Ostatnio kupiliśmy...bo...

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
mordimer5
Has thanked: 52 times
Been thanked: 100 times

Re: Ostatnio kupiliśmy...bo...

Post autor: mordimer5 »

Była wyprzedaż magazynowa portalu i dorwałem sobie słowołaki za 19 ziko. Ktoś z was grał? Po gameplay u wygladało fajniutko ;) taki Avalon wraz z odgadnięciem hasełka ;)
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 337 times
Been thanked: 536 times

Post autor: vnzk »

mordimer5 pisze: 03 cze 2025, 18:05 Była wyprzedaż magazynowa portalu i dorwałem sobie słowołaki za 19 ziko. Ktoś z was grał? Po gameplay u wygladało fajniutko ;) taki Avalon wraz z odgadnięciem hasełka ;)
U mnie Słowołaki wyparły Resistance'a, Avalona i Dochodzenie z kolekcji. Nie potrzebuję innego social deduction. Malutkie, szybkie (partia 4 minuty), dynamiczne i, będąc złym, nie musisz nikomu kłamać prosto w oczy, wystarczy zadawać sprytne pytania. A nawet jeśli ktoś wciąż czuje związany z tym dyskomfort, partie są tak krótkie, że nie zniechęca to do gry. Mam już ponad 50 partii i zawsze chętnie zagram. :)

Oczywiście mocne partie w Resistance pamiętało się latami, ale przez czas rozgrywki trudno było zebrać ekipę i latami czekało się też na kolejne rozgrywki :wink:
Moonz
Has thanked: 60 times
Been thanked: 30 times

Post autor: Moonz »

Po gorączkowych zakupach w przeszłości mocno ostygłem i przez ponad rok nie kupiłem żadnej gry, widząc, że jest w co grać. Sytuację przełamał maluszek o tytule Ostoja i wziął ze sobą małych kupli o nazwach Halo wieża i Szybka Kawka. Ostoja jest super do szybkiego pykanka. Resztę będę grał pewnie dziś.
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 162 times
Been thanked: 388 times

Post autor: Poochacz »

Dragon Eclipse Premium Super (jak się nazywa ta wersja?) Special Edition - na aleplanszówki jest przedsprzedaż na wersję polską a opinie są dobre. Wziąłem w opcji za pobraniem - w ten sposób nie zamrożę pieniędzy. Ale z tymi wszystkimi dostępnymi wersjami to są jaja - godzinę sprawdzałem czym się jedno różni od drugiego.

Insert do Heroes III - po zakupieniu wszystkich dodatków muszę ściągać teraz przynajmniej 3 pudła żeby przygotować rozgrywkę a i tak zaczyna się już robić problem. Teraz wszystko prócz figsów będę miał w jednym pudle.
Awatar użytkownika
Gab
Has thanked: 118 times
Been thanked: 107 times

Post autor: Gab »

Horror w Arkham 3 ed wraz ze wszystkimi dodatkami - gra od dawna trafiła na mój radar, co jakiś czas sprawdzałem forum/olx/allegro. Pojawiła się niesamowita oferta za 450 zł + koszt przesyłki - tak oto, stałem się szczęśliwym posiadaczem całości. Już nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów spędzonych na walce z mackami. Mam nadzieję, że gra dostarczy mi podobnych emocji co Posiadłość Szaleństwa 2 ed.
Dhel
Has thanked: 632 times
Been thanked: 574 times

Post autor: Dhel »

Four horsemen, coop z gaszeniem pożarów i unikatowym zagrywaniem kart. Bardzo spodobał mi się klimat oraz cała mechanika.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1150 times
Been thanked: 454 times

Post autor: Irka »

Kingdom Legacy, a zaraz potem dodatki, bo czytając ten wątek stwierdziłam, że to gra jakby stworzona dla mnie. I nawet przeszła oczekiwania, wow :D
Uncle_Grga
Has thanked: 93 times
Been thanked: 327 times

Post autor: Uncle_Grga »

Prezentowo: chciałem zagrać, ale w sumie nigdy niw chciałem mieć ich w kolekcji: Cytadelę, Projekt Art

Do nauki GWT - El Paso

Do kolekcji z listy wszechczasow:
Keyflowera
Katedrę Koszmarow

Na wspieraczce i akcja druk:
Principes
Wynalazców Pd Tygrysu

Kolekcja +4.. :( Może puszczę El Paso do dzieciaków? I tak dużo za dużo..
AxlPl
Has thanked: 77 times
Been thanked: 103 times

Post autor: AxlPl »

Warhammer Quest Przygodowa gra karciana . A co to był za zakup! Pełen pościgów, wypadków, zwrotów akcji!
Trochę za mną ta gra chodziła, trafiła się fajna okazja no i dzisiaj cały dzień z nią "walczę". Potwierdziło się moje przypuszczenie. Jak nie trawie gier kafelkowych bo to nie "klasyczna" plansza tak serio lubię gry karciane gdzie tej planszy nie ma wcale. Czemu? Nie wiem.
Przyznać muszę że gra to pożeracz czasu. Człowiek siedzi przy niej 15min a tu na zegarku pokazuje że ponad godzinę. Jeszcze jak nauczę się w nią grać to już w ogóle będzie gites
Sloth
Has thanked: 144 times
Been thanked: 123 times

Post autor: Sloth »

Super Boss Monster: Doładowana gra o budowaniu podziemi - w sumie nie tęskni mi się aż tak za pixelami z ZX spectrum ale ta gierka mnie intrygowała. W momencie jak Muduko w końcu wydało wersję z trybem solo to stwierdziłem 85 zł nie majątek więc sprawdzmy o co biega z tym tytułem :)
Awatar użytkownika
Poochacz

Karuzela się kręci! Coś robi miejsce by coś mogło je zająć...

This War of Mine + Czas oblężenia - kolejny w tym roku powrót na półkę. Podczas przeglądania postów na FB serduszko zatęskniło więc złożyłem tanio zestaw razem z Oblężeniem bo dotąd grałem tylko podstawkę.

Leviathan Wilds - @Ardel12 ostatnio mnie nakręcił tym tytułem w swoich postach (Ty łobuzie Ty!) a często wypatruję w nich coś fajnego. Po obszernym zwiadzie wydaje mi się że powinno mi siąść a sam pomysł ciekawy i oryginalny. Mepel ma już przedsprzedaż to skorzystałem.

Mandalorian: Przygody - 160-180 zł za nówkę bym nie dał ale używkę w dobrej cenie sprawdzę. Jeśli nie podejdzie - pójdzie dalej.

Niezwykłe ogrody + 5 sekund + Kalambury obrazkowe - za 3 tygodnie jedziemy na wakacje więc szukałem czegoś ładnego do sprawdzenia pod chmurką. Ogrody trafiłem na allegro za 2 dychy więc dobrałem jeszcze od tego samego sprzedającego 5 sekund i Kalambury i wyszło akurat 45 zł pod darmowego Smarta. Za te pieniądze grzech nie spróbować.

Udaje mi się rotując pudełkami nie przekraczać założonego budżetu i finansując nowe zakupy tym co sprzedam. Brawo ja! Aż chyba sobie w nagrodę piwo postawię.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2025, 11:52 przez Poochacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2035 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Rosyjskie Koleje- zagrałem 2x i mi się spodobało. Proste w zasadach a przyjemne do pokombinowania, no i znacznik punktów faktycznie pędzie po torze niczym pociąg. A że cena była 50pln za polską wersję w stanie idealnym to się skusiłem. Dobry klasyk który zostaje w kolekcji.
Awatar użytkownika
Poochacz

Return to Dark Tower - bo w końcu wyprzedałem wszystko z półki sprzedażowej i miałem budżet na jeszcze jeden większy tytuł. I nagle zewsząd zaczęły mnie bombardować posty i filmiki dotyczące tej gry. Przeznaczenie po prostu 😂 Nigdy o niej nie słyszałem ale po weekendzie przeszukiwania informacji, recenzji, opinii i filmików zapowiada się fantastycznie. Okazało się że można jeszcze dostać ją w polskim sklepie w rozsądnej cenie. Muszę sprawdzić jak działa ta wieża! Muszę!

Deep Regrets - tak jak poprzednio - szukam niewielkich tytułów na wakacyjny wyjazd. Sama tematyka tak pokręcona że chętnie spróbuję. Do tego Marek z Trybu Solo stworzył świetną i prostą automę dzięki czemu solo nie wygląda jak wykastrowane.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2025, 20:39 przez Poochacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1416 times
Been thanked: 2965 times

Post autor: Ardel12 »

W czerwcu już więcej nie kupię(oby), więc szybkie podsumowanie:
- Zestawy Pokemon TCG - młodemu siadła podstawka. Zagraliśmy z 20 razy bazowymi taliami i mnie znudziło, a młody chciał więcej kart, więc zakupiłem parę zestawów typu 60 kartowa talia gotowa do gry lub zestaw z boosterami i jakimiś foil(Charizard rządzi u nas, więc taki wpadł). Muszę ogarnąc jak się zabrać za rozwijanie kolekcji Pokemon pod rozwój i budowę talii. Czy jechać w single czy się bawić w boostery. Dziś bawiliśmy się zmienionymi bazowymi i było ciekawiej, ale przez wiele singli, talie stały się jeszcze bardziej losowe...

- High Frontier 4 All - Expansion 1 + Tools 2 - Na razie doczłapałem do ogrywania M0,1,2 i niestety gra spadła ze stołu i na razie nie wraca. W grupie się nie chce, a ja SOLO nie mam tyle czasu by ogrywać, mimo to liczę, że w końcu wrócę i będę dalej mógł palić zwoje. Może czas kogoś nowego wciągnąć. Tak czy siak, trochę FOMO, ale patrząc, że kolejne moduły wprowadzałem całkiem sprawnie to nie jest to nic co zgnije w kolejce.

- Unlock - Short stories - będąc w Londynie wpadłem do Orcs Nest i znalazłem wszystkie brakujące części, wiec wrzuciłem co mieli. Na razie mam mieszane odczucia względem tych krótkich przygód, ale ciężko odpuścić kolejne zabawy ala escape room, a jednak Unlock to dla mnie topka zaraz z serią EXIT.

- Unlock! 12 - Supernatural Adventures - dorwane w Mepel. Brakująca część do zaliczenia. W sumie to samo co wyżej. Kupię co wyjdzie.

- Marvel Champions: Wave 8&9 - w sumie obecnie już brakuje mi tylko Winter Soldiera oraz Ery Apocalypsa do kompletu z tego co się ukazało. FOMO w pełni, bo zatrzymałem się, gdzieś na 3-4 fali i nie znalazłem czasu by powrócić, więc...z żonką ustaliliśmy, że po ATO ten tytuł wjedzie na ogrywanie by trochę podgonić. Już się cieszę, bo grę bardzo lubię, ale...przypominanie zasad, a bardziej tych wszelkich zmian czy uszczegółowień odbiera mi chęć.

- Shadows of Brimstone: Other Worlds - Forest of the Dead - brakujący duży dodatek. Wrócił do Mepla, to wrzuciłem do koszyka. Potrzebny by w pełni wykorzystać dodatek z wyzwaniami, do którego jeszcze potrzebuję z 2-3 mniejszych. Co tu dużo mówić, FOMO w pełni...znowu.

Terraformacja Marsa Zestaw dodatkowy 11 (5 kart) - FOMO xD mam wszystkie dodatki do TM, lubię wyciągnąć i od czasu do czasu zagrać z danymi dodatkami. Do gołej podstawki nie wracam, choć te zestawy po 5 kart sporo już dodały. Wiele lat mam TM w kolekcji i się nigdzie nie wybiera. Szkoda tylko, że już mi się gra w podstawce przestała mieścić, więc liczę, że w końcu zakończą wydawanie dodatków.

FLAILS & CITADELS + Black Flag do Doom Pilgrim + Big Box - DP mi się mega spodobało, więc poszedłem za ciosem i wrzuciłem nową grę twórcy. Więcej kart, większa róznorodność to podbija frajdę płynącą z tej gry, tym bardziej z dodatkowymi wydarzeniami.

Widać, że czerwiec sponsorowało FOMO. Dokupowanie brakujących lub nowych dodatków do lubianych tytułów. W sumie wszystko z tego traktuję jako dodatki, choć część to są niezależne podstawki(Unlocki czy F&C). Kusi uzupełnienie kolekcji podręczników do Cthulhu przez promkę Monków, ale na razie udało się powstrzymać. Nęci mnie zakup zestawu akryli, by móc podbić to co robię speed paintami, ale też na razie odpuszczę i się pobawię bardziej tym co mam. Na zestaw do farb to wydałem swoje w poprzednim miesiącu, starczy. Patrząc po wspieraczkach to wleci BRW:Revised prawdopodnie, bo preferuję posiadanie najnowszej wersji. Zależy ile rzucą za upgrade packa i co w nim znajdę. Kasy poszło, teraz trzeba coś sprzedać :D
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 304 times
Been thanked: 335 times

Post autor: Scamander »

Ardel12 pisze: 22 cze 2025, 22:26 - Marvel Champions: Wave 8&9 - w sumie obecnie już brakuje mi tylko Winter Soldiera oraz Ery Apocalypsa do kompletu z tego co się ukazało. FOMO w pełni, bo zatrzymałem się, gdzieś na 3-4 fali i nie znalazłem czasu by powrócić, więc...z żonką ustaliliśmy, że po ATO ten tytuł wjedzie na ogrywanie by trochę podgonić. Już się cieszę, bo grę bardzo lubię, ale...przypominanie zasad, a bardziej tych wszelkich zmian czy uszczegółowień odbiera mi chęć.
Nie ma sensu przekopywać się przez tę instrukcję od deski do deski, bierzcie to sobie "na żywca". Jak przeczytasz załącznik "learn to play" i doczytasz z instrukcji o tym co się dzieje kiedy się kończy talia gracza i talia villaina to więcej wiedzieć nie musisz, jak będą się pojawiać wątpliwości w trakcie gry to wujek Google służy. Dopiero jak wejdziecie w tryby to sobie można przelecieć przez tę instrukcję na spokojnie żeby być pewnym, że gracie na 99-100% dobrze a nie na 95%.
Awatar użytkownika
Coen
Has thanked: 513 times
Been thanked: 149 times

Post autor: Coen »

- Legacy of Yu - bo słyszałem, że jest to bardzo dobra gra solo

A że kolega garg zrobił bardzo dobrą promocję, to dobrałem sobie jeszcze:
- Little town z dodatkiem
- Challengers, drużyna marzeń.
Obie do pogrania z dziećmi.

I na razie wszystkie tytuły się przyjęły 🙂
Ostatnio zmieniony 23 cze 2025, 14:36 przez Coen, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
wajwa
Has thanked: 372 times
Been thanked: 568 times
Kontakt:

Post autor: wajwa »

Baseball Highlights 2045 - zupełnie przypadkowo trafiłem na jakąś opinię, potem gameplay, potem recenzję, no i ... kupiłem 8)
Masakra, bo niby niczego nie szukam, niby niczego nie potrzebuję, zresztą co ja będę pisał, większość na tym forum wie o co chodzi :wink:
A w Baseball Highlights 2045 spodobały mi się graficzki, zaintrygowała mechanika, jak i tło fabularne tej giery, z podziałem na ludzi, roboty, cyborgi, szybkich biegaczy, zamulaczy etc.
Jeszcze nie zagrałem pojedynku, ale odpaliłem grę solo i jest to megaprzyjemna rozgrywka w satysfakcjonującym czasie.
Póki co bardzo mi się podoba, jak żona nie będzie chciała grać, to zostawię pod solo, bo na tę chwilę jest to giera jakiej szukałem właśnie pod takie rozgrywki.
Always look on the bright side of life
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 630 times
Been thanked: 536 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

wajwa pisze: 23 cze 2025, 13:10 (...) Póki co bardzo mi się podoba, jak żona nie będzie chciała grać, to zostawię pod solo, bo na tę chwilę jest to giera jakiej szukałem właśnie pod takie rozgrywki.
Próbowałem swoją żonę przekonać bardzo długo do zagrania. Wiem, że by się jej spodobało, ale tematyka jej nie pasowała i nie podjęła próby. No trudno... Mój egzemplarz poszedł na sprzedaż, w razie czego kumpel ma, a do solo wolę inne tytuły. Żeby było jasne BH2045 jest ok solo, ale ja osobiście wolę gry typowo pisane pod solo od grania solo w multiplayery (oczywiście poza wyjątkami).
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
wajwa
Has thanked: 372 times
Been thanked: 568 times
Kontakt:

Post autor: wajwa »

Jiloo pisze: 24 cze 2025, 13:11
wajwa pisze: 23 cze 2025, 13:10 (...) Póki co bardzo mi się podoba, jak żona nie będzie chciała grać, to zostawię pod solo, bo na tę chwilę jest to giera jakiej szukałem właśnie pod takie rozgrywki.
Próbowałem swoją żonę przekonać bardzo długo do zagrania. Wiem, że by się jej spodobało, ale tematyka jej nie pasowała i nie podjęła próby. No trudno... Mój egzemplarz poszedł na sprzedaż, w razie czego kumpel ma, a do solo wolę inne tytuły. Żeby było jasne BH2045 jest ok solo, ale ja osobiście wolę gry typowo pisane pod solo od grania solo w multiplayery (oczywiście poza wyjątkami).
Ja się nie napinam, wiem że pierwsze wrażenie jest ważne i że jak wtedy nie kliknie no to już nie kliknie.
A pod solo pasuje mi ze względu na czas rozgrywki, czas setupu, poskładania i samej rozgrywki, która jest naprawdę miodna.
Pewnie że wolę optymalizacje Rosenberga, ale tam i gra i obsluga nieco trwa :wink:
Zresztą ja tam wolę z ludźmi grać, choć czasem mi się chce poukładać coś samemu 8)
Always look on the bright side of life
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 301 times
Been thanked: 210 times

Post autor: Mrukar »

SETI, czas na nowego euraska, a ten jest nowy, ładny, z interesującym mnie tematem (Piszę to w momencie gdy Axiom 4 dokuje do ISS).

Insert do Wyprawy Darwina z Planszówki Plus. Chciałem zacząć grać z dodatkiem i moje domowe rozwiązanie porządku w pudełku przestało się sprawdzać. Dodatek, podstawka plus mini rozszerzenia Scenariusze, Piraci i Robotnik Darwin weszły do jednego pudełka.
ODPOWIEDZ