Recenzenci gier których czytamy/oglądamy/słuchamy

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 302 times
Been thanked: 839 times

Re: Recenzenci gier których oglądamy/czytamy

Post autor: arturmarek »

Propi pisze: 12 sty 2025, 00:40 Zastanawiam się, czy celem dyskusji na przestrzeni tych kilkuset postów nie jest przypadkiem ustalenie jakiegoś złotego wzorca recenzji, recenzenta i recenzenckiego zachowania - takiego, żeby mieścił się pod kloszem w Sevres, był akceptowany przez wszystkich i uniwersalnie stosowany.

To są czcze marzenia.
Spoiler:
It's not the destination, it's the journey

Nie osiągniemy tymi dyskusjami złotego wzorca, ale próby i dyskusja o tym jest wartościowa.
Awatar użytkownika
Mark442
Has thanked: 412 times
Been thanked: 100 times

Post autor: Mark442 »

crazygandalf pisze: 12 sty 2025, 00:26
kwiatosz pisze: 11 sty 2025, 16:48 O, czyli jak wydawca dorzuca inne gry do paczki z umówioną jedną nic o nich nie wspominając to tylko ta jedna nie spełnia warunku świadczenia wzajemnego?
Próbuję interpretować przytoczony zapis. Aczkolwiek nie jestem pewien z jakiego paragrafu on wynika, bo nie podano w przytoczonym artykule podstawy prawnej. Nie jestem prawnikiem, ale w myśl tego artykułu, to jeśli "prezenty" nie przekraczają kwoty 200 zł to są zwolnione z podatku. Może jest na sali ktoś znający się na prawie i rzuci więcej światła na to? Nie ukrywam zapis dość intrygujący.
Mówisz i masz:
"...łączna wartość prezentów (bez podatków) przekazywanych danej osobie nie przekracza 100 zł w ciągu roku, (należy prowadzić ewidencję obdarowanych), wartość jednorazowego prezentu bez podatku nie przekracza 20 zł".
Ustawodawca mówi o łącznej rocznej kwocie prezentów... o ewidencji tychże nie należy zapominać :)
Prezenty muszą być zgłaszane do urzędu skarbowego zawsze, gdy ich wartość przekroczy wspomnianą wcześniej kwotę graniczną. Dotyczy to każdego obdarowanego i to nawet wtedy, gdy ma on prawo skorzystać ze zwolnienia podatkowego.
Mark
Has thanked: 5 times
Been thanked: 203 times

Post autor: Asia - On Table »

Asia to inna liga, tak samo Zaku. Oni mają promptery które myślę bardzo pomagają trzymać w ryzach swoją niepochamowaną gadatliwość. I o ile lubię ich materiały to również bardzo chętnie słucham Wojennika, Gambita czy Gradanie gdzie często pomimo językowych pomyłek słucha się ich dobrze bo to takie "swoje" chłopy. Czasem ta prompterowa mowa jest wyczuwalna i brzmi sztucznie. ................
Wrzuciłam dziś link do nagrania na nasze forum i z ciekawości zajrzałam, co tym razem o mnie napisano. Tak tylko dla jasności – nie używam promptera i nigdy nie używałam, choć na początku istnienia kanału przez chwilę o tym myslałam. Ostatecznie skończyło się na notowaniu na kartce tego, co chcę powiedzieć. Przed samym nagraniem często powtarzam sobie głośno pewne kwestie.
Moje Recenzje gier planszowych na kanale You Tube
Awatar użytkownika
DziejopisWawel
Has thanked: 207 times
Been thanked: 38 times

Post autor: DziejopisWawel »

Żadnego nie oglądam i jest mi z tym bardzo dobrze.
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
Pablosz
Has thanked: 103 times
Been thanked: 58 times

Post autor: Pablosz »

Ktos rozjasni o czego odnosi sie Asia z OnTable?
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 456 times
Been thanked: 556 times

Post autor: rav126 »

chodzi o tę wypowiedź Bollo z 20 grudnia 2024r.
Spoiler:
zarzuca Asi korzystanie z promptera. Co sama zainteresowana dementuje kilka postów powyżej (ciekawe, że odgrzebała to po dwóch miesiącach, kilka stron wstecz). Oczywiście Bollo kolejny już raz trafia kulą w płot zarzucając coś innym recenzentom. Zaraz będzie się wykręcał, że nie do końca mu o to chodziło, że źle się wyraził itd itp.
Asia ma specyficzny sposób mówienia i przedstawiania gier - jak dla mnie widać tu długie przygotowywanie się do nagrania filmiku, poprzez wynotowywanie konkretnych zdań czy wyrażeń - co w sumie sama potwierdza w powyższym poście. Przez to może to trochę mniej naturalnie wyglądać i brzmieć niż mówienie "na żywca". Niemniej jednak na prompter nigdy mi to nie wyglądało, po prostu rcenzentka, która chce dokładnie wyrazić to co sobie wcześniej zapisała i uporządkowała w konkretne ramy zamiast lecieć na żywioł. Mnie przekonuje bardziej forma Gradania czy Gambita, z luźno zarysowanymi ramami, niż takie sztywne trzymanie się schematu. Z drugiej strony denerwuje mnie kiedy ktoś w ogóle nie ma pomysłu na nagranie i leci całość na żywca. Nie przytoczę tu żadnych przykładów, bo jeżeli coś mnie nie zainteresowało, albo zraziło, to zwykle wypada mi z głowy. Jak jest u Bollo? No w sumie to nie pamiętam ;)
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3042 times
Been thanked: 2657 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

tomp pisze: 17 lut 2025, 10:00 może po prostu warto cieszyć się, że są różne materiały, od różnych osób, które mają inną formę/dynamikę przekazu.
dzięki tej różnorodności, odbiorca może dopasować materiały dopasowane do jego osoby.
Teoretycznie tak, ale "problem" powstaje, gdy zainteresuje Cię gra, o której napisał/nagrał recenzję tylko ktoś, kogo normalnie nie oglądasz, bo nie lubisz jego "dynamiki przekazu". I z jednej strony ciężko nie zostawić lajka, a z drugiej strony jeśli masz się irytować w trakcie czytania/oglądania to szkoda czasu. Dlatego jednak fajnie by było, gdyby każdy, niezależnie od swojej formy przekazu, starał się aby od strony technicznej, recenzja była bez zarzutu.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 129 times
Been thanked: 303 times

Post autor: Niewodnik »

Spoiler:
Też nie do końca się zgodzę. Bo jeśli ma powstać recenzja, której się kijowo słucha, kamera się trzęsie, głos prowadzącemu się łamie, a materiał rwie się co dwie minuty... to dalej wolę mieć opcję obejrzeć coś takiego niż nic, a jeśli będziemy mieli wymóg by dążyć do idealnych materiałów, to te nieidealne nie będą powstawać, czy to z braku chęci, czy czasu. A ci idealni z racji wysokiego poziomu nie są w stanie obskoczyć wszystkiego (przynajmniej póki co). Najlepszym przykładem jest mój film Munchkinowy z 50k wyświetleń, tylko dlatego, że nic innego w tamtych czasach nie było.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3042 times
Been thanked: 2657 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Oglądałem to akurat niedawno i dla mnie to przykład jak nie recenzować gry.

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=KJuPlFOyi88
Rozdział "Mechanika - plusy i zalety" to pocięta na wiele kawałków wypowiedź, przerywana co chwilę przez "pauzy wypełnione", czyli "yyyyy... eeee...". Opisom akcji towarzyszą nieruchome obrazy, co nie pomaga w zrozumieniu działania tych akcji (jeśli ktoś ma pierwszą styczność z tą grą). Nie mając planszy przed oczami, nie widząc ruchu sondy (nie statku), naprawdę ciężko będzie zrozumieć jak to wszystko ma działać.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

Ten aspekt to akurat zupełnie inny aspekt niż ten, który miałem na myśli.
"Na bez rybiu i rak ryba" tak mawiają.
Osobiście mam swoich "ulubieńców", których omijam szerokim łukiem. Nawet jakby tylko u nich byłby materiał o danym produkcie to, nie skusiłbym się.
De facto miałem ostatnio taką sytuację. Wszystko co musiałem zrobić to poczekać na innych prezenterów.
I do tej całej rozkminy trzeba dodać aspekt czy materiał ma charakter reklamowy, prezentacyjny, informacyjny, publicystyczny, recenzencki czy też innej natury... Przy ilości materiałów czasem ciężko rozgraniczyć lub też jednoznacznie przypisać typ materiału.

PS. Najczęściej oglądam materiały informacyjne, ale bardzo lubię materiały od Leviatana (w mojej opinii najpopularniejszy recenzent)
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 558 times
Been thanked: 2146 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

tomp pisze: 17 lut 2025, 10:50 PS. Najczęściej oglądam materiały informacyjne, ale bardzo lubię materiały od Leviatana (w mojej opinii najpopularniejszy recenzent)
Niestety Michel nie jest najpopularniejszy. Jest niestety tylko najlepszy. Ale miejmy nadzieję, że to się wkrótce zmieni. Znaczy ta kwestia popularności, a nie jakości. :P
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 316 times
Been thanked: 501 times

Post autor: Nilis »

Curiosity pisze: 17 lut 2025, 10:47 Oglądałem to akurat niedawno i dla mnie to przykład jak nie recenzować gry.

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=KJuPlFOyi88
"W Tę grę grałem sporo bo za mną AŻ 6 rozgrywek!". Prowadzący ma fajne subtelne poczucie humoru :mrgreen:
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 129 times
Been thanked: 303 times

Post autor: Niewodnik »

Spoiler:
Taki drobny prztyczek w nos innych recenzentów, będących specami po jednej partii :)
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1018 times
Been thanked: 395 times

Post autor: Irka »

Tak jak pisze tomp - dobrze, że są różne materiały, bo to kwestia gustu.

Ja bardzo lubię taką wymowę, jaką ma Asia z on Table. I ten styl "telewizyjny" w prezentowaniu gier.
Jeszcze wyraźniej w tym kierunku poszedł Argo (Argolitto), ze swoim naturalnie lektorskim głosem. Myślałam, że czyta wszystko, dopóki nie obejrzałam rozgrywki z jego udziałem - okazuje się, że to jest jego codzienny głos i intonacja.
Materiały dobrze przeedytowane, z animacjami i przebitkami - to właśnie lubię, jeśli już sięgam po wideo.

Gradania słucham mimo tej swojskości, o której pisał Bollo :) Przede wszystkim ze względu na Ciuńka, który mówi staranną polszczyzną, w sposób logiczny i przemyślany. Zawsze żałuję, kiedy nie dane jest mu skończyć myśli przez tę spontaniczność drugiego kolegi ;)

edit: uzupełnienie
Ostatnio zmieniony 17 lut 2025, 19:35 przez Irka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tomp

Gambit pisze: 17 lut 2025, 11:02
tomp pisze: 17 lut 2025, 10:50 PS. Najczęściej oglądam materiały informacyjne, ale bardzo lubię materiały od Leviatana (w mojej opinii najpopularniejszy recenzent)
Niestety Michel nie jest najpopularniejszy. Jest niestety tylko najlepszy. Ale miejmy nadzieję, że to się wkrótce zmieni. Znaczy ta kwestia popularności, a nie jakości. :P
Napisałem wyraźnie o mojej opinii.
Podzielisz się swoją opinią? (wg mojej opinii najpopularniejszy publicysto 8))
sgor
Has thanked: 87 times
Been thanked: 83 times

Post autor: sgor »

tomp pisze: 17 lut 2025, 12:12
Bez urazy, ale to jest jakiś dziwny fikołek logiczny ;) Mógłbyś to rozwinąć, bo po przeczytaniu Twojego wpisu chciałem napisać coś w stylu tego co napisał Gambit. Jak rozumiesz 'najpopularniejszy' w tym kontekście?
samuraj1369
Has thanked: 525 times
Been thanked: 617 times

Post autor: samuraj1369 »

Kogoś popularność nie może być opinią, jedynie faktem.
W mojej opinii słońce jest zielone, a woda, w stanie ciekłym, sucha. To są bzdury, a nie opinie, no chyba, że przedstawię dowody, ale wtedy to już jest polemika z faktami. Tak się tworzy naukę.
Awatar użytkownika
Gambit
Kontakt:

Podzieliłem się. Michel jest według mnie najlepszym recenzentem. Niestety nie jest najpopularniejszym. Najpopularniejszy jest Piotrek z GameTroll TV. Popularność jest mierzalna - subskrypcje, widzowie na transmisjach, wyświetlenia.
toblakai
Has thanked: 399 times
Been thanked: 414 times

Post autor: toblakai »

Bo to nie na to słowo jest położony akcent dotyczący 'opinii'. To słowo 'recenzent' podlega tutaj subiektywizacji - po prostu wszyscy bardziej popularni twórcy nie są subiektywnie zaliczani do grona recenzentów :)
Awatar użytkownika
Gambit
Kontakt:

toblakai pisze: 17 lut 2025, 13:41 Bo to nie na to słowo jest położony akcent dotyczący 'opinii'. To słowo 'recenzent' podlega tutaj subiektywizacji - po prostu wszyscy bardziej popularni twórcy nie są subiektywnie zaliczani do grona recenzentów :)
OK, teraz bardziej to rozumiem. I ten kawałek o "publicyście" w moją stronę (choć nie rozumiem czemu akurat publicysta). To wtedy bardziej bym się zastanowił, czy zamiast "najpopularniejszy" nie powinno być "jedyny".
toblakai
Has thanked: 399 times
Been thanked: 414 times

Post autor: toblakai »

Gambit pisze: 17 lut 2025, 13:48
toblakai pisze: 17 lut 2025, 13:41 Bo to nie na to słowo jest położony akcent dotyczący 'opinii'. To słowo 'recenzent' podlega tutaj subiektywizacji - po prostu wszyscy bardziej popularni twórcy nie są subiektywnie zaliczani do grona recenzentów :)
OK, teraz bardziej to rozumiem. I ten kawałek o "publicyście" w moją stronę (choć nie rozumiem czemu akurat publicysta). To wtedy bardziej bym się zastanowił, czy zamiast "najpopularniejszy" nie powinno być "jedyny".
Znając licznie przewijający się wątek 'jakości recenzentów' na tym Forum zwróciłem uwagę na kluczowe sformułowania:
tomp pisze: 17 lut 2025, 10:50 Ten aspekt to akurat zupełnie inny aspekt niż ten, który miałem na myśli.
"Na bez rybiu i rak ryba" tak mawiają.
Osobiście mam swoich "ulubieńców", których omijam szerokim łukiem. Nawet jakby tylko u nich byłby materiał o danym produkcie to, nie skusiłbym się.
De facto miałem ostatnio taką sytuację. Wszystko co musiałem zrobić to poczekać na innych prezenterów.
I do tej całej rozkminy trzeba dodać aspekt czy materiał ma charakter reklamowy, prezentacyjny, informacyjny, publicystyczny, recenzencki czy też innej natury... Przy ilości materiałów czasem ciężko rozgraniczyć lub też jednoznacznie przypisać typ materiału.

PS. Najczęściej oglądam materiały informacyjne, ale bardzo lubię materiały od Leviatana (w mojej opinii najpopularniejszy recenzent)
I mi to osadziło wypowiedź w pewnym kontekście :) Zdanie z PS uznałem nawet za bardzo zabawne w takim ujęciu XD
Awatar użytkownika
tomp

Gambit pisze: 17 lut 2025, 13:48
Spoiler:
Lepszego słowa nie znajduje :) Może ktoś znajdzie lepsze.
Jak sam kilka razy wspominałeś nie zajmujesz się recenzjami, tylko wyrażasz swoją opinię.
Przedstawianiem opinii zajmuje się publicystyka, tutaj akurat opinie dotyczą bardzo wąskiej dziedziny tj. wybrany wycinek z przemysłu zabawkarskiego, zaś sprawy polityczne czy gospodarcze są zauważalnie pomijane.

PS. Naprawdę uważasz, że do wymienionej przez ciebie osoby pasuje etykieta recenzent? (Aż sprawdziłem datę, ale dziś jest 17 luty...)
PS2. W innych dziedzinach popularność mierzy się nie ilością odbiorców czy ilością opublikowanego materiału, ale ilością "cytowań" przez innych ludzi.
Awatar użytkownika
Gambit
Kontakt:

tomp pisze: 17 lut 2025, 15:07 Lepszego słowa nie znajduje :) Może ktoś znajdzie lepsze.
Wystarczy z angielskiego "content creator", albo polskie długie "twórca materiałów o grach planszowych". Publicysta nadal sugeruje kogoś, kogo zdanie w jakimś stopniu powinno być brane pod uwagę.
tomp pisze: 17 lut 2025, 15:07 Jak sam kilka razy wspominałeś nie zajmujesz się recenzjami, tylko wyrażasz swoją opinię.
Zmieniłem tytuły materiałów, bo faktycznie moja końcowa ocena nie dotyczy gry jako produktu, a mojej chęci powrotu do niej. Plus nie chciało mi się już bawić w te przepychanki o obiektywizmie i subiektywizmie recenzji. Do sformułowania "opinia" trudniej się przyczepić zwłaszcza w obliczu tego co prezentuję i mam spokój.
Zresztą w bazach wydawców raczej figuruję jako "recenzent". Tak samo dla pewnego ułatwienia mówię o sobie, jeśli komuś mówię co robię w ramach hobby - recenzuję gry planszowe. To sformułowanie jest prostsze niż na dzień dobry objaśnianie co i jak, a w miarę daje pojęcie o moim zajęciu.
tomp pisze: 17 lut 2025, 15:07 PS. Naprawdę uważasz, że do wymienionej przez ciebie osoby pasuje etykieta recenzent? (Aż sprawdziłem datę, ale dziś jest 17 luty...)
Semantyka. Jak już w pewien sposób wyżej wspomniałem, ta grupa ludzi, która w Internecie tworzy materiały mówiące o ich postrzeganiu gier planszowych, jest w skrócie nazwana recenzentami. To jak pojedyncze osoby będą sobie tę grupę segregować nie zmienia tego faktu. Zatem tak, Piotrek jest recenzentem.
tomp pisze: 17 lut 2025, 15:07 PS2. W innych dziedzinach popularność mierzy się nie ilością odbiorców czy ilością opublikowanego materiału, ale ilością "cytowań" przez innych ludzi.
Być może. Ale w bańce zwanej Forum Gry-Planszowe siedzą ludzie, którzy w sporej liczbie nie cenią tego co robi Piotr, bo przeszli już ten etap "zanurzenia" w hobby. Dlatego też tu nie jest on cytowany, ewentualnie w momencie gdy ktoś chce mu dowalić. Ale na zewnątrz tej bańki wygląda to już inaczej. To on jest najbardziej rozpoznawalny, to on jest polecany między graczami w tej grupie, która jest raczej najliczniejsza. Czyli casualowi gracze, którzy nie rozkładają gier i partii na czynniki pierwsze, tylko po prostu chcą chłonąć fajne gry i o nich słuchać.
rednulk
Has thanked: 57 times
Been thanked: 37 times

Post autor: rednulk »

Gambit pisze: 17 lut 2025, 15:42
tomp pisze: 17 lut 2025, 15:07 Lepszego słowa nie znajduje :) Może ktoś znajdzie lepsze.
Wystarczy z angielskiego "content creator", albo polskie długie "twórca materiałów o grach planszowych".
...lub może polskie krótsze: "twórca treści"...? 🤔
Argue
Has thanked: 7 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Argue »

@Gambit semantyka, ale może po prostu nazwiesz się krytykiem planszówkowym/gier planszowych, analogicznie jak krytyk filmowy, kulinarny, muzyczny :)

Jak często wspominasz w swoich materiałach, lubisz marudzić lub że rzadko kto dobrnął do końca twojego marudzenia, albo fragmenty, "tak wiem to moje czepialstwo" więc to idealne stanowisko dla Ciebie ;)
ODPOWIEDZ