Zaginiona wyspa Arnak / Lost Ruins of Arnak (M. "Elwen" Stach, M. “Mín” Stachova)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Irka
- Has thanked: 962 times
- Been thanked: 360 times
Re: Zaginiona wyspa Arnak / Lost Ruins of Arnak (M. "Elwen" Stach, M. “Mín” Stachova)
Nowa plansza jest piękna.
Do BB trochę zniechęca mnie ten duży, czarny insert (mogły być brązy, zielenie, niebieski...).
Marzyłby mi się np. taki jak z Folded Space - świetnie dopasowany grafiką do planszy i stosunkowo niedrogi.

https://www.foldedspace.com/product/los ... f-arnak-v2
Pewnie zostanę przy 2-3 pudełkach.
Do BB trochę zniechęca mnie ten duży, czarny insert (mogły być brązy, zielenie, niebieski...).
Marzyłby mi się np. taki jak z Folded Space - świetnie dopasowany grafiką do planszy i stosunkowo niedrogi.

https://www.foldedspace.com/product/los ... f-arnak-v2
Pewnie zostanę przy 2-3 pudełkach.
Re: Zaginiona wyspa Arnak / Lost Ruins of Arnak (M. "Elwen" Stach, M. “Mín” Stachova)
Będzie w pudełku z BB ale także osobno potem
-
- Has thanked: 89 times
- Been thanked: 110 times
Wysłałem maila do wydawnictwa Rebel - odnośnie wydania Adventure Chest w wersji PL i dostałem taką odpowiedź:
Czyli wszystko wskazuje na to, że nie ma co zamawiać w CGE, tylko cierpliwie poczekać na nasze wydanie
Na chwilę obecną możemy jedynie potwierdzić, że wskazany produkt pojawi się również w polskiej wersji językowej, nakładem Wydawnictwa Rebel.
Produkt ten będzie dostępny podczas przedsprzedaży, jednak data rozpoczęcia sprzedaży nie jest nam jeszcze znana.
O szczegółach polskiego wydania będziemy szerzej informować, kiedy tylko stanie się to możliwe.
Czyli wszystko wskazuje na to, że nie ma co zamawiać w CGE, tylko cierpliwie poczekać na nasze wydanie

Doszukał się ktoś informacji czy będzie dostępny dodatek bez big boxa jako oddzielny produkt?
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
No ale to jest dokładnie to samo, co napisali CGE, więc wciąż wiadomo małoNosiadbt1100 pisze: ↑12 mar 2025, 14:25 Wysłałem maila do wydawnictwa Rebel - odnośnie wydania Adventure Chest w wersji PL i dostałem taką odpowiedź:
Na chwilę obecną możemy jedynie potwierdzić, że wskazany produkt pojawi się również w polskiej wersji językowej, nakładem Wydawnictwa Rebel.
Produkt ten będzie dostępny podczas przedsprzedaży, jednak data rozpoczęcia sprzedaży nie jest nam jeszcze znana.
O szczegółach polskiego wydania będziemy szerzej informować, kiedy tylko stanie się to możliwe.
Czyli wszystko wskazuje na to, że nie ma co zamawiać w CGE, tylko cierpliwie poczekać na nasze wydanie![]()

Tak, nawet dwa posty wyżej. I jeszcze kolejne dwa też. I wcześniej też.
Nie wiem, co jest zreszta niejasnego w tym?
„ be assured that we’ll release “Twisted Paths” as a separate product in a smaller box and without the insert at a later date.”
To jest przecież na stronie przedsprzedaży.
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 370 times
- Been thanked: 750 times
Ja właśnie takie mam podejście - żadne inserty nie wchodzą w grę dopóki nie wydadzą bigboxa (a do takich gier jak Arnak, Na skrzydłach, Terraformacja Marsa) to jest prawdopodobne. O, właśnie sprawdziłem, że dla takiego Scythe też jest. Mogę się założyć, że do Diuny Imperium też się pojawi z czasem. Z Arnakiem i insertem był ten problem, że dla mnie już przy jednym dodatku ledwo co się to wszystko mieściło w pudełku. A przecież potem doszedł drugi i było jeszcze gorzej, dlatego byłem przekonany, że takowy bigbox z czasem się pojawi - i też planuję go kupić, mimo iż nie mam (jeszcze?) dodatku Poszukiwania Ekspedycji.Ardel12 pisze: ↑12 mar 2025, 10:00 Największy minus BB, to strata kasy na zakupiony wcześniej insert. Mam od reDrewno. Na moje szczęście nie kupowałem upgrade packa pod drugi dodatek. Na forum była zbiórka na insert mieszczący oba dodatki w jednym pudle, a teraz i on w odstawkę pójdzie. Szkoda, ale też nauka by dla evergreenów wstrzymać się z zakupek.
BB wygląda cudnie i na pewno biorę komplet, bo arnaka bardzo lubię. Na minus oczywiście jego znacząco większy rozmiar...gdzie ja to upchnę.
Mam nadzieję, że Rebel zrobi zwykły preorder, w sumie powinni odpalać jak już u pierwotnego wydawcy jest.
Też się zastanawiam nad tym preorderem, tylko jak myślicie, będzie dostępny w innych sklepach też? Bo wiadomo, że ceny rebelowe, nawet z rabatami, odstraszają

- EsperanzaDMV
- Has thanked: 370 times
- Been thanked: 750 times
Mechanika tych Dark Tablets mocno kojarzy mi się z czaszkami z dodatku do Lords of Waterdeep - co jest tylko na plus, bo uwielbiam LoW, a z dodatkiem to już w ogóle jest fantastyczna gra 
Naprawdę interesująco wyglądają te nowe mapy, zarówno Sowa, jak i Pająk, każda jest zauważalnie inna. Jestem już na 100% przekonany do zakupu, Rebel odpalaj już tę przedsprzedaż

Naprawdę interesująco wyglądają te nowe mapy, zarówno Sowa, jak i Pająk, każda jest zauważalnie inna. Jestem już na 100% przekonany do zakupu, Rebel odpalaj już tę przedsprzedaż

-
- Has thanked: 89 times
- Been thanked: 110 times
Dla mnie też zakup od razu. Tylko kombinuje czy do tego insertu powchodza drukowanie odkrywcy.
Odnośnie czarnych tabletów - też pierwsze skojarzenie miałem z LoW - i od razu widzę fajna rzecz, że dodali kolejny wymiar do rozkminy. W LoW po prostu czysto dostawało się ujemne punkty na koniec. A tutaj jeszcze chyba możesz wygrać jakieś punkty jak masz najwięcej tabletów w danym miejscu - czyli można fajnie rozkminiac.
Odnośnie czarnych tabletów - też pierwsze skojarzenie miałem z LoW - i od razu widzę fajna rzecz, że dodali kolejny wymiar do rozkminy. W LoW po prostu czysto dostawało się ujemne punkty na koniec. A tutaj jeszcze chyba możesz wygrać jakieś punkty jak masz najwięcej tabletów w danym miejscu - czyli można fajnie rozkminiac.
- Yooreck
- Has thanked: 140 times
- Been thanked: 198 times
Wiadomo już może kiedy będzie preorder w Rebelu wersji PL?
EDIT: mam wrażenie, że poza instrukcją wszystko jest niezależne językowo, więc zastanawiam się, czy nie warto brać po prostu wersji EN od CGE
EDIT: mam wrażenie, że poza instrukcją wszystko jest niezależne językowo, więc zastanawiam się, czy nie warto brać po prostu wersji EN od CGE
- pawluus_3
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 5 times
Na wstępie:
Nie zależy mi na insercie tylko na zawartości.
Jeśli by istniała szansa by trzymać całość w dwóch pudełka to było by to satysfakcjonujące dla mnie.
Z tego gdzie coś mi mignęło to nowe plansze składają się na 6 części, a to ona była by największym problemem.
Pytam więc w celu potwierdzenia.
Czy w takim wypadku weszły by one do pudełka z podstawki?
Resztę trzymałbym np w pudełku po dodatku.
Jeśli by istniała szansa by trzymać całość w dwóch pudełka to było by to satysfakcjonujące dla mnie.
Z tego gdzie coś mi mignęło to nowe plansze składają się na 6 części, a to ona była by największym problemem.
Z tego co mi wiadomo to teraz jest kampania na bigbox, a później w sprzedaży detalicznej będzie wersja sklepowa dodatkowej zawartości bez bigboxa. Także możesz sobie spokojnie poczekać i trzymać całość w kilku pudłachpawluus_3 pisze: ↑21 mar 2025, 14:01 Na wstępie:
Zaraz kończy się przedsprzedaż, a u Rebela cisza. Jest gdzieś potwierdzone, że wydadzą BB, czy jest ryzyko, że to będzie retail?
Usługa druku 3D: viewtopic.php?t=84416
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Leinadus
Ja też się czaję na to pudło, ale wolałbym mieć je po polsku mimo wszystko. Z drugiej strony jak Rebel wypuści zbyt mały nakład i nie będzie żadnych zapisów, to też nie mam ochoty walczyć o to w przedsprzedaży. A chciałbym to mieć, bo jeśli jakiś insert obiecuje znaczące przyspieszenie rozkładania gry, a tu widać, że tak jest, to przekonuje mnie nawet bardziej niż kolejny grywalny dodatek. Gra będzie jeszcze częściej lądować na stole pod solo. 
To widziałem, ale brak odpalenia przedsprzedaży budzi pewne wątpliwości
Usługa druku 3D: viewtopic.php?t=84416
No jak znajdują się pod opcją brak oficjalnej przedsprzedaży to pewnie w innej formie się pojawi. Ja tam pohamowałem swoje FOMO i czekam 

Ja też mam obawę, że Rebel wypuści zbyt mały nakład i będzie walka kto pierwszy odświeży stronę jeżeli serwer padnie, o ile to w ogóle u Rebela możliwe.
Ciekawe z czego to wynika, że nie mogą z góry powiedzieć jaka będzie sytuacja.
Gdyby dali info to duża szansa, że to oni przytulą kasę ze sprzedaży i zarobią na polskim kliencie, a nie CGE.
Mi też już aktualnie bliżej do zakupu wersji angielskiej skoro tylko instrukcja będzie elementem zależnym językowo. Dość mały problem, ale fajniej by było mieć po polsku.
Ciekawe z czego to wynika, że nie mogą z góry powiedzieć jaka będzie sytuacja.
Gdyby dali info to duża szansa, że to oni przytulą kasę ze sprzedaży i zarobią na polskim kliencie, a nie CGE.
Mi też już aktualnie bliżej do zakupu wersji angielskiej skoro tylko instrukcja będzie elementem zależnym językowo. Dość mały problem, ale fajniej by było mieć po polsku.
- MCSilvia
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 29 times
Rebel potwierdził na fb, że będzie wydawał big box'a z dodatkiem.
- kuleczka91
- Has thanked: 862 times
- Been thanked: 578 times
A mi za to odpisali, że pudło będzie też w innych sklepach