SETI Poszukiwania Pozaziemskich Cywilizacji - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3084 times
Been thanked: 2698 times
Kontakt:

SETI Poszukiwania Pozaziemskich Cywilizacji - pytania i wątpliwości

Post autor: Curiosity »

Pytanie o różowy kafelek rozbudowujący możliwości skanowania. Chodzi o ten pierwszy, który pozwala skanowac obszary obok Ziemi.

W instrukcji jest napisane:
Jako premię natychmiastową związaną z tą technologią otrzymujesz 2 żetony danych
Jak mam to rozumieć? Czy to polega na tym, że np. wstawiam się jednym swoim znacznikiem i dostaję za to 1 znacznik danych, plus dobieram z puli ogólnej jeszcze 2 (czyli razem dostaję 3)? COś za mocne to się wydaje, stąd wątpliwości.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 554 times

Re: SETI Poszukiwania Pozaziemskich Cywilizacji - pytania i wątpliwości

Post autor: tomp »

ja grałem, że w momencie kupna tego ulepszenia dostawało się 2 żetony danych z zasobów ogólnych.

Edytowano:

Aż sprawdziłem, czy dobrze grałem wg angielskiej instrukcji. Wydaje mi się, że tłumacz niepotrzebnie dodał "na tych kafelkach", bo pewnie pojawią się pytania, o który kafelek/element na planszy chodzi...
PL pisze:Podczas akcji skanowania pobliskich gwiazd można oznaczyć sygnał w sektorze sąsiadującym z Ziemią, zamiast oznaczać sygnał w sektorze z Ziemią.
Premia natychmiastowa na tych kafelkach zapewnia graczowi 2 żetony danych.
EN pisze:During a scan action, you can mark a signal in a sector adjacent to Earth instead of marking Earth's sector.
This tech's immediate bonus also gives you 2 data.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

I tak chyba się gra, bo odpaliłem teraz rozgrywkę Gandalfa i Barolka i oni grali dokładnie tak jak Ty.
Dzięki.
Majek
Has thanked: 5 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Majek »

Curiosity pisze: 04 mar 2025, 17:26 Pytanie o różowy kafelek rozbudowujący możliwości skanowania. Chodzi o ten pierwszy, który pozwala skanowac obszary obok Ziemi.

Jako premię natychmiastową związaną z tą technologią otrzymujesz 2 żetony danych
Jak mam to rozumieć? Czy to polega na tym, że np. wstawiam się jednym swoim znacznikiem i dostaję za to 1 znacznik danych, plus dobieram z puli ogólnej jeszcze 2 (czyli razem dostaję 3)? COś za mocne to się wydaje, stąd wątpliwości.
"Każdy kafelek technologii zapewnia widoczną na nim premię. Premię otrzymuje się natychmiast po
wzięciu danego kafelka. Następnie należy odwrócić kafelek i umieścić go na swojej planszetce stroną
z technologią do góry."
Dwa żetony danych to po prostu premia, która dostajesz gdy zdobędziesz tą technologię. Bierzesz je z puli ogólnej i odkładasz je do puli danych swojego komputera. Jest to premia jednorazowa.
Z Twojego pytania domyślam się, że traktujesz to jako premie podczas skanowania a to premia podczas zakupu technologii..
Majek

Majek pisze: 04 mar 2025, 17:47
Curiosity pisze: 04 mar 2025, 17:26 Pytanie o różowy kafelek rozbudowujący możliwości skanowania. Chodzi o ten pierwszy, który pozwala skanowac obszary obok Ziemi.

"Każdy kafelek technologii zapewnia widoczną na nim premię. Premię otrzymuje się natychmiast po
wzięciu danego kafelka. Następnie należy odwrócić kafelek i umieścić go na swojej planszetce stroną
z technologią do góry."
Dwa żetony danych to po prostu premia, która dostajesz gdy zdobędziesz tą technologię. Bierzesz je z puli ogólnej i odkładasz je do puli danych swojego komputera. Jest to premia jednorazowa.
Z Twojego pytania domyślam się, że traktujesz to jako premie podczas skanowania a to premia podczas zakupu technologii..

Obrazek
To jest ta premia. W tym wypadku 2 żetony danych i 3 punkty zwycięstwa.
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 512 times
Been thanked: 1236 times

Post autor: detrytusek »

Tak jak napisał Majek. To jest jednorazowa premia w momencie brania technologii.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
hadrian
Has thanked: 91 times
Been thanked: 21 times

Post autor: hadrian »

Chcę zagrać solo i nie mogę rozkminić zapisu w instrukcji:
Gdy rywal zdobędzie ślad życia, sprawdza odpowiednie kolumny obu gatunków obcych. Rywal oznacza pole w tej kolumnie, w której pierwsze nieoznaczone pole jest niżej. (Rywal ignoruje pole nadmiarowe poniżej kolumny, chyba że wszystkie inne pola są wypełnione)
Co znaczy to niżej? Załóżmy że wszystkie pola są dostępne i Rywal właśnie otrzymał niebieski ślad. Na którym z niebieskich pól powinien go położyć, na tym za 5 czy za 3 punkty?
Large Hadrian Collider
Awatar użytkownika
detrytusek

hadrian pisze: 12 mar 2025, 22:07 Chcę zagrać solo i nie mogę rozkminić zapisu w instrukcji:
Gdy rywal zdobędzie ślad życia, sprawdza odpowiednie kolumny obu gatunków obcych. Rywal oznacza pole w tej kolumnie, w której pierwsze nieoznaczone pole jest niżej. (Rywal ignoruje pole nadmiarowe poniżej kolumny, chyba że wszystkie inne pola są wypełnione)
Co znaczy to niżej? Załóżmy że wszystkie pola są dostępne i Rywal właśnie otrzymał niebieski ślad. Na którym z niebieskich pól powinien go położyć, na tym za 5 czy za 3 punkty?
Im niższe pole tym więcej punktów, więc tam gdzie zdobędzie ich więcej.

Wątek sprzedażowy
Kubulunku
Has thanked: 2 times

Post autor: Kubulunku »

Ja mam pytanie odnośnie oznaczonych sygnałów. Czy jeżeli mam dominację w sektorze to czy ta dominacja liczy się na potrzeby kart które wymagają oznaczonych sygnalów w czterech sektorach?
Awatar użytkownika
Montesque
Has thanked: 27 times
Been thanked: 130 times

Post autor: Montesque »

Kubulunku pisze: 15 mar 2025, 07:51 Ja mam pytanie odnośnie oznaczonych sygnałów. Czy jeżeli mam dominację w sektorze to czy ta dominacja liczy się na potrzeby kart które wymagają oznaczonych sygnalów w czterech sektorach?
Nie.
Awatar użytkownika
detrytusek

Żaden sektor nie może być liczony wielokrotnie, a więc tak jak napisał przedmówca - nie.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 554 times

Post autor: tomp »

Czy ktoś wykorzystywał bota od gry solo do symulacji gry przez 3ciego gracza? Czy testował to ktoś? Ma to sens?
Ostatnio grałem w dwie osoby, dosyć cieżko oznaczało się sygnały.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
detrytusek

Pograj jeszcze w 2 os. a zobaczysz, że to nie problem i da się te różowe znaki zdobyć w inny sposób, a strategia na skanowanie ma się i tak bardzo dobrze.

Wątek sprzedażowy
ZUBRZYCKI Maciej
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: ZUBRZYCKI Maciej »

Takie pytanie.
Jak mam już na planszetce gracza jakiś niebieski rozwój technologii - ale wykładając niebieskie znaczniki pominę dolny rząd i wyłożę kolejne w górnym - to czy można w kolejnych akcjach uzupełnić pominięte miejsca w dolnym rzędzie ?
Awatar użytkownika
pabula
Has thanked: 4 times
Been thanked: 97 times

Post autor: pabula »

ZUBRZYCKI Maciej pisze: 17 mar 2025, 13:15 Takie pytanie.
Jak mam już na planszetce gracza jakiś niebieski rozwój technologii - ale wykładając niebieskie znaczniki pominę dolny rząd i wyłożę kolejne w górnym - to czy można w kolejnych akcjach uzupełnić pominięte miejsca w dolnym rzędzie ?
Możesz.
Nie można kłaść na dolnych tylko w momencie jak nie ma na górnych.
Majek

pabula pisze: 17 mar 2025, 13:25
ZUBRZYCKI Maciej pisze: 17 mar 2025, 13:15 Takie pytanie.
Możesz.
Nie można kłaść na dolnych tylko w momencie jak nie ma na górnych.
Dodam tylko, że dolnych pól nie trzeba wypełniać żetonami danych w kolejności. Można wypełnić dowolne pole pod warunkiem, że wypełniono odpowiadające mu górne pole. Natomiast górne pola należy wypełniać żetonami danych od lewej do prawej.
Awatar użytkownika
Alucard1982
Has thanked: 17 times
Been thanked: 20 times

Re: SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence (Tomáš Holek)

Post autor: Alucard1982 »

To może coś źle grałem...

To tak dla pewności:
- nawet kiedy gracz spasuje, Automa gra dalej, aż wyczerpie swój deck kart?
- cele na kafelkach takie jak np. dominacja w niebieskim lub czerwonym sektorze, trzeba spełnić dopiero po ich odkryciu?
Everest
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Everest »

Pytanie o tryb solo. "Rywal również zbiera żetony egzoskamielin. Oznacza pole wymagające opłacenia kosztu w postaci żetonów egzoskamielin tylko wtedy, gdy ma ich wystarczającą liczbę. W przeciwnym razie uznaje pole za oznaczone (nie można oznaczyć go 2 raz)." Jak poprawnie wykonać to co jest w nawiasie? Załóżmy że rywal nie ma egzoskamielin i uznaje że to pole jest oznaczone, drugi raz nie będzie już mógł go oznaczyć, nawet jeśli będzie puste i rywal będzie miał czym zapłacić? A gracz może to pole później oznaczyć? Grałem tak że rywal drugi raz już nie mógł tego pola oznaczyć więc miał tylko trzy szanse na zdobycie 25 punktów (nawet później według standardowych zasad gdzie to pole było najniżej) a ja mogłem to pole normalnie oznaczyć po opłaceniu kosztu.
Alucard1982 pisze: 07 kwie 2025, 14:05 To może coś źle grałem...

To tak dla pewności:
- nawet kiedy gracz spasuje, Automa gra dalej, aż wyczerpie swój deck kart?
- cele na kafelkach takie jak np. dominacja w niebieskim lub czerwonym sektorze, trzeba spełnić dopiero po ich odkryciu?

1. Tak automa gra dalej dopóki ma karty, kiedy już nie ma i zaczyna swoją turę automatycznie pasuje.
2. Tak dopiero po odkryciu, są kafelki takie jak 5 żetonów danych, 16 pz czy 8 rozgłosu te są od razu oznaczane po odkryciu o ile gracz spełnia warunek.
Morgon
Has thanked: 79 times
Been thanked: 168 times

Post autor: Morgon »

Everest pisze: 07 kwie 2025, 14:22 Pytanie o tryb solo. "Rywal również zbiera żetony egzoskamielin. Oznacza pole wymagające opłacenia kosztu w postaci żetonów egzoskamielin tylko wtedy, gdy ma ich wystarczającą liczbę. W przeciwnym razie uznaje pole za oznaczone (nie można oznaczyć go 2 raz)." Jak poprawnie wykonać to co jest w nawiasie? Załóżmy że rywal nie ma egzoskamielin i uznaje że to pole jest oznaczone, drugi raz nie będzie już mógł go oznaczyć, nawet jeśli będzie puste i rywal będzie miał czym zapłacić? A gracz może to pole później oznaczyć? Grałem tak że rywal drugi raz już nie mógł tego pola oznaczyć więc miał tylko trzy szanse na zdobycie 25 punktów (nawet później według standardowych zasad gdzie to pole było najniżej) a ja mogłem to pole normalnie oznaczyć po opłaceniu kosztu.
Jeżeli nie ma czym zapłacić to traktuje to pole jak oznaczone. Jeśli w przyszłości będzie znowu oznaczał i będzie go stać opłacić koszt to może jak najbardziej oznaczyć to pole.
Dla ścisłości zasady gry mówią, że nie można oznaczyć już oznaczonego pola, stąd zapis w nawiasie dla przypomnienia.
Skellig
Has thanked: 3 times

Post autor: Skellig »

Czy grając z Egzercjanami, kamienie milowe działają więcej niż raz, gdy np. drugi raz je miniemy na torze punktów?

Innymi słowy: Są dwa kamienie milowe Egzercjan i pytanie czy dwukrotnie okrążając tor punktów mogę zagrać 4 karty Egzercjan.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

Skellig pisze: 25 maja 2025, 02:24 Czy grając z Egzercjanami, kamienie milowe działają więcej niż raz, gdy np. drugi raz je miniemy na torze punktów?
Nie. Kiedy osiągniesz dany kamień milowy, to zdejmujesz go z planszy.
Awatar użytkownika
Koslaz
Has thanked: 25 times
Been thanked: 68 times

Post autor: Koslaz »

Nie do końca masz rację. Kamień milowy Egzercjan jest jeden dla wszystkich graczy i nie zdejmuje się go, żeby inni też mogli go odpalić. Ale prawdą jest, że można z nich skorzystać tylko raz (jeśli dobrze pamiętam jest to zapisane na karcie gatunku).
Skellig

Koslaz pisze: 25 maja 2025, 15:32 Ale prawdą jest, że można z nich skorzystać tylko raz (jeśli dobrze pamiętam jest to zapisane na karcie gatunku).
Proszę o wskazanie tego w instrukcji, że każdy kamień milowy Egzercjan można odpalić tylko raz.
Ja tego nie znalazłem :)
Zobaczcie:

Obrazek

W przypadku tego kamienia milowego kosztującego jeden kredyt jest napisane, że nie można go opłacić "later". Ale wg mnie nie wyklucza to kolejnego okrążenia toru. Gdyby tak było, to przy pierwszym kamieniu milowym też byłaby mowa, że nie można go odpalić później.

Generalnie wg mnie nie wynika z instrukcji to co mówicie, że można to odpalić tylko raz :) Dodam że Gemini również twierdzi, że można odpalić więcej niż raz, ale wiadomo że AI może się mylić :)
Kluczyk
Has thanked: 6 times
Been thanked: 35 times

Post autor: Kluczyk »

W instrukcji jest napisane by położyć nowe znaczniki na konkretnym polu punktowym: +20 i +40. Jak okrążasz plansze powtórnie to nie jesteś ponownie na tych polach, tylko na polach o 100 większych.
Tak samo nie odpala się złotych milestonow ponownie, bo jesteś na polu 125 a nie 25.
Skellig

Kluczyk pisze: 26 maja 2025, 19:51 W instrukcji jest napisane by położyć nowe znaczniki na konkretnym polu punktowym: +20 i +40. Jak okrążasz plansze powtórnie to nie jesteś ponownie na tych polach, tylko na polach o 100 większych.
Tak samo nie odpala się złotych milestonow ponownie, bo jesteś na polu 125 a nie 25.
W przypadku złotych kamieni milowych akurat w instrukcji jest jasno napisane, że mija się je raz.
Tutaj mi brakuje napisania tego wprost.
Ale ok, Twoje wyjaśnienie jest jakimś wyjaśnieniem :)
ODPOWIEDZ