(Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2025

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 327 times
Been thanked: 534 times

Re: (Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2025

Post autor: salaba »

Moim zdaniem poszli po rozum do głowy. Nie można zalewać rynku ciągle tymi samymi seriami gier, wysycili rynek na potęgę. Mimo, że nic nie kupię w 2025 to decyzje podjęte na ten rok szanuję.
zupsky
Has thanked: 4 times

Post autor: zupsky »

Scamander pisze: 18 sty 2025, 15:34
khuba pisze: 18 sty 2025, 14:59
zupsky pisze: 18 sty 2025, 14:53 Czy było już coś na tych live o Marvel United lub DC United?
DC nie zostanie wypuszczone przez Portal.
Dziwny ruch, ale podejrzewam, że przez słabą sprzedaż kolejnych pudeł z Marvel United nie zaczynają z DC.
Kurcze duży smutek z tym DC, mam nadzieję, że chociaż Marvela dokończą.
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 294 times
Been thanked: 315 times

Post autor: Scamander »

Sam tylko liznąłem Marvela. Z DC bym z chęcią złapał podstawkę i jakiś dodatek ze złolali z Gotham. No, ale jak nie będzie to nie będzie, jest w co grać, trudno.
Khag
Has thanked: 23 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Khag »

A ja przyznam, że w tym roku Portal zdruzgocze mój portfel.

Z pewniaków:
Ojciec chrzesny - brakowało mi takiej gry (już zamówione).
Spirit Island - wchodze we wszystko co wydadzą.
Anachrony - j.w, biore wszystko co wyjdzie.
Speaksy - na 80% wejdzie jak bedzie budżet.
Pozostały Lacerta na 60-70%.

Reszte muse rozeznać, ale pewniaczkow maja woecej niż inne wydawnoctwa.
Poznań i okolice.
Chrostek84
Has thanked: 6 times
Been thanked: 30 times

Post autor: Chrostek84 »

Takie wrażenie z Portalconu. Portal wygasza coraz więcej lini wydawniczych, ale wchodzi w kolejne gry z mnóstwem dodatków, których prawdopodobnie też nie dokończy.
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 396 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

Mr_Fisq pisze: 18 sty 2025, 11:26 Szkoda, że nic wojennego nie testują.... No ale jeszcze jedne zapowiedzi będą dzisiaj ;)
https://gamefound.com/en/projects/porta ... -to-berlin

:mrgreen:
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Obrazek

brzydko sie zestarzal moj post :lol:
Spoiler:
wojenna + wspieraczka GF :P
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Uncle_Grga
Has thanked: 93 times
Been thanked: 319 times

Post autor: Uncle_Grga »

Bohema tak. Art theme i euro - wpada na radar, ale realnie to prawie pewniak. Tego typu niszowki zbieram, praktycznie beż znaczenia czy mechanicznie działają czy nie. Mam w kolekcji takie crapiki jak Canvas, Kanagawa, Montmarte czy Dzieła Mistrzów. Nie wiem jak zła musiałaby być Bohema, żebym jej nie kupil..

Zatem.. wygląda na to, że PG ma w tym roku dla mnie dwie pozycje: Bohema i Speakeasy..
Awatar użytkownika
lukiroo
Has thanked: 18 times
Been thanked: 51 times

Post autor: lukiroo »

Jako że Godfathera już mam, to u mnie na listę nie wpada nic od Portalu.
No i wciąż dziwi mnie, że wydają Elder Scrolls 2nd Era, ale na Skyrima się nie zdecydowali. Przecież to mógłby być całkiem niezły hicior pod względem sprzedaży, znając popularność tej gry.
Awatar użytkownika
DziejopisWawel
Has thanked: 207 times
Been thanked: 38 times

Post autor: DziejopisWawel »

Uncle_Grga pisze: 18 sty 2025, 17:35 Bohema tak. Art theme i euro - wpada na radar, ale realnie to prawie pewniak. Tego typu niszowki zbieram, praktycznie beż znaczenia czy mechanicznie działają czy nie. Mam w kolekcji takie crapiki jak Canvas, Kanagawa, Montmarte czy Dzieła Mistrzów. Nie wiem jak zła musiałaby być Bohema, żebym jej nie kupil..

Zatem.. wygląda na to, że PG ma w tym roku dla mnie dwie pozycje: Bohema i Speakeasy..
Jeśli prawdziwe obrazy też lubisz to musisz sobie jeszcze załatwić koreańskie wydanie modern art jeśli uda ci się kiedyś dorwać.

E: choć problem jest wtedy z optymalnym licytowaniem jeżeli jakieś obrazy się szczególnie ceni.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2025, 18:06 przez DziejopisWawel, łącznie zmieniany 1 raz.
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
Awatar użytkownika
Michito
Has thanked: 228 times
Been thanked: 242 times

Post autor: Michito »

Ogrywam właśnie Batman: Wszyscy Kłamią i brak zapowiedzi gry na silniku Detektywa trochę boli :(
Uncle_Grga
Has thanked: 93 times
Been thanked: 319 times

Post autor: Uncle_Grga »

DziejopisWawel pisze: 18 sty 2025, 17:58
Jeśli prawdziwe obrazy też lubisz to musisz sobie jeszcze załatwić koreańskie wydanie modern art jeśli uda ci się kiedyś dorwać.
Mam klasyczne Modern Art, jak i jej wersje karcianą. Na razie wystarczy. Jeśli koreańska wersja jest równie atrakcyjna jak k-pop w muzyce czy Squid Game w kinematografii, tym bardziej podziękuję :mrgreen:
szmajchel
Has thanked: 24 times
Been thanked: 20 times

Post autor: szmajchel »

salaba pisze: 18 sty 2025, 14:49
W Slay the Spire komputerowe nigdy nie grałam, ale wygląd planszowki odepchnął mnie estetyką. Ktoś w necie zasugerował, że Kinfire Delve (mała karcianka) lepiej mu podeszło i się skusiłam. Dzielę się info, bo sama nigdy bym nie wpadła na taką alternatywę z racji mniejszej popularności tej małej karcianki. Jak mam wybierać między grą za pewnie 450 zł w wielkim pudle a taką za 80 zł i wielkości książki, która przy tym daje podobny feeling to dla mnie wybór oczywisty.
Kinfire nie jest deck-builderem (jedna z najważniejszych mechanik STS,, razem z kooperacja i roguelike). Te gry mają wspólne cechy, ale feeling? To zbyt różne gry.
Pablosz
Has thanked: 100 times
Been thanked: 58 times

Post autor: Pablosz »

Arcs na ktory kwartal planowane?
shuji
Has thanked: 4 times
Been thanked: 21 times

Post autor: shuji »

Właściwie brak autorskich gier , oprócz tego co je udają. Próbują robić dobrą minę do złego gry, ale niestety tracą najlepsze atuty - kiedyś robili super gry. Pierwszy detektyw wciąż czeka na porządną kontynuację, bez tych crapow które potem robili
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 375 times
Been thanked: 415 times

Post autor: tomb »

Trzewik nadal bez nowego autorskiego tytułu, recykling Hexa, który dopiero co miał być porzucony, gra debiutanta z zewnątrz i wznowienie niezbyt znanej gry wojennej. To już wolałem rozwijający skrzydła Portal sprzed 10-15 lat.

Nowa armia do Neury jak zawsze bardzo cieszy 😁
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3890 times

Post autor: japanczyk »

Spoiler:
Z mojego Guessworka wyszedl tylko Galactic Cruise, wiec w sumie super bezpiecznie, zdziwilem sie, ze w zapowiedziach nie oglosili hucznie God of War, czyzby czerwiec 2025 byl nierealnym terminem?
Chrostek84 pisze: 18 sty 2025, 16:51 Takie wrażenie z Portalconu. Portal wygasza coraz więcej lini wydawniczych, ale wchodzi w kolejne gry z mnóstwem dodatków, których prawdopodobnie też nie dokończy.
Skad w ogole takie wrazenia? Jaka linie wydawnicza wygasili?

Ogolnie z 18 gier 6 gier mam, 2 mialem i sprzedalem (Godfather, SI), 5 preorderow zlozonych (CMON, Lacerda)

Zostaja Wredna malpa (pas), Babylon (sprawdze pewnie, ale raczej nie kupie, bo mieszane opinie), Galactic Cruise (cos mi w tym projekcie nie lezy), Potwory w Tokio (dzieciaki mi rosna to moze sie skusze), World Order (na to czekalem)

Mega bezpieczne zapowiedzi, wiekszosc to kontynuacje i mocne oparcie portfolio na CMON, Mindclash i CTG + dorzucenie jakiegos Devirka i Leder Games oczywiscie
Zero jakichs hitow, bomb, ktore zaskocza wszystkich (oczywiscie powroty byly zaskoczeniem - Godfathera na pewno nikt sie nie spodziewal, SI niewielu, a Anachrony raczej zodyn, ale wciaz czy to powinno byc w kategorii premier? ;))
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 219 times
Been thanked: 502 times

Post autor: karmazynowy »

Halo, Portal, zapomnieliście coś ogłosić. :D
Chyba, że to na rynek US.

https://boardgamegeek.com/boardgame/437 ... nd-edition
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Awatar użytkownika
Michito
Has thanked: 228 times
Been thanked: 242 times

Post autor: Michito »

karmazynowy pisze: 18 sty 2025, 20:18 Halo, Portal zapomnieliście coś ogłosić. :D
Chyba, że to na rynek US.

https://boardgamegeek.com/boardgame/437 ... nd-edition
Było na drugiej części. W Polsce wyda Galakta.
AxlPl
Has thanked: 40 times
Been thanked: 70 times

Post autor: AxlPl »

"O a co to?" "A to co?" "Oooo a to co to jest?"
Myślicie, że to dziecko poznające świat?
Nie, to ja stara baba wybierająca nową grę swojego życia.

Kurcze nie znam i nigdy nie słyszałam o tych tytułach ale kupuje mnie tryb solo oraz to że niektórych poziom trudności to max 2,9. Jedynie kwestia zostanie ceny
aeiou871
Has thanked: 330 times
Been thanked: 478 times

Post autor: aeiou871 »

GapcioMaluszek pisze: 16 sty 2025, 09:14 Moje strzały na zapowiedzi Portalconowe, niektóre to oczywistości, inne to strzały, które myślę, że mają szansę trafić:

Revenant
World order
Ironwood
Arcs
Inventors
Daitoshi
Speakeasy
Mordred
Spirit Island z dodatkami
Sheckleton Base
Dark providence

Plus pewnie coś z CDMD, jakaś mała imprezówka i Marvel United
Brawo! Przewidywania w punkt :D

Mnie kilka rzeczy zaskoczyło, zwłaszcza Anachrony i to chyba jedyny pewniak z zapowiedzi, który trafi do kolekcji.
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1554 times
Been thanked: 1120 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

MaMiKr pisze: 18 sty 2025, 12:45
choczkins pisze: 18 sty 2025, 12:43 Mordred będzie dostępny w sklepie portalu czy sprzedaż ograniczyła się tylko do wsparcia polskiej wersji na ks?
też jestem ciekawy tego chodź oceny ma słabe ale to w sumie Cmon więc zawsze warto chodź zagrać
Jakie to ma mieć oceny, skoro gra nie wyszła xD ?
choczkins pisze: 18 sty 2025, 12:43 Mordred będzie dostępny w sklepie portalu czy sprzedaż ograniczyła się tylko do wsparcia polskiej wersji na ks?
Normalnie będzie dostępny w sklepach
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Grellenort »

Przełamując wszechobecny optymizm i marudzac jak na polaka przystało, jestem skrajnie zawiedziony. Jak na wydawnictwo tak bazujące na wszelkich IP mocno liczyłem na Mistborn DBG. Przecież to pewna forsa, wystarczy sie schylić i podnieść...
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1695 times
Been thanked: 1294 times

Post autor: Bruno »

Michito pisze: 18 sty 2025, 17:59 Ogrywam właśnie Batman: Wszyscy Kłamią i brak zapowiedzi gry na silniku Detektywa trochę boli :(
Zgoda, ale - przynajmniej dla mnie - musiałoby to być coś o poziomie (także trudności) co najmniej podstawki lub Zbrodni L.A. (dla mnie Wiedeński Łącznik był już zbyt lajtowy, reszty tej coraz bardziej wyłącznie narracyjnej serii nie sprawdzałem).
Ale nie wiem, czy to ma szansę się kiedyś jeszcze zdarzyć...
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1695 times
Been thanked: 1294 times

Post autor: Bruno »

Uncle_Grga pisze: 18 sty 2025, 18:05
DziejopisWawel pisze: 18 sty 2025, 17:58
Mam klasyczne Modern Art, jak i jej wersje karcianą. Na razie wystarczy. Jeśli koreańska wersja jest równie atrakcyjna jak k-pop w muzyce czy Squid Game w kinematografii, tym bardziej podziękuję :mrgreen:
Koreańska wersja jest bardzo przejrzysta pod kątem ikonografii itd., ale przede wszystkim - a w grze o sztuce to chyba istotne - naprawdę piękna pod kątem wizualnym, bo na kartach są wspaniałe obrazy, choć oczywiście można zadać sobie pytanie, czy one wciąż łapią się w kategorię "modern art" czy może raczej już "classic "?
No, ale co zrobisz, kiedy inne, te nowsze edycje, które starają się nadążać za "sztuką współczesną", tylko obnażają jak ona jest może i pomysłowa, ale generalnie rzecz biorąc - estetycznie szpetna :wink:
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
ODPOWIEDZ