czemu?
Inis (Christian Martinez)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- salaba
- Has thanked: 345 times
- Been thanked: 563 times
Re: Inis (Christian Martinez)
Bo zakładam, że nie będzie jej się chciało osobno wydawać dodatków potem. Jednorazowo wejdzie w tytuł all in i tyle. Gdyby wcześniej wydała Inis to pewnie by teraz też tylko dodatek wydała. Jednak skoro wydawca nie kryje się z tym, że będzie więcej dodatków a big box prawdziwy będzie przy kolejnej kampanii to jaki ma sens wydawanie przez Galaktę udawanego big boxa? Jak dla mnie to się nie spina teraz.
---
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/geeklist/291177
Sprzedam: viewtopic.php?p=1716604#p1716604
Nie chcę psuć narracji ale to jest dosłownie przypadek Kemeta xDsalaba pisze: ↑10 kwie 2025, 23:06 Bo zakładam, że nie będzie jej się chciało osobno wydawać dodatków potem. Jednorazowo wejdzie w tytuł all in i tyle. Gdyby wcześniej wydała Inis to pewnie by teraz też tylko dodatek wydała. Jednak skoro wydawca nie kryje się z tym, że będzie więcej dodatków a big box prawdziwy będzie przy kolejnej kampanii to jaki ma sens wydawanie przez Galaktę udawanego big boxa? Jak dla mnie to się nie spina teraz.
Galakta wydaje właśnie podstawkę + dodatek + dodatek z Big Box a Matagot mówi że planują jeszcze przynajmniej jeden dodatek do Kemeta.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
- salaba
A widzisz xD
Dobra, to w sumie jest szansa, albo Galakta nauczona Kemetem się nie skusi, więc z 0 jesteśmy na 50/50. Tak czy inaczej kupię jedynie od Galakty, bo jak juz mam wersję PL to nową edycję też bym w takiej wersji chciała

---
- karmazynowy
- Has thanked: 219 times
- Been thanked: 503 times
Grzegorz dziś na planszowki TV powiedział, że Inis ukaże się po polsku. Zakładam, że mowa o Big Boxie.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Jakbym miał strzelać - zwykła wersja z ewentualnym update packiem dla osób które mają poprzedni druk.
Nie muszą wtedy kombinować z żadnym nowymi elementami, jedynie druknąć więcej kafli.
- Jareks1985
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 148 times
Dlaczego mieliby cokolwiek upgrejdować? Z biznesowego punktu widzenoa było by to nie opłacalne.
Bo jak chcesz sprzedać dodatek ludziom którzy już mają polskiego Inisa to dobrze by było żeby ten dodatek był kompatybilny z ich wersją.Jareks1985 pisze: ↑19 kwie 2025, 01:23 Dlaczego mieliby cokolwiek upgrejdować? Z biznesowego punktu widzenoa było by to nie opłacalne.
Z biznesowego punktu widzenia wydaje się to raczej opłacalne.
- Jareks1985
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 148 times
No nie, dodatku i tak nie kupią wszyscy, ale może...Pomnik pisze: ↑19 kwie 2025, 08:49Bo jak chcesz sprzedać dodatek ludziom którzy już mają polskiego Inisa to dobrze by było żeby ten dodatek był kompatybilny z ich wersją.Jareks1985 pisze: ↑19 kwie 2025, 01:23 Dlaczego mieliby cokolwiek upgrejdować? Z biznesowego punktu widzenoa było by to nie opłacalne.
Z biznesowego punktu widzenia wydaje się to raczej opłacalne.
- Yooreck
- Has thanked: 150 times
- Been thanked: 211 times
-
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 101 times
Ej, ale value zamówienia tego big boxa jest przeogromne. Jak ja już myślałem, że tego big boxa nie wezmę, to teraz się mocno zastanawiam. Jedyny mankament, że ten big box nie będzie chyba dostosowany do przyszłego dodatku jaki jest w planie? Ale serio, wartość jest tutaj przeogromna
Jeśli patrzysz na ceny z rynku wtórnego, to może i tak, wychodzi circa 105 euro za big boxa, czyli pewnie z 80% polskiej sugerowanej ceny detalicznej (zakładam, że nemed wydadzą w cenie pór roku). Pytanie kiedy i czy rzeczywiści to wydadzą po polsku, czy będzie przyzwoite tłumaczenie i czy będą u nas dodawać/umożliwią dokupienie tych dodatkowo płatnych dupereli w postaci coinów/figurek/koszulek. Tanio nie jest, pewnie kupię i dorzucę wydruki tłumaczeń dla graczy którzy są na bakier z angielskimantonio3333 pisze: ↑27 maja 2025, 16:25 Ej, ale value zamówienia tego big boxa jest przeogromne. Jak ja już myślałem, że tego big boxa nie wezmę, to teraz się mocno zastanawiam. Jedyny mankament, że ten big box nie będzie chyba dostosowany do przyszłego dodatku jaki jest w planie? Ale serio, wartość jest tutaj przeogromna

- brutusss
- Been thanked: 80 times
Spoiler:
Nemed nie jest kompatybilny z polskim wydaniem od Portalu, na pewno są inne rewersy kafli terenu, nie kojarzę czy nie było też różnicy w rozmiarze.
Jeśli miałaby się pojawić wersja PL, ktoś musiałby się pokusić o wydanie całego BB.
- salaba
Nie wydaje mi się, że Portal wejdzie w wydanie tego dodatku. Moim zdaniem poczekają na ostatni dodatek i prawdziwego big box a nie tymczasowego jak w tej kampanii co właśnie ruszyła.
Z tego co czytałam to tak, są różnice w wielkości kafli między wersją PL a EN i Portal musiałby się dopasować do tego w najprostrzy możliwy sposób - logika podpowiada, że po prostu wydać wszystko jeszcze raz po prawilnemu, jak w oryginale.
Z tego co czytałam to tak, są różnice w wielkości kafli między wersją PL a EN i Portal musiałby się dopasować do tego w najprostrzy możliwy sposób - logika podpowiada, że po prostu wydać wszystko jeszcze raz po prawilnemu, jak w oryginale.
---
Ta różnica wynikła jedynie z działań Portalu który w tamtym czasie upierał sie na pakowanie gier w pudełka odpowiadające rozmiarom ich grom.
A najprostsze rozwiązanie to update pack - dodatek i tak wymaga podstawki. O ile nowa podstawka kafle może mieć pełnoprawne to starym posiadaczom wystarczyło by przygotować update pack do kupienia z ich sklepu i tyle.
Inna sprawa ze Matagot sam miesza jak może i z tego co mi gdzieś mignęło to problemy z kompatybilnością sa chyba też w angielskiej wersji.
- BoardGameGideon
- Has thanked: 3 times
Czyli co nie opłaca się brać teraz czekając na przyszłościowy dodatek? Jak dla mnie cena spoko jak za PRAWIE wszystko. Ktoś ogarnia jakąś zbiorówkę?
https://boardgamegeek.com/user/BoardGameGideon
https://planszeo.pl/uzytkownik/BoardGameGideon
Z chęcią kupię i sprzedam gry lub się wymienię!
https://planszeo.pl/uzytkownik/BoardGameGideon
Z chęcią kupię i sprzedam gry lub się wymienię!
- BOLLO
- Has thanked: 1325 times
- Been thanked: 2024 times
- Kontakt:
Można byłoby spekulować że jak Portal w tym roku zapowiadał powroty gier (Godfather,S Island,P Gaja) i to się bardzo dobrze przyjęło to i w przyszłym roku wejdzie w takiego BigBoxowego Inisa...
Portal w osobie Grzegorza P. zaprzeczył na lajwie związanym z aktualizacją planów wydawniczych na 2025 rok, jakoby Portal miał wydać Inis w wersji Big Box. Grę ma wydać inne (jeszcze nie znane) polskie wydawnictwo.
Mark
- BOLLO
- Has thanked: 1325 times
- Been thanked: 2024 times
- Kontakt:
A no to widzisz....szkoda dla Portalu ale fajnie, że gra nie będzie zakopana i ktoś się tym zajmie. Gdybym miał w ciemno obstawiać to stawiałbym na Rebel- bo Rebel lubi wydawać wszelakie BigBoxy pomimo że do portfolio jakoś nie bardzo pasuje (chociaż sam sobie zaprzeczę bo ich portfolio jest tak rozbudowane że tam jest dosłownie wszystko)
-
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 80 times
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 29 maja 2025, 09:42 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Powód: Cytowanie
Cytat z kampanii.
Future Expansions: Our intention is for the Big Box to hold any potential future Inis expansions. While new Inis content is currently in very early development and will take time to release, our goal is for all Inis material to fit within the Big Box. This future content would also see a Legacy release, similar to Nemed, as a one-time printing. We are actively incorporating feedback from this campaign into our plans for future Legacy printings.
Czyli przyszły dodatek też ma się mieścić w tym pudle.
Future Expansions: Our intention is for the Big Box to hold any potential future Inis expansions. While new Inis content is currently in very early development and will take time to release, our goal is for all Inis material to fit within the Big Box. This future content would also see a Legacy release, similar to Nemed, as a one-time printing. We are actively incorporating feedback from this campaign into our plans for future Legacy printings.
Czyli przyszły dodatek też ma się mieścić w tym pudle.
- salaba
I to jest świetna wiadomość

---
- Propi
- Administrator
- Has thanked: 573 times
- Been thanked: 426 times
Żal mi tego big boxa strasznie, bo ilustracja po prostu powala (jednak true art trzyma się nieźle i opiera napływowi AI-owego szlamu).
ALE.
To akurat gra, w której słownictwo na kartach jest ultra ważne, więc wersja angielska mnie nie urządza, bo zawęża krąg potencjalnych współgraczy.
Nie wydam 30 EUR za samo pudełko (plus transport!).
Nie widać na razie (albo źle patrzę) wizualizacji wersji retail.
Jeśli okładka zostanie, a po prostu pudełko będzie mniejsze - to czekam na retail
ALE.
To akurat gra, w której słownictwo na kartach jest ultra ważne, więc wersja angielska mnie nie urządza, bo zawęża krąg potencjalnych współgraczy.
Nie wydam 30 EUR za samo pudełko (plus transport!).
Nie widać na razie (albo źle patrzę) wizualizacji wersji retail.
Jeśli okładka zostanie, a po prostu pudełko będzie mniejsze - to czekam na retail