Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Pomnik
Has thanked: 419 times
Been thanked: 296 times

Re: Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Post autor: Pomnik »

Jdn pisze: 29 mar 2025, 19:36]
Przedsprzedaż to wcześniejsza sprzedaż, a tutaj płacisz i nie wiadomo czy wydadzą. Czym to się różni od zbieraczki? No robią to przez swój sklep pewnie bo są spaleni po Robinsonie na platformach zbieraczkowych. Tam też zwykle jest jakiś próg i wiele mniejszych gier/projektów go nigdy nie osiągnęły i nie dostajesz zwrotu kasy, bo ta pobierana jest ostatniego dnia. Tutaj masz gorsze warunki bo płacisz dziś i ktoś potem powie sorka nie tym razem. Nie wiem czy tylko ja uważam że to jest po bandzie w stosunku do konkurencji, ale co ja tam wiem.
Jak nie wydadzą to kasa wraca - nikt z nią przecież nie ucieka. Właśnie tym różni się od wspieraczki.
Robią to przez swój sklep bo wydają grę na nasz rynek, nie na pół świata. Zresztą, duże wydawnictwa nie idą na wspieraczki z projektami które nie wiadomo czy się ufunduja (a właśnie takie trafiają do akcji dodruk).
Konkurencja przecież może zrobić dokładnie to samo, Galakta długi czas oferowała dodatki w Druku na Żądanie. Nie wiem zresztą jak ma się to odnosić do konkurencji - jak AD nie siądzie to przecież inne wydawnictwo może negocjować wydanie.

Anyway, zastanawiam się czy jak AD się nie uda to usłyszymy że graczy euro w Polsce nie ma i inne wydawnictwa też już nie wydadzą gier euro xD
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Xyhoo
Has thanked: 466 times
Been thanked: 253 times

Post autor: Xyhoo »

Nie podoba mi się połączenie dodatków w jedną wspieraczkę, bo chciałbym dodatek do Mędrców, ale Wędrowcy to potworek Frankensteina i dawno wylecieli ode mnie z regału.

Natomiast Wynalazców wezmę. Trochę mnie dziwi, że przy tej grze się obawiają, że się nie sprzeda, a wydają Daitoshi, które ma paskudną opinię. Albo Miko już się przejadł, albo ludzie się gubią w mnogości tych tytułów.
Awatar użytkownika
rand
Has thanked: 147 times
Been thanked: 139 times

Post autor: rand »

Xyhoo pisze: 30 mar 2025, 11:10 Nie podoba mi się połączenie dodatków w jedną wspieraczkę, bo chciałbym dodatek do Mędrców, ale Wędrowcy to potworek Frankensteina i dawno wylecieli ode mnie z regału.

Natomiast Wynalazców wezmę. Trochę mnie dziwi, że przy tej grze się obawiają, że się nie sprzeda, a wydają Daitoshi, które ma paskudną opinię. Albo Miko już się przejadł, albo ludzie się gubią w mnogości tych tytułów.
Nie szerzmy tu dezinformacji. Daitoshi ma co najwyżej mieszane opinie, a w większości niezłe. Parę opinii na forum nie świadczy o ogólnym przyjęciu. Na Dice tower gra dostała 7,5 / 7,5 / 8, więc chyba źle nie jest. Na bgg ma ocenę 7,6. Ktoś na forum pisał, że Daitoshi jest średnie ale lepsze niż Bitoku, bo dla tej osoby było nudne. Ja na przykład uwielbiam Bitoku :wink:
Na Daitoshi czekam z niecierpliwością ale mam z tyłu głowy taką małą obawę, że gra się nie spodoba. Już wielu gier byłem pewny a potem sprzedawałem.
Uwielbiam Shema i jego gry. Mam Najeźdźców z Północy z dodatkami, 2 z 3 gier z zachodniego królestwa (architekci nikomu nie przypasowali grupie). Natomiast o ile lubię Wędrowców, tak Mędrcy mi się nie spodobali. To samo stwierdzili kumple i moja żona, więc gra poszła na sprzedaż. Sam chyba nie wespre Wynalazców. Już teraz jak wyciągam coś od Shema to wszyscy krzywo patrzą bo mają dość tych samych grafik i elementów jak minarety, zapasy czy długi. Osobiście ceniłem, że fajne mechanizmy łączyły się w średnio ciężką grę. Teraz wydaje mi się, że zaczął to wszystko komplikować na siłę. Dodatków to w ogóle nie kupowałem po tym jak się zraziłem dodatkiem do Paladynów. Dodatek tylko komplikował gre, dodając poboczne niepasujące elementy.
Według mnie gra się ufunduje ale Portal ma słuszne obawy.
Mevlex
Has thanked: 45 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Mevlex »

Są już liczniki. Ponad 100 zamówień przez weekend. Ładnie.

Ja mam tylko nadzieję, że Ci wszyscy infu co tak grę promują też wesprą Akcję Druk swoją kieszenią.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2033 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Mevlex pisze: 31 mar 2025, 09:15 Ja mam tylko nadzieję, że Ci wszyscy infu co tak grę promują też wesprą Akcję Druk swoją kieszenią.
Promocja to nie tylko finansowe wsparcie. Dla przykładu mam w kolekcji Architektów, Paladynów i Mędrców (kupione za swoje) i na tę chwilę nie widzę potrzeby aby wspierać kolejne pozycje, które być może są świetna. Mam w grupie osoby które wspierły więc nie musimy się dublować. Ale mimo to na swoim FB informowałem o akcji druk aby swoim wpisem dotrzeć do osób które być może się tym zainteresują. Nie zawsze jest tak że jeżeli o czymś się pisze to jest to jednoznaczne z tym że kupuję. Sucha informacja to nie zawsze "nagabywanie" -kupcie to! Każdy decyduje własnym portfelem.

Ale wsparłem Shardsy i to nie małą kwotą....finalnie okazało się że nie musiałem aż tak.
IrasArgor
Has thanked: 193 times
Been thanked: 97 times

Post autor: IrasArgor »

Całkiem wysoki próg wsparcia przez weekend, także myślę,że oba spokojnie się ufundują. Ale właśnie ile można mieć gier z tą samą szatą graficzną. Jasne, mechanicznie każda gra jest inna ale to na dłuższą metę kłuje po oczach.

Mnie tylko irytuje gadanie, że progi są za wysokie, taaa jasne bo 350/250 gier na całą Polskę to deal życia dla Portalu.
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 120 times
Been thanked: 250 times

Post autor: loaru »

Jaka ta branża musi być niszowa, że jeden z największych wydawców w Polsce potrzebuje wcześniej zebrać 300 zamówień, żeby w ogóle wydać kolejną grę z ponoć popularnej serii… :roll:
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3932 times

Post autor: japanczyk »

loaru pisze: 31 mar 2025, 15:15 Jaka ta branża musi być niszowa, że jeden z największych wydawców w Polsce potrzebuje wcześniej zebrać 300 zamówień, żeby w ogóle wydać kolejną grę z ponoć popularnej serii… :roll:
No jak widac, seria stracila na popularnosci skoro doszlo do akcji druk :P
Aeon's End tez niby popularny, ale na dodruk Wiecznej Wojny trzeba bylo akcji druk ;)
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 130 times
Been thanked: 124 times

Post autor: Wender »

loaru pisze: 31 mar 2025, 15:15 Jaka ta branża musi być niszowa, że jeden z największych wydawców w Polsce potrzebuje wcześniej zebrać 300 zamówień, żeby w ogóle wydać kolejną grę z ponoć popularnej serii… :roll:
Już podobno poprzednia sprzedawała się na tyle słabo, że wydawanie tej nie specjalnie jest biznesowo uzasadnione.

Akcja druk to rozsądny kompromis. Jak się uzbierają chętni wydadzą. Jak nie, to nie wtopią i przy okazji utną marudzenie, że nie rozwijają linii. Model wydawniczy pamiętający jeszcze dodatki do The Others. Jest to na pewno fajniejsze podejście niż "Excel mówi, że nie warto, więc nie będzie"
Awatar użytkownika
Arcziwald
Has thanked: 74 times
Been thanked: 45 times

Post autor: Arcziwald »

A to dziwne co piszesz bo pamiętam jak czekałem na dodruk dodatku do Architektów no ale może z kolejnymi już było słabiej.
Mevlex
Has thanked: 45 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Mevlex »

japanczyk pisze: 31 mar 2025, 15:20
No jak widac, seria stracila na popularnosci skoro doszlo do akcji druk :P
Aeon's End tez niby popularny, ale na dodruk Wiecznej Wojny trzeba bylo akcji druk ;)
A w tym roku Garphill odpala czwartą trylogię. Duża wątpliwość czy w ogóle po to sięgną.
Uncle_Grga
Has thanked: 93 times
Been thanked: 326 times

Post autor: Uncle_Grga »

124 i 89 na 1/04.. zważywszy, że jakaś większą fala ruszy co najwyżej przed samym zamknięciem (app. +50 each), to przez ten miesiąc będzie co najwyzej kapać.. kto miał wziąć, zrobił to już. Wahający patrzą na końcówkę.. ta przestrzeń pomiędzy to incydenty..

Tymczasem brakuje ponad połowę.. wcale nie jestem pewien, że "ufunduje" się na luzaku..

Osobiście żałowałbym, bo ci wynalazcy akurat mi pasują..
Awatar użytkownika
Zodd
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Post autor: Zodd »

Niektórzy czekają też na wypłatę ;)
Sam się zastanawiam i póki co powiedziałem sobie, że wpierw muszę obejrzeć gameplay wynalazców, a potem się zastanowić czy to dalej będę chciał (trzeba sobie też wędrowców i mędrców wyciągnąć trochę częściej na stół). I wtedy pewnie się zdecyduję. Mam tylko i aż kwiecień na to ^^
Voronwe (BGG)
MMarki (bga)
Uncle_Grga

Czyli jesteś przedstawicielem tej pierwszej grupy: oglądam, rozważam za i przeciw, zastanawiam się i decyduję z pełnym rozmysłem przed upływem terminu. Takich osób jest zapewne sporo, ale to sporo szacuję na poziomie około 50 osób (połowa pierwszej fali).

Dla wyjaśnienia - stosuję własne wnioski z obserwowanych kampanii wspieraczkowych. Oczywiście mogę się mylić co do liczb, ale proporcje (1/2 pierwszej fali dla ariergardy) wydaje mi się poprawna. Pewnie niszowosc projektu (zasięgi portalowe wersus zasięgi wspieraczek) tu zadziała, ale tylko pogarszając jego szanse - w tym sensie, że powiadomienie całego grona nastąpiło, teraz decyzje podejmowane będą w ograniczone grupie ludzi, a napływ nowych potencjanych klientów nie nastąpi.

Tak czy owak - trzeba poczekać. To co napisałem, to bardziej osobisty oglad, niż metodyczna analiza. Czas pokaże, ile w niej było trafności, a ile irracjonalnej emocji..
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2033 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Nie bardzo mam z kim grać w tę linię, ale daję pod informację tutaj. Jako że Portal tu nie zagląda to nie będzie pretensji że zdradziłem kolejną zapowiedź na ten rok.
Marek już ograł i mówił mi że spoko ,wiec może jednak się skuszę.

Obrazek
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 429 times
Been thanked: 684 times

Post autor: bogas »

Uncle_Grga pisze: 01 kwie 2025, 09:53 124 i 89 na 1/04.. zważywszy, że jakaś większą fala ruszy co najwyżej przed samym zamknięciem (app. +50 each), to przez ten miesiąc będzie co najwyzej kapać.. kto miał wziąć, zrobił to już. Wahający patrzą na końcówkę.. ta przestrzeń pomiędzy to incydenty..

Tymczasem brakuje ponad połowę.. wcale nie jestem pewien, że "ufunduje" się na luzaku..

Też tak myślę, że nie będzie wymaganej liczby wsparć. Gdyby po uruchomieniu było wymagane 70-75% to mooooże by się udało, a tak... wg mnie zero szans. Szkoda.
Awatar użytkownika
Wender

Spoiler:
Ale wiesz, że dziś 1 kwietnia? ;)
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2025, 18:12 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1414 times
Been thanked: 2958 times

Post autor: Ardel12 »

Nie wiem czy mnie to dziwi. Pierwsza seria była reklamowana, było zaciekawnie, były w małych pudełkach, a oferowały ciekawe mechaniki i tacy Paladyni palili zwoje. Potem pozostało zaciekawienie by sprawdzić kolejną serię, a teraz to nawet tego nie mam. Zrobili masówkę i mnie znudzili. Ileż można tego mielić. W podobnej szacie i tych samych ikonkach. Obecnie to nawet nie chce mi się obejrzeć strony na BGG z tym.

Podobno są dalej dobre i nawet Wędrowcy mi siadły, ale kolejne euro, które niczym się nie wybija...po co. Mogę zagrać u kogoś lub na konwencie, niż wydawać kasę.
Awatar użytkownika
ixi24
Has thanked: 167 times
Been thanked: 65 times

Post autor: ixi24 »

Uncle_Grga pisze: 01 kwie 2025, 09:53 124 i 89 na 1/04.. zważywszy, że jakaś większą fala ruszy co najwyżej przed samym zamknięciem (app. +50 each), to przez ten miesiąc będzie co najwyzej kapać.. kto miał wziąć, zrobił to już. Wahający patrzą na końcówkę.. ta przestrzeń pomiędzy to incydenty..

Moim zdaniem to świetny wynik na start, obstawiałem o wiele niżej. Mamy cały miesiąc i początek maja. Trzeba przypominać, promować i na pewno się uda ;)
Gram solo na pełen etat w co tylko się da ;)

Sprzedam Kupie
Darkolius
Has thanked: 14 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Darkolius »

Chce wesprzeć akcje druku, ktoś pisał że chyba można na tym forum dostać kody promocyjne do sklepu Portal Games?
Haysahi
Has thanked: 13 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Haysahi »

Darkolius pisze: 01 kwie 2025, 15:20 Chce wesprzeć akcje druku, ktoś pisał że chyba można na tym forum dostać kody promocyjne do sklepu Portal Games?
Z tego co wiem, to kody nie działają na przedsprzedaże.
Działa wypracowany rabat.

Jeżeli okaże się, że mam rację, napisz mogę zamówić z 15% rabatem. Zawsze coś.
Awatar użytkownika
Wender

Haysahi pisze: 01 kwie 2025, 15:47
Darkolius pisze: 01 kwie 2025, 15:20 Chce wesprzeć akcje druku, ktoś pisał że chyba można na tym forum dostać kody promocyjne do sklepu Portal Games?
Z tego co wiem, to kody nie działają na przedsprzedaże.
Działa wypracowany rabat.

Jeżeli okaże się, że mam rację, napisz mogę zamówić z 15% rabatem. Zawsze coś.
Tak jak piszesz. Kody, które dorzucają do paczek działają tylko na towar w regularnej cenie (nie łapią się żadne promocje i przedsprzedaże). Rabaty przypisane do konta działają (a przynajmej działały jeszcze przy ostatniej akcji druk)
Awatar użytkownika
ixi24
Has thanked: 167 times
Been thanked: 65 times

Post autor: ixi24 »

Chodzi o stały rabat. Odzywasz się do osoby z forum z rabatem, ona robi zamówienie na twój adres, a ty opłacasz :)

Wyszukaj tutaj kto ma rabat do sklepu portalu: viewtopic.php?t=41807
Gram solo na pełen etat w co tylko się da ;)

Sprzedam Kupie
Darkolius
Has thanked: 14 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Darkolius »

Dzięki nastepnym razem chetnie skorzystam :)
Uncle_Grga

Ostatnie słowo statystyki:

131/350 i 95/250. Przyrost +7 i +6 d/d.

35d to go. Statystycznie 6 per day => 210. Czyli nawet pomijając prognozowane zwiększenie dynamiki na dzień zapadalności powinno się ufundować. Raczej bez przesadnego zapasu. No nic, kibicujemy..
ODPOWIEDZ