Eclipse - pytania i wątpliwości
-
Re: Eclipse
Cześć Wszystkim, do niedawna instrukcja po polsku była dostępna na rebel (https://www.rebel.pl/repository/files/i ... clipse.pdf) jednak już nie jest. Czy ma ktoś ją może ściągniętą i może użyczyć?
Edit:
Jest teraz dostępna pod linkiem:
https://files.rebel.pl/files/instrukcje/Eclipse.pdf
Edit:
Jest teraz dostępna pod linkiem:
https://files.rebel.pl/files/instrukcje/Eclipse.pdf
Re: Eclipse (Touko Tahkokallio)
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak grać w tę grę na 9? (dla tylu graczy mata przewiduje miejsce).
- brazylianwisnia
- Has thanked: 314 times
- Been thanked: 1130 times
Re: Eclipse: Second Dawn for the Galaxy (Touko Tahkokallio)
Beda dodatki to będzie mozna grac.StanleyStone pisze: ↑03 maja 2021, 19:06 A mógłby ktoś wytłumaczyć jak grać na 9 osób? (tyle przewiduje mata).
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Shadow of the rift
Rasa Pixies Unity
1. czy konwersja statku podczas akcji build jest wykonywana dodatkowo i można zarówno konwertować jak i budować czy trzeba wybrać
konwersja albo budowa ?
2. czy konwersja statku/ów podczas akcji build może się odbywać na innym/innych hexach niż akcja buld ? Czy może się odbywać na hexach innych graczy/obcych ? Czy może dotyczyć spinowanych statków ?
3. Czy Pixies mogą używać i bodować orbitale ?
4. Czy można konwertować statki bez budowy statków ? Tznaczy wybrać tylko konwersję bez faktycznej budowy statku ?
5. Rift cannon. Czy obrażenia we własne statki można przydzielać tylko na hexsie gdzie właśnie oddano strzał z Rift cannon czy może można przydzielać także do własnych statków na innych hexach ?
1. czy konwersja statku podczas akcji build jest wykonywana dodatkowo i można zarówno konwertować jak i budować czy trzeba wybrać
konwersja albo budowa ?
2. czy konwersja statku/ów podczas akcji build może się odbywać na innym/innych hexach niż akcja buld ? Czy może się odbywać na hexach innych graczy/obcych ? Czy może dotyczyć spinowanych statków ?
3. Czy Pixies mogą używać i bodować orbitale ?
4. Czy można konwertować statki bez budowy statków ? Tznaczy wybrać tylko konwersję bez faktycznej budowy statku ?
5. Rift cannon. Czy obrażenia we własne statki można przydzielać tylko na hexsie gdzie właśnie oddano strzał z Rift cannon czy może można przydzielać także do własnych statków na innych hexach ?
-
- Has thanked: 125 times
- Been thanked: 552 times
Re: Shadow of the rift
Nie Pixies tylko Pixys! To nie są rusałki!
Dodatkowo, wiele razy na akcję - tak długo jak Cię stać.
Nie ma ograniczeń - jedyne ograniczenie to konwersja musi zachodzić w obrębie tego samego hexa (bez przenoszenia/pożyczania statków).
Oczywiście (po rozwinięciu technologii). Nie mogą tylko budować Baz Gwiezdnych.
Każda aktywacja budowy jest opcjonalna - możesz wybrać akcję budowy nawet jak nie stać Cię na nowy statek.
Tylko na hexie który uczestniczy w ataku i tylko w statki wyekwipowane w Rift Cannon.
-
Ok, po pierwsze: jesteś w wątku z pytaniami o zasady, nie o opinie i house rule'y - ale to twoja gra, graj jak chcesz.puciek2 pisze: ↑25 lut 2025, 17:23Tutaj się raczej nie zgodzę moim zdaniem w dowolny własny statek na hexie wcale nie musi mieć rift cannona ani uczestniczyć w walce. np. poniżej z instrukcji
"Deal one damage to any one of your Ships in the hex."
Po drugie: jakie statki na hexie mogą nie uczestniczyć w walce, skoro bitwa jest zawsze rozgrywana per hex? Moje doprecyzowanie dotyczyło innych statków z Rift Cannon, które są gdzieś indziej na planszy - one się nie liczą.
Po trzecie: moja odpowiedź jest zgodna z regułami, nie użyłem słów "chyba" ani "wydaje mi się", więc nie wiem z czym dokładnie się nie zgadzasz. Nie wiem skąd jest twój cytat, ale ja bazuję na tym: https://www.lautapelit.fi/files/Online% ... es_web.pdf
czyli:
czyli dokładnie tak jak napisałem:deal one damage to one of your Ships with Rift weapons in the battle
Po czwarte, celowo też użyłem określenia "w ataku" zamiast "w walce", bo chociaż instrukcja mówi tylko o walce, a ani słowem nie wspomina atakowania populacji, to jednak ta broń także może zostać użyta do atakowania populacji (jak każda inna) i tutaj to już podlega interpretacji jak chcesz rozpatrzeć taki atak (ale zgodnie z regułami musisz naraz zaatakować wszystkimi dostępnymi statkami i rozpatrzeć własne obrażenia możliwie najniekorzystniej).
dannte pisze: ↑27 lut 2025, 17:45...
Nie wiem skąd jest twój cytat, ale ja bazuję na tym: https://www.lautapelit.fi/files/Online% ... es_web.pdf
czyli:czyli dokładnie tak jak napisałem:deal one damage to one of your Ships with Rift weapons in the battle
puciek2 pisze: Pokój brat, to o czym pisałem jest z https://boardgamegeek.com/filepage/1225 ... f-the-rift
czyli z pierwszej edycji wygląda na to że druga to zmieniła. Dzięki.Po czwarte, celowo też użyłem określenia "w ataku" zamiast "w walce", bo chociaż instrukcja mówi tylko o walce, a ani słowem nie wspomina atakowania populacji, to jednak ta broń także może zostać użyta do atakowania populacji (jak każda inna) i tutaj to już podlega interpretacji jak chcesz rozpatrzeć taki atak (ale zgodnie z regułami musisz naraz zaatakować wszystkimi dostępnymi statkami i rozpatrzeć własne obrażenia możliwie najniekorzystniej).puciek2 pisze: OK
Re: Eclipse - pytania i wątpliwości
Czy bazy gwiezdne są strukturami i dotyczy ich limit budowy 1 na sektor?
Wspólna cecha baz i struktur to wymóg technologii, ale przy opisie aukcji budowy nie jest wymieniona gdy jest mowa o limicie dla struktur typu monolit i orbitali
Czyli może jednak bez limitu jak statki, którymi też w sumie nie są...
Wspólna cecha baz i struktur to wymóg technologii, ale przy opisie aukcji budowy nie jest wymieniona gdy jest mowa o limicie dla struktur typu monolit i orbitali
-
Nie są strukturami, nie ma limitu. Tak samo przywiązują statki przeciwnika jak pozostałe typy statków.d0man pisze: ↑17 cze 2025, 08:41 Czy bazy gwiezdne są strukturami i dotyczy ich limit budowy 1 na sektor?
Autorzy na BGG napisali, że bazy gwiezdne są statkami, które nie posiadają silników i tak je należy traktować. Zatem w sektorze może ich być więcej niż jedna.d0man pisze: ↑17 cze 2025, 08:41 Czy bazy gwiezdne są strukturami i dotyczy ich limit budowy 1 na sektor?