Kontrowersyjne gry

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 552 times
Been thanked: 1610 times
Kontakt:

Re: Kontrowersyjne gry

Post autor: MichalStajszczak »

Sheade pisze: 14 cze 2025, 08:36 Dlaczego dla kobiet jest to tak istotne, aby była równa ilość kobiet na kartach? To jest tylko gra, co ma to niby cokołwiek udowadniać?
Wyobraźmy sobie, że ktoś robi grę polityczną, której akcja toczy się w latach 1919-1953 w kręgach władzy
najbardziej postępowego wówczas państwa świata czyli Związku Socjalistycznych Republik Sowieckich, gwarantującego równość płci. Najwyższym organem władzy było w nim Biuro Polityczne Komitetu Centralnego WKP(b). Jaki był w nim % kobiet - zarówno za bolszewików, jak i za stalinistów (1919-1953)?
Spoiler:
Barbarzyńca
Has thanked: 531 times
Been thanked: 323 times

Post autor: Barbarzyńca »

No i co z tego? Skoro to tylko gra, to co za problem, mimo wszystko, na zasadzie licentia poetica, część postaci uczynić kobiecymi?
Xyhoo
Has thanked: 461 times
Been thanked: 250 times

Post autor: Xyhoo »

Barbarzyńca pisze: 14 cze 2025, 11:23 No i co z tego? Skoro to tylko gra, to co za problem, mimo wszystko, na zasadzie licentia poetica, część postaci uczynić kobiecymi?
A jaki jest problem jeśli na zasadzie licentia poetica oddamy rzeczywistość i nie umieścimy tam ani jednej kobiety? Czemu wtedy jest krzyk?
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 512 times
Been thanked: 1236 times

Post autor: detrytusek »

Absurdem to jest fakt, ze trzeba niektórym tłumaczyć, że równa ilość kobiet i mężczyzn to tam gdzie to ma sens jest niczym niezwykłym. Dziwne to jest przeszacowanie mężczyzn właściwie wszędzie do całkiem niedawna.

Absurdem jest to, że trzeba zaznaczać, że BGG jest tylko portalem o grach, a nie portalem lobbystów mających realny wpływ na władzę. Co za tym idzie robią sobie zmiany w tak niewiele wnoszącym aspekcie naszego życia jak gry planszowe bo tylko tam mogą. I nie spowoduje to globalnej rewolucji na świecie w tym temacie ale robią to co mogą tam gdzie mogą.

Absurdem jest to, ze ktoś ma problem ze słowem mikrobiolożka, ministra itp. Język żyje na szczęście.

Ważne jest to by z niczym nie przesadzić.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1126 times
Been thanked: 439 times

Post autor: Irka »

Barbarzyńca pisze: 14 cze 2025, 11:23 Skoro to tylko gra, to co za problem, mimo wszystko, na zasadzie licentia poetica, część postaci uczynić kobiecymi?
Ja bym zostawiła męskie, zgodnie z prawdą historyczną.
Podobnie jak np. żołnierzy w konkretnej wojnie. A kobiety w roli sanitariuszek, czy jak to tam było.

@Sheade - chyba chochoła sobie zbudowałeś :) Ale dzięki za posta, odpowiem potem. Polecam też zajrzeć do zalinkowanego wątku, bo tam jest już odpowiedź na większość Twoich pytań.

Jak ktoś bardzo nie chce tematu kobiet tutaj, to sugeruję zawnioskować o przeniesienie postów do tamtego wątku.
Barbarzyńca

Xyhoo pisze: 14 cze 2025, 11:35
Barbarzyńca pisze: 14 cze 2025, 11:23 No i co z tego? Skoro to tylko gra, to co za problem, mimo wszystko, na zasadzie licentia poetica, część postaci uczynić kobiecymi?
A jaki jest problem jeśli na zasadzie licentia poetica oddamy rzeczywistość i nie umieścimy tam ani jednej kobiety? Czemu wtedy jest krzyk?
Dla mnie to dość oczywiste. Przez wieki kobiety były pomijane, poniżane, wyzyskiwane, traktowane jak istota drugiej kategorii, bez prawa głosu, posiadania majątku i decydowania o sobie samym. Stosowano wobec nich przemoc fizyczną, psychiczną, ekonomiczną i każą inną jaką się tylko dało i można wymyślić. Wskazówka wychylona była w stronę mężczyzn bardzo silnie. Nie musieli znosić takich trwałych poniżeń (no chyba że byli czarni, albo byli homoseksualistami, ateistami, itp., ale tacy też zaczęli walczyć o swoje) i kompletnie tego nie rozumieją. Wcale mnie nie dziwi, że dziś, aktywistki chciałyby przegiąć wskazówkę w przeciwną stronę. To naturalne. I ci mężczyźni, prawdziwi tacy, wpadają w histerię, panie, kobieta mnie bije, gdy zdarzy się, że zostaną potraktowani niesprawiedliwie. I to w jakimś tam poślednim skrawku społeczeństwa, jakim są jakieś tam hobbystyczne fora internetowe. Uważają, że mają naturalne prawo być potraktowani fair w każdym możliwym przypadku, i że te kobiety powinny wskazówkę dopchnąć najdalej do pozycji neutralnej, przez co rozumieją tak trochę po stronie mężczyzn, bo to przecież tradycyjne, naturalne, słuszne i zbawienne.

Mnie też "nie brzmią" w uchy takie słowa jak ministra czy biolożka (ale psycholożka już brzmi naturalnie), ale rozumiem, że wynika to z przyzwyczajenia i wydeptanych od dzieciństwa ścieżek w mózgu i nie wiedzę powodu by walczyć z kimś kto używa takich nowinek. Język się zmienia nieustannie i dla kolejnego pokolenia feminatywy będą całkowicie naturalne. A choć mi "nie brzmią" to je popieram, to istotny sposób na upodmiotowienie kobiet w społeczeństwie i krok w rozwoju prawa człowieka do bycia traktowanym jako całkowicie autonomiczna i równorzędna jednostka bez względu na płeć, rasę, orientację seksualną czy cokolwiek innego.
Barbarzyńca

Irka pisze: 14 cze 2025, 11:44 Barbarzyńca pisze: ↑14 cze 2025, 11:23
Skoro to tylko gra, to co za problem, mimo wszystko, na zasadzie licentia poetica, część postaci uczynić kobiecymi?
Ja bym zostawiła męskie, zgodnie z prawdą historyczną.
Podobnie jak np. żołnierzy w konkretnej wojnie. A kobiety w roli sanitariuszek, czy jak to tam było.
Ale oczywiście, że tak. Nie widzę problemu ani w jednym, ani w drugim podejściu. Nie będę bojkotował gry spełniającej wszelkie realia historyczne jak i takiej, która traktuje je z zupełną dowolnością. To tylko zabawka.
Awatar użytkownika
detrytusek

Oczywistym, historycznym faktem jest to, że biały, heteroseksualny mężczyzna miał przej... od zawsze.

Jakby się jakiś dinozaur z prostym jak drut kręgosłupem zastanowił nad tym zdaniem to by może świat dla niego stał się nieco mniej lewacki, postępowy, zły.

Wątek sprzedażowy
Xyhoo

Chłopi też byli drugiej kategorii, niewolnicy jeszcze gorzej, a wbrew temu co twierdzą Amerykanie zdarzali się w każdym kolorze skóry. Uprzywilejowane było 3% społeczeństwa i nikt łatwego życia poza tymi najbogatszymi nie miał.

Feminatywy mnie nie obchodzą, ale zakłamywanie historii już tak.
Cyel
Has thanked: 1413 times
Been thanked: 1690 times

Post autor: Cyel »

MichalStajszczak pisze: 14 cze 2025, 10:44
Sheade pisze: 14 cze 2025, 08:36 Dlaczego dla kobiet jest to tak istotne, aby była równa ilość kobiet na kartach? To jest tylko gra, co ma to niby cokołwiek udowadniać?
Wyobraźmy sobie, że ktoś robi grę polityczną, której akcja toczy się w latach 1919-1953 w kręgach władzy
najbardziej postępowego wówczas państwa świata czyli Związku Socjalistycznych Republik Sowieckich, gwarantującego równość płci. Najwyższym organem władzy było w nim Biuro Polityczne Komitetu Centralnego WKP(b). Jaki był w nim % kobiet - zarówno za bolszewików, jak i za stalinistów (1919-1953)?
Spoiler:
To akurat nie dziwi, dyktatury, rządy autorytarne są patriarchalne i traktują kobiety przedmiotowo chyba bez wyjątków.
Barbarzyńca

Xyhoo oczywiście, że tak. Ale przez szereg wojen, rewolucji i innych działań, ci chłopi i niewolnicy przestali nimi być. Czemu odmawiać tego kobietom?
Xyhoo

Barbarzyńca pisze: 14 cze 2025, 12:28 Xyhoo oczywiście, że tak. Ale przez szereg wojen, rewolucji i innych działań, ci chłopi i niewolnicy przestali nimi być. Czemu odmawiać tego kobietom?
Czy rysując w Agricoli mniej kobiet niż mezczyzn czegoś im odmawiają? Czy można kobietę narysować przy garach lub sprzątającą? O takich absurdalnych problemach tutaj rozmawiamy
Barbarzyńca

Ale teraz toczy się walka, nie wiem czemu się dziwisz. Gdyby nie było problemu nierównego traktowania kobiet, pies z kulawą nogą by się nie zainteresował. Ale jest. Jeśli to takie nieważne, to czemu tym się tak gorączkujesz? Czemu nie machniesz ręką i nie powiesz, dobra, niech będą same kobiety?
jurant91
Has thanked: 8 times
Been thanked: 38 times

Post autor: jurant91 »

To autor miał taką a nie inna wizję i to środowiska lewicowe się gorączkują i próbują narzucać swoją narracje i wizję świata.

Tak jak wcześniej zostało napisane nikt poza garstka uprzywilejowanych nie miał kolorowo. Przeginanie wskazówek w jaką kolwiek stronę jest patologiczne i prowadzi tylko do większej ilości podziałów i konfliktów. Bronienie takiego podejścia jest o tyle zle, że ta wskazówka prędzej czy później będzie odbijać w drugą stronę.

Nikt nie lubi jak mu sie coś narzuca siła, a takie jeczenie, bojkotowanie i wymuszanie zmian tym właśnie jest.
Awatar użytkownika
detrytusek

A jak wizja autora przegina wskazówkę w drugą stronę to już obracamy głowę?

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
ArnhemHorror
Has thanked: 375 times
Been thanked: 171 times

Post autor: ArnhemHorror »

Sheade pisze: 14 cze 2025, 08:36 Dlaczego do tej pory wszystkie określenia zawodów które były odmienione bezosobowo nagle stały się frontem do "zwalczania szowinizmu" i walka o prawa kobiet. Dlaczego w takiej grze Station Fall mamy całą masę feminiatywy w wersji polskiej jak mechaniczka, mikrobiolożka, medyczna robotka, telepatyczna Szczurzyca, Astroszympanska itp podobne absurdy językowe.
Może dlatego, że to są odmiany poprawne gramatycznie, a to co sprawia, że brzmią dla nas absurdalnie, ma podłoże kulturowe. Ten proces nie zaczął się wczoraj i niektóre formy, które ja i ty akceptujemy dzisiaj, pewnie kłuły „w uszy” naszych pradziadków. Język się zmienia, a jeśli zmiany prowadzą do ujednolicenia reguł i eliminacji wyjątków o podłożu kulturowym, to tak jak w planszówkach, tak tutaj jestem za!

Nie jestem kobietą, ale mogę się domyślać, że dla niektórych kobiet deprecjonujące może być mówić o sobie „pani dyrektor”, zamiast „dyrektorka”, zwłaszcza kiedy żaden mężczyzna nigdy nie powie o sobie: „Jestem panem dyrektorem”. To taka sama kulturowo narzucona forma, kiedy o mężczyźnie wykonującym zawód kosmetyczki (a więc zdominowany przez kobiety) trzeba mówić kosmetyczka. „Pan kosmetyczka” brzmi tym bardziej absurdalnie. Tutaj również przydałaby się nowa odmiana. Uprzedzając odpowiedzi: kosmetolog, to nie to samo co kosmetyczka.
W życiu jest miejsce na jedynie 3 2 1 LCGi.
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 55 times
Been thanked: 198 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

Irka pisze: 14 cze 2025, 11:44 Jak ktoś bardzo nie chce tematu kobiet tutaj, to sugeruję zawnioskować o przeniesienie postów do tamtego wątku.
Mnie nie przeszkadza temat kobiet, ale to dlaczego ten temat w prostych wątkach urasta do poziomu konfliktu, bo jeżeli tego nie będzie to pewna część ludzi będzie podnosić kurz i robić widły z igły. Dlaczego gry planszowe muszą być tym frontem.

W danej grze jest mniej kobiet niż facetów, czy to coś zmienia? Nic, a jest pretekstem do tego aby wytaczać głębokie oskarżenia o dyskryminację, szowinizm I takie tam.

To jest meritum mojego pytania.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2025, 13:11 przez Sheade, łącznie zmieniany 2 razy.
Barbarzyńca

jurant91 pisze: 14 cze 2025, 12:52 To autor miał taką a nie inna wizję i to środowiska lewicowe się gorączkują i próbują narzucać swoją narracje i wizję świata.

Tak jak wcześniej zostało napisane nikt poza garstka uprzywilejowanych nie miał kolorowo. Przeginanie wskazówek w jaką kolwiek stronę jest patologiczne i prowadzi tylko do większej ilości podziałów i konfliktów. Bronienie takiego podejścia jest o tyle zle, że ta wskazówka prędzej czy później będzie odbijać w drugą stronę.

Nikt nie lubi jak mu sie coś narzuca siła, a takie jeczenie, bojkotowanie i wymuszanie zmian tym właśnie jest.
Bez wymuszania, narzucania, żądania, wojen i rewolucji, dalej byłoby niewolnictwo i trzeba by było wypinać tyłek bo prawo pierwszej nocy.
Barbarzyńca

Sheade pisze: 14 cze 2025, 13:06 To jest meritum mojego pytania.
czyli jakiego?
jurant91

Czy nadreprezentacja mężczyzn w jakieś grze jest takim przegięciem? Czy robimy burze w szklance wody?

Nie widziałem bojkotow np. Molly House a jednak środowiskom prawicowym jest pewnie nie po drodze z tą grą. Nie widzę bojkotow tego ze kobiece postacie w grach są fizycznie równe postaciom męskim czy innym tego typu absurdom. To jest wizja autora, taką grę stworzył i jak się nie podoba to nie graj.

Jeśli jednak coś nie pasuje lewicowym środowiskom to już inna bajka a spróbuj tylko mieć inne zdanie...
jurant91

Barbarzyńca pisze: 14 cze 2025, 13:08
jurant91 pisze: 14 cze 2025, 12:52 To autor miał taką a nie inna wizję i to środowiska lewicowe się gorączkują i próbują narzucać swoją narracje i wizję świata.

Bez wymuszania, narzucania, żądania, wojen i rewolucji, dalej byłoby niewolnictwo i trzeba by było wypinać tyłek bo prawo pierwszej nocy.
To są czasy słusznie minione, chyba nie chciałabyś do nich powrotu? Pamiętaj ze jak wskazówka sie rozbuja to prędzej czy później wyląduje po drugiej stronie i niektórzy mogą się obudzić z ręką w nocniku
Lailonn
Been thanked: 109 times

Post autor: Lailonn »

Barbarzyńca pisze: 14 cze 2025, 12:41 Woke bełkot
Opowiadasz takie bzdury, że wygrałeś medal lewaka roku. Nie mam aktualnie dostępu do PC a na telefonie dramatycznie się pisze ale chętnie podrzucę parę przykładów jak bardzo foliarskie i ignoranckie rzeczy wypisujesz 🥹

Faktem jest, że faszystowskie metody banowania i karania są prawie tylko po lewej stronie. Jako liberał jestem znienawidzony przez obie grupy ale prawaki są zazwyczaj chociaż konsekwentne.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1126 times
Been thanked: 439 times

Post autor: Irka »

Sheade pisze: 14 cze 2025, 13:06
Irka pisze: 14 cze 2025, 11:44 Jak ktoś bardzo nie chce tematu kobiet tutaj, to sugeruję zawnioskować o przeniesienie postów do tamtego wątku.
Mnie nie przeszkadza temat kobiet, ale to dlaczego ten temat w prostych wątkach urasta do poziomu konfliktu, bo jeżeli tego nie będzie to pewna część ludzi będzie podnosić kurz i robić widły z igły. Dlaczego gry planszowe muszą być tym frontem.

W danej grze jest mniej kobiet niż facetów, czy to coś zmienia? Nic, a jest pretekstem do tego aby wytaczać głębokie oskarżenia o dyskryminację, szowinizm I takie tam.
Ale kto w niniejszym wątku zrobił z igły widły?
Ja zadałam proste pytania dotyczące konkretnej gry i kontrowersji o których słyszałam (gdzie Ty tam widzisz moje oburzenie i oskarżenia?).
A mam wrażenie, że Ty to potraktowałeś jako pretekst do wylania tych dwustronicowych offtopowych żali i oskarżeń różnego typu viewtopic.php?p=1719909#p1719909
Inni to podchwytują i tak się tworzy konflikt. Ja tego nie chcę i staram się ignorować te prowokacje i tylko wyjaśnić sprawę :)
Ale ktoś i tak pewnie zapamięta mnie jako wojującą feministkę, ech :?

Zastanawiam się, czy podobna sytuacja nie miała miejsca w tym wątku nowej Agricoli na BGG. Pytanie było stonowane i nawet zadane przez mężczyznę. Zobacz: https://boardgamegeek.com/thread/352394 ... in-new-art
Dwie osoby odpowiedziały mu na pytanie neutralnie. Do tego momentu nie widzę kontrowersji. Potem już są wycięte offtopy i trolling, może go atakujące? Nigdy się nie dowiem, a na ludzkiej pamięci nie polegam (np. @Gizmoo tutaj pisał, że jego niewinna wypowiedź została ocenzurowana. Jednak dzięki temu, że moderator zachował kopię, to okazuje się, że pełne zdanie brzmiało inaczej i zdań było dużo więcej). Zachowaj kiedyś takie posty przed wycięciem, to będzie można pogadać.

Myślałam dotąd, że te wycięte posty w sprawie kart to były jakieś agitująco-feministyczne postulaty, wzywające do bojkotu. Ale skoro piszecie, że moderacja jest przesadnie lewicowa i wycina tylko prawicowe komentarze, to może to były odpowiedzi podobne do tej Twojej. Czy dobrze rozumiem?

Czy było może więcej wątków na BGG o proporcjach płci na kartach w Agricoli?
Lailonn pisze: 09 cze 2025, 18:06 Dziwi mnie natomiast hejt na BGG. Celowo wystawiane niskie oceny, bo zmienił się styl graficzny kart albo bo wygląda jakby więcej kart było z facetami niż kobietami (i tu klasycznie lewacka moderacja tnie każdego kto wskazuje na absurd dyskusji).
Widzę, że wszystkie jedynki wynikają właśnie z użycia grafiki AI, zobacz: https://boardgamegeek.com/boardgame/440 ... &comment=1
Hejtu z powodu dysproporcji płci też nie widzę.

Oczywiście nie popieram żadnych takich akcji (edit: tzn. jedynkowych czy hejtujących, bo pytania i sugestie dla twórców są spoko)
Temat grafik AI to kolejny kontrowersyjny temat :)
Cyel
Has thanked: 1413 times
Been thanked: 1690 times

Post autor: Cyel »

Ja z obserwacji np tego co podsuwa mi YT (wiadomo, bańka) mam silne wrażenie, że jednak większość "outrage merchants" to prawacy. Siejący oburzenie na filmy czy gry jeszcze zanim te filmy czy gry się w ogóle ukażą (w tym takie, których ci gniewni, brunatni chłopcy w komentarzach nigdy by i tak nie oglądali, typu bajki Disneya) i krytykujący je na zapas, żeby nabijać kliki. Albo jakieś akcje bojkotów, bo w niektórych grach postacie kobiece są niewystarczająco zseksualizowane, tylko ośmielają się wyglądać jak normalni ludzie. To lewackie narzekanie? Plażo, proszę...

Pamiętam to od czasów TLOU2, gdzie najpierw był prawacki hejt, potem gra wyszła i okazała się bardzo dobra i zaczęła się zacięta walka w prawackich głowach w tłamszenie dysonansu poznawczego poprzez wymyślanie intelektualnych fikołków dla uzasadnienia wcześniejszej krytyki "na zapas". Przy TLOU2 to pamiętam po raz pierwszy, ale potem już była lawina takich akcji, np review bombing bardzo dobrych gier od ludzi, którzy nigdy w te gry nie grali itp. Ostatnio pamiętam, że przypadkiem wszedłem w jakiś materiał o zeszłorocznej grze o Indianie Jonesie, i w komentarzach ludzie się nakręcali jak dzicy, że gra będzie beznadziejna, go woke go broke i podobny bezmyślny jad, bo zapowiedziano jakąś kobiecą postać :D Oczywiście gra okazała się super i nagle hejterzy musieli nabrać wody w usta... ale obawiam się, że tylko do następnego razu.
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3145 times
Been thanked: 3072 times

Post autor: Gizmoo »

Lailonn pisze: 14 cze 2025, 13:17 Faktem jest, że faszystowskie metody banowania i karania są prawie tylko po lewej stronie.
:lol: Krótko jesteś na tym świecie chyba? :lol:
Spoiler:
W sumie bardzo chciałabym zobaczyć jak bardzo liberalna byłaby reakcja prawej strony na takie gry planszowe:

Jedwabne (area control)
Orgia w Sosnowcu (party game? 🤔)
Zamach na Księdza Popiełuszko (trick taking)
Pedofilio (hidden Movement o przenoszeniu mepli do innej parafii.)
Węgierska Ucieczka (szukanie azylu przed odpowiedzialnością karną z ukrytymi tożsamościami)

Jeżeli komuś zrobiło się gorąco po tych pomysłach, to niech się zastanowi nad wolnością wypowiedzi, spojrzy w lustro i zada sobie pytanie, czy aby sam nie jest "lewicowym płatkiem śniegu". :lol:

Wracając do tematu - grałem w różne gry z kontrowersyjną tematyką i jeżeli gra jest dobra, to zniosę niemal wszystko. Chyba, że tematyka byłaby już tak w poprzek moim przekonaniom, że granie w nią nie sprawiałoby mi grama satysfakcji. I tylko w jednym jedynym przypadku miałem z grą problem. Otóż jest nią Stroganov. I chociaż sama mechanika jest super abstrakcyjna, a temat jest doklejony i mogłoby nim być dowolne wszystko, to jednak jako zadeklarowany przeciwnik polowań, hejter naszych myśliwych i obrońca praw zwierząt, po prostu nie mam przyjemności grania w grę o takiej tematyce. I dlatego choćby nie wiem, jak ten Stroganov nie był fajny, ładny, to jednak to umowne zabijanie zwierząt dla futer jakoś mi nie w smak. I dlatego gra wylądowała w wątku sprzedażowym i nie chcę do niej wracać.

A teraz zapalmy świeczkę dla setek mutantów, kosmitów, dinozaurów i mrówek poległych w dowolnym area control. :lol:

Edyta: A propos wyrozumiałości z prawej strony przypomniały mi się nie tak dawne bojkoty filmów Dogma i Zielona Granica. Przy czym Kevin Smith strollowal mistrzowsko towarzystwo, samemu przyłączając się do tłumu bojkotującego jego film. 8) :lol:
ODPOWIEDZ