Gramatury - wydawnictwo

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1796 times
Been thanked: 1279 times

Re: Gramatury - wydawnictwo

Post autor: garg »

probbi pisze: 23 sty 2025, 10:58 A o Pasikurowice nikt tak nie walczył :p
Bo to inna grupa docelowa, więc dziecinne brzmienie pasuje :)
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 337 times
Been thanked: 536 times

Post autor: vnzk »

A może po prostu nie chcieli użyć kolejnego tytułu z 'Doliną'. Dolina Żywiołów, Dolina Kupców, Dolina Królów, Klonowa Dolina, Królestwo w Dolinie. Niekoniecznie zapadają w pamięć, Wiatrakowo zapadnie :wink:
Awatar użytkownika
siepu
Has thanked: 444 times
Been thanked: 424 times

Post autor: siepu »

Seraphic_Seal pisze: 23 sty 2025, 09:04 1) dla mnie nazwa od razu sugeruje jakąś luźną grę rodzinną, może wręcz pod dzieci, ewentualnie jakiś mały fillerek imprezowy. A, patrząc na profil bgg, to nie ma to ani trochę pokrycia. I to jest chyba główny zarzut.
2) temat gry - gra mocno nawiązuje do krajobrazu i tradycji Niderlandów. Wiatraki, poldery i tulipany oraz Dutch Flower Route (nie wiem jaka jest zwyczajowa nazwa polska). Zaproponowane tłumaczenie jak dla mnie strasznie to spłaszcza, nie oddaje idei i tematu. Czy mówiąc "Dolina Wiatraków" mógłbym pomyśleć o właśnie Holandii i jej wiatrakach i tulipanach? Być może. Ale "Wiatrakowo"? No nie. Jakakolwiek kombinacja słów "Wiatrak", "Tulipan", "Polder" itp już prędzej by mi siadła. "Tulipany i wiatraki". Może nic zjawiskowego, ale skojarzenia od razu lecą w dobrą stronę jeśli chodzi o temat, zarówno w ogóle jak i szczególe - bo z czego widzę, w tej grze zajmujemy się tulipanami.
Gdybyś słysząc słowa 'Dolina Wiatraków' pomyślał o Holandii, to byś popełnił błąd, bo w Holandii wzgórz - a więc też dolin - raczej nie ma.

Najdurniejsza gównoburza jaką czytałem tu od jakiegoś czasu, czekam co napisze BOLLO.
skoscisty
Has thanked: 5 times
Been thanked: 24 times

Post autor: skoscisty »

Witam.

W kwestii zapowiedzianej gry o polskim tytule "Wiatrakowo", to chciałbym wiedzieć czy znana jest już data premiery. Widzę, że chodzi o marzec 2025, ale czy wiadomo, o którym dniu mowa (początek/koniec miesiąca, to jednak drobny rozrzut jest)?

Jeśli chodzi o nazwę oryginalną czy polską, to mi wszystko jedno. Jeśli ktoś uważa, że "Wiatrakowo" jest nieodpowiednie, to niech pomyśli o "Scythe" lub "Rzuć na tacę". Nazwa to nazwa i wydawca bierze na siebie ewentualne ryzyko, że gra nie sprzeda się w oczekiwanej liczbie egzemplarzy. Osobiście życzę tej grze jak najlepiej i mam nadzieję, że Gramatury zaistnieją dzięki temu na rynku by dostarczyć nam jeszcze wiele innych gier.

Chciałbym zapytać czy już jest drugi tytuł do wydania w tym roku? Nie chodzi mi o nazwę, a jedynie o postęp prac wydawniczych.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
ShapooBah
Has thanked: 385 times
Been thanked: 230 times

Post autor: ShapooBah »

siepu pisze: 23 sty 2025, 22:32
Gdybyś słysząc słowa 'Dolina Wiatraków' pomyślał o Holandii, to byś popełnił błąd, bo w Holandii wzgórz - a więc też dolin - raczej nie ma.
To może już tak i Geograficznie i myślowo i geopolitycznie i z nutką polskości co by to Wiatrakowo zachować

DEPRESJA WIATRAKÓW.

:mrgreen:
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 150 times
Been thanked: 332 times

Post autor: Niewodnik »

siepu pisze: 23 sty 2025, 22:32 Najdurniejsza gównoburza jaką czytałem tu od jakiegoś czasu, czekam co napisze BOLLO.
Raczej nie nazwałbym tego gównoburzą. Jestem w stanie się założyć, że każda osoba wypowiadająca się w temacie miała na myśli dobro wydawnictwa.
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 738 times
Been thanked: 155 times

Post autor: oduck »

siepu pisze: 23 sty 2025, 22:32

Najdurniejsza gównoburza jaką czytałem tu od jakiegoś czasu, czekam co napisze BOLLO.
No ale to w tej sytuacji chyba zarzut również do oryginalnego tytułu? (moim zdaniem niesłuszny, bo tutaj w kontekście doliny/valley występuje cała Holandia)
Awatar użytkownika
siepu
Has thanked: 444 times
Been thanked: 424 times

Post autor: siepu »

oduck pisze: 28 sty 2025, 11:59 No ale to w tej sytuacji chyba zarzut również do oryginalnego tytułu? (moim zdaniem niesłuszny, bo tutaj w kontekście doliny/valley występuje cała Holandia)
Oczywiście. Jest wątek na BGG, gdzie autorzy tłumaczą się, że gra ma miejsce w wyobrażonej magicznej Holandii i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. No ale to ciężko zmieścić w tytule.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2045 times
Been thanked: 2641 times

Post autor: PytonZCatanu »

Chyba ostatnio taka żywa dyskusja "nazewnicza" miała miejsce na forum po ujawnieniu polskiej nazwy Dominant Species 🙂
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1703 times
Been thanked: 1298 times

Post autor: Bruno »

siepu pisze: 23 sty 2025, 22:32 Gdybyś słysząc słowa 'Dolina Wiatraków' pomyślał o Holandii, to byś popełnił błąd, bo w Holandii wzgórz - a więc też dolin - raczej nie ma.
Akurat w języku polskim "doliny" są związane nie tylko z krajobrazem wyżynnym, ale i nizinnym - tu i tu są doliny rzeczne :wink:
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1691 times
Been thanked: 1846 times

Post autor: Mr_Fisq »

Wydawnictwo będzie działać pod logiem Red Square Games.

Źródło: FB Planszowych Newsów
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
Rigidigi
Has thanked: 108 times
Been thanked: 101 times

Post autor: Rigidigi »

Mr_Fisq pisze: 24 lut 2025, 14:04 Wydawnictwo będzie działać pod logiem Red Square Games.

Źródło: FB Planszowych Newsów
W sumie to strach się bać...
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 554 times

Post autor: tomp »

jak to "inside joke" to bardzo hermetyczny. nazwa ma pewne konotacje....
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Rigidigi
Has thanked: 108 times
Been thanked: 101 times

Post autor: Rigidigi »

Jakbyście nie zauważyli to prezesem Red Square Games jest Krzysiek Wolicki, właściciel Red Impa, czyli wydawca m.in Pana Lodowego ogrodu..
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3731 times
Been thanked: 3929 times

Post autor: japanczyk »

Rigidigi pisze: 24 lut 2025, 21:27 Jakbyście nie zauważyli to prezesem Red Square Games jest Krzysiek Wolicki, właściciel Red Impa, czyli wydawca m.in Pana Lodowego ogrodu..
Serio xD to krzyżyk na drogę;-D
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 182 times
Been thanked: 650 times
Kontakt:

Post autor: VivoBrezo »

japanczyk pisze: 24 lut 2025, 23:18
Rigidigi pisze: 24 lut 2025, 21:27 Jakbyście nie zauważyli to prezesem Red Square Games jest Krzysiek Wolicki, właściciel Red Impa, czyli wydawca m.in Pana Lodowego ogrodu..
Serio xD to krzyżyk na drogę;-D
Nie musi tak być. Oczywiście to moje luźne przemyślenia.
Ok, Red Imp ma renomę taką a nie inną, bo właściciel pieniądze zarabia gdzie indziej. Wydawnictwo zabiera ogrom czasu, przy dużo mniejszych zyskach. Wykupienie Gramatur, ma o tyle sens, że potrzebowali do RedImpa ludzi, którzy znają się narzeczy pociągną to lepiej i zaczną dowozić tematy. Przecież nie zostało to zrobione dla portfolio. Gramatury zyskują dostęp do kapitału, Redimp, czy tam Redsquare ludzi z know-how. Sytuacja win-win.
Pomnik
Has thanked: 408 times
Been thanked: 287 times

Post autor: Pomnik »

Mocno nie w temacie - ale Gramatury mają jakąś historie w innych wydawnictwach?
Bo na ten moment wychodzi na to że nie wydali jeszcze nawet pierwszej gry a już są wykupowani jako ktoś kto "zna się na rzeczy".
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 178 times
Been thanked: 492 times

Post autor: kurdzio »

Pomnik pisze: 25 lut 2025, 15:37 Mocno nie w temacie - ale Gramatury mają jakąś historie w innych wydawnictwach?
Bo na ten moment wychodzi na to że nie wydali jeszcze nawet pierwszej gry a już są wykupowani jako ktoś kto "zna się na rzeczy".
https://gramatury.pl/kontakt/o-nas/
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Awatar użytkownika
Mark442
Has thanked: 425 times
Been thanked: 104 times

Post autor: Mark442 »

Pomnik pisze: 25 lut 2025, 15:37 Mocno nie w temacie - ale Gramatury mają jakąś historie w innych wydawnictwach?
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi zawsze o... (małe niedomówienie).
Mark
Moderator

VivoBrezo pisze: 25 lut 2025, 14:13 Nie musi tak być. Oczywiście to moje luźne przemyślenia.
Ok, Red Imp ma renomę taką a nie inną, bo właściciel pieniądze zarabia gdzie indziej. Wydawnictwo zabiera ogrom czasu, przy dużo mniejszych zyskach. Wykupienie Gramatur, ma o tyle sens, że potrzebowali do RedImpa ludzi, którzy znają się narzeczy pociągną to lepiej i zaczną dowozić tematy. Przecież nie zostało to zrobione dla portfolio. Gramatury zyskują dostęp do kapitału, Redimp, czy tam Redsquare ludzi z know-how. Sytuacja win-win.
Ale po co takie rozwadnianie marki?
REDIMP teraz bedzie wydawal gry jako Red Square Games?

no nie wyglada na to

To jest jakis absolutny misz masz, a wykonanie tego w postaci przejecia wydawnictwa zamiast zatrudnienia dwoch gosci z doswiadczeniem zakrawa o smiesznosc :) (przynjamniej z mojej perspektywy)
Zarowno Bartek jak i Lukasz pracowali w Planszeo

Smiesznie brzmi teraz ten opis z bio Bartka
GRAMATURY – zapamiętajcie tę nazwę.
Zeby nie bylo - zycze chlopakom jak najlepiej, szkoda projektu de facto zanim sie narodzil (nie oni pierwsi...), ale styl w jakim to sie odbylo jest... dyskusyjny :D
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 182 times
Been thanked: 650 times
Kontakt:

Post autor: VivoBrezo »

Cóż Stork Games też zmarło, zanim rozwinęło (hehe) skrzydła.
Zobaczymy jak to się potoczy. Na ten moment wiemy prawie nic :)
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 155 times
Been thanked: 945 times

Post autor: Bart Henry »

Po nazwach firm, które Krzysiek Wolicki założył, chyba można bezpiecznie obstawić, że gra zawsze kolorem czerwonym.

Rzuciłem okiem na produkcje cyfrowe, które wypuściło RSG i to jest niesamowite, że przy takiej przeciętności tych produkcji (oceny mieszane niemal na wszystkim co wypuścili i bardzo mało opinii, co pewnie nie przekłada się na mnóstwo zakupów) są w stanie nie tylko utrzymać te 30 osób, a jeszcze generować jakieś zyski. Jestem ciekawy jak RSG będzie się rozwijało na rynku planszówkowym. Na podstawie sabotażu dokonanym na anglojęzycznej kampanii KUR-NU-GI, można mieć pewne obawy. Oby pozyskanie doświadczonych ludzi miało na celu wzrost jakości względem RedImpa. To gdzie ten PLO 2.0? :D
japanczyk pisze: 25 lut 2025, 16:56 Zarowno Bartek jak i Lukasz pracowali w Planszeo
Jesteś pewny? Nawet Łukasz w swoim bio o tym nie wspomina. :D
probbi
Has thanked: 52 times
Been thanked: 144 times

Post autor: probbi »

Bartek jeszcze w Lucrum przypominam pracował
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Lucrum mialo być, coś mi się tam przycięło przy edycji ;-P
Chrostek84
Has thanked: 6 times
Been thanked: 30 times

Post autor: Chrostek84 »

VivoBrezo pisze: 25 lut 2025, 18:16 Cóż Stork Games też zmarło, zanim rozwinęło (hehe) skrzydła.
Zobaczymy jak to się potoczy. Na ten moment wiemy prawie nic :)
Stork Games chociaż zdążyło wydać kilka gier zanim zostali wchłonięci. Gramaturom to się nie udało.
ODPOWIEDZ