Wędrowcy Znad Południowego Tygrysu / Wayfarers of the South Tigris (S J Macdonald, Shem Phillips)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Cobeer

Re: Wędrowcy Znad Południowego Tygrysu / Wayfarers of the South Tigris (S J Macdonald, Shem Phillips)

Post autor: Cobeer »

bogas pisze: 07 lis 2024, 11:44
Cobeer pisze: 07 lis 2024, 07:52
bogas pisze: 06 lis 2024, 18:39
Wszystkie karty są czytelne, i te jaśniejsze i te ciemniejsze. Jak miałoby to przeszkadzać w grze?
Wiedza, że karta na wierzchu stosu jest danego rodzaju. Równie dobrze nie musi ona być na tym stosie zakryta tylko odkryta. Co chyba nie jest zgodne z zasadami tej gry ;)
Jak karty zestawia się jedna obok drugiej to różnicę widać, ale jak widać tylko kartę wierzchnią talii to ja nie jestem w stanie stwierdzić czy to jaśniejsza czy ciemniejsza jest, także problemu u nas nie ma i nigdy nie było.
Możliwe, że skala różnic jest inna niż u mnie.
Dla podglądu moje ;)Obrazek, Obrazek
To tylko zdjęcia, które i tak nie odzwierciedlają dobrze skali różnicy.
Awatar użytkownika
ixi24
Has thanked: 158 times
Been thanked: 64 times

Re: Wędrowcy Znad Południowego Tygrysu / Wayfarers of the South Tigris (S J Macdonald, Shem Phillips)

Post autor: ixi24 »

Witam

W piątek wystartowała akcja druk na dodatki do Południowego Tygrysu:
W skład dodatków wchodzi oczywiście dodatek do Wędrowców i Mędrców, a także dodatek spinający całą trylogie w ogromną kampanie.
Ten pakiet zawiera również Bonusowy mini dodatek do wszystkich 3 gier z tej serii.
Dodatki nie trafią do regularnej sprzedaży, więc tym bardziej warto wesprzeć już teraz :)
Link do akcji: https://sklep.portalgames.pl/south-tigr ... aga-zestaw

Druga akcja to druk trzeciej gry z serii: Wynalazców w pakiecie z dodatkiem. Największa i najcięższa gra z całej trylogii południowego tygrysu. Dla fanów ciężkiego, dobrego euro pozycja obowiązkowa ;)
Link do akcji: https://sklep.portalgames.pl/inventors- ... ris-zestaw

Całość można również obniżyć o nawet 15% odzywając się do osób z forum, które mają takowy rabat w sklepie portalu:
Rabaty: viewtopic.php?t=41807

Polecam, sam wsparłem całość ;)

Obrazek
Gram solo w co tylko się da ;)

Sprzedam Kupie
Nosiadbt1100
Has thanked: 89 times
Been thanked: 110 times

Post autor: Nosiadbt1100 »

Wsparta całość:) swoją drogą bardzo dobra cena. Nie dość że całość sporo tańsza niż na kickstarterze, to jeszcze na całość jest rabat lojalnościowy i darmowa przesyłka. Mnie całość wyszła 503,92. W tej cenie jest naprawdę mnóstwo dobra!

Nie mówiąc o tym, że jeżeli ktoś ma tylko wędrowców, to bardzo sensowne jest wsparcie tych dodatków - i potem odsprzedanie dodatku do mędrców - na pewno się na tym nie straci (bo dostępność będzie prawie zerowa)
feniks_ciapek
Has thanked: 1726 times
Been thanked: 1057 times

Post autor: feniks_ciapek »

To może jak ktoś będzie brał dodatek do Mędrców odsprzeda mi dodatek do Wędrowców? Naprawdę, wkurzająca jest ta akcja Portalu.
Nosiadbt1100
Has thanked: 89 times
Been thanked: 110 times

Post autor: Nosiadbt1100 »

Ale dlaczego wkurzająca jest ta akcja? Portal ewidentnie robi ukłon w stronę wszystkich graczy - pewnie mędrcy nie sprzedali się zbyt dobrze, więc inwentorsi mogli by iść jeszcze gorzej. Jeżeli by do tego podchodzili "klasycznie", to po prostu by powiedzieli dzięki, nie wydajemy już nic z tej serii. Ale szanują fanów i robią tą akcję.

Zróbcie sobie prosta kalkulacje - dodatki do wędrowców i mędrców i moonsaga kosztują 259 zł. Z tego odliczcie średni rabat 5% (maks to 10%) i VAT - macie prawie równe 200zł. Odliczcie koszty pakowania i paczkomat - 185zł (darmowa wysyłka nie jest darmowa). Z tego co kojarzę to średnia marża w branży to około 10 % - czyli w okolicach 5 tyś zł. Tłumacz za te 3 tytuły zabierze 7tys? 10tys? Przy nakładzie 250 sztuk wydawnictwo zdecydowanie dopłaca do interesu. Czyli według mnie robią to czysto wizerunkowo i z ukłonem w stronę fanów (za co jestem bardzo wdzięczny!). A dużo osób narzeka na akcje... Dla przykładu - w przypadku książek trzeba sprzedać około 3000 książek żeby wyjść na 0 (info z wydawnictwa MAG). Jakby jeszcze mieli rozbija to na osobne akcje osobne SKU dla każdych produktów to by jeszcze więcej dopłacili.

Wędrowcy to prześwietna gra - wbiła się szturmem do mojego top10 (chociaż nie wiem co lepsze - wędrowcy czy mędrcy :)) i dodatek do tego to dla mnie obowiązek. Liczę że akcja się uda, bo planuje się w to zagrywać przez długie lata. Jedynie co trzeba będzie wydrukować sobie inny insert :)
Pomnik
Has thanked: 393 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Pomnik »

Nosiadbt1100 pisze: 01 kwie 2025, 20:35 Ale dlaczego wkurzająca jest ta akcja? Portal ewidentnie robi ukłon w stronę wszystkich graczy - pewnie mędrcy nie sprzedali się zbyt dobrze, więc inwentorsi mogli by iść jeszcze gorzej. Jeżeli by do tego podchodzili "klasycznie", to po prostu by powiedzieli dzięki, nie wydajemy już nic z tej serii. Ale szanują fanów i robią tą akcję.
Wkurzająca bo dodatki do różnych gier są spakowane w jeden zakup.
Jak wyżej, jeśli chcesz tylko dodatek do Wędrowców to i tak musisz dobrać dodatek do Mędrców i Moonsaga.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 962 times
Been thanked: 360 times

Post autor: Irka »

Ja poczekam, aż ten dodatek wyjdzie w innych językach.

PS. Bo chyba będzie gdzieś w normalnej sprzedaży? Hm...

PS2. Bardzo lubię tę grę w wersji solo.
A inne części trylogii już są raczej zbyt skomplikowane dla mnie.
Awatar użytkownika
ixi24
Has thanked: 158 times
Been thanked: 64 times

Post autor: ixi24 »

To już 15 partia solo za mną! Ależ to była walka na noże i ostatecznie przegrana jednym punktem 83 do 82 😁
Wędrowcy to gra, do której wracam najczęściej. Każda partia to troche inne podejście i zawsze trzeba kombinować inaczej. Nie ma strategi wygrywającej, ale trzeba planować i myśleć w przód, bo bez tego można bardzo łatwo zablokować się na dzienniku. 😅
Myślę, że dużym plusem jest tutaj szybki setup. Całość można rozłożyć w dosłownie 5 minut i bawić się rozgrywką.
Największą zaletą jest jednak bardzo trudna, ale bajecznie łatwa w obsludze automa, której tura trwa dosłownie kilka sekund. Magia tkwi w dołownie 6 kartach. Zagrywamy kartę, wykonujemy górną bądź dolną akcje i gotowe. Automa świetnie imituje drugiego gracza i co chwila podbiera nam kluczowe karty czy walczy o przewagi w gildiach. Do tego mamy cztery różne plansze, na których automa skupia się na różnych rzeczach w trakcie gry np; raz będą to zielona karty, raz karty nieba, a innym razem żetony ulepszeń.
Gram w sporo gier, które sprzedaje po 1-2 partiach, ale Wędrowcy chyba nigdy mi się nie znudzą. Kto nadal nie sprawdził, a lubi wymagające euro to najwyższy czas nadrobić ;) Bardzo polecam

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Przy okazji przypominam o akcji Portal Games Polska na druk dodatków do Wędrowców i Mędrców z dodatkiem kampanijnym dla całej trylogii Południowego Tygrysy, a także mini dodatkiem do wszystkich trzech gier z serii. 😁
Mamy już 137 z 250 zamówień, ale nie ma co zwlekać. Kto chętny, ale się wacha to polecam wspierać od razu. Tym bardziej, że dodatki nie będą potem w regularnej sprzedaży!
https://sklep.portalgames.pl/south-tigr ... aga-zestaw

Oczywiście warto również wspomnieć o drugiej akcji druk na Wynalazców wraz dodatkiem. Liczę, że tutaj również się uda i będziemy mogli cieszyć się całą trylogią Południowego Tygrysu po Polsku 💪 Stan na dziś to: 235 z 350 zamówień. Liczę na was :)
https://sklep.portalgames.pl/inventors- ... ris-zestaw

Obrazek

Obrazek
Gram solo w co tylko się da ;)

Sprzedam Kupie
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 962 times
Been thanked: 360 times

Post autor: Irka »

Ciekawe, czy można będzie rozegrać część kampanii Moonsaga - mając tylko Wędrowców... :)
I ewentualnie Mędrców...
Kazarian
Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Kazarian »

@Irka Wędrowcy i Mędrcy na 100% wystarczą, Inventors po prostu wydłużą kampanię, czyniąc ją kompletną. Każda gra dostanie 6 unikatowych kart celów.
Obrazek
Kazarian
Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Kazarian »

Ogólnie z tego co przeczytałem to ta kampania jest niczym szczególnym, po prostu miły dodatek dla fanów, zachęcający do gry w tytuły w kolejności po sobie. Brakuje mi możliwości gry w coopie, widzę jakby miało to działać w Mędrcach, a w Wędrowców jeszcze nie grałem.

Co do coopa w Mędrcach, może spróbować zagrać na automę na 4. poziomie trudności, a wylosowane 3 karty celów z Moonsagi traktować jako obowiązkowe do wypełnienia (albo nie są obowiązkowe, ale każdy niespełniony cel dodaje 15 punktów do wyniku automy). Na koniec gry zsumować liczbę punków graczy i pomnożyć ilość punktów automy przez ilość graczy. Widzę potencjał do omawiania wspólnie akcji nad stołem.
ODPOWIEDZ