Stationfall - Chaos na orbicie (Matt Eklund)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 958 times
Been thanked: 1500 times
Kontakt:

Re: Stationfall - Chaos na orbicie (Matt Eklund)

Post autor: mat_eyo »

Scamander pisze: 14 lis 2024, 14:27 "DLC" ze standeesami to już jest dojenie level 200. Nie chcę takich trendów w tej branży.
To jest ŚWIETNY trend w planszówkach, mam nadzieję, że się przyjmie, zwłaszcza na rakowym crowdfoundingu. Stationfall rozwiązuje temat niemal wzorcowo - wersja podstawowa, z drewnianymi pionkami, jak najbardziej nadaje się do komfortowego grania. Jeśli chcesz sobie zrobić wersję premium, to dokup standeesy. Wersja deluxe? Ładuj figuraski i matę. Cudowne, każdemu według potrzeb, a nie, że zalejemy gracza falą plastiku i wywindujemy cenę o kilka stówek (na ciebie patrzę, GMOŃ ;) ).

Sama gra po pierwszej partii mnie zauroczyła. Chcę więcej, standeesy sobie pewnie też sprawię, ale dopiero po rozgrywce z docelową grupą.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2024, 16:19 przez mat_eyo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 302 times
Been thanked: 328 times

Post autor: Scamander »

Plastik ok, ale nie wiem od kiedy tektura to premium. Może w mokrych snach wydawców papier ma stać się złotem, ale póki co nie jest :wink:
Langus
Has thanked: 31 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Langus »

Zagraliśmy trzy razy. Dwie rozgrywki 5 osobowe i jedna w 6 osób. Żaden z 11 graczy, którzy przewinęli się przez te rozgrywki nie narzekał czytelność drewnianych pionków graczy.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 533 times
Been thanked: 1219 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Grałem z podstawowymi znacznikami oraz wydrukowanymi w 3D standees. Podstawowe znaczniki są najczytelniejsze i najpraktyczniejsze. Standy - pod kątem 90 stopni nic nie widać, zasłaniają pomieszczenia, a gdy jest dużo postaci w jednej lokacji jest jeszcze gorzej. Zostaję przy podstawowych znacznikach, tylko zaopatrzyłem się w kolorowe gumku-recepturki do oznaczania oficerów.

Też jestem fanem podejścia podstawowa wersja + opcjonalne dodatki typu figurki 3D. Tylko obecnie, w dobie kickstarterów, sprzedaje się szary plastik za miliony monet, zamiast ciekawej rozgrywki. Na szczęście Stationfall taki nie jest :D
HorribleNick
Has thanked: 74 times
Been thanked: 41 times

Post autor: HorribleNick »

W wątku o insertach wrzucałem swoje rozwiązanie, również bardzo polecam wszelkiego rodzaju insert.
Zaś w kwestii czytelności pionków, też się zastanawiałem, ale widzę dość jednogłośnie mówicie, że nie ma po co.
HorribleNick pisze: 10 lis 2024, 13:28 [...]
Chodzą mi po głowie podstawki do pionków z nazwami, poniżej prototyp.
Obrazek
Czekam do faktycznej rozgrywki żeby zobaczyć czy faktycznie to problem czy tylko mój wymysł.
adm1004a
Has thanked: 8 times
Been thanked: 11 times

Post autor: adm1004a »

mi pasują te znaczniki https://www.thingiverse.com/thing:6829605 https://www.thingiverse.com/thing:6829605, już sobie zrobiłem. na awersie dam przekreślone. czy warto jakieś znaczniki oznaczyć np. innym kolorem? wydrukować innym kolorem
Awatar użytkownika
Zerthin
Has thanked: 123 times
Been thanked: 77 times

Post autor: Zerthin »

adm1004a pisze: 14 lis 2024, 21:41 mi pasują te znaczniki https://www.thingiverse.com/thing:6829605 https://www.thingiverse.com/thing:6829605, już sobie zrobiłem. na awersie dam przekreślone. czy warto jakieś znaczniki oznaczyć np. innym kolorem? wydrukować innym kolorem
Roboty na szaro/srebrno.
Ludzi na zielono.
Cyborga pół na pół ;)

Możesz też kolorem zaznaczyć oficerów (i to akurat bym polecał), chodzenie przez kanały wentylacyjne i naprawianie statku. Generalnie każdą cechę, która powtarza się na dwóch-trzech kartach.
Więcej grzechów nie pamiętam
Ostatnio zmieniony 16 lis 2024, 15:32 przez Zerthin, łącznie zmieniany 1 raz.
adm1004a

zagrałem ze standardowymi pionkami jest spoko, aż się zdziwiłem, jednak te handmade robią robotę. figurki czy te standy to pomyłka w mojej ocenie w tej grze. mam jeszcze jedno pytanie o bomby zapalające - czy one niszczą pomieszczenia w których nie ma powietrza - jest trójkąt. w instrukcji jest napisane, że nie wybuchają, a jak nie wybuchają to nie niszczą. dobrze rozumiem, chociaż to trochę dziwne. gra jest bardzo fajna
Awatar użytkownika
vinnichi
Has thanked: 1381 times
Been thanked: 839 times
Kontakt:

Post autor: vinnichi »

Bomba sama w sobie nie niszczy niszczy ogień a więc jesli się nie rozprzestrzenia to nie niszczy ta bomba to taki koktajl Mołotowa
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
Kajak
Has thanked: 218 times
Been thanked: 97 times

Post autor: Kajak »

Poważnie te drewniane kołeczki się wam bardziej podobają od figurek?
Oczywiście kwestia gustu. Z tymże mnie ta przeraża.
Awatar użytkownika
vinnichi
Has thanked: 1381 times
Been thanked: 839 times
Kontakt:

Post autor: vinnichi »

To nie kwestia gustu a użyteczności to gra gdzie przepływ informacji ma być szybki i przejrzysty a standy figurki to utrudniają.
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
Kajak

Mam figurki bez standów ,w związku z tym nie zauważyłem osłabionego przepływu informacji a wręcz przeciwnie.
Nie uzurpuję sobie prawa do nieomylności ale według mnie kołeczki nadają się jedynie do montowania mebli i to niektórych tylko.
Obrazek
adm1004a

vinnichi pisze: 16 lis 2024, 13:21 Bomba sama w sobie nie niszczy niszczy ogień a więc jesli się nie rozprzestrzenia to nie niszczy ta bomba to taki koktajl Mołotowa
też tak do tego podchodzę, chociaż może być też napalm który się pali bez tlenu ;)
mam jeszcze pytanie o media nigdzie w instrukcji nie mogę się doszukać jaki jest cel po upadku stacji dostarczania danych do mediów - myślałem że antagonistyczny do władz - nie jest to jednak wyszczególnione.
a w trakcie gry media powodują tylko utratę żetonu i tyle.
Awatar użytkownika
Zerthin
Has thanked: 123 times
Been thanked: 77 times

Post autor: Zerthin »

adm1004a pisze: 17 lis 2024, 00:14 też tak do tego podchodzę, chociaż może być też napalm który się pali bez tlenu ;)
mam jeszcze pytanie o media nigdzie w instrukcji nie mogę się doszukać jaki jest cel po upadku stacji dostarczania danych do mediów - myślałem że antagonistyczny do władz - nie jest to jednak wyszczególnione.
a w trakcie gry media powodują tylko utratę żetonu i tyle.
Część postaci punktuje jeśli media mają/nie mają danych
adm1004a

no to zagrałem w nemesisa i stationfall i powiem, że przy obu grach bawiłem się przednio (grałem w tym samym składzie). Która lepsza nie wiem, ale w obu jest dużo złośliwości, co mi się baardzo podobało, nie ma jak to kogoś ogłuszyć i pożreć. nawet te paskudne pionki dały radę, myślałem, że będzie trudniej. sama punktacja w SF po drugiej grze to 3,2 i 1 punkt :) było ostro. gra stationfall jest podatna na lag (ja potrzebowałem czasu na opracowanie strategii - koledzy szybciej myśleli). 3 osoby to jedna gra to 2h. na koniec gry tylko 4 postacie nie były ogłuszone :) 4 zjedzone przez roślinę.... rewelacja!!!
Stationfall ma dużo strategii i kombinowania. Mojego mikrobiologa mi dwa razy ogłuszyli i musiałem go do kapsuły wsadzić nieprzytomnego, a i tak ktoś mi go wytargał. Nemesis w mojej ocenie jest mniej strategiczny, ale równie fajny. Stationfall na 2 osoby to pomyłka jest, gra jest od 3 osób, w nemesis na dwie osoby można zagrać i jest przyjemnie. wydaje mi się że SF ma potencjał na bardziej złośliwą grę. tylko ta jakość wykonania w stosunku do ceny.... dobrze że kupiłem używkę i ktoś karty zalaminował, a plansza się porysowała (odgniotła, nie wiem jak to nazwać) od leżenia w kartonie.
AmdyPL
Has thanked: 4 times

Post autor: AmdyPL »

Kajak pisze: 16 lis 2024, 16:54 Mam figurki bez standów ,w związku z tym nie zauważyłem osłabionego przepływu informacji a wręcz przeciwnie.
Nie uzurpuję sobie prawa do nieomylności ale według mnie kołeczki nadają się jedynie do montowania mebli i to niektórych tylko.
Obrazek
Skad masz takie figurki proejktow X?
Kajak

Druk3d.
Na BGG można znaleźć pliki projektów.
bdm
Has thanked: 547 times
Been thanked: 101 times

Re: Nemesis (Adam Kwapiński)

Post autor: bdm »

Ta gra super chodzi na każdą ilość graczy. Nawet jak nie udało się wygrać to ja nie czułem się przeorany a losowość mi zupełnie nie przeszkadzała. Aha... i zerknąłem przy okazji na Stationfall i sama plansza mnie odrzuciła choć chętnie bym spróbował zagrać - grał ktoś solo? Jak to chodzi? Czy to raczej gra, że im więcej graczy - jak w The Thing tym lepiej?
Pomnik
Has thanked: 412 times
Been thanked: 287 times

Post autor: Pomnik »

bdm pisze: 16 cze 2025, 20:26 Ta gra super chodzi na każdą ilość graczy. Nawet jak nie udało się wygrać to ja nie czułem się przeorany a losowość mi zupełnie nie przeszkadzała. Aha... i zerknąłem przy okazji na Stationfall i sama plansza mnie odrzuciła choć chętnie bym spróbował zagrać - grał ktoś solo? Jak to chodzi? Czy to raczej gra, że im więcej graczy - jak w The Thing tym lepiej?
Ja gralem na 3 i sprzedałem, ta gra może by i kiedyś dojrzała ale nie chce mi się jej tyle dawać. Na mniejszą ilość graczy działałby pewnie jeszcze słabiej.
Nie wiem jak Stationfall miałby super działać na każdą ilość graczy. Solo nie grałem, z relacji znajomych im więcej tym lepiej (więc nie działa super na każdą ilość graczy?)
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
bdm
Has thanked: 547 times
Been thanked: 101 times

Post autor: bdm »

Pisałem o Nemesis w wątku Nemesis. Ktoś przeniósł mój wpis. :roll:

Przeniosłem Twój wpis, bo tu bardziej pasuje. Ale zostawiłem tytuł, żeby było wiadomo, że był pisany w temacie o Nemesis - dopisek Curiosity
azazelmo
Has thanked: 196 times
Been thanked: 381 times

Post autor: azazelmo »

Pomnik pisze: 16 cze 2025, 21:34 Ja gralem na 3 i sprzedałem, ta gra może by i kiedyś dojrzała ale nie chce mi się jej tyle dawać. Na mniejszą ilość graczy działałby pewnie jeszcze słabiej.
Nie wiem jak Stationfall miałby super działać na każdą ilość graczy. Solo nie grałem, z relacji znajomych im więcej tym lepiej (więc nie działa super na każdą ilość graczy?)
Co, nie działa na trzy? Tego się obawiałem. Grałem na 5 czy sześć osób i strasznie mi się podobało. Kusi mnie, żeby kupić, ale w domu max. trzy osoby zagrają, a w klubie mamy egzemplarz.
Co do porównania do Nemesisa, to w Stationfall’u jest jak w Paxach: manipulujesz małymi ruchami całą planszą, żeby wyszło na twoje. A w Nemesis chyba grasz swoją postacią i tyle.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 533 times
Been thanked: 1219 times
Kontakt:

Stationfall

Post autor: Apos »

azazelmo pisze: 16 cze 2025, 22:39
Spoiler:
Co, nie działa na trzy? Tego się obawiałem. Grałem na 5 czy sześć osób i strasznie mi się podobało. Kusi mnie, żeby kupić, ale w domu max. trzy osoby zagrają, a w klubie mamy egzemplarz.
Co do porównania do Nemesisa, to w Stationfall’u jest jak w Paxach: manipulujesz małymi ruchami całą planszą, żeby wyszło na twoje. A w Nemesis chyba grasz swoją postacią i tyle.
Stationfall to gra o tworzeniu epickich akcji oraz chaosu na podstawie akcji graczy oraz próbie owładnięcia tego. Im mniej graczy, tym bardziej statyczna rozgrywka. Raz grałem na 3 osoby i było średnio, ale nadal ciekawiej niż w Nemesis.
Sweet spot graczy w Stationfall to 5 osób, a z ogranymi bardzo chętnie zagram w 6 osób. Gra wtedy nie trwa dłużej niż 2h i to też duża zaleta.
ODPOWIEDZ