będzie dobry tryb to bierę i za kwotę bliską tej ceny wspieraczkowej, będzie słaby to podziękuję... Tak więc 🤞🤞🤞
Chyba żadnej gry w życiu nie sprzedałam drożej niż kupiłam, więc inwestycja będzie, ale raczej sentymentalna. Jakoś tak mam, że białych kruków nie potrafię się pozbyć :D

Jak wyjdzie kasztan to i tak wszystko będzie na wyprzedażach. Jak perełka, to i tak nie sprzedam :D

Też grywam głównie solo. Nawet w gry kompetetywne. Na dwie ręce, na cztery, bez znaczenia. Dla mnie tryb solo może nawet nie istnieć. Podobno tutaj ma być w formie oskryptowanej wyprawy niby fabularnej. Jakby tak było faktycznie to będzie miło.

Oby jakieś konkretne info od Lucrum wyszło pod koniec lutego. Gry nie kupiłam na wspieraczce tylko przez sklep, więc nie dostanę jej tak szybko jak faktycznie wspierający.
rednulk

rednulk pisze: 18 sty 2025, 16:52 (...) nie znalazłem szerszych informacji nt. trybu solo. Ktoś wie coś więcej? A jeśli nic jeszcze nie zostało ogłoszone to kiedy można się spodziewać? W końcu za niedługo premiera... 😉

@Lucrum_Games rzućcie coś światła na tę kwestię... 🙂
Leser pisze: 18 sty 2025, 17:39 Wedle mej wiedzy w bardzo niedalekiej przyszłości ma wyjść apdejt m.in z tymi informacjami.
Hej,

Kolego @Leser, całą sympatią i nadzieją, pozwolę sobie dopytać - bardzo się oddaliła ta niedaleka przyszłość? 🥺 (🤞)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 630 times
Been thanked: 1698 times

Post autor: Leser »

rednulk pisze: 28 lut 2025, 17:27
rednulk pisze: 18 sty 2025, 16:52 (...) nie znalazłem szerszych informacji nt. trybu solo. Ktoś wie coś więcej? A jeśli nic jeszcze nie zostało ogłoszone to kiedy można się spodziewać? W końcu za niedługo premiera... 😉

@Lucrum_Games rzućcie coś światła na tę kwestię... 🙂
Leser pisze: 18 sty 2025, 17:39 Wedle mej wiedzy w bardzo niedalekiej przyszłości ma wyjść apdejt m.in z tymi informacjami.
Hej,

Kolego @Leser, całą sympatią i nadzieją, pozwolę sobie dopytać - bardzo się oddaliła ta niedaleka przyszłość? 🥺 (🤞)

Pozdrawiam
Wariant solo zostanie wypuszczony w formie pdf do ściągnięcia, więc nad tym aspektem gry jeszcze prace trwają. Podstawowy tryb rozgrywki jest gotowy - będzie walka z automą, która przez cały czas będzie korzystać z talii zguby (a gracz wyłącznie z talii przeznaczenia). W tej chwili szlifowane są inne warianty trybu solo.

Z samym projektem mam osobiście niestety zerowy kontakt - zajmuje się nim nasz "dział" deweloperski z Krakowa, a ja jestem z Warszawy. Tym samym bazuję wyłącznie na tym, co zostało mi przekazane. Będę szturchał ekipę na spotkaniach, by spróbowali wrzucać jakieś zajawki - Was proszę o odrobinę zrozumienia. Łatwo jest rzucić jakąś ideą, trudniej jest ją dowieźć - stąd zapewne chłopaki mają nieco oporów, żeby chwalić się postępami przed ostatecznym zamknięciem tematu.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3889 times

Post autor: japanczyk »

Leser pisze: 04 mar 2025, 12:13 Z samym projektem mam osobiście niestety zerowy kontakt - zajmuje się nim nasz "dział" deweloperski z Krakowa, a ja jestem z Warszawy. Tym samym bazuję wyłącznie na tym, co zostało mi przekazane. Będę szturchał ekipę na spotkaniach, by spróbowali wrzucać jakieś zajawki - Was proszę o odrobinę zrozumienia. Łatwo jest rzucić jakąś ideą, trudniej jest ją dowieźć - stąd zapewne chłopaki mają nieco oporów, żeby chwalić się postępami przed ostatecznym zamknięciem tematu.
Z calym szacunkiem dla Ciebie i pracy ktora ty wykonujesz i Lucrum Games jako wydawnictwo, ale wasze Lucrum Studio to daje ciala, zeby nie uzyc slowa na kolejna litere alfabetu

Beznadziejna komunikacja - jestesmy u progu dostawy (znowu)
The current estimated date for the games to leave the factory is February, and we hope we’ll have them in our warehouse in March.
Robia wam krecia robote tym projektem, skrobniecie kilku zdan na update na KSie to nie rocket science. Niech wrzuca co maja do powiedzenia w Chata GPT i to poprawia i opublikuja....
rednulk

Spoiler:
Dziękuję za odpowiedź 🍻

Z mojej strony pełne zrozumienie, ale i ciekawość oraz niecierpliwość 😉 Nie żebym poganiał, tylko podpytuję, niech sobie Ekipa pracuje i dopracowuje. Wy chcecie wypuścić, a my zakupić i ogrywać dopracowany produkt 💪 Tyle, że człowiek zainteresowany to by chciał już 😜 (dlatego właśnie ja się ewidnetnie nie nadaję do "wpieraczek" i lepiej żebym na nie nie zaglądał... 🙈😉).
samuraj1369
Has thanked: 516 times
Been thanked: 586 times

Post autor: samuraj1369 »

Gry to w ogóle już się wyprodukowały?
Awatar użytkownika
salaba

samuraj1369 pisze: 04 mar 2025, 12:52 Gry to w ogóle już się wyprodukowały?
Jakieś komentarze na gamefound wczoraj przeczytałam, że gra nadal w produkcji...
Awatar użytkownika
Mark442
Has thanked: 410 times
Been thanked: 100 times

Post autor: Mark442 »

Cały ten projekt jest dziwny od samego początku. Skreśliłem tą karciankę po pierwszym kontakcie w 2023 w Łodzi na MFKiG bez żalu i sentymentów. To była dobra decyzja!
Mark
Has thanked: 370 times
Been thanked: 750 times

Post autor: EsperanzaDMV »

Ja żałuję, że wsparłem. Mogłem albo kupić taniej w sklepie, albo po prostu w ogóle nie wspierać, widząc jak fatalnie jest prowadzona ta kampania i zwłaszcza komunikacja ze wspierającymi.
Jedyny plus, to zaoszczędzone pieniądze na wszelkich przyszłych kampaniach od Lucrum.
Awatar użytkownika
salaba

Leser pisze: 04 mar 2025, 12:13
Wariant solo zostanie wypuszczony w formie pdf do ściągnięcia, więc nad tym aspektem gry jeszcze prace trwają.
...
W tej chwili szlifowane są inne warianty trybu solo.
I takich rozwiązań właśnie nie lubię. Gra ma opóźnienie, będzie pewnie w maju skoro na koniec lutego było info, że nadal w produkcji. W kampanii była informacja, że będzie tryb solo a teraz, że sam kupujący ma sobie zasady solo wydrukować? No, brzmi jak żart. Nie deklaruje się czegoś, zwłaszcza w pierwszej kampanii, jak się tego nie ma zamiaru dowieźć... Nie po to kupuję grę aby potem sobie drukować PDFy... I tak produkcja była opóźniona to nie lepiej opóźnić ją jeszcze trochę i dokończyć co się miało?

Proszę tam kolegom przekazać...
rednulk

Spoiler:
@salaba, @Leser, może ja to źle zrozumiałem, ale to nie jest tak, że ten podstawowy tryb solo "w pudełku" jest, a ten "kampanijny" będzie na zasadzie pdf-a do ściągnięcia? 🤔
Ostatnio zmieniony 05 mar 2025, 10:15 przez rednulk, łącznie zmieniany 1 raz.
bdm
Has thanked: 532 times
Been thanked: 98 times

Post autor: bdm »

Grę kupowałem w lipcu 2024. Wówczas miałem info: dostawa po premierze około I kwartał 2025. Mają więc czas do końca miesiąca. Choć zastanawia to "około". Wg mnie może się to przesunąć na II kwartał 2025 czyli nawet do czerwca. :roll:

Ja myślę, że trybu solo nie będzie w żadnej wersji gry tylko właśnie w postaci .pdf do pobrania.
rednulk

Ja "wspieraczkowy" nie jestem, ale mając świadomość jakie opóźnienia się zdarzają to myślę, że przesunięcie na następny kwartał (następny to jeszcze okolica podanego😉) wielką tragedią chyba nie będzie... O rozliczenia odnośnie terminów nietrudno, więc w jakimś sensie rozumiem ogólne określenia i powściągliwość w podawaniu w tym zakresie konkretów. Dajmy Ekipie szansę, wielu zawiodło bardziej, a Oni nawet jeszcze nie 😉
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3889 times

Post autor: japanczyk »

rednulk pisze: 05 mar 2025, 09:36 Ja "wspieraczkowy" nie jestem, ale mając świadomość jakie opóźnienia się zdarzają to myślę, że przesunięcie na następny kwartał (następny to jeszcze okolica podanego😉) wielką tragedią chyba nie będzie... O rozliczenia odnośnie terminów nietrudno, więc w jakimś sensie rozumiem ogólne określenia i powściągliwość w podawaniu w tym zakresie konkretów. Dajmy Ekipie szansę, wielu zawiodło bardziej, a Oni nawet jeszcze nie 😉
Opoznienia sa normalne w tej branzy - irytuje kwestia tego jak sa komunikowane
ODPOWIEDZ