Cyclades: Legendary Edition / Cyklady (Bruno Cathala, Ludovic Maublanc)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Zerthin
Has thanked: 119 times
Been thanked: 74 times

Re: Cyclades: Legendary Edition / Cyklady (Bruno Cathala, Ludovic Maublanc)

Post autor: Zerthin »

Pynio pisze: 23 kwie 2025, 11:08 Czy jest tutaj inna ilość figurek niż w wersji cyklad z tym pudełkiem z postaciami innymi niż armie? Sorry ale nie wiem już jak ta wersja się nazywa - ultimate, complete, czy inne dyrdymały?
Z opisu wychodzi na to że to te same figurki herosów i potworów co na ksie z exclusivami (czyli wszystkie które się dało dostać do tej edycji)
Ja za nie na wspieraczce dałem więcej i jeszcze przyszły bez żadnego pudełka, więc z tej perspektywy jest to okazja
Awatar użytkownika
jazzy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: jazzy »

Ok już widzę - od razu sklep dolicza przy zakupie VAT.

Orientuje się ktoś może czy przy zamówieniu tych figurek z UK do przesyłki będzie dodane cło? Lub dodatkowe opłaty?
Awatar użytkownika
Michałku
Has thanked: 22 times
Been thanked: 36 times
Kontakt:

Post autor: Michałku »

Jak ostatnio kupowałem coś z Zatu to nie było dodatkowych opłat ponad to co zapłaciłem w sklepie przy zakupie.
Ogólnopolskie Forum A Game Of Thrones
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3034 times
Been thanked: 2657 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

jazzy pisze: 24 kwie 2025, 10:59 Ok już widzę - od razu sklep dolicza przy zakupie VAT.

Orientuje się ktoś może czy przy zamówieniu tych figurek z UK do przesyłki będzie dodane cło? Lub dodatkowe opłaty?
Na stówę Poczta Polska naliczy Ci 8,50zł za sprawdzenie, czy na paczkę nie należy nałożyć cła. Niezależnie od tego, co im wyjdzie - będziesz musiał zapłacić ww. kwotę.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
annak2
Has thanked: 63 times
Been thanked: 2 times

Post autor: annak2 »

Zerthin pisze: 23 kwie 2025, 17:15
Pynio pisze: 23 kwie 2025, 11:08 Czy jest tutaj inna ilość figurek niż w wersji cyklad z tym pudełkiem z postaciami innymi niż armie? Sorry ale nie wiem już jak ta wersja się nazywa - ultimate, complete, czy inne dyrdymały?
Z opisu wychodzi na to że to te same figurki herosów i potworów co na ksie z exclusivami (czyli wszystkie które się dało dostać do tej edycji)
Ja za nie na wspieraczce dałem więcej i jeszcze przyszły bez żadnego pudełka, więc z tej perspektywy jest to okazja
Widzę, że w sklepie Galakty (chyba ponownie) dostępny jest pakiet stworzeń i herosów:
https://sklep.galakta.pl/strona-glowna/ ... klady.html

Jak ma się ta oferta z Zatu (https://www.board-game.co.uk/product/cyclades-minis/) do tej od Galakty? Rozumiem, że ta z Zatu zawiera wszystko to co w pakiecie Galakty + dodatkowe (KS-owe) figurki?

I czy oprócz figurek do grania mimo wszystko nie są potrzebne karty tych stworów/herosów (bez których zakup samych figurek nie ma sensu)? Mam podstawową/sklepową wersję Cyklady: Edycja Legendarna i zastanawiam się, w który pakiet figurek zainwestować.

Btw. czy te dodatkowe, KS-owe stwory/herosi dodają dużo pod kątem wzbogacenia/urozmaicenia rozgrywki?
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Lailonn »

Tak żartu na komplet figurek z ks. tak karty trzeba dorobić.

Ja miałem edycję ks z drewienkami to tylko podmieniam figurki
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 294 times
Been thanked: 315 times

Post autor: Scamander »

Ma ponoć wejść do retailu kolejny dodatek z figurkami (i kartami) uzupełniający wersję sklepową do KSowej (przynajmniej w tym zakresie).
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1554 times
Been thanked: 1120 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Scamander pisze: 28 kwie 2025, 15:27 Ma ponoć wejść do retailu kolejny dodatek z figurkami (i kartami) uzupełniający wersję sklepową do KSowej (przynajmniej w tym zakresie).
Skąd informacja?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 294 times
Been thanked: 315 times

Post autor: Scamander »

Chyba nawet gdzieś w tym wątku wcześniej była ta informacja podawana w związku z zapytaniem kogoś do wydawnictwa dlaczego retail jest okrojony skoro zapowiadane było od początku, że nie będzie i odpowiedź była, że puszczą jeszcze to w dodatku.
barcelihno
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times

Post autor: barcelihno »

Ktoś może przesłać skany tych dodatkowych kart? Połasiłem się na dodatek z ZATU :D
Lailonn

Info o dodatku z rzeczami z ks było w tym wątku jako nadzieja i nic więcej.
Awatar użytkownika
Muleq
Has thanked: 205 times
Been thanked: 215 times

Post autor: Muleq »

Miałem okazję ostatnio zagrać w Cyklady i muszę przyznać, że gra od razu wskoczyła do mojej topki ulubionych gier, może nie do ścisłego topu ale z pewnością wysoko. Fakt, że nie grałem w starszą wersję Cyklad powodował, że podszedłem do gry bez żadnego sentymentu czy oczekiwań. Siadając do gry obawiałem się trochę porównania do gry Lords of Hellas, od której totalnie się odbiłem ale na szczęście porównania poza tematyką w mojej ocenie po prostu nie ma. Cyklady znacznie ciekawiej oddały klimat cywilizacji greckiej opartej na mitologii, żegludze, podboju i kolonizacji. To co najbardziej spodobało mi się w grze to proste i jasne zasady, które dają mnóstwo możliwości wraz z rozwojem gry. Bardzo ciekawie pomyślany mechanizm licytacji Bogów, gdzie nie tylko trzeba myśleć o tym jaką akcję chcę wylicytować ale również w jakiej kolejności chcę ją wykonać, a przy okazji jak jeszcze zepsuć licytację przeciwnikowi :wink: . Wchodzące do gry nowe potwory i herosi dają kolejne możliwości do kombinowania i powodują, że każda rozgrywka jest inna. Na plus dla mnie również jest przejrzysta modułowa mapa, co w grach areacontrol jest szczególnie ważne. Bardzo spodobała nam się również zasada zgodnie, z którą nie można doprowadzić do utraty ostatniego terenu gracza chyba, że umożliwi nam to budowę 3 metropolii. Poważnie myślimy nad wprowadzeniem tej zasady do Gota co rozwiązało by problem Lanistera pirata w 3 turze :wink: Podsumowując w kategorii gier AreaControl dla 4-5 osób ( graliśmy również na 6 osób w sojuszach ale to już wtedy bardziej imprezowa gra się robi :wink: ) Cyklady zostawiają konkurencję daleko w tyle.
Lailonn

barcelihno pisze: 28 kwie 2025, 17:51 Ktoś może przesłać skany tych dodatkowych kart? Połasiłem się na dodatek z ZATU :D
No to ciekawe co przyjdzie w paczce, bo podmienili zdjęcia i linki. Aktualnie już nie piszą o zestawie figurek z KS tylko o 15 ;)
niwlak
Has thanked: 43 times
Been thanked: 67 times

Post autor: niwlak »

Lailonn pisze: 03 maja 2025, 20:27
barcelihno pisze: 28 kwie 2025, 17:51 Ktoś może przesłać skany tych dodatkowych kart? Połasiłem się na dodatek z ZATU :D
No to ciekawe co przyjdzie w paczce, bo podmienili zdjęcia i linki. Aktualnie już nie piszą o zestawie figurek z KS tylko o 15 ;)
Sam zamówiłem ten pakiet i dostałem już paczkę - w środku to samo co można dostać w sklepie galakty czyli 15 figurek do bazowej gry. Napisałem do nich w tej sprawie i proponują 15% rabatu na kolejne zamówienie(edit: *zwrot pieniędzy w wysokości 15%.), co jest jawną kpiną biorą pod uwagę, że aktualnie w historii zamówienia pokazuje mi już zaktualizowany uboższy produkt. Zapewne pójdzie zwrot i ostatni zakup ode mnie z tego sklepu.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2025, 12:29 przez niwlak, łącznie zmieniany 2 razy.
Pynio
Has thanked: 176 times
Been thanked: 152 times

Post autor: Pynio »

Haha :)

Dobre... ciekawe jak się robi zwrot do UK, bo nigdy nie zwracałem. Jak to jest prawda to niezłe jaja.
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 656 times
Been thanked: 1117 times

Post autor: RUNner »

Koszt odesłania paczki będzie raczej mało opłacalny, ale nie sprawdzałem cen.
ODPOWIEDZ