Zaginiona wyspa Arnak / Lost Ruins of Arnak (M. "Elwen" Stach, M. “Mín” Stachova)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 276 times
Been thanked: 190 times

Re: Zaginiona wyspa Arnak / Lost Ruins of Arnak (M. "Elwen" Stach, M. “Mín” Stachova)

Post autor: Mrukar »

Tak, polecam FAQ na stronie preoderu - https://adventure-chest.czechgames.com/ ... OS4wLjAuMA..
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 962 times
Been thanked: 360 times

Re: Zaginiona wyspa Arnak / Lost Ruins of Arnak (M. "Elwen" Stach, M. “Mín” Stachova)

Post autor: Irka »

Nowa plansza jest piękna.

Do BB trochę zniechęca mnie ten duży, czarny insert (mogły być brązy, zielenie, niebieski...).
Marzyłby mi się np. taki jak z Folded Space - świetnie dopasowany grafiką do planszy i stosunkowo niedrogi.
Obrazek
https://www.foldedspace.com/product/los ... f-arnak-v2
Pewnie zostanę przy 2-3 pudełkach.
Alextasha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Alextasha »

gogovsky pisze: 12 mar 2025, 10:24 Czyli nowy dodatek będzie osobno do kupienia? To potwierdzone?:p
Będzie w pudełku z BB ale także osobno potem
Nosiadbt1100
Has thanked: 89 times
Been thanked: 110 times

Post autor: Nosiadbt1100 »

Wysłałem maila do wydawnictwa Rebel - odnośnie wydania Adventure Chest w wersji PL i dostałem taką odpowiedź:
Na chwilę obecną możemy jedynie potwierdzić, że wskazany produkt pojawi się również w polskiej wersji językowej, nakładem Wydawnictwa Rebel.
Produkt ten będzie dostępny podczas przedsprzedaży, jednak data rozpoczęcia sprzedaży nie jest nam jeszcze znana.

O szczegółach polskiego wydania będziemy szerzej informować, kiedy tylko stanie się to możliwe.

Czyli wszystko wskazuje na to, że nie ma co zamawiać w CGE, tylko cierpliwie poczekać na nasze wydanie :)
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 330 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

Doszukał się ktoś informacji czy będzie dostępny dodatek bez big boxa jako oddzielny produkt?
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 710 times
Been thanked: 137 times

Post autor: oduck »

Nosiadbt1100 pisze: 12 mar 2025, 14:25 Wysłałem maila do wydawnictwa Rebel - odnośnie wydania Adventure Chest w wersji PL i dostałem taką odpowiedź:
Na chwilę obecną możemy jedynie potwierdzić, że wskazany produkt pojawi się również w polskiej wersji językowej, nakładem Wydawnictwa Rebel.
Produkt ten będzie dostępny podczas przedsprzedaży, jednak data rozpoczęcia sprzedaży nie jest nam jeszcze znana.

O szczegółach polskiego wydania będziemy szerzej informować, kiedy tylko stanie się to możliwe.

Czyli wszystko wskazuje na to, że nie ma co zamawiać w CGE, tylko cierpliwie poczekać na nasze wydanie :)
No ale to jest dokładnie to samo, co napisali CGE, więc wciąż wiadomo mało :)
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 710 times
Been thanked: 137 times

Post autor: oduck »

tomp pisze: 12 mar 2025, 14:29 Doszukał się ktoś informacji czy będzie dostępny dodatek bez big boxa jako oddzielny produkt?
Tak, nawet dwa posty wyżej. I jeszcze kolejne dwa też. I wcześniej też.

Nie wiem, co jest zreszta niejasnego w tym?
„ be assured that we’ll release “Twisted Paths” as a separate product in a smaller box and without the insert at a later date.”
To jest przecież na stronie przedsprzedaży.
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 370 times
Been thanked: 750 times

Post autor: EsperanzaDMV »

Ardel12 pisze: 12 mar 2025, 10:00 Największy minus BB, to strata kasy na zakupiony wcześniej insert. Mam od reDrewno. Na moje szczęście nie kupowałem upgrade packa pod drugi dodatek. Na forum była zbiórka na insert mieszczący oba dodatki w jednym pudle, a teraz i on w odstawkę pójdzie. Szkoda, ale też nauka by dla evergreenów wstrzymać się z zakupek.

BB wygląda cudnie i na pewno biorę komplet, bo arnaka bardzo lubię. Na minus oczywiście jego znacząco większy rozmiar...gdzie ja to upchnę.

Mam nadzieję, że Rebel zrobi zwykły preorder, w sumie powinni odpalać jak już u pierwotnego wydawcy jest.
Ja właśnie takie mam podejście - żadne inserty nie wchodzą w grę dopóki nie wydadzą bigboxa (a do takich gier jak Arnak, Na skrzydłach, Terraformacja Marsa) to jest prawdopodobne. O, właśnie sprawdziłem, że dla takiego Scythe też jest. Mogę się założyć, że do Diuny Imperium też się pojawi z czasem. Z Arnakiem i insertem był ten problem, że dla mnie już przy jednym dodatku ledwo co się to wszystko mieściło w pudełku. A przecież potem doszedł drugi i było jeszcze gorzej, dlatego byłem przekonany, że takowy bigbox z czasem się pojawi - i też planuję go kupić, mimo iż nie mam (jeszcze?) dodatku Poszukiwania Ekspedycji.

Też się zastanawiam nad tym preorderem, tylko jak myślicie, będzie dostępny w innych sklepach też? Bo wiadomo, że ceny rebelowe, nawet z rabatami, odstraszają ;) Aczkolwiek był już taki jeden preorder u Rebela (Everdell, patrzę na Ciebie), na którym się Rebel myślę mocno przejechał - chyba głównie wizerunkowo, ale wciąż.
Awatar użytkownika
lukiroo
Has thanked: 18 times
Been thanked: 51 times

Post autor: lukiroo »

Dziś CGE wrzucili filmik z preview najnowszego dodatku:
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 370 times
Been thanked: 750 times

Post autor: EsperanzaDMV »

Mechanika tych Dark Tablets mocno kojarzy mi się z czaszkami z dodatku do Lords of Waterdeep - co jest tylko na plus, bo uwielbiam LoW, a z dodatkiem to już w ogóle jest fantastyczna gra ;)
Naprawdę interesująco wyglądają te nowe mapy, zarówno Sowa, jak i Pająk, każda jest zauważalnie inna. Jestem już na 100% przekonany do zakupu, Rebel odpalaj już tę przedsprzedaż :D
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 41 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Zaan84 »

Wygląda to serio bardzo fajnie. Również biorę na 100%.
PS. Insert do Arnaka drewniany sprzedam :)
Nosiadbt1100
Has thanked: 89 times
Been thanked: 110 times

Post autor: Nosiadbt1100 »

Dla mnie też zakup od razu. Tylko kombinuje czy do tego insertu powchodza drukowanie odkrywcy.

Odnośnie czarnych tabletów - też pierwsze skojarzenie miałem z LoW - i od razu widzę fajna rzecz, że dodali kolejny wymiar do rozkminy. W LoW po prostu czysto dostawało się ujemne punkty na koniec. A tutaj jeszcze chyba możesz wygrać jakieś punkty jak masz najwięcej tabletów w danym miejscu - czyli można fajnie rozkminiac.
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 140 times
Been thanked: 198 times

Post autor: Yooreck »

Wiadomo już może kiedy będzie preorder w Rebelu wersji PL?

EDIT: mam wrażenie, że poza instrukcją wszystko jest niezależne językowo, więc zastanawiam się, czy nie warto brać po prostu wersji EN od CGE
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 331 times
Been thanked: 529 times

Post autor: vnzk »

Filmik od CGE prezentujący insert:

Awatar użytkownika
pawluus_3
Has thanked: 7 times
Been thanked: 5 times

Post autor: pawluus_3 »

Na wstępie:
Nie zależy mi na insercie tylko na zawartości.
Jeśli by istniała szansa by trzymać całość w dwóch pudełka to było by to satysfakcjonujące dla mnie.

Z tego gdzie coś mi mignęło to nowe plansze składają się na 6 części, a to ona była by największym problemem.
Pytam więc w celu potwierdzenia.
Czy w takim wypadku weszły by one do pudełka z podstawki?
Resztę trzymałbym np w pudełku po dodatku.
Awatar użytkownika
Homer
Has thanked: 2 times
Been thanked: 64 times

Post autor: Homer »

pawluus_3 pisze: 21 mar 2025, 14:01 Na wstępie:
Nie zależy mi na insercie tylko na zawartości.
Jeśli by istniała szansa by trzymać całość w dwóch pudełka to było by to satysfakcjonujące dla mnie.

Z tego gdzie coś mi mignęło to nowe plansze składają się na 6 części, a to ona była by największym problemem.
Pytam więc w celu potwierdzenia.
Czy w takim wypadku weszły by one do pudełka z podstawki?
Resztę trzymałbym np w pudełku po dodatku.
Z tego co mi wiadomo to teraz jest kampania na bigbox, a później w sprzedaży detalicznej będzie wersja sklepowa dodatkowej zawartości bez bigboxa. Także możesz sobie spokojnie poczekać i trzymać całość w kilku pudłach
Awatar użytkownika
Leinadus
Been thanked: 106 times

Post autor: Leinadus »

Zaraz kończy się przedsprzedaż, a u Rebela cisza. Jest gdzieś potwierdzone, że wydadzą BB, czy jest ryzyko, że to będzie retail?
Awatar użytkownika
arian
Has thanked: 324 times
Been thanked: 692 times

Post autor: arian »

Ja też się czaję na to pudło, ale wolałbym mieć je po polsku mimo wszystko. Z drugiej strony jak Rebel wypuści zbyt mały nakład i nie będzie żadnych zapisów, to też nie mam ochoty walczyć o to w przedsprzedaży. A chciałbym to mieć, bo jeśli jakiś insert obiecuje znaczące przyspieszenie rozkładania gry, a tu widać, że tak jest, to przekonuje mnie nawet bardziej niż kolejny grywalny dodatek. Gra będzie jeszcze częściej lądować na stole pod solo. 🙂
Awatar użytkownika
Homer

Leinadus pisze: 21 mar 2025, 15:46 Zaraz kończy się przedsprzedaż, a u Rebela cisza. Jest gdzieś potwierdzone, że wydadzą BB, czy jest ryzyko, że to będzie retail?
na dole strony kampanii jest info

Obrazek
Awatar użytkownika
Leinadus
Been thanked: 106 times

Post autor: Leinadus »

Homer pisze: 21 mar 2025, 16:16
Leinadus pisze: 21 mar 2025, 15:46 Zaraz kończy się przedsprzedaż, a u Rebela cisza. Jest gdzieś potwierdzone, że wydadzą BB, czy jest ryzyko, że to będzie retail?
na dole strony kampanii jest info

Obrazek
To widziałem, ale brak odpalenia przedsprzedaży budzi pewne wątpliwości
Awatar użytkownika
Homer

No jak znajdują się pod opcją brak oficjalnej przedsprzedaży to pewnie w innej formie się pojawi. Ja tam pohamowałem swoje FOMO i czekam :P
XDS
Been thanked: 10 times

Post autor: XDS »

Ja też mam obawę, że Rebel wypuści zbyt mały nakład i będzie walka kto pierwszy odświeży stronę jeżeli serwer padnie, o ile to w ogóle u Rebela możliwe.

Ciekawe z czego to wynika, że nie mogą z góry powiedzieć jaka będzie sytuacja.
Gdyby dali info to duża szansa, że to oni przytulą kasę ze sprzedaży i zarobią na polskim kliencie, a nie CGE.
Mi też już aktualnie bliżej do zakupu wersji angielskiej skoro tylko instrukcja będzie elementem zależnym językowo. Dość mały problem, ale fajniej by było mieć po polsku.
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 662 times
Been thanked: 565 times

Post autor: eveni »

A może to dobrze zaplanowane fomo :D
Awatar użytkownika
MCSilvia
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Post autor: MCSilvia »

Rebel potwierdził na fb, że będzie wydawał big box'a z dodatkiem.
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 862 times
Been thanked: 578 times

Post autor: kuleczka91 »

A mi za to odpisali, że pudło będzie też w innych sklepach :mrgreen:
ODPOWIEDZ