Baseball Highlights: 2045 (Mike Fitzgerald)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
AnlAir
Has thanked: 66 times
Been thanked: 106 times

Re: Baseball Highlights: 2045 (Mike Fitzgerald)

Post autor: AnlAir »

psia.kostka pisze: 18 sie 2024, 18:15 Brzmi jak spiracona wersja na PL. Poszukaj w katalogu wydawnictwa Sfera :lol:
Tłumaczenie elementów gier na rodzimy język to nie piractwo.
Nie każdy ma zdolność rozumienia i płynnego używania języka obcego.
Profesjonalne tłumaczenie i wykonanie kart zajmuje sporo czasu a pozwala poszerzyć grono graczy.
Do tego też służy te forum, pomoc innym graczom.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1299 times

Post autor: psia.kostka »

Tylko, ze w tym przypadku, karty gotowe do druku w koszulki, to jest cala gra. Nie sa to elementy. Czym innym sa fiszki "paste up" z polskim tekstem, a czym innym (wg mnie) gotowce do druku - z ilustracja calej karty.

Na szczescie wszystko to bylo ujete u mnie w forme zartu, co nawet niektorzy docenili ;) nikomu z forum piractwa nie zarzucam.

Jednym z pierwszych moich postow tutaj na forum byla proba rozeznania sie w dostepnosci polskiej ksiegi przygod do Magii i Myszy, bo mialem niemiecka tanioche w posiadaniu :mrgreen: Z czasem wielu takich "poszukiwaczy darmowego pdf" tu widywalem :lol: A ja na szczescie dorobilem sie kompletu Myszy PL. Tak jak i kompletu BH. Ale fakt, w obu przypadkach tanio nie bylo.

BH jakiejs tony tekstu nie ma, smialo moznaby "skopiowac" gre-samorobke recznie. Czy to wlepki na oryginaly, czy tez na dowolne tekturki z MtG :P Pytanie jak estetyczna chcemy samorobke i ile wylozyc kasy na "bazowy wklad do koszulek" :mrgreen:

Inna rzecz, to czy skany tysiecy kart LCG nie moznaby w koszulke zapakowac i cieszyc sie "polonizacja"? Chocby Deadwood, ktore nie wyszlo po polsku ;) Kazdy te granice stawia w innym miejscu. Ja tam wole oryginal ilustracji, niz bohomaz z domowej atramentowki. A sam tekst, przy odrobinie sprytu, mozna drukowac bezposrednio na karteczkach post-it 8)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Brylantino
Been thanked: 216 times

Post autor: Brylantino »

Wczoraj przyjechała do mnie wersja z kicka i mam pytanko odnośnie wypraski - po co tam jest tyle przestrzeni, jak nawet wszystkie karty razem zajmują 1 z 4 tych przegródek?
Awatar użytkownika
mohdar
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Post autor: mohdar »

Na karty w koszulkach oraz na przyszłe dodatki.
Awatar użytkownika
Brylantino

To będą jeszcze jakieś O_o
Awatar użytkownika
mohdar
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Post autor: mohdar »

Gosterq
Has thanked: 21 times
Been thanked: 34 times

Post autor: Gosterq »

Brylantino pisze: 26 lut 2025, 10:45 Wczoraj przyjechała do mnie wersja z kicka i mam pytanko odnośnie wypraski - po co tam jest tyle przestrzeni, jak nawet wszystkie karty razem zajmują 1 z 4 tych przegródek?
Późno dosyć dotarła 🙂
Ja wykorzystuje 3 z tych przegródek. Jedna na zespoły podstawowe, druga na dodatki, a trzecia na żetony i pionki. Karty w koszulkach. Jakby pudełko było mniejsze to boiska by się nie zmieściły 😛 no i lepiej jak są 4 osobne przegrody, niż gdyby miał być tunel pośrodku, albo dwa tunele.
Awatar użytkownika
tomuch
Has thanked: 173 times
Been thanked: 208 times

Post autor: tomuch »

A jak się karty mają do tych z wcześniejszych print runów - kolory mocno się różnią?
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
menelobej
Has thanked: 104 times
Been thanked: 247 times

Post autor: menelobej »

tomuch pisze: 26 lut 2025, 21:53 A jak się karty mają do tych z wcześniejszych print runów - kolory mocno się różnią?
Karty z nowej edycji mają widocznie mniej nasycone kolory.
Awatar użytkownika
Maleficii
Has thanked: 25 times
Been thanked: 17 times

Post autor: Maleficii »

Właśnie dostałem paczkę. Macie do polecenia jakiś dobry film z zasadami i przykładową rozgrywką ?
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 458 times
Been thanked: 1246 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

Maleficii pisze: 27 lut 2025, 15:27 Właśnie dostałem paczkę. Macie do polecenia jakiś dobry film z zasadami i przykładową rozgrywką ?
Zapraszam:
Awatar użytkownika
Brylantino

A polecacie jakąś kolejność wprowadzania dodatków?
Awatar użytkownika
doczek
Has thanked: 44 times
Been thanked: 43 times

Post autor: doczek »

Ograć podstawkę. Potem wrzucić ludzi, roboty, cyborgów. Ograć. A potem kto co lubi po kolei.
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 628 times
Been thanked: 535 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

doczek pisze: 27 lut 2025, 18:28 Ograć podstawkę. Potem wrzucić ludzi, roboty, cyborgów. Ograć. A potem kto co lubi po kolei.
Myślę że te trzy dodatki to można dodać już po kilku partiach zapoznawczych. Ja bardzo szybko dodałem i robiłem ten większy market.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
19Kamil94
Has thanked: 4 times
Been thanked: 17 times

Post autor: 19Kamil94 »

Spoiler:
Polecam film - dobrze przedstawia tę specyficzne flow w tej grze. Sam po obejrzeniu zagrałem jedną partię solo. Zapowiada się świetna karcianka, liczę na partię w weekend z żoną
Ostatnio zmieniony 28 lut 2025, 08:15 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Awatar użytkownika
doczek
Has thanked: 44 times
Been thanked: 43 times

Post autor: doczek »

Co mogę podpowiedzieć, to pierwsze partie grać powoli. Pilnować dosłownie wszystkiego, wyczuć jak to działa, bo jest dość specyficzne. A potem to już wciągnie prawie każdego bo to jest rewelacyjna gra. Możecie mieć świetny plan na dany mecz a przeciwnik może Wam go rozwalić jednym zagraniem. Oczywiści działa to w dwie strony. U mnie praktycznie każda rozgrywka ma swoją historie. Zwroty w meczu bywają niesamowite. A to wszystko w 60-90 min.
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

19Kamil94 pisze: 28 lut 2025, 07:55 (...) Zapowiada się świetna karcianka, liczę na partię w weekend z żoną
Zazdroszczę, mojej nigdy nie udało się namówić, ze względu na temat. Choć jestem przekonany, że mechanicznie bardzo by się jej spodobała. Oh well ¯\_(ツ)_/¯
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 301 times
Been thanked: 140 times

Post autor: scraber »

Nic nie znacząca opinia po 3 grach solo w kolejności rozgrywania (2 rozgrywki treningowe jako przygotowanie przed World Series)

1. Boston, porażka 1-4
2. Los Angeles, porażka 3-4
3. Chicago, zwycięstwo 4-0

Pierwsza partia była dość ciężkim doświadczeniem.
- czułem się zmasakrowany przez potężne karty bota i miałem wrażenie że nic nie mogę zrobić
- często wertowałem po instrukcji w kwestii słów kluczowych (głównie Clutch, Walk), a czasami nawet po BGG
- strasznie ciężko mi się operowało grę przez przerywanie w połowie zagranej karty aby rozpatrzeć hity u przeciwnika, kilka razy zdarzało mi się zorientować że nie rozpatrzyłem jakiegoś hita i musiałem odkręcać poprzednio zagraną kartę
- aspekty pokroju kiedy pałkarz zostaje biegaczem i kto o ile biegnie (pewnie gdybym znał się na tym sporcie było by trochę łatwiej)

1. Po tej pierwszej partii przyznam, że byłem trochę zawiedziony. Wszędzie słyszałem pełno zachwytów na temat tego tytułu, a ja miałem mocno mieszane uczucia.

2. Usiadłem drugi raz i początek nadal nie był ekscytujący ale... w połowie gry coś w głowie kliknęło. To przerwanie zagranej karty naprawdę ciekawie oddaje dynamikę samego sportu.
Zacząłem też bardziej sensownie zagrywać hity. Wystawienie 2+ nawet powolnych singli, a później zagrożenie w postaci homeruna.
Również trochę mądrzej podszedłem do samego budowania tali, zacząłem zwracać uwagę jakie karty znajdują się w tali przeciwnika, żeby wiedzieć co kupować, a co raczej omijać.
Niestety przegrałem na Extra Inning, więc było bardzo blisko.

3. Cały dzień po głowie chodził ten Baseball, chciałem się zrewanżować. Nastał wieczór i ku mojemu zaskoczeniu zespół z Chicago poskromił bota 4-0.
Po części była to zasługa faktu, że talia przeciwnika składała się z 8 albo 9 robotów, talia Chicago ma jedną kartę "Cancell all hits vs Robots", a na początkowym rynku zawodników pojawiły się 2 dodatkowe, które bez namysłu kupiłem.
Po części jednak, bardziej zrozumiałe zagrywanie kart, dobre manewrowanie on-deckiem i trochę szczęścia przy Visitor's Save.

Plusy:
+ Szybki setup i wymagane mało miejsca; 2 plansze, po 3 znaczniki, talia marketu + talia zespołu i jesteśmy gotowi do gry
+ Wykonanie (nie wiem czy to cecha wersja edyciji Bases Loaded), mamy dużo miejsca na karty (nawet po zakoszulkowaniu kartami 100 mikronów), przekładki na poszczególne talie zespołów i moduły czy promki (nie trzeba ryć jak dzik w szyszkach), karty są płótnowane
+ Olbrzymia regrywalność, nawet jeśli gramy tymi samymi zespołami - to od graczy zależy jakie karty będą kupować i jak reagować na poszczególne zagrywki (jeszcze nie zapoznałem się z dodatkami, więc czeka mnie więcej dobra)
+ Pomimo kilkunastu kart i pionków, gra jest naprawdę klimatyczna

Minusy:
- Część słów kluczowych nie jest łatwa do przyswojenia i dobrze opisana (możliwe że dodatki to jeszcze potęgują)

Inne:
? Kompletnie nie polecam zestawu Custom Meeples, ani to czytelne, ani funkcjonalne. Czerwoni biegacze stoją chyba najmniej stabilnie notorycznie mi się przewracali
? Przy grze solo, brakowało mi jakiegoś przetasowania rynku, część kart wisiała całą rozgrywkę i była kompletnie nieprzydatna

Podsumowując:
Gra jest inna niż "deck-buildery/deck-construction" które do tej pory grałem, głównie przez wspomniane przerywanie karty na rozpatrzenie poprzednio zagranej karty przeciwnika, ale jest to cecha tej gry, a nie wada.
Na pewno zostaje w kolekcji, nawet jeśli będę grał stricte solo i ominie mnie aspekt "akcja-reakcja" od żywego przeciwnika

Chciałem również bardzo podziękować @Leviathan za świetny materiał, dzięki któremu uczyłem się grać i szczerze polecam obejrzeć
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 458 times
Been thanked: 1246 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

scraber pisze: 02 mar 2025, 15:24 Chciałem również bardzo podziękować @Leviathan za świetny materiał, dzięki któremu uczyłem się grać i szczerze polecam obejrzeć
Bardzo mi miło! Cieszę się, że film okazał się pomocny i że gra Ci się spodobała. Życzę wielu kolejnych, emocjonujących rozgrywek :D
kolosm
Has thanked: 737 times
Been thanked: 105 times

Post autor: kolosm »

Również i u mnie udało się to odpalić pierwszy raz z synem, NY vs Minnesota. Zagraliśmy jeden pełny turniej do 3 zwycięstw, zakończony 3 do 2 dla młodego! Już w ostatnim 5tym meczu był na koniec remis (5:5) i dopiero podwójna dogrywka wyłoniła zwycięzcę!
Ileż tu emocji, nagłych zaskakujących zagrań, zwrotów akcji, a wszystko okraszone szaloną dynamiką gry. Akcja zmienia się jak w prawdziwym meczu, taktyki przez nas stosowane to próby daleko idącego przechytrzenia się nawzajem :)
To co uwielbiam w grach tu jest: momentalne rozłożenie / złożenie, brak doczytywania wiecznie instrukcji, a za to dynamit rozgrywki i uśmiech na twarzy. Siadło niesamowicie i będzie ogrywane zapewne często.
Faktycznie były na początku chwile nad przemyśleniem słów kluczowych, ale są one wszystkie dość fajnie rozpisane w ściądze (w tym PL) więc poszło.
NeXuS AlphA
Has thanked: 109 times
Been thanked: 145 times

Post autor: NeXuS AlphA »

Leviathan pisze: 03 mar 2025, 07:51
scraber pisze: 02 mar 2025, 15:24 Chciałem również bardzo podziękować @Leviathan za świetny materiał, dzięki któremu uczyłem się grać i szczerze polecam obejrzeć
Bardzo mi miło! Cieszę się, że film okazał się pomocny i że gra Ci się spodobała. Życzę wielu kolejnych, emocjonujących rozgrywek :D
Dołączam do podziękowań tym bardziej, że aktualnie przydał się - materiał z rozgrywką - jako odświeżenie tematu w pamięci przed odpaleniem swojego świeżego egzemplarza na stole.
Tak samo zresztą, nie było by woli zakupu gdyby dawno temu film Gambita nie wzbudził pierwszego zaintetesowania. (ale w sumie i tak wiemy 'recenzenci nie mają wpływu na sprzedaż' więc nie ma co tu gadać po próżnicy).

Ad meritum:
Za mną rzekł bym 1,5 rozgrywki. Pierwszego dnia dwa mecze zapoznawcze i uczenie się flow oraz umiejek już tak "na żywo". Drugiego już pełne BestOf7 (niemniej przegrane z partnerką wynikiem 3:4). Każdy mecz pokazywał kolejne błędy wynikające albo to z zapominania lub jeszcze złej interpretacji zasad albo z tego że człowiek skupiał się na rywalizacji; ale bardziej w ujęciu emocji niż strategii, jednak jakże tu nie usuwać uderzeń i/lub biegaczy drugiej stronie gdy i tak wiadomo że mecz juz się raczej przegrało i nie da się odrobić więc walczy się bardziej o godność niż wierzy w cuda :)
Choć przyznam że gdy raz karty ułożyły się tak że jedno drugiemu co chwila zdejmowało hity itd i mecz zakończył się niesamowitym 1:0 to nie było az tak satysfakcjonujące. Co innego rzeczy - w uproszczeniu - pokroju: widzisz błysk w oku i pojawia się set homerun-ów, a ty patrzysz na karty na ręku i widzisz 'cancel all hits' i już wiesz jak ten błysk zgaśnie :wink:
Dhel
Has thanked: 626 times
Been thanked: 574 times

Post autor: Dhel »

Ode mnie podziękowania dla Leviathan i Gambit za promowanie tej perełki.

O mamuśku, jaka ta gra jest uzależniająca i wspaniała. Plus fajne poczucie, gdy zaczyna się już grę czuć, że wiesz co robisz i starasz się jak najlepiej odpowiedzieć, czy to na zagranie z żywym graczem (córcia wygrała 4-2, pięknie to zrobiła!)czy kontra to, powiedzmy AI czyli deck 15 kart. Przy solo to niby tylko 15 losowych kart, ale gracz uczy się tego decku, patrzy co wychodzi i stara się odpowiedzieć, kupowanie w ciemno odpada, bo przegramy z kretesem.
No perełka, a gram na razie tylko kartami z podstawki, przeglądając dodatki to nowe zdolności powodują niezłe sytuacje na boisku.
Świetne, czy to pod solo czy rywalizacyjnie z drugim graczem jest to perełka, którą warto mieć w kolekcji.
Atk
Has thanked: 558 times
Been thanked: 348 times

Post autor: Atk »

Czy ta odświeżona edycja, różni się od pierwszej mechanika?
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 301 times
Been thanked: 140 times

Post autor: scraber »

Zmieniły się zespoły, które wchodzą w skład "podstawki".
Mechanika pozostała taka sama
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

Atk pisze: 12 maja 2025, 22:05 Czy ta odświeżona edycja, różni się od pierwszej mechanika?
scraber pisze: 12 maja 2025, 22:11 Zmieniły się zespoły, które wchodzą w skład "podstawki".
Mechanika pozostała taka sama
Odświeżona to raczej złe stwierdzenie, bo tam nie ma nic nowego.
Stwierdzenie, że zmieniły się zespoły w podstawce to też nie do końca prawda.

Bases Loaded to edycja która zawiera 12 drużyn startowych (wcześniej były tylko 4 w podstawce).
Ale fakt, trochę pozmieniali kolejność drużyn, bo pozbyli się pozostałych 12. Co nie jest jakąś dużą stratą, bo to były drużyny identyczne do pierwszej 12-stki, do gry symetrycznej.

Dodatkowo ta wersja zawiera 10 wcześniej wydanych mini dodatków, najnowszy dodatek i karty promo.

Mechanicznie bez zmian.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
ODPOWIEDZ