Imperium: Antyk/Classics oraz Legendy/Legends (Nigel Buckle, David Turczi)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
krpi
Has thanked: 13 times
Been thanked: 26 times

Re: Imperium: Classics oraz Legends (Nigel Buckle, David Turczi)

Post autor: krpi »

anitroche pisze: 16 kwie 2024, 11:48 Na BGG jest plik z rozpiską, jak można stworzyć talię rynku wspólnego....
Wygląda na kawał dobrej roboty, ale dodaje czas do rozkładania, które i tak sporo zajmuje - też chętnie usłyszę czy różnica jest tego warta.
Zdecydowanie bardziej mi się podoba mapka/schemat kampanii around the world - dodaje odrobinę klimatu znikomym kosztem
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1669 times
Been thanked: 1846 times

Post autor: Mr_Fisq »

Pod grę solo ja ostatecznie zdecydowałem się na wersję polską - cena w zestawie wydaje się wręcz powalająco niska.
16 cywilizacji w cenie trochę więcej niż połowy Horizons, albo pojedynczej starej podstawki w wersji angielskiej.
Jak nie chwyci, to pewnie nie będzie jakoś strasznie ciężko sprzedać tego zestawu jeszcze trochę taniej.
A jak chwyci to i tak powinno starczyć na długo.

Dodatkowo AFAIK do gry solo dla bota nie ma praktycznie znaczenia tekst na kartach , więc granie w konfiguracji - Karty "wspólne" ENG z horizons, Cywilizacja gracza z Horizons (eng), Karta bota z Horizons (eng) + karty cywilizacji z Antyku/Legend(PL) wydaje się w miarę wykonalne.

Nie ma żadnych skracaczy wariantu solo, oprócz gry bez bota?
Sprzedam: Porządki po majówce - nowości, obniżki (m.in.: Nova Aetas - dodatki, Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Dropfleet Commander
Awatar użytkownika
anitroche
Has thanked: 881 times
Been thanked: 895 times
Kontakt:

Post autor: anitroche »

Mr_Fisq pisze: 23 lip 2024, 08:50 Nie ma żadnych skracaczy wariantu solo, oprócz gry bez bota?
W instrukcji do Horizons jest kilka wariantów gry opisanych, w tym też wariant szybszej rozgrywki, gdzie robimy mniejsze decki na rynku i zaczynamy juz z kilkoma "specjalnymi" kartami w naszej talii podstawowej, czy jakoś tak. Ja jeszcze w tej skrócony wariant nie grałam, więc nie wiem, o ile to skraca grę
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."

Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
Muszczu
Has thanked: 12 times
Been thanked: 23 times

Re: Imperium: Antyk/Classics oraz Legendy/Legends (Nigel Buckle, David Turczi)

Post autor: Muszczu »

Cześć, kartę Winlandia zastępuje jedną z kart wysp Owczych ? Chodzi mi o te karty z erraty
dannte
Has thanked: 122 times
Been thanked: 530 times

Post autor: dannte »

Ciekawą rzecz dzisiaj odkryłem (po 20-30 rozgrywkach) :D

Cały czas źle rozpatrywałem zdobywanie kart... Tylko przy podporządkowaniu i braniu ("weź") kart, brałem je na rękę. Przy zdobywaniu karta zawsze trafiała na stos odrzuconych (z ewentualną kartą Buntu). Zawsze mnie dziwiło dlaczego Bot w grze solo w obu przypadkach zachowywał się tak samo (kładł pozyskaną kartę na wierzchu talii), ale nigdy nie wnikałem dlaczego :D

Polecam Wam spróbować ten wariant ;)
Nie wiem czy czyni grę trudniejszą (pewnie w grze przeciwko botowi tak), ale na pewno czyni ją ciekawszą, bo jest większy dylemat czy przy zagraniu karty Postęp dopłacić za podporządkowanie i mieć kartę od razu czy nie. Teraz widzę jak niektóre efekty pozwalające zdobyć kartę wydawały mi się niewarte uwagi - teraz gra otworzy przede mną nowe horyzonty :D

Nie wiem skąd mi się wzięło przekonanie, że na tym polega efekt "Zdobądź" - wszystko w instrukcji wydaje się być zrozumiałe - może jakiś niepewny gameplay obejrzałem na yt i się zasugerowałem? Tak czy siak, powiało teraz u mnie świeżością :D
dannte
Has thanked: 122 times
Been thanked: 530 times

Post autor: dannte »

Muszczu pisze: 12 paź 2024, 22:26 Cześć, kartę Winlandia zastępuje jedną z kart wysp Owczych ? Chodzi mi o te karty z erraty
Odwrotnie: w talii masz zduplikowaną kartę Wysp Owczych: "1WIK6/26" - zastępujesz jedną z nich kartą Winlandia "1WIK7/26". Każda karta powinna mieć unikatowy numer (nawet karty powtórzone) w każdej talii - jedyny wyjątek to Utopijczycy: mają 5 identycznych kart Święty Zwój (o numeracji "2UTO12/21") - one po prostu nie dostały erraty, bo jedyne czego brakuje to poprawnej ich numeracji (powinno być od "2UTO12/21" do "2UTO16/21").
radarek
Has thanked: 32 times
Been thanked: 120 times

Post autor: radarek »

Czy ktoś się orientuje, czy aktualnie sprzedawane egzemplarze wciąż zawierają błędy na kartach? Pobrałem plik z erratą ze strony wydawcy i przykładowo 3 karty Utopijczyków z erraty zawierają inne teksty niż w moim egzemplarzu. Czy wydawca dosyła poprawione karty czy zostaje już tylko wydruk we własnym zakresie?
samuraj1369
Has thanked: 539 times
Been thanked: 643 times

Post autor: samuraj1369 »

radarek pisze: 12 maja 2025, 19:19 Czy ktoś się orientuje, czy aktualnie sprzedawane egzemplarze wciąż zawierają błędy na kartach? Pobrałem plik z erratą ze strony wydawcy i przykładowo 3 karty Utopijczyków z erraty zawierają inne teksty niż w moim egzemplarzu. Czy wydawca dosyła poprawione karty czy zostaje już tylko wydruk we własnym zakresie?
Można napisać, bo lucrum ciągle wyprzedaje te gry i z tego co wiem to na konwentach dodaje te karty.

Jeśli ktoś chce to mam dwa zestawy naprawcze do Legend bo mi się gdzieś walały.
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 935 times
Been thanked: 417 times

Post autor: Gromb »

Kupiłem na promocji w Aleplanszówki, wg opisu na stronie sklepu, powinny być dodawane karty z erratą. Niestety, nie otrzymałem tego zestawu, więc poszła reklamacja i niezależnie pytanie do Lucrum, czy mają takie zestawy.
Wg innego sklepu, w skład pakietu naprawczego wchodzi 15 kart:
Obelisk
Qin
Cesarz Qin Shi Huang
Minojczycy
Freski
Knossos
Garncarstwo
Kreta
Maurjowie
Pataliputra
Medytacja
Zaginione Tomy
Portale
Ufortyfikowana Prowincja
Święty Gaj
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
radarek

Gromb pisze: 12 maja 2025, 21:19 Kupiłem na promocji w Aleplanszówki, wg opisu na stronie sklepu, powinny być dodawane karty z erratą.
Faktycznie, dopiero teraz zauważyłem w opisie:
Do gry dokładany jest pakiet naprawczy z poprawionymi kartami
Ja również tam kupiłem więc zgłoszę im reklamację.

Aktualizacja. Przepatrzyłem jeszcze pudełko z przesyłki i znalazłem na dnie woreczek strunowy z tylko 2 kartami (łodzie i winlandia).
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1702 times

Post autor: Leser »

radarek pisze: 12 maja 2025, 21:23 Aktualizacja. Przepatrzyłem jeszcze pudełko z przesyłki i znalazłem na dnie woreczek strunowy z tylko 2 kartami (łodzie i winlandia).
To karty do Antyku. Powinieneś mieć jeszcze oddzielny woreczek z poprawionymi Legendami
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
radarek

Leser pisze: 12 maja 2025, 21:48
Spoiler:
To karty do Antyku. Powinieneś mieć jeszcze oddzielny woreczek z poprawionymi Legendami
Przeszukałem i niestety nie ma drugiego zestawu kart. Przynajmniej wiem czego mi brakuje. Dzięki.
Awatar użytkownika
eventide
Has thanked: 31 times
Been thanked: 18 times

Post autor: eventide »

A ja mam pytanie dotyczące ilości nakładów polskiej wersji: ile ich było oraz czy Antyk i Legendy były drukowane jednocześnie? Pytam ze względu na ewentualne rozbieżności w kolorystyce rewersów. Widziałem angielskie wydanie Antyku i polskie wydanie Legend i różnica w odcieniu rewersów to jakieś dwa albo trzy tony. Z góry dzięki za odpowiedź tym, co pamiętają, jaka była historia polskiej edycji.
Awatar użytkownika
Gun3R
Has thanked: 49 times
Been thanked: 68 times

Post autor: Gun3R »

eventide pisze: 29 maja 2025, 17:42 A ja mam pytanie dotyczące ilości nakładów polskiej wersji: ile ich było oraz czy Antyk i Legendy były drukowane jednocześnie? Pytam ze względu na ewentualne rozbieżności w kolorystyce rewersów. Widziałem angielskie wydanie Antyku i polskie wydanie Legend i różnica w odcieniu rewersów to jakieś dwa albo trzy tony. Z góry dzięki za odpowiedź tym, co pamiętają, jaka była historia polskiej edycji.
ale przecież kart nie mieszasz to co za różnica jaki jest odcień?
Hobbystyczny modelarz i drukarz 3D. Tutaj buduję swoją markę ;)
Awatar użytkownika
eventide
Has thanked: 31 times
Been thanked: 18 times

Post autor: eventide »

Można mieszać między zestawami, więc jest różnica.
Awatar użytkownika
nolify
Has thanked: 42 times
Been thanked: 168 times

Post autor: nolify »

eventide pisze: 29 maja 2025, 17:42
Porównałem karty z moich pudełek Antyku oraz Legend. Różnica w odcieniu rewersów kart jest widoczna gołym okiem.
Nie posiadam wiedzy w kwestii ilości nakładów/ druku obu tytułów, ale @Leser powinien wiedzieć.
Może istnieje możliwość posiadania wersji z jednakowym rewersem.
ODPOWIEDZ