Malowanie figurek - ekspresowe metody

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
MowMiStefan
Has thanked: 142 times
Been thanked: 318 times

Re: Malowanie figurek - ekspresowe metody

Post autor: MowMiStefan »

HeroinHeart pisze: 20 lut 2025, 08:31
Spoiler:
a zrób pierwszego washem "po" :) bo to byłaby chyba najlepsza reprezentacja?
Awatar użytkownika
HeroinHeart
Has thanked: 13 times
Been thanked: 12 times

Post autor: HeroinHeart »

Proszę bardzo, w imię nauki potraktowałem (Fisq) wersje slapchop agraxem na koniec i niestety, wygląda to chyba najgorzej.
Spoiler:
Spoiler:
Rzeczywiście, lepiej to wychodzi. Wszystko jest wyraźniej zarysowane.
Rozcieńczałeś tego washa? Jeśli tak, to czym i jak bardzo? :)
nie, nie rozcieńczałem go.
shod
Has thanked: 271 times
Been thanked: 180 times

Post autor: shod »

HeroinHeart pisze: 20 lut 2025, 12:47 Proszę bardzo, w imię nauki potraktowałem (Fisq) wersje slapchop agraxem na koniec i niestety, wygląda to chyba najgorzej.
Spoiler:
Spoiler:
Rzeczywiście, lepiej to wychodzi. Wszystko jest wyraźniej zarysowane.
Rozcieńczałeś tego washa? Jeśli tak, to czym i jak bardzo? :)
nie, nie rozcieńczałem go.
Warto jednak rozcieńczać i lepiej nie samą wodą, choć niektórzy tak robią. Lepiej zastosować albo Thinner jak wcześniej ktoś wspomniał albo Flow improver, albo jakieś gotowe medium "speed paintowe/contrastowe" albo jakaś samoróbkę [ja robię mieszankę wody, flow improvera i matt medium]. A po co rozcieńczać? A żeby nie tworzyły się brzydkie "kałuże" washa/shade. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu, chęć czy możliwości, ale chyba większość osób chcących osiągnąć nieco lepszy efekt/poziom w końcu wyrasta z całkowitego "zalewania" figurki washem i odchodzi od niego całkowicie albo stosuje miejscowo czy też rozcieńczony.
MowMiStefan
Has thanked: 142 times
Been thanked: 318 times

Post autor: MowMiStefan »

HeroinHeart pisze: 20 lut 2025, 12:47 Proszę bardzo, w imię nauki potraktowałem (Fisq) wersje slapchop agraxem na koniec i niestety, wygląda to
Kurka wodna ciekawe to. Zwykle robie wash po ale moze faktycznie sprobuje zwykly bialy prime i na to was… wyglada niezle. Dziekuje :)
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times
Been thanked: 140 times

Post autor: ScorpZero »

Faktycznie, fajnie to wygląda z washem na dzień dobry i potem jedziemy z contrastami/speedami. Musze sam kiedyś spróbować, bo jak próbowałem slapchopa to zawsze mi za ciemne wszystko wychodziło - prawie na pewno za mało białego wszędzie dawałem. ;) Ja bym jeszcze spróbował zrobić lekki drybrush na sam koniec malowania, żeby jakoś tak bardziej krawędzie rozjaśnić i myślę, że to już by było ideolo jeśli idzie o szybkie malowanie drobnicy do planszówek.
Awatar użytkownika
13thSON
Has thanked: 92 times
Been thanked: 202 times

Post autor: 13thSON »

ScorpZero pisze: 22 lut 2025, 23:31 Faktycznie, fajnie to wygląda z washem na dzień dobry i potem jedziemy z contrastami/speedami. Musze sam kiedyś spróbować, bo jak próbowałem slapchopa to zawsze mi za ciemne wszystko wychodziło - prawie na pewno za mało białego wszędzie dawałem. ;) Ja bym jeszcze spróbował zrobić lekki drybrush na sam koniec malowania, żeby jakoś tak bardziej krawędzie rozjaśnić i myślę, że to już by było ideolo jeśli idzie o szybkie malowanie drobnicy do planszówek.
Jeszcze są takie sposoby, że np. podkład biały, potem wash dobierasz pod kolorystykę modelu. Fajnie wygląda połączenie fioletowy wash i na to żółty speedpaint.
Chcesz podziękować za wykonaną pracę? Postaw kawkę :) https://buycoffee.to/13thson
agt
Has thanked: 908 times
Been thanked: 504 times

Post autor: agt »

13thSON pisze: 25 lut 2025, 08:03 Fajnie wygląda połączenie fioletowy wash i na to żółty speedpaint.
Masz może foteczkę? :)
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times
Been thanked: 140 times

Post autor: ScorpZero »

Spoiler:
Oglądałem kiedyś filmik o dobieraniu kolorów, gdzie tłumaczono, że dobrze się sprawdza cieniowanie kolorem przeciwnym do głównego. Np. niebieski space marine cieniowany czerwonym. I fakt, wyglądało to ciekawie.

Może właśnie w tę stronę można by też spróbować iść?
Awatar użytkownika
13thSON

papted pisze: 25 lut 2025, 08:32 Pokaż foto ;-)
https://images.app.goo.gl/z5tuBh97fbs7DFAn9

i w filmiku od ok 8 minuty:
https://youtu.be/rwnFf-KlykI?si=JZuby9IE469AbfUD
Chcesz podziękować za wykonaną pracę? Postaw kawkę :) https://buycoffee.to/13thson
Awatar użytkownika
13thSON

13thSON pisze: 07 lut 2023, 12:53
Znalazłem bardzo ciekawy filmik o dobraniu koloru cieni do koloru contrastu/Speedpainty/xpress coloru, wiec postanowiłem się podzielić
i tu jeszcze filmik, który kiedyś udostępniałem ;)
Szymon91

Post autor: Szymon91 »

No i na taki filmik czekałem :D Prosto wytłumaczone jak to zrobić :D
Cyel
Has thanked: 1407 times
Been thanked: 1680 times

Re: Marvel United - ekspresowe metody

Post autor: Cyel »

Quickpainting Contrastami na ludkach do Marvel United. Bardzo fajne figsy, przyjemnie się je maluje a te żywe, wyraziste kolory Contrastów świetnie pasują do superbohaterów :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1387 times
Been thanked: 2930 times

Post autor: Ardel12 »

Na poprzednich stronach była mowa o urządzeniu do wstrząsania farb. Ten polecacie:
https://www.amazon.pl/elektryczny-mo%C5 ... MG7FU&th=1
?
Linki niestety martwe, a sporo jest różnych opcji. Zainwestowałem w zestaw Army Painter Speedpaint 2.0, więc nie wiem w sumie na ile takie coś tam w ogóle jest potrzebne do takich farbek.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1324 times
Been thanked: 2014 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Ja mam ten i nie polecam:

Ten co wskazałeś Vortex jest chyba bardziej "martowy" wiec może działa tak jak powinien.
Awatar użytkownika
Koshiash
Has thanked: 78 times

Post autor: Koshiash »

Nie polecasz bo nie działa, działa niezadowalająco, czy tylko ze względu na brak obsługi niewymiarowych citadeli?
Awatar użytkownika
Zmij
Has thanked: 162 times
Been thanked: 296 times

Post autor: Zmij »

Ardel12 pisze: 28 maja 2025, 16:27 Na poprzednich stronach była mowa o urządzeniu do wstrząsania farb. Ten polecacie:
https://www.amazon.pl/elektryczny-mo%C5 ... MG7FU&th=1
?
Linki niestety martwe, a sporo jest różnych opcji. Zainwestowałem w zestaw Army Painter Speedpaint 2.0, więc nie wiem w sumie na ile takie coś tam w ogóle jest potrzebne do takich farbek.
Mam podobny tylko innej firmy (intlab) i działa spoko, miesza speedy, contrasty i zwykle farby elegancko. Z tym że jeżeli malujesz tylko SP to chyba nie ma sensu tego kupować bo same farby bardzo wodniste i na dodatek mają metalowa kulkę w buteleczce więc mieszanie sprowadza się do kilku lekkich potrzasniec. Z mojej perspektywy to sprzęt przydatny dla osób które dużo malują gestszymi farbami bo mieszanie przy parogodzinnej sesji może być bardzo męczące i wtedy taki sprzęt jest bardzo pomocny. Może lepiej zainwestowac te środki np w większą paletę kolorów (wspominasz że kupiłeś zestaw SP to napewno warto dokupić kilka zwykłych metalicznych kolorów, te metaliczne SP to są wyjątkowo slabe)lub inne przydatne akcesoria np porządne pędzelki od AP do drybrusha czy do SP paleta w postaci popit też jest wyjątkowo użyteczna, super łatwo się czysci
Ostatnio zmieniony 29 maja 2025, 11:48 przez Zmij, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1324 times
Been thanked: 2014 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Koshiash pisze: 29 maja 2025, 10:31 Nie polecasz bo nie działa, działa niezadowalająco, czy tylko ze względu na brak obsługi niewymiarowych citadeli?
Działa ze speedpaintami i contrastami w sposób mało zadawalający. Przy normalnie gęstych farbach trzymanie buteleczki minutę+ mija się jak dla mnie z celem. Spodziewałem się dużo lepszych rezultatów. Czasem robię sobie sesję i siadam pry tej maszynce aby wymieszać farbki mało używane aby nie "zastygły" się.

Te "markowe" wydaję mi się że działają tak jak powinny.
Awatar użytkownika
Koshiash

Czyli najtańszy nie wyrabia, szkoda, bo na drogie mieszadełko z kolei szkoda mi pieniędzy.

A ten wynalazek wręcz przeraża: https://www.greenstuffworld.com/en/pain ... haker.html - oczami wyobraźni widzę pomalowane figurki, pomalowaną podłogę, pomalowany sufit :P
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 396 times
Been thanked: 367 times

Post autor: Dako »

Jeśli masz i używasz w domu wyrzynarkę+wkrętarke lub tzw. elektryczne narzędzie wielofunkcyjne to "ogarniesz temat" bez takich nowomodnych zabawek ;)
A i będzie z nich więcej pożytku niż tylko z mieszadełka farbek do paznokci...
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1387 times
Been thanked: 2930 times

Post autor: Ardel12 »

Zmij pisze: 29 maja 2025, 10:51 Mam podobny tylko innej firmy (intlab) i działa spoko, miesza speedy, contrasty i zwykle farby elegancko. Z tym że jeżeli malujesz tylko SP to chyba nie ma sensu tego kupować bo same farby bardzo wodniste i na dodatek mają metalowa kulkę w buteleczce więc mieszanie sprowadza się do kilku lekkich potrzasniec. Z mojej perspektywy to sprzęt przydatny dla osób które dużo malują gestszymi farbami bo mieszanie przy parogodzinnej sesji może być bardzo męczące i wtedy taki sprzęt jest bardzo pomocny. Może lepiej zainwestowac te środki, w większą paletę kolorów (wspominasz że kupiłeś zestaw SP to napewno warto dokupić kilka zwykłych metalicznych kolorów, te metaliczne SP to są wyjątkowo slabe)lub inne przydatne akcesoria np pożądane pędzelki od AP do drybrusha czy do SP paleta w postaci popit też jest wyjątkowo użyteczna, super łatwo się czysci
OK, to odpuszczam na razie te mieszadełka. Koszt niski ich nie jest. Z AP wziąłem ten complete set, to raczej więcej kolorów długo mi potrzebnych nie będzie. W zestawie są pędzelki, więc pewnie nie potrzebuję kolejnych. Paletę mam zwykłą, żona maluje to jej będę podkradać xD A co do metali, to pożyczę od kumpla co maluje vallejo, ma tam parę, to styknie, a obecnie wyprółem się już z kasy xD

Kupiłem do tego też zestaw washa, by zamiast drybrusha spróbować ten sposób z białym primerem -> wash -> speedy, choć już widzę, że niektórzy dodają jeszcze brusha przed malowaniem.

Pooglądałem trochę filmików i już wiem, że drybrush zrobiłem słabo. Za ciemny i jak na szkieletach wygląda to i tak spoko, tak kolejne figurki do zrobienia powinny być jaśniejsze. Może przejadę białym primerem je...ale raczej siądę i poprawię ten drybrush by był znacząco jaśniejszy.

W sumie podoba mi się ze speedami, że syfu się w koło nie robi. Jak już primera nałożę na balkonie to samo malowanie wygląda na mało syfiące, więc plus, bo nie mam konta w domu by tam móc robić burdel.

Dodałem też uchwyt na figurki by wygodniej nimi operować, wydaje mi się, że mam aż nadto by wystartować. Fakt do drybrush brak mi farbek, bo raczej nie mogą to być speedy, ale powalczę tą drugą metodą.
Awatar użytkownika
Koshiash

Dako pisze: 29 maja 2025, 11:50 Jeśli masz i używasz w domu wyrzynarkę+wkrętarke lub tzw. elektryczne narzędzie wielofunkcyjne to "ogarniesz temat" bez takich nowomodnych zabawek ;)
Masz jakieś fajne, sprawdzone rozwiązanie, czy po prostu drutujesz i niech się kręci?
Awatar użytkownika
Zmij
Has thanked: 162 times
Been thanked: 296 times

Post autor: Zmij »

Ardel12 pisze: 29 maja 2025, 11:52
Kupiłem do tego też zestaw washa, by zamiast drybrusha spróbować ten sposób z białym primerem -> wash -> speedy, choć już widzę, że niektórzy dodają jeszcze brusha przed malowaniem.

Pooglądałem trochę filmików i już wiem, że drybrush zrobiłem słabo. Za ciemny i jak na szkieletach wygląda to i tak spoko, tak kolejne figurki do zrobienia powinny być jaśniejsze. Może przejadę białym primerem je...ale raczej siądę i poprawię ten drybrush by był znacząco jaśniejszy.

W sumie podoba mi się ze speedami, że syfu się w koło nie robi. Jak już primera nałożę na balkonie to samo malowanie wygląda na mało syfiące, więc plus, bo nie mam konta w domu by tam móc robić burdel.

Dodałem też uchwyt na figurki by wygodniej nimi operować, wydaje mi się, że mam aż nadto by wystartować. Fakt do drybrush brak mi farbek, bo raczej nie mogą to być speedy, ale powalczę tą drugą metodą.
Zamiast washy sugerował bym zakup kilku zwykłych (lub citadel dry) do drybrushu. Washa możesz zrobić poprostu mocno rozcieńczając speedpainta. Slapchop to generalnie fajna technika ale sensowny drybrush od czarnego do białego to dość pracochłonna czynnosc, proponował bym inne podejscie do tego tematu które naprawdę daje fajne efekty i figsy wyglądają o co najmniej level lepiej🙂figurkę traktujesz białym primerem, malujesz niestaranne 1-2 kolorami SP a następnie lekki drybrush calej figurki białym lub jasnym bezem i dopiero docelowe malowanie troszke rozcieńczonymi SP. Uzyskujemy efekt przenikania kolorów z pierwszej warstwy z drugą i figsy wyglądają dużo ciekawiej a kolory wyglądają na głębsze oraz kontrast dużo wyrazniejszy. Wykonanie malowania taka technika zajmuje mi mniej czasu niż standardowy slapchop z jedną warstwą SP a efekt dużo bardziej mi się podoba. Technika ta pozwala kombinować z kolorami pierwszej i drugiej warstwy i znaleźć swoje ulubione połączenia dające naprawde ciekawe efekty
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 396 times
Been thanked: 367 times

Post autor: Dako »

Koshiash pisze: 29 maja 2025, 12:04
Dako pisze: 29 maja 2025, 11:50 Jeśli masz i używasz w domu wyrzynarkę+wkrętarke lub tzw. elektryczne narzędzie wielofunkcyjne to "ogarniesz temat" bez takich nowomodnych zabawek ;)
Masz jakieś fajne, sprawdzone rozwiązanie, czy po prostu drutujesz i niech się kręci?
Kiedyś zamieszczałem proste opcje
1. Wyrzynarka z mocowanym (przez dwa otwory zrobione wkrętarką w brzeszczocie) małym ściskiem stolarskim do farbek
2. "Po taniości" pistolet do masażu
3. Elektryczne narzędzie wielofunkcyjne i gumka/taśma do przyczepienia farbki do brzeszczotu
Spoiler:
ODPOWIEDZ