Najlepsza i najgorsza wypraska/insert

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 377 times
Been thanked: 765 times

Re: Najlepsza i najgorsza wypraska/insert

Post autor: EsperanzaDMV »

ave.crux pisze: 30 gru 2024, 10:29(...) oraz cokolwiek w kolaboracji z Gametrayz. Tak powinno się wypełniać przestrzeń każdej gry, którą mamy na rynku i chętnie dopłacałbym żeby mieć przyjemność już od otwarcia.
Też dorzucę +1 (a w zasadzie -1) dla Gametrayz - Chronicles of Drunagor. W pudle jest masa plastikowych pojemników na elementy, ale nie są one dobrze przemyślane. Przykładowo pojemnik na żetony nie mieści wszystkich żetonów, albo dostajemy 6 jednakowych pudełeczek "do własnego użytku", domyślnie chyba na save'y, a praktycznie trzeba tam pochować część komponentów, bo inaczej się nie mieści wszystko. Inserty do dodatków to osobny punkt - do dwóch dużych dodatków (Desert of Hellscar i Rise of the Undead Dragon) zrobiono jednakowy wzór, przez co faktycznie w jedno puste miejsce pasują figurki zarówno z jednego, jak i drugiego dodatku. Tylko że przez to te figurki tam sobie luźno latają... Dramat.
Także no u mnie takich zachwytów nad Gametrayz to nie będzie.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1159 times
Been thanked: 454 times

Post autor: Irka »

Grzdyll pisze: 15 gru 2024, 11:07 [...]Endeavor Deep Sea, w wersji (a jakże) Deluxe. [...] mnie irytuje to, że przy tak niby dopracowanym projekcie nikt nie pomyślał o:
Spoiler:
Część punktów można rozwiązać tak:

a i e) żetony nurkowania oraz promocyjne elementy włożyłam do pojemnika piątego gracza:
Obrazek

... a żetony piątego gracza włożyłam w miejsce żetonów nurkowania i przykryłam kaflami dla piątego gracza:

Obrazek

Jeśli gracie w piątkę, to żetony nurkowania trzeba zostawić na swoim miejscu, ale spróbuj je przykryć tymi kaflami - powinny się przestać wysypywać. Można je nawet od razu tam ułożyć w stosy, które się z grubsza utrzymają. A promocyjne elementy można trzymać tak czy owak w pojemniku piątego gracza.

b) kafle oceanu (włącznie z promocyjnymi) udało mi się rozdzielić na trzy stosy bez rozdzielania poziomów:
Obrazek
Te stosy nie muszą być równe, imo, bo nie wystają poza swoje miejsce :)
szczudel
Has thanked: 130 times
Been thanked: 201 times

Post autor: szczudel »

Jaka by wypraska nie była to i tak wszystko co mogę pakuję w woreczki strunowe. Trzymam gry w pionie, jak książki, więc wszystko i tak będzie latać. Także nie mam "najlepszej" wypraski.

Mam za to najgorszą : Mandalorian. Szmirowata tektura, karty bez koszulek nie chcą wchodzić. To, że przyszła mi pogięta nawet nie obniża mi tej oceny. Sama gra jest wykonana równie fatalnie, bo tak bananowatych kart jak żyje nie widziałem.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 423 times
Been thanked: 364 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Mnie strasznie wkurza ta do Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie. Delikatnie się pudełko przechyli, nie daj boże w pionie postawi, i wszystko tak lata że po chwili już się nawet wieko nie domyka.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Irka

szczudel pisze: 27 cze 2025, 14:43 Jaka by wypraska nie była to i tak wszystko co mogę pakuję w woreczki strunowe. Trzymam gry w pionie, jak książki, więc wszystko i tak będzie latać.
Po wypstrykaniu żetonow pozostają kartonowe arkusze - wkładamy je pod wypraskę i pudło zostaje wypełnione po brzegi. Można je wtedy postawić w pionie i nic się nie powinno się wysypać. Działa w większości przypadków. Tylko warto trzymać pudła tak jak książki - ciasno obok siebie.
szczudel
Has thanked: 130 times
Been thanked: 201 times

Post autor: szczudel »

Irka pisze: 27 cze 2025, 15:13
szczudel pisze: 27 cze 2025, 14:43 Jaka by wypraska nie była to i tak wszystko co mogę pakuję w woreczki strunowe. Trzymam gry w pionie, jak książki, więc wszystko i tak będzie latać.
Po wypstrykaniu żetonow pozostają kartonowe arkusze - wkładamy je pod wypraskę i pudło zostaje wypełnione po brzegi. Można je wtedy postawić w pionie i nic się nie powinno się wysypać. Działa w większości przypadków. Tylko warto trzymać pudła tak jak książki - ciasno obok siebie.
Obrazek
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1374 times
Been thanked: 335 times

Post autor: JollyRoger90 »

Irka pisze: 27 cze 2025, 15:13 Po wypstrykaniu żetonow pozostają kartonowe arkusze - wkładamy je pod wypraskę i pudło zostaje wypełnione po brzegi. Można je wtedy postawić w pionie i nic się nie powinno się wysypać. Działa w większości przypadków. Tylko warto trzymać pudła tak jak książki - ciasno obok siebie.
też tak robię i to się świetnie sprawdza!
Nie w każdym przypadku oczywiście. I tak jak mówi Irka, gry raczej ciaśniej. Ja mam całą kolekcję w pionie
Awatar użytkownika
Gribbler
Has thanked: 147 times
Been thanked: 501 times

Post autor: Gribbler »

Polskie wydanie Trickeriona ma świetny insert.
Awatar użytkownika
Irka

Wspominałam już kiedyś, że nie rozumiem, dlaczego trudniejsze gry tak rzadko mają wypraski lub pojemniki.
Myślę, że te elementy nie podnoszą zbytnio kosztów produkcji (nawet w tanich ciastkach bywają podobne wypraski :P tylko cieńsze ). Za to mogą znacznie obniżyć koszty dla nas i pozytywnie wpłynąć na decyzję o zakupie, więc jest win-win :D

Tu wstawiam jeszcze typy z mojej kolekcji:
- właśnie ten Endeavor :D
- Wędrowcy znad Południowego Tygrysu - żółta wypraska, która dobrze mieści wszystko (podobno nawet dodatek). Można też ją wygodnie wyłożyć całą na stół i nawet pochylić dla wygody wyjmowania żetonów. I tylko przy pionowym przechowywaniu trzeba dodać jakiś karton w jednym miejscu.
- Skymines, Dwergar, Gutenberg, Łąka: Księga Wypraw - kartonowe pudełka z dodaną grafiką.
- Ekspedycja Ares - wygodne pojemniki na żetony i miejsce na karty; są też separatory. A w jednym z dodatków dalsze pojemniki.
- Na skrzydłach - przemyślane miejsce na wszystko, włącznie z wieżą do kości (która mieści kości :)).

Nie lubię wypraski do 7 cudów świata: Pojedynek. Wymieniłam ją na plastikowe pojemniki.
I nie kupuję wielopiętrowych molochów np. nowej edycji Zamków Burgundii, Big Box Terraformacji, Arnaka, Everdell, itp.
ODPOWIEDZ