Sheade pisze: ↑14 cze 2025, 13:06
Irka pisze: ↑14 cze 2025, 11:44
Jak ktoś bardzo nie chce tematu kobiet tutaj, to sugeruję zawnioskować o przeniesienie postów do tamtego wątku.
Mnie nie przeszkadza temat kobiet, ale to dlaczego ten temat w prostych wątkach urasta do poziomu konfliktu, bo jeżeli tego nie będzie to pewna część ludzi będzie podnosić kurz i robić widły z igły. Dlaczego gry planszowe muszą być tym frontem.
W danej grze jest mniej kobiet niż facetów, czy to coś zmienia? Nic, a jest pretekstem do tego aby wytaczać głębokie oskarżenia o dyskryminację, szowinizm I takie tam.
Ale kto w niniejszym wątku zrobił z igły widły?
Ja zadałam proste pytania dotyczące konkretnej gry i kontrowersji o których słyszałam (gdzie Ty tam widzisz moje oburzenie i oskarżenia?).
A mam wrażenie, że Ty to potraktowałeś jako pretekst do wylania tych dwustronicowych offtopowych żali i oskarżeń różnego typu
viewtopic.php?p=1719909#p1719909
Inni to podchwytują i tak się tworzy konflikt. Ja tego nie chcę i staram się ignorować te prowokacje i tylko wyjaśnić sprawę

Ale ktoś i tak pewnie zapamięta mnie jako wojującą feministkę, ech
Zastanawiam się, czy podobna sytuacja nie miała miejsca w tym wątku nowej Agricoli na BGG. Pytanie było stonowane i nawet zadane przez mężczyznę. Zobacz:
https://boardgamegeek.com/thread/352394 ... in-new-art
Dwie osoby odpowiedziały mu na pytanie neutralnie. Do tego momentu nie widzę kontrowersji. Potem już są wycięte offtopy i trolling, może go atakujące? Nigdy się nie dowiem, a na ludzkiej pamięci nie polegam (np.
@Gizmoo tutaj pisał, że jego niewinna wypowiedź została ocenzurowana. Jednak dzięki temu, że moderator zachował kopię, to okazuje się, że pełne zdanie brzmiało inaczej i zdań było dużo więcej). Zachowaj kiedyś takie posty przed wycięciem, to będzie można pogadać.
Myślałam dotąd, że te wycięte posty w sprawie kart to były jakieś agitująco-feministyczne postulaty, wzywające do bojkotu. Ale skoro piszecie, że moderacja jest przesadnie lewicowa i wycina tylko prawicowe komentarze, to może to były odpowiedzi podobne do tej Twojej. Czy dobrze rozumiem?
Czy było może więcej wątków na BGG o proporcjach płci na kartach w Agricoli?
Lailonn pisze: ↑09 cze 2025, 18:06
Dziwi mnie natomiast hejt na BGG. Celowo wystawiane niskie oceny, bo zmienił się styl graficzny kart albo bo wygląda jakby więcej kart było z facetami niż kobietami (i tu klasycznie lewacka moderacja tnie każdego kto wskazuje na absurd dyskusji).
Widzę, że wszystkie jedynki wynikają właśnie z użycia grafiki AI, zobacz:
https://boardgamegeek.com/boardgame/440 ... &comment=1
Hejtu z powodu dysproporcji płci też nie widzę.
Oczywiście nie popieram żadnych takich akcji (edit: tzn. jedynkowych czy hejtujących, bo pytania i sugestie dla twórców są spoko)
Temat grafik AI to kolejny kontrowersyjny temat