Galakta – Plany wydawnicze 2025

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
rand
Has thanked: 147 times
Been thanked: 138 times

Re: Galakta – Plany wydawnicze 2025

Post autor: rand »

Coopy niestety po za moją strefą zainteresowania.
Zostały 3 tytuły, a każdy ma nadzieje, że to jego wymarzona gra znajdzie się wśród nich.
Licze że wsród tej trójki będzie Wondrous Creatures i The Sixth realm. Jak trafie jedno to nie bedzie źle :wink:
Miałem nadzieje na Men Nefer czy Shackleton base, ale te tytuły albo nie zostaną wydane w PL albo Rebel je wziął.
jurant91
Has thanked: 10 times
Been thanked: 41 times

Post autor: jurant91 »

Ja jeszcze liczę na high frontier 4 all. Na razie wszystko po za moim zainteresowaniem. Jest kilka tytułów którym może się przyjrze w wolnej chwili ale nie wróże sukcesów. Póki co, od Galakty, czekam tylko na dodruki ;)
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 349 times
Been thanked: 564 times

Post autor: salaba »

Ja w sumie czekam na Molly House, ale jak nie ogłoszą to poważnie się zastanowię czy nie wykreślić z listy, bo jak Galakta nie wzięła to może lepiej uważać :D
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 160 times
Been thanked: 383 times

Post autor: Poochacz »

Mogę odetchnąć z ulgą (a portfel jeszcze bardziej) bo póki co nic dla siebie nie widzę. Zapowiedzi bardziej dla euro graczy. O rodzynku - Reign of Hades ciężko na razie cokolwiek powiedzieć jako że temat funkcjonuje tylko na wspieraczce
copychef
Has thanked: 136 times
Been thanked: 60 times

Post autor: copychef »

salaba pisze: 20 lut 2025, 14:42 Ja w sumie czekam na Molly House, ale jak nie ogłoszą to poważnie się zastanowię czy nie wykreślić z listy, bo jak Galakta nie wzięła to może lepiej uważać :D
Być może Galakta mnie zaskoczy, ale Molly House wydaje się być zbyt ryzykownym tytułem na nasze poletko. Jesteśmy dość konserwatywnym społeczeństwem, w którym osoby płciowo-nienormatywne są albo tematem tabu, albo wywołują niechęć. Podejrzewam, że gra nie znalazłaby zbyt wielu odbiorców.

Miło byłoby się zdziwić. :)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2025, 18:08 przez copychef, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
salaba

copychef pisze: 20 lut 2025, 17:29
salaba pisze: 20 lut 2025, 14:42 Ja w sumie czekam na Molly House, ale jak nie ogłoszą to poważnie się zastanowię czy nie wykreślić z listy, bo jak Galakta nie wzięła to może lepiej uważać :D
Być może Galakta mnie zaskoczy, ale Molly House wydaje się być zbyt ryzykownym tytułem na nasze poletko. Jesteśmy dość konserwatywnym społeczeństwem, w którym osoby płciowo-nienormatywne są albo tematem tabu, albo wywołują niechęć. Podejrzewam, że gra nie znalazłaby zbyt wielu odbiorców.

Mimo byłoby się zdziwić. :)
Mimo wszystko to gra z tłem historycznym a nie zabawa w pszczółki itd. Wizualnie też nie ma nic do ukrycia. Nie gorszy oczu itd. Dla mnie to po prostu ciekawa mechanicznie gra i promowanie jej w jakikolwiek sposób w stylu ideologi gender itd. nie jest potrzebne. Trzeba tylko podejść do tego mądrze.
copychef
Has thanked: 136 times
Been thanked: 60 times

Post autor: copychef »

salaba pisze: 20 lut 2025, 17:37
copychef pisze: 20 lut 2025, 17:29

Mimo byłoby się zdziwić. :)
Mimo wszystko to gra z tłem historycznym a nie zabawa w pszczółki itd. Wizualnie też nie ma nic do ukrycia. Nie gorszy oczu itd. Dla mnie to po prostu ciekawa mechanicznie gra i promowanie jej w jakikolwiek sposób w stylu ideologi gender itd. nie jest potrzebne. Trzeba tylko podejść do tego mądrze.
Promowanie promowaniem, ale nie da się uciec od głównego tematu gry. Nie wydaje mi się, że da się kupić grę za 200+ zł przez przypadek, nie wiedząc o czym jest.

Gry historyczne to nisza sama w sobie, więc kontrowersyjny (dla niektórych) temat jeszcze bardziej ogranicza pulę potencjalnych chętnych. Być może odpowiednio wysoka marża ogranicza ryzyko finansowej wtopy, ale mimo wszystko jest to ryzyko.

(a tak w ogóle to się nie znam - nie pracuję w tej branży i nie wiem, jak dokładnie podejmowane są decyzje wydawnicze)
Awatar użytkownika
Gramaciej
Has thanked: 32 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Gramaciej »

Ja to nawet jestem zadowolony z tych zapowiedzi, na nic nie czekam, portfel nie ucierpi mocno 8), bo pewnie i tak na coś się skusze
NeXuS AlphA
Has thanked: 109 times
Been thanked: 145 times

Post autor: NeXuS AlphA »

Ja obserwuję i obserwuję i tak samo cieszę się że to kolejny wydawca w tym roku na którego zapowiedzi patrzę i nie rzucam w ekstazie pieniędzmi w jego kierunku :D Miło będzie nieco odsapnąć i ogarnąć zaległości z półki :roll:

Heh i jako świeży posiadać HFfA liczę że jednak go nie będzie w tym roku :mrgreen:
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 663 times
Been thanked: 567 times

Post autor: eveni »

Również nic nie wpadło mi w oko. Z pozycji Galakty zapowiedzianych w zeszłym roku czekam tylko na zamówiony ze wspieraczki dodatek do Zatoki kupców oraz Małe epickie dinozaury.
shuji
Has thanked: 4 times
Been thanked: 21 times

Post autor: shuji »

ten moment, kiedy Galakta zapowiedziała tylko część gier, żadna nie jest jakąś wielką bombą, a i tak ich zapowiedzi są sto razy lepsze od Portalu :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 529 times

Post autor: Otorek »

Kwestia punktu widzenia, co prawda póki co w moich prywatnych potencjalnych zakupach jest 1:1, ale gdybym miał manię kolekcjonowania gier jak na początku przygody z planszówkami to akurat dla mnie to Portal ma zdecydowanie lepszą ofertę w 2025. Chyba, ze dzisiaj Galakta się jeszcze odwinie.
Awatar użytkownika
salaba

Łapcie

Obrazek

Jak to nie jest HF4A to się zdziwię :D
Molly House niestety nie widzę...
Awatar użytkownika
kokosowy14
Has thanked: 163 times
Been thanked: 75 times

Post autor: kokosowy14 »

Według mnie Saltfjord i Federation. Co do tej trzeciej nie mam pomysłów.
Awatar użytkownika
Board Games Dev
Has thanked: 16 times
Been thanked: 39 times

Post autor: Board Games Dev »

Może Kemet?
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1699 times
Been thanked: 1854 times

Post autor: Mr_Fisq »

Link do FB: https://www.facebook.com/wydawnictwogal ... cale=pl_PL

IMHO pudełko z układem słonecznym jest za małe na HF4A.
Rybka to może Conservas?

Edit:
FB podejrzewa że pod skarabeuszem kryje się Arkeis.

Edit:
Tylko odnośnie Arkeis nie widzę co miało by być w średnim pudle - duże i małe wydają się zgadzać.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
rand
Has thanked: 147 times
Been thanked: 138 times

Post autor: rand »

:( :( brak Wondrous Creatures to jest jakiś żart. Galaktra współpracowała z nimi, gra ma noty powyżej większości gier które zapowiedzieli... czasem się zastanawiam czym siękierują wydawcy wybierając gry. Czas zapolować na wersje angielską. Z dzisiaj wątpię żeby coś mi weszło, wiec u galakty wychodzi 2/15
Awatar użytkownika
salaba

Mr_Fisq pisze: 21 lut 2025, 09:14 Link do FB: https://www.facebook.com/wydawnictwogal ... cale=pl_PL

IMHO pudełko z układem słonecznym jest za małe na HF4A.
Rybka to może Conservas?

Edit:
FB podejrzewa że pod skarabeuszem kryje się Arkeis.
Może być. No to Galakto oszczędności mi się zrobią dzięki takim zapowiedziom :D
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 178 times
Been thanked: 492 times

Post autor: kurdzio »

A gdzie Life of the Amazonia, Wondrous Creatures albo Whispering Woods? Może Rebel to ogłosi jak zawsze z kapelusza :?
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Pomnik
Has thanked: 419 times
Been thanked: 296 times

Post autor: Pomnik »

Board Games Dev pisze: 21 lut 2025, 09:12 Może Kemet?
W sumie, pudełka by się zgadzały. Po prawej podstawka, na środku Book of the Dead, po lewej najnowszy dodatek.
Szczególnie że najnowszy dodatek już na kampanii byl w polskiej wersji językowej.

W mojej opinii - dramat te zapowiedzi, będę musiał walczyć ze sobą żeby czymkolwiek z tego tygodnia się zainteresować xD
Najpewniej zgarne tylko dodatki do Wojen i Arkham.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1414 times
Been thanked: 2957 times

Post autor: Ardel12 »

Ja obstawiałem Arkeis, ale chyba bardziej jednak KEMET.

Jak na razie z całości zapowiedzi to na pewno mnie PAX interesi, jeszcze w niego nie zagrałem, ale kumpel ma i się umówiliśmy na kolejny tydzień, więc będzie grane.

Reign of Hades - lubię coop, tutaj tym bardziej, że gra się równolegle, więc plus za to(trochę jak w SI się da póki każdy swoją grządkę ogarnia). Tylko zastanawia mnie czy to za proste dla mnie nie będzie jak Fateforge.

VUDU - komenty, że dobra do rodzinnego grania, a mały ma ciągoty do planszówek, więc może może. Muszę sprawdzić na konwencie, bo są głosy, że to prostackie jest

Gang - zagrałem samoróbkę i moim zdaniem bardzo fajnie działa na 4os. Szybkie, proste, ale emocjonujące i może służyć do nauki w pokera, co przełoży się oczywiście na masę forsy (lub długów) w przyszłości xD. Na 3os będzie za proste, ale są jakieś karty utrudniające. Na 5+ bym nie siadł, szara strefa posiadania średniej ręki jest zbyt wielka by to nie było totalnie losowe.

Kelp - mam i polecam, bardzo fajne, a jak dorwiecie pewnie w połowie ceny co ja dałem, to sztos.

Ogólnie w tym roku z każdego wydawnictwa max 2 gry przy czym w wielu 0. Dobrze, spokojny rok na ogranie zaległych tytułów z kolekcji jak i sprawdzenie tego co było onegdaj wydane.
Yappen
Has thanked: 140 times
Been thanked: 108 times

Post autor: Yappen »

Symbole i rozmiar pudełek wskazują na Kemet, tylko jedna rzecz się nie zgadza. Big box i w zasadzie wszystko do nowego dodatku z bieżącej kampanii miało być niedostępne w retailu...

Edit. Chyba, że BigBox będzie jako exclusive w sklepie Galakty, a podstawka + Book of the Dead puszczą do wszystkich.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2025, 10:31 przez Yappen, łącznie zmieniany 1 raz.
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1699 times
Been thanked: 1854 times

Post autor: Mr_Fisq »

Saltfjord potwierdzony.

Źródło: FB Galakty
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3932 times

Post autor: japanczyk »

shuji pisze: 21 lut 2025, 08:34 ten moment, kiedy Galakta zapowiedziała tylko część gier, żadna nie jest jakąś wielką bombą, a i tak ich zapowiedzi są sto razy lepsze od Portalu :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
W twoim mniemaniu
Jak dla mnie zapowiedzi Portalu sa zdecydowanie mocniejsze niz Galakty. Galakta szuka i znajduje dobre gry, ale zadna nie jest wybitna i nie ma potencjalu na zostanie koniem pociagowym wydawnictwa, bo co do tej pory zapowiedziano?

1. PAx Porfiriana
2. The Gang
3. Kelp
4. La Famiglia
5. Vu Du
6. Galileo Galilei
7. TE Pirates
8. Caesar and Kleopatra
9. Explorers of Navoria
10. March of Ants
11. The Crew Family
12. Reign of Hades
13. Saltfjord
14. Transgalactica
15.

I NIC z tych rzeczy nie jest gra wybitna. Navoria ma szanse trafic do szerszego grona, bo jest fajna i ma ladna oprawe graficzna. Pax wiadomo - dla fanow Paxow, kilka dobrych euro, moze Kelp siadzie, bo to dwuosobowka, a te sa mocno popularne ostatnio. Propsowalbym March of Ants bo to swietna gra, ale jestem realista...
Nic nie krzyczy tutaj "wyprzedaz nakladu"

A Portal ma Anachrony, Arcsy, Ironwooda, SLAY THE SPIRE, MGSa, Spirit Island - przynajmniej dwa z nich beda sprzedazowymi hitami (Arcs, StS)
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 923 times
Been thanked: 1494 times

Post autor: ave.crux »

Jak dla mnie to żadne wydawnictwo na razie nie wydało czegokolwiek co spowodowałoby wyprzedaż nakładu. Jedynie SETI na ten moment to hit, ale było o tym wiadomo już od essen, że kto to wyda ten wyprzeda.

Ciekawe czy ten układ planetarny to HF4A
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
ODPOWIEDZ