Black Rose Wars (Marco Montanaro)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 426 times
Been thanked: 386 times

Re: Black Rose Wars (Marco Montanaro)

Post autor: Seraphic_Seal »

Błysk pisze: 07 maja 2025, 20:46 Mnie w każdym razie chodziło o pakiet naprawczy do BRW: Odrodzenie. Dzisiaj doszedł.
A Bollo ewidentnie miał na myśli pakiet, który dopiero będzie w nadchodzącej kampanii. Więc zdecydowanie się jeszcze nie doczekał ; )
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1340 times
Been thanked: 2052 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Torquemada666 pisze: 07 maja 2025, 16:54 Addon w kampanii to upgrade BRW do BRW revised edition.
Czy mam to rozumieć że mając pierwszą podstawkę BRW i po zaimplementowaniu tego upgradepacka moja gra stanie się wersją revised?
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 400 times
Been thanked: 374 times

Post autor: Dako »

BOLLO pisze: 08 maja 2025, 08:15
Torquemada666 pisze: 07 maja 2025, 16:54 Addon w kampanii to upgrade BRW do BRW revised edition.
Czy mam to rozumieć że mając pierwszą podstawkę BRW i po zaimplementowaniu tego upgradepacka moja gra stanie się wersją revised?
Teoretycznie tak to ma wyglądać ale jak to dokładnie będzie to musimy poczekać na rozpoczęcie kampanii.
https://gamefound.com/en/projects/lms/b ... ject-story
Choć w ramach zachęty dorzucą dodatkową zawartość dla kupujących ponownie nową wersję BRW.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1340 times
Been thanked: 2052 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Dako pisze: 08 maja 2025, 09:04
BOLLO pisze: 08 maja 2025, 08:15
Teoretycznie tak to ma wyglądać ale jak to dokładnie będzie to musimy poczekać na kampanię.
Choć w ramach zachęty pewnie dorzucą dodatkową zawartość dla kupujących ponownie nową wersję BRW.
Stara nie jest zła i sama w sobie mi wystarcza tym bardziej że niedawno dokupiłem dodatek inferno bo był w bardzo atrakcyjnej cenie więc się skusiłem. Nie gram też jakoś mega często bo to specyficzna gra więc od dzwonu.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1419 times
Been thanked: 2971 times

Post autor: Ardel12 »

Dako pisze: 08 maja 2025, 09:04 Choć w ramach zachęty pewnie dorzucą dodatkową zawartość dla kupujących ponownie nową wersję BRW.
Upgrade pack ma dawać też dostęp do SG, no i jest nowy dodatek do wzięcia. Chapnę z chęcią, bo obecna wersja w porównaniu do Odrodzenia wali trochę sandałem. Nawet kusi wymienienie obecnej, ale figurki pomalowane, insert wydrukowany, więc mi się nie opłaca przeskakiwać.

Jestem ciekaw czy upgrade pack będzie jeden i zawierać będzie wszelkie karty czy podzielą go by każdy dobrał co tam potrzebuje + mają zmienić figurki, więc to też interesuje mnie czy będzie można je dostać czy jednak wszystkie są zmienione i będzie trzeba wtedy kupić całość.
miszcz
Been thanked: 60 times

Post autor: miszcz »

Nowa szkoła magii. Fanowska ale polecana przez wydawcę. Angelic School - Anielska
https://drive.google.com/drive/folders/ ... 64c9e45204
Poniżej moje tłumaczenie.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Jest ciekawa. Opiera się na rozdawaniu Błogosławieństw, które zwiększają punkty życia. I bez których większość czarów tej szkoły nie działa. A także na przywoływaniu i aktywowaniu Aniołów Stróżów, których działanie także zależy od błogosławieństw.
MManiekM
Has thanked: 11 times
Been thanked: 5 times

Post autor: MManiekM »

Ktoś doradzi jak gra działa na dwie osoby. Nowa kampania za chwilę i chciałbym wiedzieć czy z perspektywy dwóch osób ma to w ogóle sens.
miszcz
Been thanked: 60 times

Post autor: miszcz »

Działa na dwie osoby. Ale o wiele ciekawiej jest gdy jest więcej magów. Przy dwóch graczach można dodać Awatara jako trzeciego maga. Dział to bardzo dobrze. A niektórzy z awatarów są na prawdę twardymi przeciwnikami. Co więcej korzystając z awatara można grać nawet solo. Pokonanie w pojedynkę niektórych awatarów jest dosyć trudne. W nadchodzącej kampanii pojawi się Inkwizytor Ezechiele, jako nowy awatar. Jeśli nie posiadasz wydanych wcześniej.
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 262 times
Been thanked: 280 times

Post autor: Moonday »

MManiekM pisze: 20 cze 2025, 20:01 Ktoś doradzi jak gra działa na dwie osoby. Nowa kampania za chwilę i chciałbym wiedzieć czy z perspektywy dwóch osób ma to w ogóle sens.
Jest wersja duel (a nawet dwie), która działa bardzo dobrze. Jak wolisz grać we dwoje to lepiej wybrać tę wersję. Z wad, jest tylko jedna szkoła magii ale sama gra jest tania. Duża wersja gry da ci więcej szkół magii i karty magów ale też nie wszystkie szkoły magii nadają się do gry 1v1.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3740 times
Been thanked: 3947 times

Post autor: japanczyk »

MManiekM pisze: 20 cze 2025, 20:01 Ktoś doradzi jak gra działa na dwie osoby. Nowa kampania za chwilę i chciałbym wiedzieć czy z perspektywy dwóch osób ma to w ogóle sens.
Dziala, ale na 2 osoby sa lepsze skrimishe - np. Summoner Wars
prib4
Has thanked: 24 times
Been thanked: 147 times

Post autor: prib4 »

Ja bym powiedział, że BRW:R z awatarem już działa bardzo fajnie na 2 osoby - oczywiście im więcej tym lepiej w przypadku tej gry. Duel to strata pieniędzy - całkowicie bezsensowny zakup (ani to BRW ani dobra gra 2osobowa).
Awatar użytkownika
nidhog
Has thanked: 21 times
Been thanked: 435 times
Kontakt:

Post autor: nidhog »

Moonday pisze: 20 cze 2025, 23:37
Jest wersja duel (a nawet dwie), która działa bardzo dobrze. Jak wolisz grać we dwoje to lepiej wybrać tę wersję. Z wad, jest tylko jedna szkoła magii ale sama gra jest tania. Duża wersja gry da ci więcej szkół magii i karty magów ale też nie wszystkie szkoły magii nadają się do gry 1v1.
Ja się w pełni nie zgodzę :) Jako mega fan Black Rose Wars - Duel lex jest bardzo słabe, ze względu na na rozwiązania mechaniczne. jedyna zaleta tej gry jest taka, że się szybko kończy ;) Gorszy jest tylko Duel Void, bo jest tam jedna szkoła, w której część kart nie jest grywalne w wersji duel.

Też polecam zagrać w Odrodzenie z dodanym Avatarem.
Awatar użytkownika
Ardel12

Asia wrzuciła porównanie Revised z odrodzeniem jak i oryginałem. W sumie wygląda mi to na mały upgrade. Dodanie by pokoje miały tekst na sobie jak i różna punktację widzę na plus. Kafelki dla mnie bez większych różnic. Kwestia gustu. Figurki niby prawie takie same. Nie mają już miejsc na różyczki, więc rozwiązanie będzie jak w odrodzeniu z podstawkami. Choć co za problem dokupić te kilka sztuk gumowych?

W sumie jestem ciekaw jak tam balans szkół się zmieni. Czy sporo kart zaliczy jakieś zmiany choćby by były czytelniejsze czy jakiś %. Obecnie nie mogę znaleźć takiej informacji.

W sumie i tak wezmę upgrade by dostać wszelkie nowinki i obecnie mogę odpuścić zakup całości na nowo by podmienić, gdyż liczba zmian jest niska a i w sumie nie wiem co tam w upgrade packu będzie finalnie.

Oby zamknęli ten produkt, bo jakiejś edycji na 10-20 lecie nie przeżyje xD
Rafal1970
Has thanked: 72 times
Been thanked: 28 times

Post autor: Rafal1970 »

Mam pytanie do fanów BRW. Jakiś czas temu nabyłem pomalowaną podstawkę BRW i do tego dodatki: Inferno, Ukryte Ciernie, Ordalia i dwa małe dodatki Hydra i Gryf. Dodatkowo nabyłem zestaw kart po polsku do Sator Boxa (Zestaw 1) – dzięki uprzejmości członków forum. Czy w związku z tym, że jest planowana nowe wersja BRW Revised (Gamefound) – jest sens szukać Sator Boxa lub Crono (z pierwszego KS) ? Mam wrażenie, że ta gra jest wysoce „niestabilna” i zakup czegokolwiek z pierwszego KS do BRW (co jak wiadomo nie jest tanie) – jest już trochę bez sensu. Co koledzy sądzicie ? Gra się fajnie, ale może lepiej wejść w BRW Odrodzenie ?
Awatar użytkownika
nidhog
Kontakt:

Rafal1970 pisze: 21 cze 2025, 22:19 Mam pytanie do fanów BRW. Jakiś czas temu nabyłem pomalowaną podstawkę BRW i do tego dodatki: Inferno, Ukryte Ciernie, Ordalia i dwa małe dodatki Hydra i Gryf. Dodatkowo nabyłem zestaw kart po polsku do Sator Boxa (Zestaw 1) – dzięki uprzejmości członków forum. Czy w związku z tym, że jest planowana nowe wersja BRW Revised (Gamefound) – jest sens szukać Sator Boxa lub Crono (z pierwszego KS) ? Mam wrażenie, że ta gra jest wysoce „niestabilna” i zakup czegokolwiek z pierwszego KS do BRW (co jak wiadomo nie jest tanie) – jest już trochę bez sensu. Co koledzy sądzicie ? Gra się fajnie, ale może lepiej wejść w BRW Odrodzenie ?
Sator ani Crono nie zostaną wydane w ramach revised. Beda nowe dodatki.
ma być też upgrade pack - obstawiam zestaw kart do podmianki.
Jeżeli chodzi o szkoly z satora. - Szkoła Void została wydana jako duel.
Został zapowiedziany kolejny duel w klimatach japońskich - moje przypuszczenie (nie oparte na niczym poza przeczuciem)- mówi mi, że będzie to demoniczna szkoła z satora, chociaż nie jestem pewny bo jest tam sporo ewokacji.
Czy Satora warto szukać? Jeśli brak Ci figurek i lubisz wydawać dużo pieniędzy - tak ;) nawet znam kogoś kto rozważa sprzedaż takiego w folli.
Jeśli same szkoły Ci starczą i chcesz ich więcej - moim zdaniem lepiej kupić odrodzenie i ewentualnie upgrade packa do pierwszej czesci.

W ramach promocji i bycia stały klientem dostałem od LMS szkołe nekromancji w wersji revised. W poniedziałek ja zeskanuje i każdy bedzie mógł sobie porównać różnice.

CO do niestabilnosci - dokladnie tak jest. Z racji sposobu w jaki działa BRW - cierpi na niestabilnosc i brak balansu dokładnie tak jak np dzieje sie to w karciankach CCG pokroju MtG. Jedyna różnica jest taka, ze w MtG sie banuje karty w oficjalnych rozgrywkach, a w BRW trzeba sobie raczej radzić ;). ALe też cięzko to zbalansowąc, bo wymagałoby ogromnej ilości rozgrywek, żeby wyłapac wszystkie dziwne comba/ połączenia i zależności.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 426 times
Been thanked: 386 times

Post autor: Seraphic_Seal »

nidhog pisze: 21 cze 2025, 15:37
Moonday pisze: 20 cze 2025, 23:37
Ja się w pełni nie zgodzę :) Jako mega fan Black Rose Wars - Duel lex jest bardzo słabe, ze względu na na rozwiązania mechaniczne. jedyna zaleta tej gry jest taka, że się szybko kończy ;) Gorszy jest tylko Duel Void, bo jest tam jedna szkoła, w której część kart nie jest grywalne w wersji duel.

Też polecam zagrać w Odrodzenie z dodanym Avatarem.
A jak dla mnie - system zadań / wydarzeń i narzucona liczba tur w Duel (grałem tylko Void) są dużo fajniejsze pod grę w 2os niż duże pudło. Może niestety trochę kosztem regrywalności.
Natomiast to, że część kart z Void jest zupełnie wewnątrz tej gry bezużyteczna to jeden, wielki, nieśmieszny żart.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Rafal1970

Wystartowała kampania BRW Revised i przyznam, że jeżeli chodzi o Upgrade Pack – czyli dopasowanie starej edycji BRW do nowego standardu – to pozostaje więcej pytań niż odpowiedzi na stronach kampanii. Upgrade Pack pozwala na zamianę wszystkich „przestarzałych” kart (czy to odnośnie ich treści czy to designu) na nowe karty (przykładowo wymiana 216 kart czarów na 216 nowych kart). Można powiedzieć no i super tylko, że ja mam wersję polską gry a Upgrade Pack oferuje mi wymianę spore części elementów na wersję angielską i to tylko odnośnie podstawki oraz Ukrytych Cierni. A co przykładowo z „Inferno” ?
Pomijam już kwestie braku „upgradu” odnośnie Satora i Crono (i być może innych dodatków do gry np. tzw familiars), które pozostaną „przestarzałe” .
Nie bardzo też wiadomo – jaki jest zakres tej „przestarzałości” kart i pozostałych podlegających wymianie materiałów ze starej wersji BWR ? Czy chodzi o zmiany odnośnie treści tych materiałów, czy tylko designu ?
Dalej, na zdjęciu zawartości Upgrade Pack`a nie widać, aby dołożyli podstawki w miejsce różyczek i czy te podstawki będą pasować do figurek ze starego wydania (zakładam, że tak) ?
Na plus dla Upgrade Pack`a jest to, że dokłada awatara i zestaw komponentów.
Widać, że wydawca bardziej „wspiera” nabycie całej nowej gry niż „upgrade” starego wydania. Cena zestawu nowego wydania 125 EURO, a zestawu zawierającego Upgrade Pack to 109 EURO (jest w tym zestawie jeden dodatkowy tajemniczy element „Burn what cannot be purified”). Tak wiem, że sam Upgrade Pack w zestawie kosztuje 32 EURO, ale mówię o całych oferowanych zestawach.
No i mam w związku z tym mieszane uczucia, czy jej sens wymieniać wersję zbieraną wersję polską BRW na wersję odświeżoną, ale angielską ?
Na duży plus, że ceny w ramach tej kampanii są dość rozsądne. Finalnie pewno należy się tej kampanii przyglądać przez najbliższe 2 tygodnie, ale o ile przed jej startem byłem pewny wsparcia to dzisiaj już nie jestem przekonany.
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 400 times
Been thanked: 374 times

Post autor: Dako »

Rafal1970 pisze: 25 cze 2025, 10:05 (...)
No i mam w związku z tym mieszane uczucia, czy jej sens wymieniać wersję zbieraną wersję polską BRW na wersję odświeżoną, ale angielską ?
(...)
Ale przecież Czacha wyda to w Polsce.
Obrazek
Rafal1970

No i stała się jasność. Dla mnie Czacha zatem jest jedynym wyborem.
Awatar użytkownika
Gun3R
Has thanked: 51 times
Been thanked: 70 times

Post autor: Gun3R »

Czy mógłby ktoś posiadający obydwie wersje (lub suwmiarkę) sprawdzić czy rozmiar kafli w BRW jest dokładnie taki sam jak w BRW:O? Albo podać mi tylko wymiary kafla w BRW

z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Ardel12

Nowy content do BRW zawsze przytulę, ale popieram kolegę wyżej, że nie wiadomo co się dokładnie zmienia. Mamy górnolotne określenia i pewnikiem jest grafika. Gra dalej będzie kompatybilna do reszty dodatków, ale spójną graficznie już średnio a zastanawiam się czy tyły kart będą takie same czy nie będzie wtopy i się one różnic nie będą czasem.

Nie wypisano podstawek w upgrade packu, więc raczej ich nie będzie co jest liche, ale nie wiem czy bazy BRW a BRW R się nie różnią czasem i może to jest powód.

Grafiki na kaflach ok, mogą być nowe czy stare to jeden pies jak dla mnie.

Nie wiem czy zakres zmian jest wart wywalenia takiej kasy(150zl), no ale reszta mnie przekonuje. Ciekawe czy pojawi się upgrade dla reszty dodatków. Sporo tajemnic, więc może...
Awatar użytkownika
nidhog
Kontakt:

Możesz sobie porównać zakres zmian w szkole nekromancji. Wrzucam ten zapowiedziany skan.
Co do reszty się nie wypowiadam, bo nie widziałem. Tylko to mam.
Ma nowy kontent jestem też chętny a co z resztą zobaczymy :)
Spoiler:
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 283 times
Been thanked: 694 times

Post autor: walkingdead »

Pytanie z innej beczki.
Czy w zalewie wielu nowszych gier nadal zdecydowalibyście się kupić BRW ? Czy gra się broni? Nadal gracie z wielką radochå? Co w niej lubicie najbardziej?
Przyznam,że wcześniej przespałam hype na BRW, a ostatnio trochę się nią zainteresowałam. Rozważam BRW: Rebirth z rotasem. Ciekawa jestem jak oceniacie grę z perspektywy czasu? Polecacie? Co jest w niej fajnego? Widziałam recenzje,ale cenię sobie zdanie forumowiczów,a sama gra jak na "przebieg " ma dość niewiele stron dyskusji na forum, co mnie zaciekawiło.

Ps.
Nie czekam na revised edition,bo chciałabym grę tu i teraz, więc będę szukać z drugiej ręki. ;)
Awatar użytkownika
nidhog
Kontakt:

walkingdead pisze: 27 cze 2025, 08:33 Pytanie z innej beczki.
Czy w zalewie wielu nowszych gier nadal zdecydowalibyście się kupić BRW ? Czy gra się broni? Nadal gracie z wielką radochå? Co w niej lubicie najbardziej?
Przyznam,że wcześniej przespałam hype na BRW, a ostatnio trochę się nią zainteresowałam. Rozważam BRW: Rebirth z rotasem. Ciekawa jestem jak oceniacie grę z perspektywy czasu? Polecacie? Co jest w niej fajnego? Widziałam recenzje,ale cenię sobie zdanie forumowiczów,a sama gra jak na "przebieg " ma dość niewiele stron dyskusji na forum, co mnie zaciekawiło.

Ps.
Nie czekam na revised edition,bo chciałabym grę tu i teraz, więc będę szukać z drugiej ręki. ;)
Ja jestem fanem i kupiłbym ponownie. Z reszta mam wszystko oprócz magazynów ashes i jakichś dziwacznych crossoverów).

Czy poleciłbym kupno BRW? tak - bawię się świetnei przy niej. Szczególnie, że przy dużej ilości szkół i jakichś różnicach każda gra wygląda inaczej.
Na pewno nie polecam wchodzic w totalnie wszystko na początku, bo realnie to jest nie do ogrania :)
Skupiłbym się na jednej edycji, przy czym mają pewne różnice
- 1 część - tu np żetony z zniszczonych komnat punktujemy po trigerze końca gry - razem z nagrodami za ilość questów i trofeów. to mocno przenosić timing wkładania kosteczek w komnatach, co wpływa na rozgrywkę.
W odrodzeniu i w rebirth punktuje się od razu i 1,2 miejsce i za udział. a w pierwszej brw tylko jedna osoba punktuje.
Różnic jest sporo takich drobnych, więc polecam obejrzeć gameplaye każdej i zobaczyć co Ci lepiej podpasuje.
Do pierwszej części i odrodzenia wyszła oficjalna porównywara różnic :) Znajdziesz ją tu pod nazwą Black Rose Wars + Rebirth Compatibility Handbook ENG v 1.1 - Dec. 20, 2024

Oczywiście nie ma tam nic o revised.

Co do edycji Duel - ja osobiście nie polecam. Uważam, że uproszczenia, które tam dokonano zepsuły całkowicie grę, a dodały tyko jedną zaletę - szybkość składania i rozgrywki. Część osób sobie chwali, natomiast wydaje mi się, że to mniejszość. Inaczej by trzeba szukać gry z drugiej ręki, a nie walałyby się po sklepach. Oczywiście czas rozgrywki i krótki setup są spoko. Ale w tym przypadku to dla mnie żaden argument, bo nie tego oczekuje od tej gry, tylko epickiej rozgrywki :) Ja bym to porównał do mozna zjeść surowy stek bo szybko go przygotujesz, ale satysfakcję mi daje ten, któy wymagał czasu, żeby go przygotować.
Jarek98765
Been thanked: 8 times

Post autor: Jarek98765 »

walkingdead pisze: 27 cze 2025, 08:33 Pytanie z innej beczki.

Ps.

Nadal bym polecił pierwszą część z trzech prostych przyczyn:
- Mechanicznie wtedy i dziś bardzo fajnie się gra
- Bardzo, ale to bardzo dobre wykonani. Planszetki bardzo dobrej jakości, figurki i masa innych elementów wykonane ze starannością. (należy tylko wiedzieć, że trudnością jest umieszczanie różyczek w figurkach)
- Duża ilość zawartości. Niby szkół magii jest więcej w nowej części, ale mnie nigdy ich nie brakowało w rozgrywkach, zwłaszcza, że nie gram w ten tytuł codziennie, więc wracając od czasu do czasu nie czuję niedosytu.

Jeżeli ma się BRW to nic nie stoi na przeszkodzie wprowadzić część ulepszeń z BRW:R.

Tutaj mała dygresja na uszczypliwości: Jak dla mnie gra lepiej wykonana niż jej nowsza wersja. Mam lekką awersję do tego, jak wydawca fatalnie projektuje planszetki graczy, które momentalnie się wyginają lub nawet urywają. W NAR jedna planszetka od razu się urwała, bardzo nieprzemyślany mechanizm "zawiasu", w DEI podwójna warstwa, czyli karton i grubsza kartka sprawiły, że już były wygięte, w Runar to jest tylko grubsza kartka, The Breach: Prometheus planszetka Prometeusza również zrobiona po kosztach. Żeby nie było, że nie potrafią w fajnej jakości planszetki: BRW - solidne, pięknie ilustrowane, nie zamieniłbym na "nowe", The Breach - klimatyczne, sztywne, dwuwarstwowe, przemyślane* (prawie idealne, ale tutaj chcę chwalić)

Pewnie kupię pakiet ulepszeń kart bo jeżeli troszkę bardziej urozmaicą efekty, tak jak to zrobili w BRW:R, to z chęcią wzbogacę swój zestaw.
ODPOWIEDZ