Czacha Games

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 371 times
Been thanked: 1393 times

Re: Czacha Games

Post autor: Yuri »

Poochacz pisze: 25 kwie 2025, 12:58 Wiadomo może coś o Skull Tales po polsku? Skończyła się już kampania na gamefound a u Czachy w tym temacie cisza...
Mocno dopytywałem, więc się podzielę. Nie wiadomo czy będzie skrzynka z kampanii międzynarodowej u nas. Nie wiadomo również czy będzie update pack do poprzedniej edycji. Ja powiem szczerze wsparłem print międzynarodowy, bo mam już egzemplarz pomalowany, z wydrukowanym galeonem, kartami skilli itd. Wiec nie wiedząc czy jest sens czekać na pl wziąłem ang, najwyżej jak się pojawi u nas skrzynka abo update pack w pl to sobie dokupie na miejscu. Co tam jeszcze....aha...ten update pack to w większości korekta i zamiana słów na ikonki itd., bo same instrukcje można sobie już wydrukować te nowe i ja tak oczywiście zrobiłem i ten najważniejszy element updateu mam.

Nic więcej nie wiem, za swe czyny żałuję, poprawę też oczywiście solennie obiecuje ;)
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 408 times
Been thanked: 348 times

Post autor: Seraphic_Seal »

W aplikacji inpost pojawiła się (utworzona) przesyłka. Co leci? Darkest Doom?
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1312 times
Been thanked: 1997 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Seraphic_Seal pisze: 06 maja 2025, 11:27 W aplikacji inpost pojawiła się (utworzona) przesyłka. Co leci? Darkest Doom?
Wyprzedażowy The Breach :wink:
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 388 times
Been thanked: 360 times

Post autor: Dako »

Seraphic_Seal pisze: 06 maja 2025, 11:27 W aplikacji inpost pojawiła się (utworzona) przesyłka. Co leci? Darkest Doom?
Wg ostatnich informacji dot. tego co jedzie w transporcie to może być Darkest Doom, Runar, Endeavor Deep Sea.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

niby za 5 dni sklepy zaczną wysyłać, to pewnie jest to Darkest Doom
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 408 times
Been thanked: 348 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Dako pisze: 06 maja 2025, 11:33
Wg ostatnich informacji dot. tego co jedzie w transporcie to może być Darkest Doom, Runar, Endeavor Deep Sea.
Czyli Darkest Doom, bo nic więcej z tego nie brałem xD
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1555 times
Been thanked: 1130 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Ciekawa rzecz się stała. SG do Darkestdoom nie są domyślnie sprzedawane w sklepach, tylko dopiero mają być w drugim kwartale (czyli niedługo). Przy pozostałych grach nie dało się za bardzo kupić podstawki bez SG.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Theory

Post autor: Theory »

Tak Darkest Doom, też o około 13:40 dostałem powiadomienie o nadaniu przez Inpost. A zamawiałem tylko DD.
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 257 times
Been thanked: 650 times

Post autor: walkingdead »

Hardkor pisze: 06 maja 2025, 13:24 Ciekawa rzecz się stała. SG do Darkestdoom nie są domyślnie sprzedawane w sklepach, tylko dopiero mają być w drugim kwartale (czyli niedługo). Przy pozostałych grach nie dało się za bardzo kupić podstawki bez SG.
Czacha na FB:
"Milczeliśmy nie chcąc zapeszyć...ale JEST! UDAŁO SIĘ! - wszystkie zamówienia przedsprzdażowe gry o krainie Betel, czyli oczywiście "Darkest Doom", właśnie od nas wyjeżdżają🚚
To pierwsza 🌊 „fala” wysyłek - znajdziecie w niej grę podstawową. Jak zapewne wiecie, nie jest to zależne od nas i będziemy Was na bieżąco informować o postępie prac nad pozostałą zawartością gry. Niemniej, wierzcie nam, że to wielkie pudło starczy na wiele godzin świetnej zabawy."

Więc ci, którzy zamówili w przedsprzedaży u Czachy chyba też nie dostaną teraz SG.
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1555 times
Been thanked: 1130 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

walkingdead pisze: 06 maja 2025, 16:01
Hardkor pisze: 06 maja 2025, 13:24 Ciekawa rzecz się stała. SG do Darkestdoom nie są domyślnie sprzedawane w sklepach, tylko dopiero mają być w drugim kwartale (czyli niedługo). Przy pozostałych grach nie dało się za bardzo kupić podstawki bez SG.
Czacha na FB:
"Milczeliśmy nie chcąc zapeszyć...ale JEST! UDAŁO SIĘ! - wszystkie zamówienia przedsprzdażowe gry o krainie Betel, czyli oczywiście "Darkest Doom", właśnie od nas wyjeżdżają🚚
To pierwsza 🌊 „fala” wysyłek - znajdziecie w niej grę podstawową. Jak zapewne wiecie, nie jest to zależne od nas i będziemy Was na bieżąco informować o postępie prac nad pozostałą zawartością gry. Niemniej, wierzcie nam, że to wielkie pudło starczy na wiele godzin świetnej zabawy."

Więc ci, którzy zamówili w przedsprzedaży u Czachy chyba też nie dostaną teraz SG.
Ale mi nie chodzi o to, że to jest osobno i teraz nie zostanie wysłane. Tylko jest osobne PŁATNE. Kupując u nich wcześniej miałeś je w cenie. Teraz kupując w aleplanszowki już nie.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 257 times
Been thanked: 650 times

Post autor: walkingdead »

A,ok.
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 118 times
Been thanked: 242 times

Post autor: loaru »

Hardkor pisze: 06 maja 2025, 16:16 Ale mi nie chodzi o to, że to jest osobno i teraz nie zostanie wysłane. Tylko jest osobne PŁATNE. Kupując u nich wcześniej miałeś je w cenie. Teraz kupując w aleplanszowki już nie.
Znaczy się - każdy zapłacił za pakiet podstawka + SG, bo jednak sama podstawka kosztuje w sklepie 329 zł.
Sloth
Has thanked: 126 times
Been thanked: 111 times

Post autor: Sloth »

U mnie Endeavor Deep Sea. Chyba zrobili ogólna wysyłkę wszystkiego co mieli jednocześnie.
Awatar użytkownika
Urkeith
Has thanked: 231 times
Been thanked: 170 times

Post autor: Urkeith »

330 za golasa to dość sporo biorąc pod uwagę ile contentu wypchnęli do SG
Awatar użytkownika
brutusss
Has thanked: 310 times
Been thanked: 67 times

Post autor: brutusss »

Urkeith pisze: 06 maja 2025, 22:49 330 za golasa to dość sporo biorąc pod uwagę ile contentu wypchnęli do SG
To akurat, będzie na wyprzedaży jak SG dojadą i się wyrówna :D
Theory

Mrok właśnie mnie dopadł...
Obrazek

EDIT:
Tylko szkoda że nie cały. Gdzie jest reszta?

Przede wszystkim dlaczego nie ma metalowych monet? Mam grać kartonowymi monetami jak.... biedak?
I dlaczego nie ma plastikowych artefaktów? Mam grać tymi brzydkimi kartonowymi?
Dlaczego nie ma koszulek na karty? Mam(y) je najpierw zużyć, a dopiero potem zakoszulkować? Będzie wiadomo które z podstawki a które z dodatku.
Awatar użytkownika
rand
Has thanked: 145 times
Been thanked: 137 times

Post autor: rand »

Przeczytałem instrukcje do Darkest Doom i jestem pod wrażeniem jak nieudolnie można napisać instrukcje... Nie mówie o tłumaczeniu, przyznam, że się nie wczytywałem aż tak, raczej starałem się poznać zasady na instrukcji pdf, bo zastanawiałem się nad kupnem gry. Tak, wiec totalnie nie zwracałem uwagi na to czy sa literówki itd.
Sama instrukcja przypomina jakąś wersje beta, chyba że jest jeszcze jakaś druga instrukcja, której nie udostępniono. Na podstawie tego co przeczytałem, ciezko by mi było rozegrać gre. Dużo pytań pozostaje bez odpowiedzi, które może by się rozwiały podczas grania, ale szczerze mówiąc bez jakiegoś faqa, wideoinstrukcji, gamepaya to ja w to nie wchodzę.
Ktoś może planuje takie coś, bo filmy na zagranicznym youtube są ze starymi zasadami, ewidentnie przedawnione. Te polskie na tyle jasne nie są i też mają już ponad rok.
Awatar użytkownika
Leinadus
Has thanked: 18 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Leinadus »

Nie śledzę tego za bardzo, więc tu zapytam. Coś wiadomo o Lobotomy? Kiedy mają być dostawy?
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 388 times
Been thanked: 360 times

Post autor: Dako »

Leinadus pisze: 08 maja 2025, 15:44 Nie śledzę tego za bardzo, więc tu zapytam. Coś wiadomo o Lobotomy? Kiedy mają być dostawy?
Wg ostatnich informacji to właściwym pytaniem jest "kiedy będzie drukowane"?
Był jakiś problem z plikami do druku i Czacha musiała coś poprawiać a teraz czeka na termin druku.
Theory

rand pisze: 08 maja 2025, 14:52 Przeczytałem instrukcje do Darkest Doom i jestem pod wrażeniem jak nieudolnie można napisać instrukcje... Nie mówie o tłumaczeniu, przyznam, że się nie wczytywałem aż tak, raczej starałem się poznać zasady na instrukcji pdf, bo zastanawiałem się nad kupnem gry. Tak, wiec totalnie nie zwracałem uwagi na to czy sa literówki itd.
Sama instrukcja przypomina jakąś wersje beta, chyba że jest jeszcze jakaś druga instrukcja, której nie udostępniono. Na podstawie tego co przeczytałem, ciezko by mi było rozegrać gre. Dużo pytań pozostaje bez odpowiedzi, które może by się rozwiały podczas grania, ale szczerze mówiąc bez jakiegoś faqa, wideoinstrukcji, gamepaya to ja w to nie wchodzę.
Ktoś może planuje takie coś, bo filmy na zagranicznym youtube są ze starymi zasadami, ewidentnie przedawnione. Te polskie na tyle jasne nie są i też mają już ponad rok.
A to ciekawe... ja mam akurat inne zastrzeżenia co do instrukcji (uszkodzenia mechaniczne i jakiś dziwny maz na drugiej stronie (wewnętrzna część okładki) [Załączam fotę] Ten maz to nie jest uszkodzenie mechaniczne - to wygląda albo jak jakaś sp********a dekoracja, albo jakaś wada papieru/drukarki?!?! Nie mam pojęcia, w życiu czegoś takiego nie widziałem xD. Napisz(cie) czy takie coś też macie? Instrukcja jest wg. mnie dobra, chodź nie miałem wglądu do angielskiej wersji, więc ciężko wyłapać błędy.

Odnoszę wrażenie że w tej instrukcji (nazwijmy ją nr.3) niewiele się zmieniło w stosunku do poprzedniej instrukcji (nazwijmy ją nr.2). Wydaje mi się że wróciła możliwość korzystania z terenów na których stoisz (góry/polany/jeziora) z pierwotnej instrukcji (nazwijmy ją nr. 1) tylko w prostszej formie.

W Nr 1 gra mogła trwać max 9 rund.
W Nr 2 i 3 jest max 8 rund.

Testy misji: W Nr. 1 musiałeś wyrzucić więcej/mniej niż rozwijana cecha
W Nr. 2 i Nr 3: musisz wyrzucić więcej niż rzut na niebieskiej kości (dziwne rozwiązanie, poprzednie nie było takie złe)

Możliwe że kłamię pisze jakie odnoszę wrażenie.

Nie jestem pewny co do tego "ataku zasięgowego" potworów czy się zmienił.

Moim zdaniem, producent, ten cały Game Start, raczej se leciał w kulki pisząc że pracują nad nową wersją zasad. Ja osobiście nie zauważyłem różnicy, opis Zaqu jest aktualny (Darkest Doom - Zasady - Nowa wersja zasad). Change my mind.

Ale zawsze jest Ale... opis zagrywania kart mrocznego mroku, kiedy dochodzą nowe poczwary jest moim zdaniem najsłabszą częścią instrukcji. Ten opis pozostawił niejasność w mojej głowie i jakoś mi nie utkwił.

Obrazek
bobiaczek
Has thanked: 184 times
Been thanked: 112 times

Post autor: bobiaczek »

Theory pisze: 08 maja 2025, 17:54
A to ciekawe... ja mam akurat inne zastrzeżenia co do instrukcji (uszkodzenia mechaniczne i jakiś dziwny maz na drugiej stronie (wewnętrzna część okładki) [Załączam fotę] Ten maz to nie jest uszkodzenie mechaniczne - to wygląda albo jak jakaś sp********a dekoracja, albo jakaś wada papieru/drukarki?!?! Nie mam pojęcia, w życiu czegoś takiego nie widziałem xD. Napisz(cie) czy takie coś też macie?
Generalnie ta strona u mnie jest licie czarna - z napisem, ale bez żadnych obrazków (tak jak w pdf ze strony CzachaGames). Patrząc negatywnie, to faktycznie masz niedodrukowaną stronę, ale jeśli popatrzysz na to pozytywnie.. no ba! .. masz unikalną instrukcje z niepokojącymi maziajami, a czasem widać, czego to w takich maziajach ludzie nie potrafią dostrzec.
Ja za to szpileczkę wbiję za dwuwarstwowe planszetki graczy - takie lekko niedorobione są. Jedna pomarszczona, co bym położył na karb nieudolności / niechlujności klejenia, inna trochę zdarta. Nie są to jednak jakieś straszne uszkodzenia. Trochę jednak szkoda.
Awatar użytkownika
Leinadus
Has thanked: 18 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Leinadus »

Dako pisze: 08 maja 2025, 16:26
Leinadus pisze: 08 maja 2025, 15:44 Nie śledzę tego za bardzo, więc tu zapytam. Coś wiadomo o Lobotomy? Kiedy mają być dostawy?
Wg ostatnich informacji to właściwym pytaniem jest "kiedy będzie drukowane"?
Był jakiś problem z plikami do druku i Czacha musiała coś poprawiać a teraz czeka na termin druku.
Ciekawe w takim razie, czy nie podłączą się pod druk z nowej wspieraczki i dostawy razem z tamtą
Awatar użytkownika
rand
Has thanked: 145 times
Been thanked: 137 times

Post autor: rand »

Theory pisze: 08 maja 2025, 17:54
rand pisze: 08 maja 2025, 14:52 Przeczytałem instrukcje do Darkest Doom i jestem pod wrażeniem jak nieudolnie można napisać instrukcje... Nie mówie o tłumaczeniu, przyznam, że się nie wczytywałem aż tak, raczej starałem się poznać zasady na instrukcji pdf, bo zastanawiałem się nad kupnem gry. Tak, wiec totalnie nie zwracałem uwagi na to czy sa literówki itd.
A to ciekawe... ja mam akurat inne zastrzeżenia co do instrukcji (uszkodzenia mechaniczne i jakiś dziwny maz na drugiej stronie (wewnętrzna część okładki) [Załączam fotę] Ten maz to nie jest uszkodzenie mechaniczne - to wygląda albo jak jakaś sp********a dekoracja, albo jakaś wada papieru/drukarki?!?! Nie mam pojęcia, w życiu czegoś takiego nie widziałem xD. Napisz(cie) czy takie coś też macie? Instrukcja jest wg. mnie dobra, chodź nie miałem wglądu do angielskiej wersji, więc ciężko wyłapać błędy.
[...]
Tak na szybko co po przeczytaniu zauważyłem.
- nigdzie nie wspominają co jak się relikty skończą, czy mozna je jakoś zabrac przeciwnikowi. Do złamania pięczęci potrzebne są 3, jeśli 3 graczy ma po dwa, to co dalej?
- nic praktycznie o ćmach po za tym że odejmują 1 punkt dziennej sławy, jak ich się pozbyć itd?
- Tor najmroczniejszego losu, jest tam pole które mówi że wynik na kościach losu może być zmieniony na jedną z dwóch ikon, bez odrzucania karty. Znaczy kiedy zmieniony? Można tylko kartą z określoną ikoną go zmienić, na inne nie? O co chodzi z odrzuceniem karty. Totalnie jest to niezrozumiale napisane. Co najlepsze przy przykładzie walki wspominają tylko, że przesuwa się znacznik na torze losu, w ogóle nie wyjaśniając co sie z nim dzieje. No przecież to jakiś żart tłumaczy, którzy zakładali że wszyscy mają wiedzę o grze taką jak oni.

Pare jeszcze by sie znalazło, ale wg mnie jak na ilość stron ta instrukcja naprawdę nie wyjasnie wszystkiego dokładnie. Zazwyczaj instrukcji sie nie czepiam, ale teraz się dziwie, bo mieli lata na jej dopracowanie :wink:
ODPOWIEDZ