The Mandalorian: Przygody / Adventures

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 375 times
Been thanked: 762 times

Re: The Mandalorian: Przygody / Adventures

Post autor: EsperanzaDMV »

Grałem tylko i wyłącznie solo i bawiłem się świetnie - od czasu mojego ostatniego postu zdążyłem ukończyć już kampanię i szczerze uważam, że (szczególnie dla fana Star Wars) jest to naprawdę dobra pozycja. Taka najważniejsza tylko uwaga przed rozpoczęciem grania - zdecyduj od początku, czy chcesz by każda z postaci miała swoją własną talię (klasyczne, łatwiejsze oraz chyba bardziej klimatyczne rozwiązanie), czy jednak by potasować karty wszystkich postaci w jeden wspólny stos (tryb współdzielenia postaci opisany na końcu instrukcji, trudniejsza opcja). Osobiście lepiej się bawiłem przy pierwszej opcji, ale momentami było wręcz za łatwo (pierwsze scenariusze), natomiast im dalej w las tym robiło się ciekawiej i stwierdzałem, że jest to optymalny dla mnie poziom trudności. Potem rozegrałem cztery pierwsze scenariusze w drugi sposób (ale z pewnym błędem - potasowałem karty wszystkich postaci ze scenariusza zamiast wybrać dwie z nich - czym poniekąd mocno utrudniłem sobie rozgrywkę) i tak jak dwa pierwsze jeszcze raczej spacerkiem się przeszło, tak kolejne potrafiły się kończyć na żyletki, ostatnią kartą, ostatnim obrażeniem etc. Niemniej polecam spróbować oba sposoby i generalnie sprawdzić grę, bo naprawdę warto - a jeśli jest się fanem SW, to wręcz obowiązkowo ;)
Awatar użytkownika
jingowawa
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times

Post autor: jingowawa »

Dzięki, utwierdzam się w zakupie;)
Awatar użytkownika
michaldz1
Has thanked: 157 times
Been thanked: 133 times

Post autor: michaldz1 »

Jest zapowiedz dodatku odwzorowujacego 2 sezon. Wydanie 3 kwartal 2025 https://boardgamegeek.com/blog/1/blogpo ... res-with-a
lbyczy
Has thanked: 270 times
Been thanked: 23 times

Post autor: lbyczy »

Gra obecnie do kupienia za 175 zł - nowa lub 120 zł używana. Zewnętrzne Rubieże lepiej trzymają cenę, czy to oznacza, że The Mandalorian jest grą słabszą od Outer Rims? Wiem, że to inne gatunki, ale widać, że ludzie przechodzą misje i rozstają się z grą, a dostać Niedokończone Sprawy jest teraz prawie niemożliwością.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3731 times
Been thanked: 3929 times

Post autor: japanczyk »

lbyczy pisze: 06 lut 2025, 22:23 Gra obecnie do kupienia za 175 zł - nowa lub 120 zł używana. Zewnętrzne Rubieże lepiej trzymają cenę, czy to oznacza, że The Mandalorian jest grą słabszą od Outer Rims? Wiem, że to inne gatunki, ale widać, że ludzie przechodzą misje i rozstają się z grą, a dostać Niedokończone Sprawy jest teraz prawie niemożliwością.
Bo wyszly ze sklepow i nie bylo dodruku - poczekaj 3 lata i zobacz czy ceny bez dodruku tez nie skocza :)
Niedokonczone sprawy powinny byc drukowane w tym roku znajac FFG weoic ceny wroca do normy
Awatar użytkownika
Tringa
Has thanked: 331 times
Been thanked: 361 times

Post autor: Tringa »

Niedokończone sprawy tak wystrzeliły z ceną, bo ffg nie może ich dodrukować. Gdzies czytałam, że Konieczko odchodząc z ffg zabral prawa do Zewnetrznyvh Rubieży
"Czasami lepiej jest użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność." - Terry Pratchett – Zbrojni

Moje zbiórki: CLICK
Moje gry: CLICK
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3731 times
Been thanked: 3929 times

Post autor: japanczyk »

Tringa pisze: 07 lut 2025, 00:24 Niedokończone sprawy tak wystrzeliły z ceną, bo ffg nie może ich dodrukować. Gdzies czytałam, że Konieczko odchodząc z ffg zabral prawa do Zewnetrznyvh Rubieży
Konieczka opuscil FFG w 2019 roku... Premiera dodatku byla w 2022 roku, dodruk Podstawki byl w 2023 roku
Awatar użytkownika
NetCop
Has thanked: 4 times
Been thanked: 28 times

Post autor: NetCop »

My jesteśmy po 6 misjach, pierwszą w 2 osoby, każdą następną w 4 i zabawa jest cały czas, szczególnie jak się lubi świat SW i Mandalorianina. Na pewno będziemy grać dalej tym bardziej, że te trudne tryby po "odblokowaniu całości" wyglądają na niezłe wyzwanie.
Generalnie gry Konieczki siadają dobrze w naszym gronie, Rebelia, Rubieże, Mando ale i BS Galactica, Eldritch Horror regularnie wracają na stół.
Mam nadzieję, że 2 sezon wyjdzie po polsku.
Awatar użytkownika
arian
Has thanked: 326 times
Been thanked: 692 times

Post autor: arian »

Ja mam wrażenie, że część osób nie kupiło tej gry przez sposób, w jaki jest wydana. Bo ona na początku sprawia wrażenie bardzo uproszczonej i moim zdaniem te koperty z ukrytymi elementami i talia przewodnika nie są najlepszym pomysłem, gdy chcesz coś takiego zareklamować. Ukryte elementy zmieniają tę grę z prostej gry w sam raz na półki marketu, w fajną grę dla nawet bardziej doświadczonych graczy. Do tego jednak znacząco rozszerzają zawartość. Rozumiem pomysł z łatwym wchodzeniem w grę i stopniowym zwiększaniem skomplikowania, ale tego odkrywania jest za dużo, bo jak ktoś będzie chciał zagrać dwa-trzy razy ze znajomymi, to ten system się wysypuje. I tak misje grane po kolei przewidują różne ilości graczy, tryby i różną trudność, więc najlepiej to wszystko pominąć i od razu przejść do gry swobodnej, która oferuje sporo możliwości.

Trochę dziwnie wygląda też księga map, bo z jednej strony duże komiksy są fajnym przypomnieniem fabuły serialu i wprowadzeniem w misje, a z drugiej wywołują, przynajmniej u mnie, poczucie zmarnowanego miejsca. Nie narzekam jakoś specjalnie na ilość map, bo one i tak są tylko jednym z klocków, z których buduje się misję i do tego i tak dochodzi jeszcze cel, postacie i wrogowie, więc elementów jest sporo. Ale jednak jedna, czy dwie dodatkowe plansze nawiązujące do pierwszego sezonu byłyby miłym urozmaiceniem i lepiej wykorzystywały miejsce w księdze niż te w sumie jednorazowe komiksy.

Do Zewnętrznych Rubieży nie ma co porównywać, bo nawet bez dodatku to jest inna skala gry, ale też zupełnie inny gatunek. U mnie obie są w kolekcji o zupełnie się nie wykluczają choćby przez to, że rozegranie jednej to 45 minut, a drugiej zwykle ponad 2 godziny.
Sloth
Has thanked: 143 times
Been thanked: 122 times

Post autor: Sloth »

Takie pytanko techniczne.
Też tak macie że karty świeżo wyjęte z pudełka są tak przekoszone ...... Zdjęcie nie oddaje chyba nawet tego
Obrazek
soadowiec
Has thanked: 5 times
Been thanked: 6 times

Post autor: soadowiec »

Sloth pisze: 27 mar 2025, 09:45 Takie pytanko techniczne.
Też tak macie że karty świeżo wyjęte z pudełka są tak przekoszone ...... Zdjęcie nie oddaje chyba nawet tego
Obrazek
U nas było tak samo.
Do tego <<podejrzyj "zakry" żeton>> w akcji wywiadu na każdej mapie xD
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1325 times
Been thanked: 2024 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

a to nie od wilgoci? ja tam mam z plaszetkami od Zewnętrznych Rubieży.
Sloth

BOLLO pisze: 27 mar 2025, 10:13 a to nie od wilgoci? ja tam mam z plaszetkami od Zewnętrznych Rubieży.
Wiesz co, ciężko mi stwierdzić. Gra dopiero co odfoliowana i elementy właśnie wyjąłem. Nie bardzo wiem gdzie miałaby nabrać wilgoci. Bardziej obstawiał bym iż jako że karty są dosyć cienkie i nie były zafoliowane tylko w takich ekologicznych papierkach to po zejsciu z taśmy produkcyjnej tak zostaly. Zresztą nie znam się na procesie produkcyjnym. Talia przewodnika ok, nie wiem jak w kopertach gdyż jeszcze nie otwierałem.

Edit. Właśnie popracowałem nad plikiem kart jednej z postaci i dosyć mocno przybrała bardziej pożądany kształt :) dawno nie widziałem tak cieniutkich kart.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2025, 10:25 przez Sloth, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 554 times

Post autor: tomp »

u mnie były identycznie wykrzywione. wystarczyło z wyczuciem przegiąć w drugą stronę i już są ok.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Sloth pisze: 27 mar 2025, 10:19
BOLLO pisze: 27 mar 2025, 10:13 a to nie od wilgoci? ja tam mam z plaszetkami od Zewnętrznych Rubieży.
Wiesz co, ciężko mi stwierdzić. Gra dopiero co odfoliowana i elementy właśnie wyjąłem. Nie bardzo wiem gdzie miałaby nabrać wilgoci. Bardziej obstawiał bym iż jako że karty są dosyć cienkie i nie były zafoliowane tylko w takich ekologicznych papierkach to po zejsciu z taśmy produkcyjnej tak zostaly. Zresztą nie znam się na procesie produkcyjnym. Talia przewodnika ok, nie wiem jak w kopertach gdyż jeszcze nie otwierałem.

Edit. Właśnie popracowałem nad plikiem kart jednej z postaci i dosyć mocno przybrała bardziej pożądany kształt :) dawno nie widziałem tak cieniutkich kart.
Zapewne wilgotny druk został zbyt wcześnie wsadzony w folie, do tego cienkość kart poddała się pod siłą sprasowania.
Sloth

Gra ma niewspółmierny skok trudności.
Spoiler:
Edit.
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2025, 07:01 przez Sloth, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV

Tak jak zgadzam się, że pierwsze cztery scenariusze nie są zawsze wymagające, tak serio mógłbyś wrzucić swój komentarz w spoiler.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 554 times

Post autor: tomp »

czy są mega trudne? wg mnie nie. Obserwuję przeskok, ale na tyle jak między tutorialem, a grą poza nim.
W tych wariantach po prostu trzeba się sprężać i liczyć do "5" (to wg mnie najbardziej optymalne).
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Rebel wystartował z przedsprzedażą dodatku:

Czas na kolejne przygody legendarnego łowcy nagród!
🍼 W dodatku do "The Mandalorian: Przygody – Klan dwóch" będziecie wspólnie eskortować dziecko, stawiać czoła niebezpieczeństwom i próbować przechytrzyć Moffa Gideona.
Czekają na Was 4 misje fabularne na zupełnie nowych mapach oraz 4 zróżnicowane misje najemnicze. Pojawią się też karty pojedynku, wydarzenia z długotrwałymi efektami i większa liczba zdolności wrogów.
Na szczęście macie do dyspozycji 4 zupełnie nowe postacie, każdą z unikalnymi umiejętnościami! 🚀

EDIT: Gra oczywiście jest/będzie dostępna w innych sklepach online.

Obrazek
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV

Przyszło do mnie właśnie pudełko od dodatku i... no dramat. Nie jest zapakowane klasycznie w folię, tylko te naklejki w czterech miejscach i fajrant. Moje pudełko gołym okiem widać że obmacane przez jakieś tłuste (?) palce, w każdym razie jakbym się uparł, to myślę że odcinki palców bym zebrał z pudełka :cry: serio myślę nad zwrotem nawet bez otwierania.
Wiem, że Rebel tutaj nie odpowie, ale... Whyyyy? :(
RudyBigos
Been thanked: 1 time

Post autor: RudyBigos »

Powiedz, ze sobie żartujesz..

Wystarczy umyc, przetrzec jakas szmatka z mydlem.
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV

Nie, nie żartuję, czemu miałbym? Gra wygląda jakby była używana albo z outletu.
Super pomysł, "nowy, fabrycznie zapakowany" produkt mam... umyć by wyglądał jak nowy. Kapitalne. Może jeszcze suszarką potraktować?

Akurat w branży gier planszowych chyba powinno wygrywać podejście, że opakowanie jest integralną częścią gry i być prawidłowo zabezpieczone by dotarło do klienta w idealnym stanie. Słyszałem o takich naklejkach do Santorini, ale traktowałem Rebela jako poważnego wydawcę.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Ravensburger też daje naklejki zamiast folii. Ciekawe jak takie gry bez folii znoszą transport kontenerami? Mam trzy gry z naklejkami i nie zauważyłem aby były z nimi jakieś problemy.
Awatar użytkownika
Retro
Has thanked: 34 times
Been thanked: 31 times

Post autor: Retro »

RudyBigos pisze: 16 cze 2025, 07:34 Powiedz, ze sobie żartujesz..

Wystarczy umyc, przetrzec jakas szmatka z mydlem.
moje jest wytarte, też mam przetrzeć szmatką?
MOJE ZASOBY
--------------------------------------
szczudel
Has thanked: 128 times
Been thanked: 195 times

Post autor: szczudel »

Podstawka ma najgorszą wypraskę i karty jakie w życiu widziałem (karty powyginane jak banan, a tektura z recyclingu jest fatalną wypraską) - nie spodziewałbym się, że będzie w dodatku lepiej.
ODPOWIEDZ