Wiatrakowo / Windmill Valley (Dani Garcia)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Brylantino
Been thanked: 216 times

Re: Wiatrakowo / Windmill Valley (Dani Garcia)

Post autor: Brylantino »

Jeszcze z ciekawości napisałeś, że najlepsze z jakich grałeś - czyli co jest na szali w porównaniu? :)

Pytam z ciekawości, bo kiedyś Wiatrakowo mnie trochę interesowało, a potem wyszła recka Gambita i póki co jakoś entuzjazm opadł, tym bardziej że gra za tania nie jest i w ciemno kupować trochę meh.
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3131 times
Been thanked: 3058 times

Post autor: Gizmoo »

Brylantino pisze: 03 kwie 2025, 15:55 Jeszcze z ciekawości napisałeś, że najlepsze z jakich grałeś - czyli co jest na szali w porównaniu?
Grałem ostatnio w multum gier i ciężko mi teraz przytoczyć konkretne eurasy. Natomiast z całej puli nowo poznanych sucharów (poznanych w ostatnich dwóch miesiącach), to jedynie Wiatrakowo, SETI i Revive zrobiło na mnie na tyle pozytywne wrażenie, że rozważałem włączenie ich do kolekcji. Ale w ogóle ostatnio staram się grać w gry pełne interakcji i na optymalizacyjne sałatki punktowe trochę szkoda mi czasu.
Brylantino pisze: 03 kwie 2025, 15:55 potem wyszła recka Gambita
Jeżeli masz gust podobny do Gambita, to weź pod uwagę jego wnioski. Proste. Mój gust z gustem Tomka rozmija się w tak wielu punktach, że czasami jak widzę, że coś mu się podoba, to wiem, że istnieje możliwość, że ja będę się źle bawił i na odwrót.

Zagrałem ostatnio w Lisboa. I dawno tak nie wynudziłem się przy planszy. Ta gra uświadomiła mi dobitnie, że z Lacerdą mi totalnie nie po drodze. Gambit uwielbia gry Lacerdy, ja ich zwyczajnie nie trawię, a po Lisboa powiedziałem sobie - nigdy więcej nie usiądę do gry tego pana. "Nigdy nikt przez tego pana nudził się nie będzie." :lol:
Awatar użytkownika
Brylantino
Been thanked: 216 times

Post autor: Brylantino »

Hmmm ciężko mi powiedzieć, czy mi się pokrywa gust z Gambitem, ale często oglądam filmy tej pary i już wiem, że faktycznie raczej Wiatrakowo nie będzie dla mnie ;)

Głównie argument, że gra jest po prostu dość lekka, a takie eurasy ogrywam głównie w towarzystwie fanów Gai, Brassów itp. więc jak będzie kiedyś okazja gdzieś ograć za free, to chętnie sprawdzę ale blind buy'a robić nie będę.

Niemniej dzięki za dość rozległą opinię o grze :)
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 558 times
Been thanked: 2146 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

Gizmoo pisze: 03 kwie 2025, 16:57 Zagrałem ostatnio w Lisboa. I dawno tak nie wynudziłem się przy planszy. Ta gra uświadomiła mi dobitnie, że z Lacerdą mi totalnie nie po drodze. Gambit uwielbia gry Lacerdy, ja ich zwyczajnie nie trawię, a po Lisboa powiedziałem sobie - nigdy więcej nie usiądę do gry tego pana. "Nigdy nikt przez tego pana nudził się nie będzie." :lol:
Ale akurat Lisboa uznaję w moim prywatnym rankingu za najsłabszą grę Lacerdy :D
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 175 times
Been thanked: 642 times
Kontakt:

Post autor: VivoBrezo »

Ja z kolei bardzo Lubię Lizbonę i uważam za najlepszego Lacerdę (no może Vinhos)...
Natomiast Wiatrakowo bardzo mi się podobało. I ważne, żeby to podkreślić. Ten tytuł tylko wygląda cukierkowo. To wcale nie jest lekki eurasek. Jest bardzo dużo kombinowania, kombowania i interakcji :).
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2018 times
Been thanked: 2620 times

Post autor: PytonZCatanu »

Brylantino pisze: 03 kwie 2025, 17:04
Głównie argument, że gra jest po prostu dość lekka, a takie eurasy ogrywam głównie w towarzystwie fanów Gai, Brassów itp. więc jak będzie kiedyś okazja gdzieś ograć za free, to chętnie sprawdzę ale blind buy'a robić nie będę.
Zdecydowwanie jest to rodzinny euras. Mający swój ciężar, żeby nie było, ale pod względem ciężkości to koło Gai nie stało oczywiście.

Grałem razem z Gizmoo i też mam pozytywne wrażenia po partii. Gra bardzo kombogenna, jak dobrze ustawimy pierwszą część gry, to potem magicznie rzeczy robią się same, co daje dużą satysfakcje. Ładnie wydana. Do rodzinnego grania, tak żeby gamer nie usnął, idealny prezent.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
autopaga
Has thanked: 104 times
Been thanked: 357 times

Post autor: autopaga »

Moim zdaniem przy porządnym rushowaniu nie ma czego zbierać z przeciwników.
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Kontakt:

Spoiler:
Oczywiście, to nie jest Gaja. Natomiast nie jest to też poziom Everdella. Według mnie, coś pomiędzy :)
Awatar użytkownika
rand
Has thanked: 144 times
Been thanked: 133 times

Post autor: rand »

Chciałbym zwrócić uwagę na błąd w instrukcji, który wpływa na start rozgrywki. Według polskiej instrukcji zaczynamy z liczbą guldenów, zależną od ilości graczy. Według angielskiej wersji i wielu youtuberów zagranicznych gracz rozpoczynający ustawia znacznik na 4tym polu, kolejny gracz na piątym itd. Można to również zauważyć, analizując zdjęcie poglądowe w instrukcji.
Co ciekawe dużo osób chwaliło polską instrukcje, natomiast błąd dość duży i oczywisty.
Spoiler:
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Kontakt:

Hej

Jakby się komuś nudziło to podrzucam naszą recenzję:

ODPOWIEDZ