A to spoko. Dodatkowych nawet nie mam. Ostatnie strony wątku, w których jest burza o błędy, sprawiają wrażenie, jakby błędy były raczej na co czwartej karcie

A to spoko. Dodatkowych nawet nie mam. Ostatnie strony wątku, w których jest burza o błędy, sprawiają wrażenie, jakby błędy były raczej na co czwartej karcie
Szybko pożałujesz_Ukasz pisze: ↑27 sty 2025, 14:20 (...)
Będąc w posiadaniu maty postanowiłem też karty mapy wsadzić w koszulki, bo ten klaser to mi tak średnio pasuje podczas gry, a lubię sobie czasami kartę podnieść i zobaczyć jej obrazek, nawet jeśli jest na niej mikro wioska (zboczenie po TG)![]()
Więc te 20 kart mapy idealnie wchodzi na wizerunek mapy, który jest umieszczony na macie.
No to się cieszcie, że możecie tego klaseru używać - u mnie niestety jest bezużyteczny, wszystkie karty wygięte w łódki albo nawet w ogóle nie da się ich włożyć bez uszkodzenia karty :/ Liczę na to, że będzie jakaś dodatkowa pula tych klaserów dużych do dostania jakoś (bo te małe 1x6 są spoko i tam karty wchodzą bez problemu).Bruno pisze: ↑27 sty 2025, 16:38 Właśnie dlatego ściśle praktyczne zastosowanie maty jest nikłe.
Raz, że - przynajmniej w pierwszej rozgrywce - zdradza nam wygląd całej krainy, który nie jest nam na początku znany. Nie znam jeszcze całej mapy, ale przypuszczam, że mata to nie jest jakiś duży czy istotny spoiler. Natomiast dla mnie mechanika stopniowego "odkrywania mapy" jest dodatkowym elementem zabawy.
Dwa, że korzystanie z arkusza ("klaseru") na karty mapy jest super wygodne, zarówno podczas grania, jeśli trzeba przesunąć mapę, by zrobić miejsce na planszę potyczki, jak i na potrzeby wykonania "sejwu" na zakończenie zabawy w danym momencie.
Karty i figurki dodatkowych bohaterów jakoś się uda zmieścić (problem się może pojawić z kartami w koszulkach, ale jak się pokombinuje to się da zmieścić), ale tych dodatkowych figurek przeciwników z Doków już się nie da wcisnąć - jak ktoś ma jakiś patent na to, to też z chęcią wysłucham.
Ja w sumie nie widziałem sensu koszulkowania dużych kart, ale sam insert w grze jest trochę nieszczęśliwie zaprojektowany i powoduje, że karty podczas wyszukiwania w nim mają tendencję do przesuwania się pomiędzy separatorami, co bywa irytujące i koszulki tutaj chyba pomogą.EsperanzaDMV pisze: ↑27 sty 2025, 19:14 Karty bohaterów - Ultra ProFit, wchodzą idealnie.
Małe karty - Mini American od Rebela.
Duże karty - Tarot od Rebela (ale te póki co wymiotło ze sklepów), alternatywnie świetnie pasują też Paladin Bors (ale są grubsze), tylko że tutaj te karty, które się wkłada do tego klaseru się nie koszulkuje i tak.
Ja umieściłem karty tak:
- pięć talii bohaterów podstawowych w jednej przegródce
- duże karty w dedykowanej przegródce
- małe karty w dedykowanej przegródce
- dodatkowe talie bohaterów w jedynej pustej przegródce, bez dodatkowych pudełek na nie, nie wiem w sumie po co to pudełko.
I zabrakło mi właśnie miejsca na te figurki przeciwników. Tak to by się wszystko zmieściło.
Nie jest, tak samo nie zdradza planszy. Nie mam pojęcia o czym on mówi xD
Na macie również. W centralnej części.
Potwierdzam, bardzo by się przydał PDF do wydrukowania ze spisem wszystkich przedmiotów wraz z ich parametrami. Odkrywam nowy sklepik i muszę poświęcić mnóstwo niepotrzebnego czasu na grzebaniu w pudełku w poszukiwaniu żetonów ekwipunku, żeby sprawdzić co właściwie tam można kupić. Albo uzbieram trochę zasobów, chcę sprawdzić, co dają przedmioty, które mogę z tych zasobów wytworzyć - to samo.
Rozwiązanie "na szybko", ktore zrobiliśmy, to XERO tych przedmiotów
MowMiStefan pisze: ↑29 sty 2025, 10:25 Rozwiązanie "na szybko", ktore zrobiliśmy, to XERO tych przedmiotówMieści się na 2 stronach A4 - więc mamy 1 zalaminowaną kartkę
![]()
Nie mam, ale mam chyba jeszcze jedna niezalaminowaną kopię. Wezmę jutro do pracy i zrobie skan - ale to nie jest jakiś artyzmJollyRoger90 pisze: ↑29 sty 2025, 11:00Masz może w formie pdf? Jeśli tak to wrzucisz tutaj?MowMiStefan pisze: ↑29 sty 2025, 10:25 Rozwiązanie "na szybko", ktore zrobiliśmy, to XERO tych przedmiotówMieści się na 2 stronach A4 - więc mamy 1 zalaminowaną kartkę
![]()
![]()