Nie, warchest to sama podstawka. SG to osobne pudło
The Edge: Dawnfall (M. Oracz, K. Piskorski, M. Świerkot)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- BOLLO
- Has thanked: 1332 times
- Been thanked: 2035 times
- Kontakt:
Re: The Edge: Dawnfall (M. Oracz, K. Piskorski, M. Świerkot)
Jak dobrze wyjdzie to być może zlecę na dniach druk instrukcji, scenariuszy oraz kart do tłumaczenia polskiego. Pliki są dostępne na stronie Awaken Realms. Jak będę zadowolony z jakości druku i będą chętni to zorganizuję zbiórkę dla zainteresowanych.
Z tego co pamiętam, to był temat zbiórki i zostało to uwalone przez ARów
Usługa druku 3D: viewtopic.php?t=84416
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Leinadus
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Leinadus
- BOLLO
- Kontakt:
Hmmmm...dziwna sprawa w takim razie bo pliki są ogólnodostępne i nikt nie musi z tego czerpać korzyści finansowych. Więc nie bardzo widzę aby to było czymś złym w tym wypadku. Ale jeżeli miałbym jakoś naruszyć prawo to oczywiście że nie będę optował.
- Ardel12
- Has thanked: 1416 times
- Been thanked: 2965 times
Tak było, pewnie wątek jeszcze istnieje i jest do znalezienia. Ot ktoś zbierał i AR, którzy tutaj wpadają, zblokowali akcję. Pewnie rozmach był za duży, więc jak robić to trzeba zejść w podziemie xD W sumie nie wiem, gdzie jest problem. Nikt na tym nie zarabia prócz drukarni, tylko ona zarobi tak czy siak(jakby każdy zamówił sam vs grupą), ale może to podpada pod jakiś paragraf.
Tak czy siak, daj znać @BOLLO jak tam wyszło. Może ludzie się połączą w jakieś mniejsze grupki. Daj znać też o kwocie i gdzie(pewnie MB).
Tak czy siak, daj znać @BOLLO jak tam wyszło. Może ludzie się połączą w jakieś mniejsze grupki. Daj znać też o kwocie i gdzie(pewnie MB).
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3733 times
- Been thanked: 3933 times
Ogolnie gdyby ktos z tym na fb nie polecial to by pewnie doszlo do skutku 

Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- Irr3versible
- Has thanked: 732 times
- Been thanked: 708 times
Ja bym wszedł w same karty, wszystko inne dostałem gratis od AR (książeczki, karty frakcyjny itp) - za co jestem im nadal wdzięczny 

- BOLLO
- Kontakt:
Kiedyś chciałem wydrukować karty do Świata Dysku to Pan Gumienny tu wparował i zrobił raban. Nie wiem jak to legalnie obchodzi np @Fulgrim w swoich zbiorówkach ale serio nie widzę w tym nic zdrożnego. Czym jest różnica że każdy sobie sam to wydrukuje w drukarni X, od zbierze się grupa i wydrukuje X kopii tego samego?
-
- Has thanked: 742 times
- Been thanked: 105 times
Jeśli można to ponowię pytanie: czy ktoś ogrywał to solo vs AI i czy można to porównać w jakimś stopniu do obecnych boss battlerów jak np Primal, Ato itp? Wiadomo fabularnie tu będzie bez podjazdu, ale jak mechanika walki?
- BOLLO
- Kontakt:
A więc sprawa z drukiem po polsku wygląda następująco.
Instrukcje Mam już wszystkie wydrukowane i wyglądają naprawdę dobrze, jakość druku jest dobra jeżeli chodzi o czcionkę ,natomiast niektóre pliki graficzne są rozjechane ponieważ oryginały nie były robione w pdf-ie a jako jpg. Nie usuwałem również z instrukcji znaków wodnych które są widoczne ale nie wpływają na odczyt zasad i informacji z nich.
Problemem są jednak karty których pliki nie są ze sobą spasowane to znaczy przód i tył nie pokrywa się ze sobą a to powoduje że każdą stronę co oznacza również i każdą kartę trzeba ręcznie przerabiać aby móc wydrukować to jako rewers i awers. To jednak zwiększa koszty druku bo dokarmia musiałaby to ręcznie przygotowywać co w moim przypadku odpada bo nie chciałbym ponosić dodatkowych kosztów. Niestety ale pliki którymi dysponuje te które można było pobrać z sieci nie są przygotowane w sposób taki aby drukarnia mogła z nich od razu korzystać. Jeżeli zatem ktoś dysponuje z was innymi plikami gotowymi do druku spolszczonych kart to proszę o informację tu lub na pw.

Instrukcje Mam już wszystkie wydrukowane i wyglądają naprawdę dobrze, jakość druku jest dobra jeżeli chodzi o czcionkę ,natomiast niektóre pliki graficzne są rozjechane ponieważ oryginały nie były robione w pdf-ie a jako jpg. Nie usuwałem również z instrukcji znaków wodnych które są widoczne ale nie wpływają na odczyt zasad i informacji z nich.

Spoiler:

@BOLLO
A to nie są te z 15 strony tego tematu?
Jeśli nie to na bank ten rok temu się taka wersja gdzieś pojawiła ale nie mam pojęcia gdzie to było
A to nie są te z 15 strony tego tematu?
Jeśli nie to na bank ten rok temu się taka wersja gdzieś pojawiła ale nie mam pojęcia gdzie to było

- BOLLO
- Kontakt:
Tak wygląda na to że to te pliki. No i one nie są przygotowane pod druk jako karta P/T. Ręczna obróbka jest bardzo czasochłonna i drukarnia sobie sporo za to krzyczy. Tak więc z tego pliku pozostaje druk na papierze P/T i wkładanie w folijkę lub cieńsze karty ale osobno również P/T i klejenie tego ze sobą, co z pewnością nie będzie estetyczne. Na tę chwile pomysły z tymi plikami brak.
@arnbold
Nie miałem ostatnio czasu to tylko rzuciłem to co pamiętałem - że ktoś gdzieś wrzucał te pliki po obróbce, przygotowane do druku. Poszukałem i widzę, że dobrze pamiętałem - chodziło o inny temat na forum:
viewtopic.php?t=81607&start=25
Niestety z tego co widzę to chyba jednak są to te same pliki ale kolega je wrzucający wspominał, że są przygotowane wg wymagań MB print i nawet miał już gotowe komplety do odstąpienia, więc jakoś z tego dokładnie to drukowali.
Swoją drogą pograłem trochę w edge'a i akurat nie widzę potrzeby spolszczania kart. Bardzo korciło mnie spolszczenie tych ksiąg kampanii ale widziałem też opinie, że te kampanie są mocno niezbalansowane i strasznie podatne na efekt kuli śnieżnej więc finalnie i z tym dałem sobie spokój.
Nie miałem ostatnio czasu to tylko rzuciłem to co pamiętałem - że ktoś gdzieś wrzucał te pliki po obróbce, przygotowane do druku. Poszukałem i widzę, że dobrze pamiętałem - chodziło o inny temat na forum:
viewtopic.php?t=81607&start=25
Niestety z tego co widzę to chyba jednak są to te same pliki ale kolega je wrzucający wspominał, że są przygotowane wg wymagań MB print i nawet miał już gotowe komplety do odstąpienia, więc jakoś z tego dokładnie to drukowali.
Swoją drogą pograłem trochę w edge'a i akurat nie widzę potrzeby spolszczania kart. Bardzo korciło mnie spolszczenie tych ksiąg kampanii ale widziałem też opinie, że te kampanie są mocno niezbalansowane i strasznie podatne na efekt kuli śnieżnej więc finalnie i z tym dałem sobie spokój.
- Irr3versible
- Has thanked: 732 times
- Been thanked: 708 times
W mojej opinii wystarczy karta pomocy frakcyjna w języku polskim, dobrze wydrukować i można korzystać z przetłumaczonych kart bez dodatkowego kosztu - są tam wszystkie karty (jasne mniejsza czcionka, ale wystarczy przeczytać raz/dwa podczas gry i człowiek pamięta).
Karty pomocy są do ściągnięcia na stronie AR.
Karty pomocy są do ściągnięcia na stronie AR.
- BOLLO
- Kontakt:
Jeżeli ktoś jest zainteresowany polskim tłumaczeniem gry to zapraszam tutaj:
viewtopic.php?p=1719117#p1719117. Lajki mile widziane abym widział że jest pozytywny odzew i ma to faktycznie sens.
viewtopic.php?p=1719117#p1719117. Lajki mile widziane abym widział że jest pozytywny odzew i ma to faktycznie sens.