Baseball Highlights 2045 - pytania o zasady

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 333 times
Been thanked: 529 times

Baseball Highlights 2045 - pytania o zasady

Post autor: vnzk »

Mam zagwozdkę dotyczącą jednej sytuacji. Nie znalazłem odpowiedzi w instrukcji ani na forum BGG. Oglądałem rozgrywkę @Leviathan na jego kanale (swoją drogą, Michel jest nieświadomym sprawcą tego, że BH wylądowało na mojej półce) i podobna sytuacja tam zachodzi, ale chciałem się upewnić co do prawidłowej wersji.

Chodzi o sytuację, kiedy mamy kartę z dwoma uderzeniami a pierwsze z nich jest mocniejsze od drugiego:

Obrazek

Moje pytanie brzmi - która z opcji jest prawidłowa podczas rozpatrywania tych uderzeń?

Opcja 1:

Pierwsze uderzenie należy do pałkarza A, wykonuje je z 'siłą' Double, więc biegnie do drugiej bazy. Do pałkarza B będzie należało drugie uderzenie, więc w tym momencie stoi w domowej bazie.

Obrazek

Pałkarz B wykonuje swoje uderzenie jako Single, więc pałkarz A (a technicznie już biegacz) dobiega do domowej bazy, zdobywając punkt, pałkarz B dobiega do pierwszej bazy.

Obrazek

Opcja 2:

Rozpatrujemy uderzenie Double, więc pałkarz A biegnie do drugiej bazy. Uderzenie to ma wpływ również na pałkarza B, nie może on jednak dobiec do drugiej bazy (z racji, że jest tam pałkarz A), więc zatrzymuje się na pierwszej.

Obrazek

Rozpatrujemy uderzenie Single, pałkarz A dobiega do domowej bazy, zdobywając punkt, pałkarz B dobiega do drugiej bazy.

Obrazek

Opcja 1 wydaje mi się bardziej tematyczna i zgodna z duchem gry - mamy dwóch pałkarzy, dwa osobne uderzenia, więc każdy z nich będzie rzucał kij i biegł dopiero po swoim odbiciu. Jednak we wspomnianej rozgrywce Leviathana (1:18:45 o tutaj) porusza się on zgodnie z opcją 2. Z racji, że podczas rozgrywek solo (a dodatkowo jeszcze nagrywania) zawsze można coś w pośpiechu pominąć, pomyślałem, że dopytam :)
sgor
Has thanked: 87 times
Been thanked: 83 times

Re: Baseball Highlights 2045 - pytania o zasady

Post autor: sgor »

Opcja nr 1.
Jez_Anaszpan
Has thanked: 24 times
Been thanked: 29 times

Post autor: Jez_Anaszpan »

Potwierdzam, zdecydowanie opcja nr1. Nie mam w tej chwili dostępu do instrukcji, ale wydaje mi się, że jest to na 100-% opisane
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 333 times
Been thanked: 529 times

Post autor: vnzk »

Dzięki za potwierdzenie! :)
Jez_Anaszpan pisze: 27 mar 2025, 13:43 Potwierdzam, zdecydowanie opcja nr1. Nie mam w tej chwili dostępu do instrukcji, ale wydaje mi się, że jest to na 100-% opisane
Jeśli jakiś fragment instrukcji faktycznie wyraźnie na to wskazuje, kajam się, ja takiego nie znalazłem. Tak jak napisałem, tematycznie i w duchu gry grałem według opcji nr 1, ale wątpliwość w głowie została :wink: Większość sytuacji podczas rozgrywki nie powoduje tej wątpliwości, bo mając na karcie Single | Double czy Single | Single, po pierwszym przesunięciu pałkarza i tak zblokujemy pierwszą bazę.
virnik
Has thanked: 31 times
Been thanked: 2 times

Post autor: virnik »

To mnie teraz zagwozdka przyszła do głowy. Glove: Cancel one hit.

Jak my mamy taką akcję, to wybieramy, który hit anulujemy.

Ale jak jest z botem? Załóżmy, że mam Single, Double. Którego hita anuluje bot? Pierwszy z lewej, z prawej, wybieram (dla realizmu z korzyścią dla bota, czyli double)?
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 457 times
Been thanked: 1237 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

virnik pisze: 27 mar 2025, 14:29 To mnie teraz zagwozdka przyszła do głowy. Glove: Cancel one hit.

Jak my mamy taką akcję, to wybieramy, który hit anulujemy.

Ale jak jest z botem? Załóżmy, że mam Single, Double. Którego hita anuluje bot? Pierwszy z lewej, z prawej, wybieram (dla realizmu z korzyścią dla bota, czyli double)?
Bot zawsze powinien anulować HITA, który jest najkorzystniejszy z perspektywy gracza. Tak, jak zagrałby żywy przeciwnik :D
vnzk pisze: 27 mar 2025, 12:33
Opcja 1 wydaje mi się bardziej tematyczna i zgodna z duchem gry - mamy dwóch pałkarzy, dwa osobne uderzenia, więc każdy z nich będzie rzucał kij i biegł dopiero po swoim odbiciu. Jednak we wspomnianej rozgrywce Leviathana (1:18:45 o tutaj) porusza się on zgodnie z opcją 2. Z racji, że podczas rozgrywek solo (a dodatkowo jeszcze nagrywania) zawsze można coś w pośpiechu pominąć, pomyślałem, że dopytam :)
Masz rację - dzięki za wyłapanie tego elementu. To ewidentny błąd z mojej strony. Powinno grać się zgodnie z opcją nr 1.
ODPOWIEDZ