Okulary do grania w planszówki

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3107 times
Been thanked: 2705 times
Kontakt:

Okulary do grania w planszówki

Post autor: Curiosity »

Obrazek

No i stało się - nadszedł ten moment w życiu, w którym musiałem zacząć używać okularów do czytania. Najważniejsze było przyznanie się przed sobą samym, że wzrok naprawdę już mi się pogarsza. Że te drobne literki na kartach to się rozjeżdżają nie dlatego, że jestem zmęczony, albo z powodu słabszego oświetlenia. Lekarz medycyny pracy zapytał tylko ile mam lat i spuentował, że między 40 a 50 rokiem życia to zupełnie normalne zjawisko.

A wzrok miałem zawsze "sokoli". Dlatego myśl, że mógłbym nosić okulary, była dla mnie szalona. No ale czas spojrzeć prawdzie w oczy: bliżej mi już do pięćdziesiątki i taka jest kolej rzeczy, nie ma się co oszukiwać.

Pierwsze założenie okularów na nos to był szok, możecie sobie wyobrazić. No ale nagle wszystko stało się wyraźne, czytelne, większe. Nie trzeba było odsuwać od siebie karty, bo nawet z bardzo bliskiej odległości, napisy były ostre. Skończyło się domyślanie się co jest na karcie. Nawet ustawienia monitora zmniejszyłem, bo od jakiegoś czasu pracowałem na 110% :mrgreen: Dlatego, "jeżeli widzicie, że nie widzicie" ;-) tak dobrze jak kiedyś, to nie walczcie z tym, tylko idźcie do okulisty.

A ci, którzy już noszą: jakie są Wasze doświadczenia z okularami "do czytania"? Walczyliście z tym, czy nie bardzo? W jakim wieku zaczęliście nosić? O to jak bardzo poprawił się Wasz komfort widzenia, nie pytam, bo to oczywiste.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
rogal
Has thanked: 44 times
Been thanked: 74 times

Re: Okulary do grania w planszówki

Post autor: rogal »

Nosiłem okulary 30 lat czyli od dziecka. wada +6 i do tego astygmatyzm rogówki. przeszedłem laserową korektę wzroku i po 30 latach zdjąłem w końcu okulary i mogę założyć przeciwsłoneczne za 10zł z rossmana i cieszyć się, że widze :) tak samo po wskoczeniu do jeziora wiem w którą stronę jest do brzegu :) wiem, że za jakieś 5 lat wrócę do okularów chociażby do pracy ale niczego nie żałuję,kasy też nie. takie jest już zycie i wszech obecne ekrany. wstajesz patrzysz na telefon, idziesz do pracy i tam 8 h przy komputerze, wracasz do domu i przez pewien okres czasu popatrzysz w tv/ telefon/ komputer i nie ma czasu na odpoczynek oka. Nie ma co z tym walczyć i uważam, że im szybciej weźmie się okulary tym lepiej.
Trzeba pamiętać o odpoczynku oka, zakroplić oko/ nawilżyć je i włożyć okulary, zadbać o dobre oświetlenie nie ma się czego wstydzić.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 537 times

Post autor: Otorek »

Temat troche z czapy. Ja nosze od kilku lat, jest lepiej, ale ciężko się tym "jarać". Jedyne co można rozsądnego powiedzieć o okularach to robić je przez okulistę/optometrystę, a nie na oko jakies szkła z biedronki.
Awatar użytkownika
Markus
Has thanked: 648 times
Been thanked: 313 times

Post autor: Markus »

Temat nie taki od czapy.
Jestem na etapie pierwszych w życiu okularów i malym rajdzie po placówkach które takie okulary robią. Nie jest łatwo. Makaron na uszy nawijany lepiej niż w branży planszowej. Czasami bywaly teksty ze ponizej 3000 pln za okulary to nie ma sensu podchodzić 🤣. Brzmialo prawie jak " nie weźmiesz all inn za 500$ na ks to przegrałeś życie".
Jak robiliście pierwsze okulary to takie 2w1 czytanie/komp czy raczej 1 do czytania a drugie do kompa?
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2025, 18:49 przez Markus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1571 times
Been thanked: 1145 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Markus pisze: 13 kwie 2025, 15:45 Jak robiliście pierwsze okulary to takie 2w1 czytanie/komp czy raczej 1 do czytania a drugie do kompa?
Noszę okulary od podstawówki i zawsze miałem 2w1. Mam astygmatyzm z minusem (ale przez wiele lat miałem błędną diagnozę, że to po prostu minusy)
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
krecilapka
Has thanked: 59 times
Been thanked: 256 times

Post autor: krecilapka »

Curiosity pisze: 13 kwie 2025, 12:06 A wzrok miałem zawsze "sokoli". Dlatego myśl, że mógłbym nosić okulary, była dla mnie szalona. (...)
A ci, którzy już noszą: jakie są Wasze doświadczenia z okularami "do czytania"? Walczyliście z tym, czy nie bardzo? W jakim wieku zaczęliście nosić?
Przeszedłem dokładnie ten sam szlak co ty. Z tymi samymi myślami i w zbliżonym wieku (miałem 50 lat).
Moment w którym sięgniesz po okulary dodatkowo doda gazu w procesie słabowidzenia. To już będzie nieodwracalne i do czytania będziesz ich potrzebował zawsze.
Będziesz musiał nauczyć się odruchu sprawdzenia czy idąc z domu na jakieś granko na pewno je wziąłeś. Inaczej nici z grania. Jeśli nie jesteś osobą która nosi okulary stale, to może Ci to umykać, czy je wziąłeś. Parę razy zapewne to zaboli.
No i może dołączysz do krucjaty którą kiedyś ogłoszę, przeciwko projektantom przedkładającym graficzny wygląd nad czytelność. Znakomita większość grafików, ludzi DTPu, projektantów ma problemy ze wzrokiem. Ale z jakichś skrajnie perwersyjno-sadystycznych pobudek gdy składają karty, to umieszczają tam najmniejsze możliwe fonty. Masz pełno miejsca wokół, ale na kartach są jakieś napisy składane 7 czy 8 punktami! Zamiast wykorzystywać pełną przestrzeń, nawet kosztem grafik to wszystko jest dokładnie na odwrót.
Już nie wspomnę o tym, że potrafią zrobić żółty font na białym tle. Czy biały na jakimś szarym i zastanawiasz się co tam jest. Albo wybiorą taki rodzaj fontu w którym zastanawiasz się czy to rzymskie I duża litera l czy może arabska 1? Albo musiałem parę kart porównać żeby się zorientować czy to 7 czy 1 bo przesadzili z gotyckim klimatem ;).
Jestem piewcą tego, że PRZEDE WSZYSTKIM w grach planszowych powinno być BARDZO CZYTELNE. Dopiero po spełnieniu tego warunku, powinieneś grafiku łechtać ego swojej artystycznej wizji.
Zaniedbania na tym polu są totalne i w czytelne polskie fonty niewielu potrafi.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 565 times
Been thanked: 1314 times

Post autor: psia.kostka »

Myslalem, szczegolnie po zobaczeniu "reklamowego" zdjecia w pierwszym poscie, ze to bedzie o jakichs ajurwedyjskich brylach, dzieki ktorym mozna rozrozniac kolory kostek w Sagradzie itp
No trudno... :|

Jako, ze jestem po przeciwnej stronie spektrum (krotkowidz), to czy przy uzywaniu okularow "do bliży" spada ostrosc widzenia dalszych obiektow? Np widzisz karty i plansze, ale nie twarze wspolgraczy? :mrgreen:
W koncu jest ten styl zerkania w dal ponad okularami wiszacymi na czubku nosa :D
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3107 times
Been thanked: 2705 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

psia.kostka pisze: 13 kwie 2025, 18:19 czy przy uzywaniu okularow "do bliży" spada ostrosc widzenia dalszych obiektow?
U mnie bardzo spada. Dalej niż metr mam już leciutko zamazane (niewiele, ale jednak), a tak od 2m ludzie wyglądają tak, jak by nie brali rutinoscorbinu.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Muleq
Has thanked: 210 times
Been thanked: 221 times

Post autor: Muleq »

Mam podobnie ale na razie się nie poddaje, tylko powoli ręka za krótka się robi :wink:
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1168 times
Been thanked: 462 times

Post autor: Irka »

Przy krótkowzroczności (tak od minus 3 czy 4) też jest problem z graniem w planszówki bez okularów, bo karty trzeba mieć przed nosem, planszę też, welcome to my world :mrgreen:

Na szczęście sporo niedoskonałości okularów (np. utrudnione widzenie peryferyjne) odpada przy przejściu na szkła kontaktowe. Może nie są dla każdego - trzeba się nauczyć je zakładać i znaleźć "swoją" markę/materiał - ale polecam spróbować, ja noszę już lata całe. Przy dalekowzroczności też podobno pomagają.

PS. "Plusy" też mnie pewnie dopadną za jakiś czas, wtedy jest opcja kontaktowe multifokalne, ale to już chyba trudniejszy temat.
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 737 times
Been thanked: 156 times

Post autor: oduck »

rogal pisze: 13 kwie 2025, 12:23przeciwsłoneczne za 10zł
Nie lubię bardzo udzielać protekcjonalnych porad, ale że okulary noszę od ponad 40 lat (uściślając - przez 1/3 tego czasu soczewki kontaktowe), to jestem przewrażliwiony na punkcie korekty wzroku i tylko na wszelki wypadek napiszę, że byle jakie okulary przeciwsłoneczne potrafią nieźle zepsuć oko promieniowaniem UV (źrenica się rozszerza, bo ciemno, a jak filtra brak to pozamiatane).
Awatar użytkownika
Kajdi
Has thanked: 55 times
Been thanked: 82 times

Post autor: Kajdi »

psia.kostka pisze: 13 kwie 2025, 18:19 Jako, ze jestem po przeciwnej stronie spektrum (krotkowidz)
To nie będziesz mieć tego problemu - jak ci się zacznie wzrok pogarszać ze starości, to zamiast okularów do czytania wystarczy, że zsuniesz swoje normalne okulary.
rogal
Has thanked: 44 times
Been thanked: 74 times

Post autor: rogal »

oduck pisze: 14 kwie 2025, 00:38
rogal pisze: 13 kwie 2025, 12:23przeciwsłoneczne za 10zł
Nie lubię bardzo udzielać protekcjonalnych porad, ale że okulary noszę od ponad 40 lat (uściślając - przez 1/3 tego czasu soczewki kontaktowe), to jestem przewrażliwiony na punkcie korekty wzroku i tylko na wszelki wypadek napiszę, że byle jakie okulary przeciwsłoneczne potrafią nieźle zepsuć oko promieniowaniem UV (źrenica się rozszerza, bo ciemno, a jak filtra brak to pozamiatane).
to była tylko metafora, mam przeciwsłoneczne z najwyższym filtrem
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 737 times
Been thanked: 156 times

Post autor: oduck »

Ok, to tylko ku przestrodze - ktoś niezaznajomiony z tematem mógłby nie złapać metafory i nie wiedzieć, ze okulary za 10 zł często filtr mają tylko na metce/naklejce; sprawdzić to można u optyka.
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times
Been thanked: 141 times

Post autor: ScorpZero »

Hehe, pamiętam jak dobiłem do 30 i jakoś tak mnie zaczęła głowa często i mocno boleć. Często byłem "zmęczony", komórkę się słabo czytało, przed komputerem nie chciało się siedzieć.

I wtedy sobie przypomniałem, że oglądałem kiedyś Lost, ten serial i był tam ten typ - Sawyer. Miał taki wątek, że często go bolała głowa i w ogóle jakieś jazdy miał. Oczywiście nawkrecal sobie, że koniec już bliski, po czym diagnoza - potrzebne okulary. :D

I u mnie było dosłownie to samo. Na początku trochę dziwnie, ale po paru latach to mi konkretnie to nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 537 times

Post autor: Otorek »

Też nie jest już jak kiedyś. Jeśli nie kupujemy jakiś chińskich podrób z lewym certem CE na ciemnym straganie, to nie ma już szans kupić szkodliwych okularów nawet za kilkadziesiąt złotych.
Allinq93
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Post autor: Allinq93 »

W końcu temat, w którym mogę się udzielić 😀

Zawsze mnie dopada podwójna ekscytacja jak mogę dobrać okulary komuś z planszowkowego świata. Najczęściej pierwsze ofiary to miłośnicy malowania figurek - skupienie na detalach i praca w bliskich odległościach szybko odbiera złudzenia, że "jeszcze jakoś daję sobie radę".

Niestety, po 40 r.ż. nasz układ wzrokowy robi się bezlitosny a ręka z każdym rokiem coraz krótsza. Ale warto pamiętać, że przed 40 problemy z widzeniem też mogą dawać się we znaki. Bóle oczu, bóle głowy, meczliwosc przy dłuższej pracy w bliskiej odległości, wahania ostrości widzenia w zależności od pory dnia, to też objawy nieskorygowanej wady wzroku lub (coraz częściej spotykanych) zaburzeń akomodacji.

Warto pamiętać o prostej metodzie 20/20/20 czyli co 20 minut, na 20 sekund patrzymy na obiekt oddalony o 20 stóp - pomaga to rozluźnić napięta akomodację i rozluźnić oczy ;))

A co do okularów - klasyczne okulary do czytania dają zasięg widzenia do około 60-70cm. Jeśli chcemy widzieć dalej bez ściągania okularów, polecam rozważyć soczewki biurowe (wtedy widzimi w nich, w zależności od konstrukcji, nawet do 4 metrów) lub okulary progresywne, w których widzimi dobrze na każdą odległość (ale najlepiej je nosić na stałe).

Oczywiście nie da się ukryć, że każde z tych rozwiązań to zupełnie inne ceny ;)
Awatar użytkownika
psia.kostka

Allinq93 pisze: 14 kwie 2025, 12:32 klasyczne okulary do czytania dają zasięg widzenia do około 60-70cm
Wlasnie tak mi sie wydawalo, ze odczytac karte na rece, a odczytac drugi koniec planszy, to moga byc dwa osobne wyzwania :D

Zaraz sie zacznie:
Jestem po czterdziestce. Sprzedam mate do Wojny o Pierscien, bo nie widze napisow w Mordorze :P
Inna sprawa, ze osoby z konkretna wada, gdy sluchaja znajomych, ze musza zaczac nosic okulary, bo nie widza, a potem sie okazuje, ze to 0.75 dioptrii :roll:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Allinq93

Otorek pisze: 14 kwie 2025, 10:31 Też nie jest już jak kiedyś. Jeśli nie kupujemy jakiś chińskich podrób z lewym certem CE na ciemnym straganie, to nie ma już szans kupić szkodliwych okularów nawet za kilkadziesiąt złotych.
Dużo się mówi, o filtrze UV w kontekście okularów "straganowych", ale większy problem leży w samej jakości tych soczewek. Często są w nich duże naprężenia, a same soczewki generują duży efekt pryzmatyczny (czyli po prostu wywołują u nas mikrozeza). Wiele osób mi się skarży, że w okularach przeciwsłonecznych boli ich głowa lub gorzej widzą, mimo że to "zerówki".
Oczywiście jest to kwestia indywidualna, ale niestety zakup okularów z niesprawdzonego źródła może więc ej złego niż dobrego wywołać ;)
Allinq93

psia.kostka pisze: 14 kwie 2025, 12:48
Allinq93 pisze: 14 kwie 2025, 12:32 klasyczne okulary do czytania dają zasięg widzenia do około 60-70cm
Wlasnie tak mi sie wydawalo, ze odczytac karte na rece, a odczytac drugi koniec planszy, to moga byc dwa osobne wyzwania :D

Zaraz sie zacznie:
Jestem po czterdziestce. Sprzedam mate do Wojny o Pierscien, bo nie widze napisow w Mordorze :P
Inna sprawa, ze osoby z konkretna wada, gdy sluchaja znajomych, ze musza zaczac nosic okulary, bo nie widza, a potem sie okazuje, ze to 0.75 dioptrii :roll:
Czasami CI, u których wyjdzie 0.75 są bardziej zadowoleni niż ci, u których wyjdzie +3. Ci drudzy jeszcze powiedzą, że oni wcale nie potrzebują okularów 😀 Tylko jak muszą instrukcje przeczytać to na metrowym wysięgniku 😀😀😀
kamiya
Has thanked: 65 times
Been thanked: 42 times

Post autor: kamiya »

Noszę okulary od dziecka - klasyczna wada krótkowzroczność ("minusy"). Do tego w wieku 45+ organizm dał o sobie znać i
rozpoczęła się wędrówka w stronę dalekowzroczności ("plusy"). Dla wyjaśnienia te wady się nie niwelują na wzajem i niestety mając
-6 i +1 sumarycznie nie będzie -5. Ale nie dokładnie o tym chciałem powiedzieć.
Pierwszy raz w życiu musiałem 2 lata temu stanąć przed decyzją jakie i ile par okularów kupić mając obie wady.
Zdecydowałem się na jedną parę ze specjalnymi szkłami które w górnej połowie są dostosowane do mojej pierwotnej wady "-" a dół jest do czytania czyli "+". I po dwóch latach użytkowania jestem w stanie powiedzieć, że tego rozwiązania w żadnym stopniu nie polecam.
Przy pracy przed monitorem w prawidłowej odległości i pracy w mechanice i automatyce jest to niewygodne i męczące. A głowę już wykręcałem w maszynie pod takimi kątami, że szkoda gadać - tylko ból karku i napięte mięśnie. Łatwiej mi jest w chwili obecnej unieść okulary lub zmienić na drugą parę z "+" do patrzenia na odpowiednio mały dystans.
Tyle moich spostrzeżeń co do okularów. Niby dwie pary nie potrzebne bo optyka poszła do przodu ale nie do końca. Przynajmniej dla mnie.
> Kamiya <

"Jestem starszy niż Google"
Awatar użytkownika
psia.kostka

A gdybys mial na codzien soczewki kontaktowe -6, to do chwilowego czytania lub precyzyjnej pracy potrzebowalbys okularow +7, zeby zniwelowac soczewki? :?

To tez pytanie do Allinq ;)

Ja mam niestety rozna moc korekty w kazdym oku. Moze jakis fancy monokl +, do czytania przy noszonych stale soczewkach - :mrgreen:
Awatar użytkownika
cezner
Has thanked: 14 times
Been thanked: 121 times

Post autor: cezner »

Ja noszę okulary do czytania od 8 lat.
Też się długo wzbraniałem, ale w końcu się ruszyłem do optyka.
Ja mogę powiedzieć chyba tyle, że jeśli ktoś nie ma jakiejś specjalnej wady, to chyba nie ma sensu płacić za okulary jakichś wielkich kwot. Ja ostatnio po tych 8 latach musiałem wymienić okulary, bo były już za słabe. Na nowe wydałem 1400 zł a po tygodniu odkryłem że w Biedronce też są okulary do czytania za 12 zł. Z ciekawości nałożyłem i niestety/stety, ale nie widzę różnicy. Kupiłem je żeby mieć w zapasie, kiedyś wziąłem na jakiś wyjazd i używałem przez kilka dni i naprawdę nie widzę różnicy. Oczywiście nie namawiam na takie wytaniałki, ale ostrzegam żeby też nie brać super duper wypasionych okularów do czytania z milionem warstw polaryzacyjno-odblaskowych za milion monet, bo możliwe że takich nie potrzebujemy. Oczywiście, jak ktoś ma jakieś specyficzne wady typu np astygmatyzm itd, to niestety jego okulary będą zdecydowanie droższe. Ale podejrzewam, że większość jak sięga po raz pierwszy po okulary tylko do czytania to nie ma jakichś wymyślnych wad oczu. I polecam jednak trochę pochodzić po tych salonach i popytać się o ceny, bo różnice potrafią być ogromne a dostajemy często to samo.
Allinq93

kamiya pisze: 15 kwie 2025, 09:06 Noszę okulary od dziecka - klasyczna wada krótkowzroczność ("minusy"). Do tego w wieku 45+ organizm dał o sobie znać i
rozpoczęła się wędrówka w stronę dalekowzroczności ("plusy"). Dla wyjaśnienia te wady się nie niwelują na wzajem i niestety mając
-6 i +1 sumarycznie nie będzie -5. Ale nie dokładnie o tym chciałem powiedzieć.
Pierwszy raz w życiu musiałem 2 lata temu stanąć przed decyzją jakie i ile par okularów kupić mając obie wady.
Zdecydowałem się na jedną parę ze specjalnymi szkłami które w górnej połowie są dostosowane do mojej pierwotnej wady "-" a dół jest do czytania czyli "+". I po dwóch latach użytkowania jestem w stanie powiedzieć, że tego rozwiązania w żadnym stopniu nie polecam.
Przy pracy przed monitorem w prawidłowej odległości i pracy w mechanice i automatyce jest to niewygodne i męczące. A głowę już wykręcałem w maszynie pod takimi kątami, że szkoda gadać - tylko ból karku i napięte mięśnie. Łatwiej mi jest w chwili obecnej unieść okulary lub zmienić na drugą parę z "+" do patrzenia na odpowiednio mały dystans.
Tyle moich spostrzeżeń co do okularów. Niby dwie pary nie potrzebne bo optyka poszła do przodu ale nie do końca. Przynajmniej dla mnie.
Nie ma fizycznej możliwości, żebyś mając -6.00 do dali, miał +1 do czytania. +1 To raczej wartość addycji, czyli różnicy między tym co powinieneś nosić do dali a tym co potrzebujesz do bliży. W związku z tym, mając -6.00 do dali, żeby widzieć blisko, potrzebujesz -5.00.

A z okularami jak z butami - inne buty założysz w góry a inne na wesele ;)
Progresy o których piszesz są świetnym rozwiązaniem na co dzień, ale niekoniecznie się sprawdzi, gdy ktoś pracuje w nienaturalnych pozycjach. Twoje rozczarowanie to efekt niedopasowania produktu do potrzeb ;)
Allinq93

psia.kostka pisze: 15 kwie 2025, 09:15 A gdybys mial na codzien soczewki kontaktowe -6, to do chwilowego czytania lub precyzyjnej pracy potrzebowalbys okularow +7, zeby zniwelowac soczewki? :?

To tez pytanie do Allinq ;)

Ja mam niestety rozna moc korekty w kazdym oku. Moze jakis fancy monokl +, do czytania przy noszonych stale soczewkach - :mrgreen:
Oczywiscie, że nie :D jeśli masz na oczach soczewki, które korygują dal (na przykład -6.00) to w powyższym przypadku, żeby przeczytać blisko musisz założyć okulary +1.00 a nie +7.00 😀
ODPOWIEDZ