tomp pisze: ↑17 lut 2025, 15:07
Lepszego słowa nie znajduje

Może ktoś znajdzie lepsze.
Wystarczy z angielskiego "content creator", albo polskie długie "twórca materiałów o grach planszowych". Publicysta nadal sugeruje kogoś, kogo zdanie w jakimś stopniu powinno być brane pod uwagę.
Jak sam kilka razy wspominałeś nie zajmujesz się recenzjami, tylko wyrażasz swoją opinię.
Zmieniłem tytuły materiałów, bo faktycznie moja końcowa ocena nie dotyczy gry jako produktu, a mojej chęci powrotu do niej. Plus nie chciało mi się już bawić w te przepychanki o obiektywizmie i subiektywizmie recenzji. Do sformułowania "opinia" trudniej się przyczepić zwłaszcza w obliczu tego co prezentuję i mam spokój.
Zresztą w bazach wydawców raczej figuruję jako "recenzent". Tak samo dla pewnego ułatwienia mówię o sobie, jeśli komuś mówię co robię w ramach hobby - recenzuję gry planszowe. To sformułowanie jest prostsze niż na dzień dobry objaśnianie co i jak, a w miarę daje pojęcie o moim zajęciu.
PS. Naprawdę uważasz, że do wymienionej przez ciebie osoby pasuje etykieta recenzent? (Aż sprawdziłem datę, ale dziś jest 17 luty...)
Semantyka. Jak już w pewien sposób wyżej wspomniałem, ta grupa ludzi, która w Internecie tworzy materiały mówiące o ich postrzeganiu gier planszowych, jest w skrócie nazwana recenzentami. To jak pojedyncze osoby będą sobie tę grupę segregować nie zmienia tego faktu. Zatem tak, Piotrek jest recenzentem.
PS2. W innych dziedzinach popularność mierzy się nie ilością odbiorców czy ilością opublikowanego materiału, ale ilością "cytowań" przez innych ludzi.
Być może. Ale w bańce zwanej Forum Gry-Planszowe siedzą ludzie, którzy w sporej liczbie nie cenią tego co robi Piotr, bo przeszli już ten etap "zanurzenia" w hobby. Dlatego też tu nie jest on cytowany, ewentualnie w momencie gdy ktoś chce mu dowalić. Ale na zewnątrz tej bańki wygląda to już inaczej. To on jest najbardziej rozpoznawalny, to on jest polecany między graczami w tej grupie, która jest raczej najliczniejsza. Czyli casualowi gracze, którzy nie rozkładają gier i partii na czynniki pierwsze, tylko po prostu chcą chłonąć fajne gry i o nich słuchać.