(Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2025
- salaba
- Has thanked: 327 times
- Been thanked: 534 times
Re: (Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2025
Moim zdaniem poszli po rozum do głowy. Nie można zalewać rynku ciągle tymi samymi seriami gier, wysycili rynek na potęgę. Mimo, że nic nie kupię w 2025 to decyzje podjęte na ten rok szanuję.
---
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/geeklist/291177
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/geeklist/291177
Kurcze duży smutek z tym DC, mam nadzieję, że chociaż Marvela dokończą.
Sam tylko liznąłem Marvela. Z DC bym z chęcią złapał podstawkę i jakiś dodatek ze złolali z Gotham. No, ale jak nie będzie to nie będzie, jest w co grać, trudno.
A ja przyznam, że w tym roku Portal zdruzgocze mój portfel.
Z pewniaków:
Ojciec chrzesny - brakowało mi takiej gry (już zamówione).
Spirit Island - wchodze we wszystko co wydadzą.
Anachrony - j.w, biore wszystko co wyjdzie.
Speaksy - na 80% wejdzie jak bedzie budżet.
Pozostały Lacerta na 60-70%.
Reszte muse rozeznać, ale pewniaczkow maja woecej niż inne wydawnoctwa.
Z pewniaków:
Ojciec chrzesny - brakowało mi takiej gry (już zamówione).
Spirit Island - wchodze we wszystko co wydadzą.
Anachrony - j.w, biore wszystko co wyjdzie.
Speaksy - na 80% wejdzie jak bedzie budżet.
Pozostały Lacerta na 60-70%.
Reszte muse rozeznać, ale pewniaczkow maja woecej niż inne wydawnoctwa.
Poznań i okolice.
-
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 30 times
Takie wrażenie z Portalconu. Portal wygasza coraz więcej lini wydawniczych, ale wchodzi w kolejne gry z mnóstwem dodatków, których prawdopodobnie też nie dokończy.
- psia.kostka
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 1284 times
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
-
- Has thanked: 93 times
- Been thanked: 319 times
Bohema tak. Art theme i euro - wpada na radar, ale realnie to prawie pewniak. Tego typu niszowki zbieram, praktycznie beż znaczenia czy mechanicznie działają czy nie. Mam w kolekcji takie crapiki jak Canvas, Kanagawa, Montmarte czy Dzieła Mistrzów. Nie wiem jak zła musiałaby być Bohema, żebym jej nie kupil..
Zatem.. wygląda na to, że PG ma w tym roku dla mnie dwie pozycje: Bohema i Speakeasy..
Zatem.. wygląda na to, że PG ma w tym roku dla mnie dwie pozycje: Bohema i Speakeasy..
- lukiroo
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 51 times
Jako że Godfathera już mam, to u mnie na listę nie wpada nic od Portalu.
No i wciąż dziwi mnie, że wydają Elder Scrolls 2nd Era, ale na Skyrima się nie zdecydowali. Przecież to mógłby być całkiem niezły hicior pod względem sprzedaży, znając popularność tej gry.
No i wciąż dziwi mnie, że wydają Elder Scrolls 2nd Era, ale na Skyrima się nie zdecydowali. Przecież to mógłby być całkiem niezły hicior pod względem sprzedaży, znając popularność tej gry.
- DziejopisWawel
- Has thanked: 207 times
- Been thanked: 38 times
Jeśli prawdziwe obrazy też lubisz to musisz sobie jeszcze załatwić koreańskie wydanie modern art jeśli uda ci się kiedyś dorwać.Uncle_Grga pisze: ↑18 sty 2025, 17:35 Bohema tak. Art theme i euro - wpada na radar, ale realnie to prawie pewniak. Tego typu niszowki zbieram, praktycznie beż znaczenia czy mechanicznie działają czy nie. Mam w kolekcji takie crapiki jak Canvas, Kanagawa, Montmarte czy Dzieła Mistrzów. Nie wiem jak zła musiałaby być Bohema, żebym jej nie kupil..
E: choć problem jest wtedy z optymalnym licytowaniem jeżeli jakieś obrazy się szczególnie ceni.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2025, 18:06 przez DziejopisWawel, łącznie zmieniany 1 raz.
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
-
- Has thanked: 93 times
- Been thanked: 319 times
Mam klasyczne Modern Art, jak i jej wersje karcianą. Na razie wystarczy. Jeśli koreańska wersja jest równie atrakcyjna jak k-pop w muzyce czy Squid Game w kinematografii, tym bardziej podziękujęDziejopisWawel pisze: ↑18 sty 2025, 17:58
Jeśli prawdziwe obrazy też lubisz to musisz sobie jeszcze załatwić koreańskie wydanie modern art jeśli uda ci się kiedyś dorwać.

-
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 20 times
Kinfire nie jest deck-builderem (jedna z najważniejszych mechanik STS,, razem z kooperacja i roguelike). Te gry mają wspólne cechy, ale feeling? To zbyt różne gry.salaba pisze: ↑18 sty 2025, 14:49
W Slay the Spire komputerowe nigdy nie grałam, ale wygląd planszowki odepchnął mnie estetyką. Ktoś w necie zasugerował, że Kinfire Delve (mała karcianka) lepiej mu podeszło i się skusiłam. Dzielę się info, bo sama nigdy bym nie wpadła na taką alternatywę z racji mniejszej popularności tej małej karcianki. Jak mam wybierać między grą za pewnie 450 zł w wielkim pudle a taką za 80 zł i wielkości książki, która przy tym daje podobny feeling to dla mnie wybór oczywisty.
Właściwie brak autorskich gier , oprócz tego co je udają. Próbują robić dobrą minę do złego gry, ale niestety tracą najlepsze atuty - kiedyś robili super gry. Pierwszy detektyw wciąż czeka na porządną kontynuację, bez tych crapow które potem robili
Trzewik nadal bez nowego autorskiego tytułu, recykling Hexa, który dopiero co miał być porzucony, gra debiutanta z zewnątrz i wznowienie niezbyt znanej gry wojennej. To już wolałem rozwijający skrzydła Portal sprzed 10-15 lat.
Nowa armia do Neury jak zawsze bardzo cieszy
Nowa armia do Neury jak zawsze bardzo cieszy
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3707 times
- Been thanked: 3890 times
Spoiler:
Skad w ogole takie wrazenia? Jaka linie wydawnicza wygasili?Chrostek84 pisze: ↑18 sty 2025, 16:51 Takie wrażenie z Portalconu. Portal wygasza coraz więcej lini wydawniczych, ale wchodzi w kolejne gry z mnóstwem dodatków, których prawdopodobnie też nie dokończy.
Ogolnie z 18 gier 6 gier mam, 2 mialem i sprzedalem (Godfather, SI), 5 preorderow zlozonych (CMON, Lacerda)
Zostaja Wredna malpa (pas), Babylon (sprawdze pewnie, ale raczej nie kupie, bo mieszane opinie), Galactic Cruise (cos mi w tym projekcie nie lezy), Potwory w Tokio (dzieciaki mi rosna to moze sie skusze), World Order (na to czekalem)
Mega bezpieczne zapowiedzi, wiekszosc to kontynuacje i mocne oparcie portfolio na CMON, Mindclash i CTG + dorzucenie jakiegos Devirka i Leder Games oczywiscie
Zero jakichs hitow, bomb, ktore zaskocza wszystkich (oczywiscie powroty byly zaskoczeniem - Godfathera na pewno nikt sie nie spodziewal, SI niewielu, a Anachrony raczej zodyn, ale wciaz czy to powinno byc w kategorii premier?

Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- karmazynowy
- Has thanked: 219 times
- Been thanked: 502 times
Halo, Portal, zapomnieliście coś ogłosić.
Chyba, że to na rynek US.
https://boardgamegeek.com/boardgame/437 ... nd-edition

Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Było na drugiej części. W Polsce wyda Galakta.karmazynowy pisze: ↑18 sty 2025, 20:18 Halo, Portal zapomnieliście coś ogłosić.![]()
"O a co to?" "A to co?" "Oooo a to co to jest?"
Myślicie, że to dziecko poznające świat?
Nie, to ja stara baba wybierająca nową grę swojego życia.
Kurcze nie znam i nigdy nie słyszałam o tych tytułach ale kupuje mnie tryb solo oraz to że niektórych poziom trudności to max 2,9. Jedynie kwestia zostanie ceny
Myślicie, że to dziecko poznające świat?
Nie, to ja stara baba wybierająca nową grę swojego życia.
Kurcze nie znam i nigdy nie słyszałam o tych tytułach ale kupuje mnie tryb solo oraz to że niektórych poziom trudności to max 2,9. Jedynie kwestia zostanie ceny
-
- Has thanked: 330 times
- Been thanked: 478 times
Brawo! Przewidywania w punktGapcioMaluszek pisze: ↑16 sty 2025, 09:14 Moje strzały na zapowiedzi Portalconowe, niektóre to oczywistości, inne to strzały, które myślę, że mają szansę trafić:
Revenant
World order
Ironwood
Arcs
Inventors
Daitoshi
Speakeasy
Mordred
Spirit Island z dodatkami
Sheckleton Base
Dark providence
Plus pewnie coś z CDMD, jakaś mała imprezówka i Marvel United

Mnie kilka rzeczy zaskoczyło, zwłaszcza Anachrony i to chyba jedyny pewniak z zapowiedzi, który trafi do kolekcji.
- Hardkor
- Has thanked: 1554 times
- Been thanked: 1120 times
- Kontakt:
Jakie to ma mieć oceny, skoro gra nie wyszła xD ?
Normalnie będzie dostępny w sklepach
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- Grellenort
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 150 times
Przełamując wszechobecny optymizm i marudzac jak na polaka przystało, jestem skrajnie zawiedziony. Jak na wydawnictwo tak bazujące na wszelkich IP mocno liczyłem na Mistborn DBG. Przecież to pewna forsa, wystarczy sie schylić i podnieść...
- Bruno
- Has thanked: 1695 times
- Been thanked: 1294 times
Zgoda, ale - przynajmniej dla mnie - musiałoby to być coś o poziomie (także trudności) co najmniej podstawki lub Zbrodni L.A. (dla mnie Wiedeński Łącznik był już zbyt lajtowy, reszty tej coraz bardziej wyłącznie narracyjnej serii nie sprawdzałem).
Ale nie wiem, czy to ma szansę się kiedyś jeszcze zdarzyć...
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Kupię DGT Cube!
- Bruno
- Has thanked: 1695 times
- Been thanked: 1294 times
Koreańska wersja jest bardzo przejrzysta pod kątem ikonografii itd., ale przede wszystkim - a w grze o sztuce to chyba istotne - naprawdę piękna pod kątem wizualnym, bo na kartach są wspaniałe obrazy, choć oczywiście można zadać sobie pytanie, czy one wciąż łapią się w kategorię "modern art" czy może raczej już "classic "?Uncle_Grga pisze: ↑18 sty 2025, 18:05Mam klasyczne Modern Art, jak i jej wersje karcianą. Na razie wystarczy. Jeśli koreańska wersja jest równie atrakcyjna jak k-pop w muzyce czy Squid Game w kinematografii, tym bardziej podziękujęDziejopisWawel pisze: ↑18 sty 2025, 17:58
Jeśli prawdziwe obrazy też lubisz to musisz sobie jeszcze załatwić koreańskie wydanie modern art jeśli uda ci się kiedyś dorwać.![]()
No, ale co zrobisz, kiedy inne, te nowsze edycje, które starają się nadążać za "sztuką współczesną", tylko obnażają jak ona jest może i pomysłowa, ale generalnie rzecz biorąc - estetycznie szpetna

Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Kupię DGT Cube!
Kupię DGT Cube!