Straaaaaasznie mnie ciekawi jakie gry zostały w twojej kolekcji gracza solo. W końcu doświadczenie, duża kolekcja by na końcu zostać z perełkami. Gdzieś na forum jest twoja lista?
Ostatnio kupiliśmy...bo...
Re: Ostatnio kupiliśmy...bo...
Na chwilę obecną to gram tylko w: Zona, Eldritch Horror i Gears of War. Czekam na nowy Nemesis. No i Brimstone do ogarnięcia. Może coś tam jeszcze zostanie. Ze 2, 3 gry choć słabo to widzę.
Ja w końcu odpaliłem Baseball Highlights 2045, prawie jak kupione dopiero, bo przeleżało z 3 miesiące.
Pierwsza gra która tyle razy ściągnęła mnie do solo i ściągnie jeszcze nieraz. Polecam
Pierwsza gra która tyle razy ściągnęła mnie do solo i ściągnie jeszcze nieraz. Polecam
- miker
- Has thanked: 654 times
- Been thanked: 498 times
Ostatnio wpadło kilka pozycji i zdominowało rodzinne granie:
Qwirkle - bo to abstrakt, w który można zagrać z każdym. Dzieckiem co ma kilka lat oraz z babcią co ma ich... trochę więcej. Więc, czemu nie? I tak gra jest turbo-losowa. W końcu ciągniemy kafel(ki) z wora i nie wiemy na co trafimy. Ale przy dokładaniu pojawia się element strategii i kalkukacji czy zdobyć kilka punktów, ale potencjalnie pomóc innym ułożyć qwirkle, czy może zachomikować kafelek(-ki), poczekać i dostać więcej punktów. Podstawową zaletą Qwirkle, jest fakt, że wygrać może w nią każdy, kto choć trochę myśli przy układaniu kafli. Pozwala to na dobrą zabawę w rodzinnym gronie. Ale żeby nie było, że tak pięknie: worek od Naszej-Księgarni to jakiś kiepski żart. Ułożenie kafli w worze, aby pudełko mogło się domknąć bez problemu to sama gra w grze. Próba ściągnięcia sznurka w worku (JEDNEGO SZNURKA, a nie dwóch) jest z góry skazana na porażkę. Trochę szkoda @Nasza Księgarnia, bo psuje to odbiór z fajnej i moim zdaniem niedocenionej gry.
Biały Zamek + Matcha - bo miałem nie kupować. Ale potem tyle hype'u, top100 BGG (no powiedzcie, że rankingi nie działają, jak działają
) i promka w sklepie, gdzie razem z dostawą za pakiet wyszło to jakieś 150 zł, więc spoko jak za solidne euro z dodatkiem. Wziąłem i nie żałuję. Nigdy nie lubiłem krótkiej kołderki, ale z drugiej strony ona nie jest aż tak krótka. Zawsze można coś zrobić, więc narzekać nie ma na co. Fajna gra, ale jak miałbym zastanawiać się, która lepsza: ta czy kolejna poniżej to pewnie miałbym małą zagwozdkę. Chyba nadal mam za mało rozgrywek w Biały Zamek w stosunku do kolejnej gry, którą jest, a w zasadzie są...
Piraci z Maracaibo - bo @PocztaPlanszowkowa . I kolejny żywy przykład, zagraj na czyimś egzemplarzu, a pewnie kupisz. O zgrozo, gra z Poczty miała insert i na razie wzbraniam się, ale zacząłem doceniać inserty. Najlepsze jest to, że grę z Poczty miałem od 8-go do 18-go maja, a pierwszą rozgrywkę rozpoczęliśmy dopiero 16-go... Ale jak się człowiek zapisuje do poczty i nie ogarnia, że komunia dziecka może pokrzyżować plany grania, to sam jest sobie winien. Tak czy siak, od 16-go do 18-go zagraliśmy z żoną 5 razy w Piratów i po odesłaniu gier do kolejnej osoby, kupiliśmy Piratów
. Teraz czekamy na dodatek, aż Rebel wyda go w końcu po polsku (ktoś wie, kiedy?). Fajna gra, piratów poza statkiem i ogólnym wizualnym wrażeniem, nie czuć tu w ogóle. Ale gra jak na średniej ciężkości euro, sprawdza się bardzo dobrze. Obecnie mamy 7 rozgrywek (4 w Biały Zamek!) i jest to gra, którą jesteśmy w stanie rozłożyć z żoną wieczorem w tygodniu (!), po ciężkim dniu pracy, aby szybko (45-50 minut) pyknąć partyjkę we 2 osoby.
Ostoja - bo nie chciałem jej kupić. Myślę, że jak policzę to miałem tę grę w koszyku 10 razy, jak nie więcej. Zawsze brakowało mi ostatecznego impulsu, aby sfinalizować zamówienie. Azul? Mamy. Kaskadia? Mamy. Inne abstrakty mamy. Ale połączenie Azula z Kaskadią? No hmm, tego jeszcze nie mieliśmy
Koniec końców kupiliśmy i w pierwszej rozgrywce w 4 osoby (z dwójką dzieci lvl 8 i 10), zakończyłem na... ostatnim miejscu (miałem 73 pkty, podczas gdy reszta 76, 96, 99). Co poszło nie tak? Ot radosne układanie kafelków z podejściem przecież i tak ich pyknę
A tu niespodzianka. Generalnie polecam. Czy zastąpi Azula czy Kaskadię? Nie, ale wniesie nowy rodzaj interakcji. Bardzo nam się podoba i nie żałuję zakupu.
Piątka - bo jak kupujesz Biały Zamek z Matchą z jednego sklepu i wkładają Ci Piątkę do koszyka za 1 grosza, to nie marudzisz, tylko bierzesz. Więcej nie napiszę, bo leży w folii i bazując na instrukcji z netu, to raczej nie będzie rozpakowana. Sprzedana też nie, bo nie byłem jedynym, który dostał obuchem tą Piątką i ceny na OLX są śmieszne. Pójdzie na prezent dla ludzi nieogranych. Dla nas koncept tych samych kostek i powtarzalnych kart, raczej się nie sprawdzi w większej ilości rozgrywek. Poza tym mamy Tajniaków, Decrypto oraz Jednym Słowem, więc po co nam kolejna tego typu gra?
Qwirkle - bo to abstrakt, w który można zagrać z każdym. Dzieckiem co ma kilka lat oraz z babcią co ma ich... trochę więcej. Więc, czemu nie? I tak gra jest turbo-losowa. W końcu ciągniemy kafel(ki) z wora i nie wiemy na co trafimy. Ale przy dokładaniu pojawia się element strategii i kalkukacji czy zdobyć kilka punktów, ale potencjalnie pomóc innym ułożyć qwirkle, czy może zachomikować kafelek(-ki), poczekać i dostać więcej punktów. Podstawową zaletą Qwirkle, jest fakt, że wygrać może w nią każdy, kto choć trochę myśli przy układaniu kafli. Pozwala to na dobrą zabawę w rodzinnym gronie. Ale żeby nie było, że tak pięknie: worek od Naszej-Księgarni to jakiś kiepski żart. Ułożenie kafli w worze, aby pudełko mogło się domknąć bez problemu to sama gra w grze. Próba ściągnięcia sznurka w worku (JEDNEGO SZNURKA, a nie dwóch) jest z góry skazana na porażkę. Trochę szkoda @Nasza Księgarnia, bo psuje to odbiór z fajnej i moim zdaniem niedocenionej gry.
Biały Zamek + Matcha - bo miałem nie kupować. Ale potem tyle hype'u, top100 BGG (no powiedzcie, że rankingi nie działają, jak działają

Piraci z Maracaibo - bo @PocztaPlanszowkowa . I kolejny żywy przykład, zagraj na czyimś egzemplarzu, a pewnie kupisz. O zgrozo, gra z Poczty miała insert i na razie wzbraniam się, ale zacząłem doceniać inserty. Najlepsze jest to, że grę z Poczty miałem od 8-go do 18-go maja, a pierwszą rozgrywkę rozpoczęliśmy dopiero 16-go... Ale jak się człowiek zapisuje do poczty i nie ogarnia, że komunia dziecka może pokrzyżować plany grania, to sam jest sobie winien. Tak czy siak, od 16-go do 18-go zagraliśmy z żoną 5 razy w Piratów i po odesłaniu gier do kolejnej osoby, kupiliśmy Piratów

Ostoja - bo nie chciałem jej kupić. Myślę, że jak policzę to miałem tę grę w koszyku 10 razy, jak nie więcej. Zawsze brakowało mi ostatecznego impulsu, aby sfinalizować zamówienie. Azul? Mamy. Kaskadia? Mamy. Inne abstrakty mamy. Ale połączenie Azula z Kaskadią? No hmm, tego jeszcze nie mieliśmy

Piątka - bo jak kupujesz Biały Zamek z Matchą z jednego sklepu i wkładają Ci Piątkę do koszyka za 1 grosza, to nie marudzisz, tylko bierzesz. Więcej nie napiszę, bo leży w folii i bazując na instrukcji z netu, to raczej nie będzie rozpakowana. Sprzedana też nie, bo nie byłem jedynym, który dostał obuchem tą Piątką i ceny na OLX są śmieszne. Pójdzie na prezent dla ludzi nieogranych. Dla nas koncept tych samych kostek i powtarzalnych kart, raczej się nie sprawdzi w większej ilości rozgrywek. Poza tym mamy Tajniaków, Decrypto oraz Jednym Słowem, więc po co nam kolejna tego typu gra?
To jest taki sam worek jak w oryginalnym wydaniu - chyba na live'ie Planszowych Newsów była mowa, że wydawca nie pozwolił na żadne zmiany względem oryginału i był nawet problem w 1 druku żeby dorzucić notes z punktacją. Ja swoje pudełko wywaliłem, dla mnie ten worek jest po prostu opakowaniem tej gry.miker pisze: ↑22 maja 2025, 08:54 Ostatnio wpadło kilka pozycji i zdominowało rodzinne granie:

- psia.kostka
- Has thanked: 559 times
- Been thanked: 1290 times
Z daltonista nie pograsz

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- miker
Rozumiem i zakładam, że Nasza Księgarnia uświadomiła oryginalnego wydawcę, że ten worek po prostu ssie... Trochę przykre, no ale cóż.Arcziwald pisze: ↑22 maja 2025, 09:30 To jest taki sam worek jak w oryginalnym wydaniu - chyba na live'ie Planszowych Newsów była mowa, że wydawca nie pozwolił na żadne zmiany względem oryginału i był nawet problem w 1 druku żeby dorzucić notes z punktacją. Ja swoje pudełko wywaliłem, dla mnie ten worek jest po prostu opakowaniem tej gry.![]()
Co do worka, on nie spełnia wymogów pudełka, bo z mojego wysypują się kafle, bo nie można go ściągnąć tak jak inne worki z innych gier. Stąd moje narzekanie.
Notes punktacji mi potrzebny przynajmniej nie jest, bo ogarnąłem sobie planszetkę za pomocą AI, która po przycięciu mieści się w pudełku

Praga Caput Regni i Wyprawa do El Dorado - bo czas na przerwę od ameri-cudów. Bo były w dobrej promce na ALEplanszówki. Bo coś dziwnego się stało i zaczynam się wkręcać w eurasy i gry rodzinne 

- megrim
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 11 times
miker pisze: ↑22 maja 2025, 08:54
Ostoja - bo nie chciałem jej kupić. Myślę, że jak policzę to miałem tę grę w koszyku 10 razy, jak nie więcej. Zawsze brakowało mi ostatecznego impulsu, aby sfinalizować zamówienie. Azul? Mamy. Kaskadia? Mamy. Inne abstrakty mamy. Ale połączenie Azula z Kaskadią? No hmm, tego jeszcze nie mieliśmyKoniec końców kupiliśmy i w pierwszej rozgrywce w 4 osoby (z dwójką dzieci lvl 8 i 10), zakończyłem na... ostatnim miejscu (miałem 73 pkty, podczas gdy reszta 76, 96, 99). Co poszło nie tak? Ot radosne układanie kafelków z podejściem przecież i tak ich pyknę
A tu niespodzianka. Generalnie polecam. Czy zastąpi Azula czy Kaskadię? Nie, ale wniesie nowy rodzaj interakcji. Bardzo nam się podoba i nie żałuję zakupu.
Grałeś w Ostoje z dziećmi 8 i 10 lat i wygrały nawet. Jak to wygląda w kaskadii? Też mają szansę na wygraną, czy raczej nie?
-
- Has thanked: 539 times
- Been thanked: 638 times
Miałem nic nie kupować, ale Portal dał promki i o, tyle z niekupowania.
Die Macher - koncept mi się spodobał i to, że to bardzo stara gra (99 zł)
Zestaw Mindbugów z matami - Dalej szukam jakiejś prostej i szybkiej karcianej pojedynkówki na wyjazdy, którą zaakceptuje moje kobieta. Radlandsy nie podeszły i widziałem, że się zmuszała, żeby w to zagrać, więc zostały wyrzucone z kolekcji, szkoda, lubiłem je :/ (248,25 zł)
Brian Boru - a bo zaintrygowała mnie ta prosta gierka w bardzo ładnej formie graficznej. Wydaje się odpowiednią grą na jakieś posiadówki ze znajomymi, kiedy chce się zagrać w coś innego niż imprezówkę. (49 zł)
Pętla - odkupiona używka po cenie ze starej promocji. Zobaczymy co to będzie, a szczególnie, że to co-op no i podobno dobrze działa na dwie osoby (40 zł)
Die Macher - koncept mi się spodobał i to, że to bardzo stara gra (99 zł)
Zestaw Mindbugów z matami - Dalej szukam jakiejś prostej i szybkiej karcianej pojedynkówki na wyjazdy, którą zaakceptuje moje kobieta. Radlandsy nie podeszły i widziałem, że się zmuszała, żeby w to zagrać, więc zostały wyrzucone z kolekcji, szkoda, lubiłem je :/ (248,25 zł)
Brian Boru - a bo zaintrygowała mnie ta prosta gierka w bardzo ładnej formie graficznej. Wydaje się odpowiednią grą na jakieś posiadówki ze znajomymi, kiedy chce się zagrać w coś innego niż imprezówkę. (49 zł)
Pętla - odkupiona używka po cenie ze starej promocji. Zobaczymy co to będzie, a szczególnie, że to co-op no i podobno dobrze działa na dwie osoby (40 zł)
- BOLLO
- Has thanked: 1320 times
- Been thanked: 2012 times
- Kontakt:
Deep Madness- Odrodzenie szalaństwa- bo to chyba największy zebrany oficjalny fanowski dodatek jaki wyszedł do tej gierki. Ciekawostka jest taka że już od 2 a może i 3 lat na podstawce mam nadal folię.... 

- miker
Wygrała żona, ale dzieci były na 2. (10-latka) i 3. (8-latek) miejscu.
Z dziećmi graliśmy dopiero 1 raz, więc nie wyrokowałbym, że tak będzie zawsze

Ale pytałeś o Kaskadię i Azula. Nie patrzę na którym miejscu były dzieciaki, tylko czy wygrały partię.
Kaskadia:
- 15 gier z dziećmi (2x3 osoby i 13x4 osoby). Wygrane dzieci: 2. Raz na 3 osoby i raz na 4 osoby.
Azul:
- 9 gier z dziećmi (2x3 osoby i 7x4 osoby). Wygrane dzieci: 2. W obu przypadkach w grze 4-osobowej.
Niemniej jednak nie ma co patrzeć na te statystyki, bez zrozumienia, kiedy i w jakim momencie ogrania, moje dzieci grały w te gry.
Myślę, że w Azula mają największe szanse wygrać, bo jest po prostu najłatwiejszy.
- Irr3versible
- Has thanked: 728 times
- Been thanked: 690 times
Złamałem się w sprawie SoBa (Shadow od Brimstone), wykupiłem cześć Mepla oraz kilka rzeczy od Niemca.
Pierwsze wrażenie potwierdziło, że to kiczowaty mariaż tanich komponentów z duża ceną... no ale tu nie ma oszustwa - to widać od razu. Powoli zacząłem wycinać figurki, może w weekend coś już skleję - ale chyba zanim zagram to najpierw będę musiał ogarnąć cały system przechowywania oraz zarządzania wszystkimi komponentami/dodatkami. Dużo minusów na start, ale nie ukrywam że jestem nieco nakręcony na ten "prosty" system.
Pierwsze wrażenie potwierdziło, że to kiczowaty mariaż tanich komponentów z duża ceną... no ale tu nie ma oszustwa - to widać od razu. Powoli zacząłem wycinać figurki, może w weekend coś już skleję - ale chyba zanim zagram to najpierw będę musiał ogarnąć cały system przechowywania oraz zarządzania wszystkimi komponentami/dodatkami. Dużo minusów na start, ale nie ukrywam że jestem nieco nakręcony na ten "prosty" system.
Można wiedzieć co dokładnie nabyłeś? Jakie core sety, dodatki? Ja poszedłem w dziki zachód - 2 core, Frontier Town plus Caverns i enemy paczki. Na razie kleje, tokeny powrzucalem do organizera, karty na kupkach. Na końcu się będę martwił jak to zorganizować. 

- Ardel12
- Has thanked: 1379 times
- Been thanked: 2916 times
@Irr3versible i @KOSHI to mówicie, że wykupujemy co tam Mepel ma? No ok, ja wziąłem w maju:
Shadows of Brimstone: Gastral Tyrant Enemy Pack
Shadows of Brimstone: Jorogumo Spider Queen Enemy Pack
Shadows of Brimstone: Masters of the Void Deluxe Enemy Pack
Shadows of Brimstone: Gates of Valhalla – Norse Dwarf Hero Class
Shadows of Brimstone: Magma Giant XL-Sized Enemy Pack
Shadows of Brimstone: Forbidden Fortress -Oni Warlord XXL Deluxe Enemy Pack
Shadows of Brimstone: Wasteland Terralisk
Shadows of Brimstone: Odo Kuro XXL Enemy
By nie było, że sami wrogowie(prawie) to kolega z forum @olsszak spylił mi po niezłej cenie:
Daimyo
Sumo
Outlaw
Trederran Veteran
+ doszedł w końcu Dark Stone Shaman, na którego czekałem z pół roku lekko w 3t.
Udało się trochę nawet pokleić z SoB i wziąć na moje pierwsze malowanie. Pół dnia i udało się zrobić 6 szkieletów(Coffin Breakers), więc jest szansa, że się wciągnę i zacznę samemu pędzlować swoje figurki dochodząc na kolejny poziom, ale strasznie dużo czasu to zjada. Im bardzie chcę podkręcić detale tym gorzej, więc...będzie trzeba przekminić czy bulić kasę czy robić samemu i się w tym levelować.
A wracając do tematu, to na OLX pojawił się Doom Pilgrim + dodatek i długo się nie zastanawiałem. Gra już u mnie jest. Pudełko to jakiś blamaż, karty jakościowo mocno średnie, ale czekam na pierwszą partię jak tylko znajdę chwilę czasu. Koszulki przy zamówieniu z Mepel domówiłem pod to i dobrze zrobiłem, bo nie wiem ile te karty mogą wytrzymać(a jak tam grafika ważna to nie chciałbym jej zjechać).
Uff tyle. Czyli od początku roku dwie podstawki wjechały do kolekcji(a sporo więcej wyjechało). Rozkminiam teraz kupno jeszcze Billego na resztę kolekcji, powinno to pozbierać pudełka rozsypane po domu. Niestety druga połowa roku wygląda gorzej, sporo gier mnie interesuje i może liczba tytułów zakupionych mocno wzrosnąć :O
Shadows of Brimstone: Gastral Tyrant Enemy Pack
Shadows of Brimstone: Jorogumo Spider Queen Enemy Pack
Shadows of Brimstone: Masters of the Void Deluxe Enemy Pack
Shadows of Brimstone: Gates of Valhalla – Norse Dwarf Hero Class
Shadows of Brimstone: Magma Giant XL-Sized Enemy Pack
Shadows of Brimstone: Forbidden Fortress -Oni Warlord XXL Deluxe Enemy Pack
Shadows of Brimstone: Wasteland Terralisk
Shadows of Brimstone: Odo Kuro XXL Enemy
By nie było, że sami wrogowie(prawie) to kolega z forum @olsszak spylił mi po niezłej cenie:
Daimyo
Sumo
Outlaw
Trederran Veteran
+ doszedł w końcu Dark Stone Shaman, na którego czekałem z pół roku lekko w 3t.
Udało się trochę nawet pokleić z SoB i wziąć na moje pierwsze malowanie. Pół dnia i udało się zrobić 6 szkieletów(Coffin Breakers), więc jest szansa, że się wciągnę i zacznę samemu pędzlować swoje figurki dochodząc na kolejny poziom, ale strasznie dużo czasu to zjada. Im bardzie chcę podkręcić detale tym gorzej, więc...będzie trzeba przekminić czy bulić kasę czy robić samemu i się w tym levelować.
A wracając do tematu, to na OLX pojawił się Doom Pilgrim + dodatek i długo się nie zastanawiałem. Gra już u mnie jest. Pudełko to jakiś blamaż, karty jakościowo mocno średnie, ale czekam na pierwszą partię jak tylko znajdę chwilę czasu. Koszulki przy zamówieniu z Mepel domówiłem pod to i dobrze zrobiłem, bo nie wiem ile te karty mogą wytrzymać(a jak tam grafika ważna to nie chciałbym jej zjechać).
Uff tyle. Czyli od początku roku dwie podstawki wjechały do kolekcji(a sporo więcej wyjechało). Rozkminiam teraz kupno jeszcze Billego na resztę kolekcji, powinno to pozbierać pudełka rozsypane po domu. Niestety druga połowa roku wygląda gorzej, sporo gier mnie interesuje i może liczba tytułów zakupionych mocno wzrosnąć :O
Uzywasz speedpaintow czy innych kontrastow? Jak nie to polecam, daja fajny efekt i przyspieszaja proces. Poza tym jak troche pocwiczysz to kazde kolejne malowanie bedzie szybsze i prostsze, a taki oddzial szkieletow i tak malujesz maszynowow (6 tarcz, 6 mieczy, 6 czach itd). Mozna calkiem sprawnie pomalowac kilka figurek jednego wieczoru.Ardel12 pisze: ↑23 maja 2025, 19:22 Udało się trochę nawet pokleić z SoB i wziąć na moje pierwsze malowanie. Pół dnia i udało się zrobić 6 szkieletów(Coffin Breakers), więc jest szansa, że się wciągnę i zacznę samemu pędzlować swoje figurki dochodząc na kolejny poziom, ale strasznie dużo czasu to zjada. Im bardzie chcę podkręcić detale tym gorzej, więc...będzie trzeba przekminić czy bulić kasę czy robić samemu i się w tym levelować.
Ale najwazniejsze pytanie - czy to lubisz?

- walkingdead
- Has thanked: 267 times
- Been thanked: 663 times
Przyznam szczerze, że ja mam w sumie tylko jakieś stare gry pomalowane (lubiłam swego czasu malować), ale ze względu na brak czasu zrezygnowałam z tego. Natomiast, w tym tygodniu Ignacy nagrał filmik o szybkich i prostych metodach malowania i przyznam, że mocno mnie zainteresowałArdel12 pisze: ↑23 maja 2025, 19:22

Wiadomo, to nie jest idealne malowanie, ale figurki i tak zyskują znacznie na wyglądzie, a i czasowo wygląda to bardzo atrakcyjnie.
♀
- Irr3versible
- Has thanked: 728 times
- Been thanked: 690 times
KOSHI Ardel12
Dwa kowbojskie coresety:
Swamps of Death (Revised Edition)
City of the Ancients (revised edition)
Dwa światy other world:
Blasted Wastes (EN); Caverns of Cynder Expansion (EN)
Sporo różnorodności we wrogach:
Coffin Breakers Enemy Pack
Akaname Tongue Demons Enemy Pack
Magma Giant XL-Sized Enemy Pack
Sand Kraken - XXL Enemy Pack
Wasteland Terralisk Enemy pack
Burrower XXL Enemy
Magma Fiends Enemy Pack
Serpentmen of Jargono Deluxe Enemy Pack
Flesh Stalker and Flesh Drones Deluxe Enemy Pack
Beli'al Last of the Shadow Kings - XXL Enemy Pack
Kilku dodatkowych bohaterów:
Cowboy Hero Pack
Frontier Doc Hero Pack
Prospector Hero Pack
Gambler Hero Pack
No i jeden dodatkowy mission pack:
Black Fang Tribe Mission Pack
Cześć dodana w oparciu o jakies recenzje/zasłyszane opinie acz kilka kupionych przez zniżki (przykładowo Caverns było przecenione - ale że puste w moby to dodałem wrogów klimatycznych).
Chyba od 3-4 lat za mną chodził SoB, w końcu dałem się namówić. Mądre to nie było, ale hej na koniec dnia liczy się dobra zabawa
(a ja w bonusie mam klejenie oraz malowanie w prezencie
)
Dwa kowbojskie coresety:
Swamps of Death (Revised Edition)
City of the Ancients (revised edition)
Dwa światy other world:
Blasted Wastes (EN); Caverns of Cynder Expansion (EN)
Sporo różnorodności we wrogach:
Coffin Breakers Enemy Pack
Akaname Tongue Demons Enemy Pack
Magma Giant XL-Sized Enemy Pack
Sand Kraken - XXL Enemy Pack
Wasteland Terralisk Enemy pack
Burrower XXL Enemy
Magma Fiends Enemy Pack
Serpentmen of Jargono Deluxe Enemy Pack
Flesh Stalker and Flesh Drones Deluxe Enemy Pack
Beli'al Last of the Shadow Kings - XXL Enemy Pack
Kilku dodatkowych bohaterów:
Cowboy Hero Pack
Frontier Doc Hero Pack
Prospector Hero Pack
Gambler Hero Pack
No i jeden dodatkowy mission pack:
Black Fang Tribe Mission Pack
Cześć dodana w oparciu o jakies recenzje/zasłyszane opinie acz kilka kupionych przez zniżki (przykładowo Caverns było przecenione - ale że puste w moby to dodałem wrogów klimatycznych).
Chyba od 3-4 lat za mną chodził SoB, w końcu dałem się namówić. Mądre to nie było, ale hej na koniec dnia liczy się dobra zabawa

(a ja w bonusie mam klejenie oraz malowanie w prezencie

- Ardel12
- Has thanked: 1379 times
- Been thanked: 2916 times
@Irr3versible to już wiem, kto mi podkupił część rzeczy
przymierzałem się do skupienia tych XXL stworków, ale po dodaniu wszystkiego wychodziło ponad 2k, a jak wykupiłeś spadło do ceny przyjaźniejszej xD Choć teraz to widzę, że sporo mam do FoFo jak i Wasteland.
No nic trzeba napisać do Mepel by coś ściągnęli, bo bieda się robi w wyborze
choć teraz to bym poszedł w uzupełnienie większych dodatków z różnymi światami, bo tam jeszcze braki są, a to raczej coś w pierwzej kolejności do wzięcia, niż ci pojedynczy wrogowie a z ceną jak z dodatkiem.
@KOSHI & @Wildcard odpisałem Wam w wątku z malowaniem by tu nie śmiecić dalej.

No nic trzeba napisać do Mepel by coś ściągnęli, bo bieda się robi w wyborze

@KOSHI & @Wildcard odpisałem Wam w wątku z malowaniem by tu nie śmiecić dalej.
Ja na razie potworki xl sobie odpuściłem. Na początek będę grał dwoma bohaterami więc epic threat mi wylatują. Tylko do Caverns nie mam xl-a gdyby co no i nie będę miał bo ktoś zajumał.
Wziąłem jedynie z xl skorpiony bo mają karty nie tylko do epic a poza tym jak to kopalnie bez skorpionów.
Podoba mi się że SoB jest tak rozległy i można tworzyć zestaw pod siebie. Czyli jakie chcesz paczki potworów czy światy. U mnie zamysł jest stworzenia zestawu wild west czyli tylko kowboje i obce cywilizacje i tak to składam.

Ostatnio zmieniony 24 maja 2025, 23:22 przez KOSHI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 103 times
Miałem 2 bony do aleplanszówek + promka majowa i tak powybierałem sobie jakieś różności 
Czworo przeciw ciemności - Solo Rpg za piątaka, zaintrygował wziąłem
Santa Monica (edycja polska) - 29 zl ładna planszówka o wakacjach żal nie wziąć
Konspiracja: Uniwersum Abyss (edycja fioletowa). Lubię Abyssa, pomyślałem, że z racji braku tekstu na kartach, młody szybciej będzie mógł po tę wersję sięgnąć, ale dla 4,5 latka chyba jeszcze za wcześnie, tak patrząc po przeczytaniu instrukcji, ale znowu 15 zyla żaden pieniądz.
Pakiet: Imperium: Legendy + Imperium: Antyk - Było swego czasu na radarze, zestaw za 99zł mysle warto spróbować.
Siege Storm: Siege Mode + Siege Storm: Rewolwerowcy (edycja polska) - słyszałem wiele dobrego o tej karciance. Za 59 z dodatkiem może u mnie zamieszkać
Elementum (edycja wspieram.to) - do grania z później z dzieckiem o żywiołach - również za pietnastaka.
Park Sawanna (edycja polska) - Zwierzątka, jest tam tryb dla dzieci, więc może się uda szybciej pograć
Biuro Śledcze: Śledztwa w Arkham i inne tajemnice - Lubimy detektywa, lubimy kroniki zbrodni, lubimy klimaty Cthulhu - powinno siąść.
Demeter - Żona przy okazji zakupów sprawdzała co tam aleplanszowki mają w promo i znalazła dla siebie wykreślankę, mówi że lepsze niż Welcome To, bo już zdążyła zagrać
Ja osobiście nie rozumiem fenomenu wykreślanek, musieliby mi płacić, żeby w to "grać".
Sylaby. Nauka czytania - gra z naszej księgarni, która pomaga dzieciom opanowac czytanie, zobaczymy

Czworo przeciw ciemności - Solo Rpg za piątaka, zaintrygował wziąłem

Santa Monica (edycja polska) - 29 zl ładna planszówka o wakacjach żal nie wziąć

Konspiracja: Uniwersum Abyss (edycja fioletowa). Lubię Abyssa, pomyślałem, że z racji braku tekstu na kartach, młody szybciej będzie mógł po tę wersję sięgnąć, ale dla 4,5 latka chyba jeszcze za wcześnie, tak patrząc po przeczytaniu instrukcji, ale znowu 15 zyla żaden pieniądz.
Pakiet: Imperium: Legendy + Imperium: Antyk - Było swego czasu na radarze, zestaw za 99zł mysle warto spróbować.
Siege Storm: Siege Mode + Siege Storm: Rewolwerowcy (edycja polska) - słyszałem wiele dobrego o tej karciance. Za 59 z dodatkiem może u mnie zamieszkać
Elementum (edycja wspieram.to) - do grania z później z dzieckiem o żywiołach - również za pietnastaka.
Park Sawanna (edycja polska) - Zwierzątka, jest tam tryb dla dzieci, więc może się uda szybciej pograć
Biuro Śledcze: Śledztwa w Arkham i inne tajemnice - Lubimy detektywa, lubimy kroniki zbrodni, lubimy klimaty Cthulhu - powinno siąść.
Demeter - Żona przy okazji zakupów sprawdzała co tam aleplanszowki mają w promo i znalazła dla siebie wykreślankę, mówi że lepsze niż Welcome To, bo już zdążyła zagrać

Sylaby. Nauka czytania - gra z naszej księgarni, która pomaga dzieciom opanowac czytanie, zobaczymy

- gram_niebieskim
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 50 times
Era Innowacji - bardzo lubię, nie miałem a teraz chce spróbować też solo
Biały Zamek - bo choć wszyscy na około go już maj, to za 77 ziko zupełnie mi to nie przeszkadza
Biały Zamek - bo choć wszyscy na około go już maj, to za 77 ziko zupełnie mi to nie przeszkadza
- Yuri
- Has thanked: 374 times
- Been thanked: 1397 times
Kingdom Legacy z wszelkimi dodatkami, bo uwielbiam takie małe gry z wielką zawartością.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
- Fyei
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 243 times
Nie zawiedziesz się

"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"
Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
- Yuri
- Has thanked: 374 times
- Been thanked: 1397 times
Z Distant Lands to ciekaw jestem ile partyjka potrwa dopiero

EDIT: a kolejny duży dodatek w drodze. Ma się skupiać na tematach ala Robin Hood i banici w lasach.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2025, 11:36 przez Yuri, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984