CMON i zamrożenie aktywów na giełdzie

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
GapcioMaluszek
Has thanked: 31 times
Been thanked: 80 times

Re: CMON i zamrożenie aktywów na giełdzie

Post autor: GapcioMaluszek »

Spoiler:
... tylko pojawiła się już w zeszłym roku, żeby ratować finanse. :)
toblakai
Has thanked: 401 times
Been thanked: 416 times

Post autor: toblakai »

Oczywiście to tylko moje gdybanie, jednak ciężko będzie mnie przekonać do tego, że tak szerokie pozbywanie się swoich linii wydawniczych to świadectwo zdrowej kondycji firmy. Nawet jeżeli te ich 'flagowce' stały się nierentowne, więc się ich pozbywają, co świadczy o dobrej decyzji, to nie zmienia to faktu, że ich 'flagowce' stały się nierentowne.

Zaznaczę też, że fakt pozbycia się swoich IP wcale nie musi oznaczać upadku firmy - brak pieniędzy może świadczyć o braku środków na utrzymywanie w dystrybucji wielu tytułów. To jest masa zablokowanego kapitału nawet na proste dodruki. CMON może nie upadać, a jedynie przycinać tłuszcz i redukować się do poziomu który są w stanie uciągnąć operacyjnie.

Najciekawsze to co się będzie działo z Partnerami i licencjami - bo tutaj może taki Portal stracić licencję z dnia na dzień.
Awatar użytkownika
KubaP
Has thanked: 146 times
Been thanked: 491 times

Post autor: KubaP »

japanczyk nie znam sytuacji, ale ja chyba jednak stawiam na opcję "sprzedajemy największy asset, żeby jak najbardziej zwiększyć płynność".
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 302 times
Been thanked: 328 times

Post autor: Scamander »

Z bardziej znanych licencji do których mają pełne prawa to nie sprzedali tylko tego co wciąż jest u nich w produkcji (Cthulhu DMD, Massive Darkness), ciekawe czy tego też się wyzbędą jak tylko nie będą uwiązani.

Nie widać żeby tam jeszcze grano na long-term, wygląda to jak działania po to żeby tylko nie zatonąć.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3731 times
Been thanked: 3929 times

Post autor: japanczyk »

Scamander pisze: 10 cze 2025, 16:46 Z bardziej znanych licencji do których mają pełne prawa to nie sprzedali tylko tego co wciąż jest u nich w produkcji (Cthulhu DMD, Massive Darkness), ciekawe czy tego też się wyzbędą jak tylko nie będą uwiązani.
Nie no maja wiecej licencji, The last of us, ktore nigdy nie wyszlo poza zapowiedz chociazby czy Marvel Secret Invasion czy cos w te manke z konca zeszlego roku.
Do tego przynajmniej 2 niezapowiedziane tytuly, ktore mialy leciec na crowdfunding, chyba 2 tytly retailowe, ktore maja miec premiere na Essen

Zombicide byl na stoliku od zeszlego roku, ale na pewno sprzedaz swoich flagowych marek to jakis red flag
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 302 times
Been thanked: 328 times

Post autor: Scamander »

Pisałem o grach do których mają pełne prawa. Odsprzedaż takich rzeczy jak Bloodborne, Marvele itp. może być trudna bądź niemożliwa przez podpisane umowy i zależność od licencjodawcy a samej "mechaniki" nikt nie kupi, to marka niesie wartość.
Khaash
Has thanked: 1 time

Post autor: Khaash »

Asmodee Polska wyda niedługo zombicide star wars ^^

A tak serio przypomina mi to mocno sprawę chryslera z lat 80-90. Sprzedali wtedy dział produkcji czołgów żeby uratować płynność produkcji samochodów i parę lat potem jeszcze pociagneli zanim przejęli ich Francuzi:p niestety ale piramida finansowa wspieraczek musi w pewnym momencie skoku kosztów/spadku dochodów się zawalić. Czekam teraz na LMS i to co się stanie wtedy u Czachy.
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 312 times
Been thanked: 1126 times

Post autor: brazylianwisnia »

Khaash pisze: 10 cze 2025, 20:42 Asmodee Polska wyda niedługo zombicide star wars ^^

A tak serio przypomina mi to mocno sprawę chryslera z lat 80-90. Sprzedali wtedy dział produkcji czołgów żeby uratować płynność produkcji samochodów i parę lat potem jeszcze pociagneli zanim przejęli ich Francuzi:p niestety ale piramida finansowa wspieraczek musi w pewnym momencie skoku kosztów/spadku dochodów się zawalić. Czekam teraz na LMS i to co się stanie wtedy u Czachy.
To nie wina piramidy finansowej a kiepskich produktów. Gdyby robili gry na retail to jeszcze wcześniej by się zawineli. Doszłyby większe koszta kredytów oraz szybciej skończyłyby się środki i zapewne mieliby X gier z nadprodukcja przez słaba sprzedaż.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Jdn
Has thanked: 77 times
Been thanked: 64 times

Post autor: Jdn »

Niestety są zbieraczki gdzie gra trafia po 2-3latach prób i testów nad nią. A są takie że mamy grafiki i pierwszy prototyp. Potem wychodzi że koncept spoko ale trzeba czasu by to dopracować którego nie ma bo kasy brak i taki potworek trafia do ludzi. Moje przemyślenia na razie takie że jest nie wiele gier które zrobią na mnie wow jak mają jakieś znane IP. Po prostu dobra gra zawsze się obroni nawet bez dobrego IP, nie ma wyższej ceny. Niestety czasem kupię grę ze znanym IP, ale może z wiekiem mi przejdzie bo potem jak patrzę te gry często na stół nie wchodzą.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Jdn pisze: 11 cze 2025, 06:56 Niestety są zbieraczki gdzie gra trafia po 2-3latach prób i testów nad nią. A są takie że mamy grafiki i pierwszy prototyp. Potem wychodzi że koncept spoko ale trzeba czasu by to dopracować którego nie ma bo kasy brak i taki potworek trafia do ludzi. Moje przemyślenia na razie takie że jest nie wiele gier które zrobią na mnie wow jak mają jakieś znane IP. Po prostu dobra gra zawsze się obroni nawet bez dobrego IP, nie ma wyższej ceny. Niestety czasem kupię grę ze znanym IP, ale może z wiekiem mi przejdzie bo potem jak patrzę te gry często na stół nie wchodzą.
Troche nie wiem do czego pijesz, bo w ostatnich latach najgorsza gra (wciaz dobra) jaka wypuscil CMON jest Trudvang Legends, a mowimy tutaj o przestrzeni 6 ostatnich lat.
Kazdy Zombicide poprawial bolaczki poprzednikow i dodawal nowalijki, DMD top, Ankh itd. rowniez
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 181 times
Been thanked: 650 times
Kontakt:

Post autor: VivoBrezo »

A ja ciągle jestem zdania, że CMON się nie zwija z rynku. Oczywiście, wyprzedają swoje głośne tytuły, zmieniają profil działalności, ale ja widzę tutaj raczej działanie według określonego planu, a nie chaotyczne ruchy.

Z tego co widzimy:
- cięcie kosztów operacyjnych. To nie tylko ograniczenie działu R&D, ale też ograniczenie oferty, co może spowodować cięcia w pozostałych działach.
- ograniczenie oferty, daje możliwość wygenerowania dodatkowej gotówki. Sprzedaż Trylogii, Zombicide'a, etc pozwoli ustabilizować finansowo firmę i daje okienko na wprowadzenie konkretnego planu naprawczego i inwestycje.
- plan na przyszłość. Tutaj pojawił się jego zarys w raporcie finansowym. Tj rozwój europejskiego rynku hurtowego, oraz produkcja małych gier w Europie. Natomiast podejrzewam, że z każdym miesiącem będziemy wiedzieć więcej. Pewnie na jakiś czas (o ile w ogóle) trzeba będzie pożegnać wielkie plastikowe wspieraczki
- raczej nie martwiłbym się o dowiezienie oczekujących zamówień (ale nie jest to porada inwestycyjna :P )

ps: Tak na chłopski rozum. Jakby chcieli się zwijać, to by nie wyprzedawali kilku tytułów, tylko sprzedali całą firmę
Awatar użytkownika
Munchhausen
Has thanked: 173 times
Been thanked: 140 times

Post autor: Munchhausen »

VivoBrezo pisze: 11 cze 2025, 11:17 A ja ciągle jestem zdania, że CMON się nie zwija z rynku. Oczywiście, wyprzedają swoje głośne tytuły, zmieniają profil działalności, ale ja widzę tutaj raczej działanie według określonego planu, a nie chaotyczne ruchy.

Z tego co widzimy:
- cięcie kosztów operacyjnych. To nie tylko ograniczenie działu R&D, ale też ograniczenie oferty, co może spowodować cięcia w pozostałych działach.
- ograniczenie oferty, daje możliwość wygenerowania dodatkowej gotówki. Sprzedaż Trylogii, Zombicide'a, etc pozwoli ustabilizować finansowo firmę i daje okienko na wprowadzenie konkretnego planu naprawczego i inwestycje.
- plan na przyszłość. Tutaj pojawił się jego zarys w raporcie finansowym. Tj rozwój europejskiego rynku hurtowego, oraz produkcja małych gier w Europie. Natomiast podejrzewam, że z każdym miesiącem będziemy wiedzieć więcej. Pewnie na jakiś czas (o ile w ogóle) trzeba będzie pożegnać wielkie plastikowe wspieraczki
- raczej nie martwiłbym się o dowiezienie oczekujących zamówień (ale nie jest to porada inwestycyjna :P )

ps: Tak na chłopski rozum. Jakby chcieli się zwijać, to by nie wyprzedawali kilku tytułów, tylko sprzedali całą firmę
Pszemko, ja Cię lubię, ale takiej odkejki i życia w wyparciu, to już dawno nie widziałem. Jak w memie z pożarem i pisełem, co mówi, że wszystko w porządku. Weź zainwestuj w jakiegoś ich late pladge'a, skoro są tak stabilni. Określony plan, dobre sobie. Normalnie nic, tylko kupować ich akcje... Oh, wait :D

Poza tym kto chciałby kupić firmę, która jest na skraju bankructwa i ma mnóstwo kickstarterowych zobowiązań na grube miliony? Sprzedają swoje IP, bo to jedyne, co mają do zaoferowania. Jestem tylko ciekaw, co na to wszystko Trzewiczek, bo CMON to przecież strategiczny partner Portalu.
Xyhoo
Has thanked: 461 times
Been thanked: 248 times

Post autor: Xyhoo »

VivoBrezo pisze: 11 cze 2025, 11:17 ps: Tak na chłopski rozum. Jakby chcieli się zwijać, to by nie wyprzedawali kilku tytułów, tylko sprzedali całą firmę
To by musiał CMON jeszcze oddać pieniądze, które dostali z trwających kampanii, bo ktoś by musiał je dostarczyć. A, taka ciekawostka, CMON tych pieniędzy nie ma.

Sytuacja jest nie jest zła, jest tragiczna. *gdybanie mode on* prawdopodobnie wiążą ich umowy z licencjobiorcami na różne kraje, które muszą spełnić, żeby nie dostać kar, wspieraczki mają zerową moc prawną i jak nie wyjdzie to trudno, więc są najniższym priorytetem
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Kontakt:

Spoiler:
Ej, ale przecież pisze że to nie jest porada inwestycyjna :D.
Po prostu uważam, że jeszcze za wcześnie żeby z pochodniami iść pod siedzibę CMONu. Na to jeszcze przyjdzie czas, natomiast raczej jestem delikatnym optymistą :)

Ps: Też Cię lubię ;)
Khaash

Post autor: Khaash »

Według mnie CMON też się nie zwija ale czyści finanse pod przejęcie przez Asmodee. Gdyby Asmodee samo nie siedziało po uszy w długu (900 mln dolców jako spadek po Embracerze) to pewnie już by ich kupili, a na razie dokapitałowali żeby pokończyli wspieraczki, zabierając fajny kąsek.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2025, 17:45 przez Khaash, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Xyhoo pisze: 11 cze 2025, 11:52 To by musiał CMON jeszcze oddać pieniądze, które dostali z trwających kampanii, bo ktoś by musiał je dostarczyć. A, taka ciekawostka, CMON tych pieniędzy nie ma.
A skad takie stwierdzenie w ogole? Masz jakies dane na poparcie tej tezy, ze CMON nie ma pieniedzy na dzialania operacyjne?
Xyhoo
Has thanked: 461 times
Been thanked: 248 times

Post autor: Xyhoo »

japanczyk pisze: 11 cze 2025, 13:08
Xyhoo pisze: 11 cze 2025, 11:52 To by musiał CMON jeszcze oddać pieniądze, które dostali z trwających kampanii, bo ktoś by musiał je dostarczyć. A, taka ciekawostka, CMON tych pieniędzy nie ma.
A skad takie stwierdzenie w ogole? Masz jakies dane na poparcie tej tezy, ze CMON nie ma pieniedzy na dzialania operacyjne?
Gdybam jak każdy tutaj. Jestem z natury pesymistą i jak widzę, że CMON zwalnia ludzi od robienia nowych gier, a jednocześnie sprzedaje prawa do starych gier to wygląda jak zwijanie działalności i minimalizowanie strat.
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 150 times
Been thanked: 332 times

Post autor: Niewodnik »

A jak to się finalnie z FFG skończyło? Bo pamiętam, że tam była podpisana niekorzystna umowa, a potem CMON twierdził, że to tamci się nie wywiązali...
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Kontakt:

Niewodnik pisze: 11 cze 2025, 14:44 A jak to się finalnie z FFG skończyło? Bo pamiętam, że tam była podpisana niekorzystna umowa, a potem CMON twierdził, że to tamci się nie wywiązali...
Obie strony twierdzą, że wina jest po stronie partnera, ale nikt nie podrzucił żadnych dokumentów, więc ciężko powiedzieć kto mówi prawdę.
manicminer
Has thanked: 91 times
Been thanked: 134 times

Post autor: manicminer »

Strata 3 mln $ ci nie wystarczy? Gdyby mieli nie sprzedali by praw do gier Langa. Mythic też miał kasę, tylko nie tyle co potrzebował. Cmon jest w dołku, cła Chiny US zostaną na dłużej, a to jest 30%, us jest w coraz gorszej sytuacji gospodarczej, to gwarantuje dużo mniejszaa sprzedaż niż w 2024.
Na blogu Monolith jest opisane ile kasy zostaje w kieszeni że wspieraczki. 3mln praktycznie nie są do odrobienia bez pomocy z zewnątrz.
Cmon będzie się zwijał, pytanie tylko w jaki sposób.
Arius
Has thanked: 414 times
Been thanked: 266 times

Post autor: Arius »

manicminer pisze: 11 cze 2025, 23:06
Strata 3 mln $ ci nie wystarczy? Gdyby mieli nie sprzedali by praw do gier Langa. Mythic też miał kasę, tylko nie tyle co potrzebował. Cmon jest w dołku, cła Chiny US zostaną na dłużej, a to jest 30%, us jest w coraz gorszej sytuacji gospodarczej, to gwarantuje dużo mniejszaa sprzedaż niż w 2024.
Na blogu Monolith jest opisane ile kasy zostaje w kieszeni że wspieraczki. 3mln praktycznie nie są do odrobienia bez pomocy z zewnątrz.
Strata 3 mln to nie argument za brakiem kasy na działania operacyjne.
Owszem jest u nich sporo czerwonych flag.
Ale skoro redukują zatrudnienie, czyli obniżają koszty, oraz dodatkowo sprzedają prawa do gier, to jest szansa (niekoniecznie 100%) że nie upadną.
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Kontakt:

manicminer pisze: 11 cze 2025, 23:06
Podrzucisz ten artykuł?

Btw 3mln dolarów straty to nie jest jeszcze problem. Najważniejszy jest cashflow.
Poniżej 2023 u Trefla:
https://www.bizraport.pl/krs/0000036560 ... ka-akcyjna
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 315 times
Been thanked: 526 times

Post autor: Otorek »

Z płynnością też nie jest najlepiej, co już pisałem we wcześniejszych postach. Rezerwa gotówki topniała w 2024. Ich plan strategiczny zakłada dodatkowe pożyczki, co też przytaczałem. Sytuacja jest bardzo, bardzo zła czy tragiczna to już pewnie sam CMON wie najlepiej.
Jestem pesymistą co do ich przyszłości, ale może upadek nie będzie spektakularny, albo jakoś uda im się przetrwać. Spółka należy do ludzi, którzy (o ile się nie mylę) zarządzają też Razer-em, więc powinni mieć trochę obycia, choć nie wiem czy Razer był kiedyś w tak beznadziejnej sytuacji.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2025, 16:05 przez Otorek, łącznie zmieniany 1 raz.
Arius
Has thanked: 414 times
Been thanked: 266 times

Post autor: Arius »

Dlatego cieszmy się z małych rzeczy
White Death dowiezli :)
pol-6

Post autor: pol-6 »

Ja to czekam na 3 gry od nich :(

Mordred myślę że odwiążą, gry o tron może tez się doczekam ale GoW to chyba już nie :(
ODPOWIEDZ