(Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2025

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Aras
Has thanked: 16 times
Been thanked: 14 times

Re: (Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2025

Post autor: Aras »

Wiecie może jakie będą ceny na Portalconie za Septime?
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1644 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

Sporo mocnych tytułów - poza trójką na rozgrzewkę.

Ale zakupowo to chyba nie poszaleję

Mocni kandydaci:
:new: Spirit Island - pierwszy dodatek, jeśli będzie kompatybilny z wydaniem od Lacerty

Lista rezerwowa:
:new: Ironwood
:new: Metal Gear Solid: The Board Game - tu mnie wzięli z zaskoczenia, muszę obejrzeć rozgrywkę.
The Elder Scrolls
The Dead Keep
Bloodborne
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 294 times
Been thanked: 315 times

Post autor: Scamander »

Seraphic_Seal pisze: 18 sty 2025, 11:55 Były jakiekolwiek przecieki/zapowiedzi, że Portal wyda Spirit Island? Bo mnie wzięło z zaskoczenia. Ciekawe jak będzie ze wszystkimi dodatkami
Kojarzę jakieś spekulacje tutaj na forum, chyba nawet w ostatnich dniach.
Torquemada666
Has thanked: 304 times
Been thanked: 163 times

Post autor: Torquemada666 »

Spoiler:
Link do bgg Anachrony prowadzi do Spirit Island
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1644 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

Poprawione, linki były zamienione miejscami.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
Beowulfik
Has thanked: 225 times
Been thanked: 31 times

Post autor: Beowulfik »

Nie oglądałem, więc zapytam - czy mówili coś o kompatybilności swoich dodatków z podstawką Lacerty?
Derwisz-14
Has thanked: 49 times
Been thanked: 48 times

Post autor: Derwisz-14 »

Beowulfik pisze: 18 sty 2025, 12:32 Nie oglądałem, więc zapytam - czy mówili coś o kompatybilności swoich dodatków z podstawką Lacerty?
Nie, o 13 będzie Q&A z dyrektorem i pewnie pojawi się to pytanie
Awatar użytkownika
MaMiKr
Has thanked: 8 times
Been thanked: 18 times
Kontakt:

Post autor: MaMiKr »

dla mnie największe zaskoczenie to
Galactic Cruise *chciałem wesprzeć KS -na szczęście zaoszczędzona kasa i chyba im się spodobało wydawanie gier O'Toola w dużych pudłach :)

Spirit Island - w końcu dodatki będą
prowadzę @Cosoplanszowkach i kanał https://www.youtube.com/@cosoplanszowkach/featured
Awatar użytkownika
choczkins
Has thanked: 128 times
Been thanked: 46 times

Post autor: choczkins »

Mordred będzie dostępny w sklepie portalu czy sprzedaż ograniczyła się tylko do wsparcia polskiej wersji na ks?
Awatar użytkownika
MaMiKr
Kontakt:

Derwisz-14 pisze: 18 sty 2025, 12:34
Beowulfik pisze: 18 sty 2025, 12:32 Nie oglądałem, więc zapytam - czy mówili coś o kompatybilności swoich dodatków z podstawką Lacerty?
Nie, o 13 będzie Q&A z dyrektorem i pewnie pojawi się to pytanie
a w tej drugiej części czasem nie były zawsze ich produkcje czyli portalowe jeszcze
prowadzę @Cosoplanszowkach i kanał https://www.youtube.com/@cosoplanszowkach/featured
Awatar użytkownika
MaMiKr
Kontakt:

choczkins pisze: 18 sty 2025, 12:43 Mordred będzie dostępny w sklepie portalu czy sprzedaż ograniczyła się tylko do wsparcia polskiej wersji na ks?
też jestem ciekawy tego chodź oceny ma słabe ale to w sumie Cmon więc zawsze warto chodź zagrać
Derwisz-14
Has thanked: 49 times
Been thanked: 48 times

Post autor: Derwisz-14 »

Potwierdzone, że będą miały pełną zgodność
Awatar użytkownika
Beowulfik
Has thanked: 225 times
Been thanked: 31 times

Post autor: Beowulfik »

Derwisz-14 pisze: 18 sty 2025, 13:08
Potwierdzone, że będą miały pełną zgodność
I to jest info co najmniej miesiąca! Dzięki!
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 396 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

Czy talia dodatkowych 44 zleceń do Godfathera to nowe karty czy może jakieś alt-arty kart z podstawki?
sgor
Has thanked: 87 times
Been thanked: 83 times

Post autor: sgor »

Wildcard pisze: 18 sty 2025, 13:18 Czy talia dodatkowych 44 zleceń do Godfathera to nowe karty czy może jakieś alt-arty kart z podstawki?
To te same zlecenia co w podstawce, ale z różnymi grafikami.
Awatar użytkownika
Wildcard

sgor pisze: 18 sty 2025, 13:29
Wildcard pisze: 18 sty 2025, 13:18 Czy talia dodatkowych 44 zleceń do Godfathera to nowe karty czy może jakieś alt-arty kart z podstawki?
To te same zlecenia co w podstawce, ale z różnymi grafikami.
Ok czyli można olać i czekać na oferty sklepów.
Awatar użytkownika
ixi24
Has thanked: 158 times
Been thanked: 64 times

Post autor: ixi24 »

tomp pisze: 18 sty 2025, 11:23 czyli już oficjalnie... zaniechano polskiego wydania Ezry i Nehemiasza... Szkoda...
najbardziej dziwi mnie brak zapowiedzi gier z serii południowego tygrysu.
mam nadzieje, aby akcja z limitowanym drukiem, widocznym na zakładce zapowiedzi, została zrealizowana.
Nie ukrywam na Ezra and Nehemiah bardzo liczyłem. Może ktoś inny to wyda? Albo Macdonald i Phillips już się u nas tak dobrze nie sprzedają ;(
Gram solo w co tylko się da ;)

Sprzedam Kupie
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 154 times
Been thanked: 933 times

Post autor: Bart Henry »

Ostatnio podsumowywałem plany z poprzedniego roku (tutaj), pora na edycję 2025. :D

Na pewno kupię
👉🏻 Galactic Cruise (już zamówiona wersja angielska)
👉🏻 Speakeasy (już zamówiona wersja angielska)

Rozważę zakup, chętnie ogram pod tym kątem
👉🏻 Ironwood
👉🏻 Slay the Spire

Chętnie sprawdzę, nie wykluczam zakupu
👉🏻 Babylon
👉🏻 Daitoshi
👉🏻 The Godfather: Corleone's Empire (już grałem, nie wykluczam zakupu, ale najpierw trzeba znaleźć na to miejsce)

Zagram przy okazji, ale raczej nie kupię
👉🏻 Arcs
👉🏻 Anachrony
👉🏻 Cthulhu: Dark Providence
👉🏻 Potwory w Tokio: Duel
👉🏻 World Order
👉🏻 Wredna Małpa

Nie interesuje mnie
👉🏻 Spirit Island (mieliśmy, sprzedaliśmy, dodatki tego nie zmienią)
👉🏻 Mordred
👉🏻 Mass Effect: The Board Game – Priority: Hagalaz
👉🏻 Metal Gear Solid: The Board Game
👉🏻 Zombicide: White Death

Na papierze wygląda to u mnie gorzej niż rok temu, kiedy byłem zainteresowany wieloma grami. W praktyce kupiłem tylko jedną, więc nie będzie to wynik trudny do pobicia. Szkopuł w tym, że kasa nie pójdzie do Portalu, bo mam zamówione wersje angielskie Galactic Cruise i Speakeasy, obie z upgrade'ami/dodatkami.

Przesuwając się kategorię niżej, chyba ostatecznie skuszę się na Slay the Spire. Wielokrotnie się jej opierałem, ale jednak napływ bardzo dobrych opinii każe przyjrzeć się tej grze ponownie. Lata temu grałem w protoplastę, a StS przedstawiony na kampanii nie dawał zbyt dużo argumentów na dobry gameplay. Jestem mocno sceptyczny w temacie adaptacji gier komputerowych, może planszowa adaptacja gry komputerowej opartej na kartach będzie faktycznie TĄ grą? ;) Z kolei Ironwood, jak każda dwuosobówka, daje nadzieję na częstą grę, tylko temat jest taki meh.

Babylon kojarzę bodajże z Essem, wygląda ładnie, ale pytanie ile tam jest gry w grze. Daitoshi celowo omijałem, bo temat nie zachwyca. To taka gra, w którą najpierw chciałbym zagrać i zobaczyć, czy gameplay zachwyci. Miałaby dużą konkurencję na moich półkach. Godfathera miałem brać, gdy kończył się nakład. Nie jest to typ gry, który często wychodzi na mój stół, więc pewnie coś z obecnych przedstawicieli dudes on a map musiałoby wylecieć z kolekcji.

Gry, które wymagają wielu graczy z góry mają u mnie gorsza pozycję. Myślę, że z Arcs się nie polubię, ale chętnie zagram kiedyś przy okazji, dla samego sprawdzenia gry. Podobnie World Order - o ile Hegemony lubię, tak na tyle rzadko jest grywane, że pewnie wyleci z kolekcji. Tutaj temat jest zdecydowanie mniej ciekawy dla mnie. Cała reszta zostawia u mnie właściwie zero emocji na ten moment.

Więcej emocji budzą we mnie spady z lat poprzednich. Zastanawiam się nad zamówieniem Septimy, może wlecą Wojownicy Midgardu. Cały czas w obszarze zainteresowania mam Mędrców, ale to już nie spad, tylko ubiegłoroczna premiera, która trafiła w zator na moich planszówkowych półkach.

Większości z zapowiedzianych dziś tytułów można było się domyślić, co doskonale pokazują Wasze posty sprzed ogłoszeń. ortal od lat intensyfikuje współpracę z tymi samymi partnerami, a jeżeli coś jest sukcesem za granicą, to głupio byłoby nie wydać tego też w Polsce, gdy marketing zrobił się sam. Zaskoczeniem są na pewno wznowienia - duży plus za przechwycenie Spirit Island. Miejmy nadzieję, że to wypali finansowo, bo jest potrzeba udowodnienia rynkowi, że dobre gry mogą wracać i osiągać sukces. Wygląda na to, że wydanie Projektu Gaja się opłaciło. Oby powroty były stałym punktem programu co roku.
Awatar użytkownika
Wildcard

Mnie dziwi ten Mass Effect. Pomijając dramy to tytuł ma raczej słabe opinie. Ciekawe czy jakieś figurki też trafia do sklepu :D
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Mr_Fisq pisze: 18 sty 2025, 11:26 Szkoda, że nic wojennego nie testują....
Tez czuje sie "oszukany" ;), bo bylem (prawie) pewny wojennego tytulu :roll:
No ale jeszcze jedne zapowiedzi będą dzisiaj
Tylko tam maja byc globalne premiery, wiec Portal musialby wystrugac sam gre wojenna i startowac z nia na Essen, w co mocno watpie. Nastawiony bylem na polonizacje jakiegos samograja od GMT/DVG. No trudno, nastepną razą :D

edit:
aha, Spirit Island wywrozylem juz dawno :P
Ostatnio zmieniony 18 sty 2025, 14:51 przez psia.kostka, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 327 times
Been thanked: 534 times

Post autor: salaba »

Swojego czasu przyglądałam się Ironwood oraz Slay the Spire. Jednak spotkałam się z opiniami, że istnieją lepsze alternatywy dla obu tytułów.

Oczywiście kwestia gustu, ale zamiast Ironwood mam już na półce Kelp - dwuosobówka, totalnie asymetryczne frakcje i ślicznie wydana, do tego szybka i niedroga jak na jakość komponentów (około 175 zł w rodzimym sklepie PL).

W Slay the Spire komputerowe nigdy nie grałam, ale wygląd planszowki odepchnął mnie estetyką. Ktoś w necie zasugerował, że Kinfire Delve (mała karcianka) lepiej mu podeszło i się skusiłam. Dzielę się info, bo sama nigdy bym nie wpadła na taką alternatywę z racji mniejszej popularności tej małej karcianki. Jak mam wybierać między grą za pewnie 450 zł w wielkim pudle a taką za 80 zł i wielkości książki, która przy tym daje podobny feeling to dla mnie wybór oczywisty.

W Ojca Chrzestnego miałam okazję zagrać w 4 osoby i niczego mi nie urwało. Zatem też pass.

Spirit Island miałam w wersji Lacerty i cieszę się, że udało się sprzedać. Nie rozumiem hype'u, przyznam.

Arcs - zapewne jedyna gra Cole'a, której nie kupię. Zbyt brutalna nawet dla mnie. Wolę Pax Pamir 2 ed. jeśli chodzi o interakcję i mnóstwo zależnych elementów. W Arcs przedobrzył.

Ogólnie zapowiedzi bardzo bezpieczne. Znajdą oczywiście chętnych na większość. Mój portfel się cieszy i czeka na Galaktę :D
zupsky
Has thanked: 4 times

Post autor: zupsky »

Czy było już coś na tych live o Marvel United lub DC United?
khuba
Has thanked: 328 times
Been thanked: 329 times

Post autor: khuba »

zupsky pisze: 18 sty 2025, 14:53 Czy było już coś na tych live o Marvel United lub DC United?
DC nie zostanie wypuszczone przez Portal.
Sprzedam:
Isofarian Guard 669PLN,1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(189zł)
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 662 times
Been thanked: 565 times

Post autor: eveni »

salaba pisze: 18 sty 2025, 14:49 Ogólnie zapowiedzi bardzo bezpieczne. Znajdą oczywiście chętnych na większość. Mój portfel się cieszy i czeka na Galaktę :D
Również nic z nowości nie przyciąga mojej uwagi. Anachrony i Spirit Island były i wyleciały z kolekcji, Godfathera mam. Również się cieszę, chociaż rok portfel odpocznie i będzie można ograć to co jest.
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 294 times
Been thanked: 315 times

Post autor: Scamander »

khuba pisze: 18 sty 2025, 14:59
zupsky pisze: 18 sty 2025, 14:53 Czy było już coś na tych live o Marvel United lub DC United?
DC nie zostanie wypuszczone przez Portal.
Dziwny ruch, ale podejrzewam, że przez słabą sprzedaż kolejnych pudeł z Marvel United nie zaczynają z DC.
ODPOWIEDZ