Okulary do grania w planszówki

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
berem
Been thanked: 7 times

Re: Okulary do grania w planszówki

Post autor: berem »

Zainwestuj w laserową korektę wzroku. Ja tak zrobiłem i cieszę się, że już nie muszę mieć co najmniej 2 okularów do domu i do pracy bo bez nich nie mógłbym wykonywać swych obowiązków, gdybym ich zapomniał. Na dodatek nosiłem w portfelu małe binokle i raz mi się przydały w pracy alarmowo.
Nosiłem okulary 3 lata i nie mogłem się przyzwyczaić bo dokuczały mi na nosie i ciągłe przecieranie szkieł.
Przykładowo przy rozgrywkach zakładałem je i zdejmowałem w zależności od tego czy patrzyłem dalej czy bliżej np. na karty.
RudyBigos
Been thanked: 1 time

Post autor: RudyBigos »

Korekcja laserowa naprawi tylko jedna odleglosc. Nie naprawi idealnie dali i bliży.

To czy możesz widziec konfortowo w dali, i na blisko zalesy od wieku, i wielkosci wady wzroku.

Ale sam zamysl korekcji laserowej zdejmuje albo znaczaco zmniejsza wade wzroku do dali.
Awatar użytkownika
_Paulus_
Has thanked: 11 times
Been thanked: 28 times

Post autor: _Paulus_ »

Jakoś przegapiłem temat bliski memu sercu :) bo zajmuję się różnymi metodami korekcji wzroku już prawie 20 lat.

Szybkie słowo na temat korekcji laserowej - to nie jest taki prosty temat - "zrób sobie i będzie dobrze". Primo - jest to nieodwracalna interwencja chirurgiczna obarczonami minimalnym, ale jednak zawsze, ryzykiem. Łącznie z pełną utratą wzroku. Rekomendowałbym zastanowienie się nad tą opcją osobom, które mają większą wadę. Za większą wadę uznaję wadę powyżej 6D w ekwiwalencie sferycznym - czyli dodajemy do siebie moduł wartości sfery oraz połowę wartości modułu astygmatyzmu. Jest powyżej 6D? Pomyśl czy laser to dla Ciebie.

Korekcja laserowa to nadal rygorystyczna kontrola przed zabiegiem - nie każdy się nadaje. Jest szereg czynników wykluczających. Np. cienka rogówka. Bo sam zabieg polega na laserowym "ścięciu" (a właściwie wypaleniu) rogówki, w celu uzyskania odpowiedniej mocy łamiącej. Na koniec może się okazać, że nadal będą potrzebne okulary - ale już o mniejszej ilości dioptrii. I jest to bardzo dobra zaleta dla osób np. z -11D gdzie pojawiają się problemy z tak zwanym widzeniem tunelowym, a korekcja laserowa pozwala im odzyskać widzenie peryferyjne po zmniejszeniu wady o kilka dioptrii w dół.

Inną metodą są soczewki kontaktowe - te jednak w wersji multifokalnej dość mocno ssą pałkę. Tzn. jest problem z właściwym doborem mocy - a finalnie i tak uzyskuje się kompromis. Bo zwykle da się ustawić dobre widzenie w bliży lub do dali - ale rzadko jednocześnie. Plus tak zwane odległości pośrednie są zawsze kłopotliwe. Ale jako rozwiązanie na wyjście na wieczór z grami - może być super.

Jest oczywiście podejście na "monowizję" czyli ustawiamy korekcję na jedno oko do dali, na drugie do bliży... dość kontrowersyjne i trudne do zaakceptowania, ale czasami jedyne rozsądne rozwiązanie - znowu warunkowane predyspozycjami lub medycznymi sprawami.

Ostatnie - okulary. Najlepsze co jest - ale nadal nie perfekcyjne rozwiązanie.

Wspomniane problemy użytkowe. Parowanie w zimie, ograniczone pole widzenia nie tylko przez ramkę oprawki, ale również przez jakość soczewki - nie wszędzie jakość optyki jest taka sama. Dwie pary okularów (czyli do czytania i do dali) to uciążliwość wachlowania dwoma parami, soczewki do wszystkiego - czyli progresywne - kosztują tyle co all in w KSie :D a te z najwyższej półki to tyle co 2000 pkt. armia do WH40K profesjonalnie pomalowana przez studio :D

Generalnie - jak ktoś jest tak zwanym "młodym prezbiopem" to dobrym rozwiązaniem są soczewki jednoogniskowe ze wsparciem akomodacji - taki wczesny progres.
Each man faces death by himself. Alone.
czorbok
Has thanked: 5 times
Been thanked: 15 times

Post autor: czorbok »

Spoiler:
Pozwolę sobie podpytać o laserowa korekce zwroku:
Cienka rogowka z czego moze wynikac?
Jak rozumiem silnym przeciwskazaniem (dyskfalifikującym) jest np. zespol suchego oka / nużyca?
Jakie jeszcze sa czynniki wykluczajace?
Ostatnio zmieniony 19 maja 2025, 14:20 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Awatar użytkownika
_Paulus_
Has thanked: 11 times
Been thanked: 28 times

Post autor: _Paulus_ »

Cienka rogówka wynika z Twojej anatomii. Genetyka. Jeden jest wysoki, druga jest niska, inny ma cienką rogówkę.

Czynników wykluczających jest sporo - ale to najlepiej proponuję kontakt z kliniką wykonującą takie zabiegi. Oni powiedzą jak wygląda proces kwalifikacji.
Each man faces death by himself. Alone.
FretkaFantastyczna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 32 times

Post autor: FretkaFantastyczna »

Ja miałam robioną laserową korekcję, oczywiście na oku z większą wadą miałam cieńszą rogówkę i robiono mi na granicy możliwości. Ale jednak różnica w komforcie życia - niebo a ziemia. Miałam robione 17-18 lat temu, skakałam z radości, bo chociaż krótkowidz, to różnice między prawym a lewym okiem sprawiały, że musiałam czytać w okularach, bo nie można było ustawić tekstu tak, by było dobrze i dla lewego i dla prawego oka. Teraz mam okulary tylko do komputera, grać mogę spokojnie bez. Ale w przypadku każdej osoby polecałabym rundkę po paru okulistach i sprawdzenie, co każdy z nich poleca. To jednak delikatna sprawa, zależna od trybu życia też, ale bezsprzecznie warto się tematem zająć.
ODPOWIEDZ