Kosmiczna nawalanka

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
samuraj1369
Has thanked: 564 times
Been thanked: 669 times

Kosmiczna nawalanka

Post autor: samuraj1369 »

Hej.
Ciągle szukam jakiejś kosmicznej nawalanki. Niekoniecznie 4x, ale bez euro podtekstu. Budujemy swoją potęgę i się nawalamy w kosmosie. Eclipse nie bo to suche euro, TI nie, bo chcę coś krótszego.
Myślę o powrocie do Exodus Proxima Cenaturi tylko, że z dodatkiem Edge of Extinction.
W moje łapki dostał się również Fractal: Beyond the Void, ale jeszcze nie ograłem.
Myślałem nad Space Empires 4x, ale to chyba zbyt duży excel już jak dla mnie.
Polecacie coś jeszcze?
Awatar użytkownika
Jareks1985
Has thanked: 97 times
Been thanked: 149 times

Re: Kosmiczna nawalanka

Post autor: Jareks1985 »

Grałem w TI, Eclipsa, Star Trek Ascendancy i szczerze TI mnie męczył długością rozgrywki i czekaniem na swoją kolej, grałem raz i wystarczy.
Eclipsa bardzo lubię za budowanie silniczka i ulepszanie statków, ale to star trek daje najwięcej satysfakcji z budowy, explorowania i podbijania, gra jest bardziej ameri niż euro, gdzie są asymetryczne i zarazem klimatyczne frakcje, kazdy z kim grałem w ten tytuł mial podobne wrażenia. Czy polecam? Zdecydowanie jeżeli lubisz star treka odnajdiesz podobne smaczki.
samuraj1369

Jareks1985 pisze: 26 cze 2025, 21:51 Grałem w TI, Eclipsa, Star Trek Ascendancy i szczerze TI mnie męczył długością rozgrywki i czekaniem na swoją kolej, grałem raz i wystarczy.
Eclipsa bardzo lubię za budowanie silniczka i ulepszanie statków, ale to star trek daje najwięcej satysfakcji z budowy, explorowania i podbijania, gra jest bardziej ameri niż euro, gdzie są asymetryczne i zarazem klimatyczne frakcje, kazdy z kim grałem w ten tytuł mial podobne wrażenia. Czy polecam? Zdecydowanie jeżeli lubisz star treka odnajdiesz podobne smaczki.
Szkoda, że ST:Ascendency jest chyba out of print, nie?
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3172 times
Been thanked: 3099 times

Post autor: Gizmoo »

Wszystko zależy od tego, czego szukasz i oczekujesz od gry. Jeżeli krótkiego czasu rozgrywki, to na pewno Fractal nie jest krótki. 😆 Ja też do końca go nie polecam, bo downtime tam potrafi zabić, a wariant krótkiej rozgrywki przy czterech graczach trwa 3.5h. Zagrałem dwa razy i nie mam ochoty wracać.

Od siebie mogę polecić gry, które niestety też są bardzo trudne do dorwania.

Empires of The Void - Emocjonujący, bardziej nastawiony na konfrontację tytuł. Polecam (i nie polecam zarazem) wariant Key to the Universe. Polecam, bo jest absolutnie genialny i rozgrywka na nim jest super epicka. Nie polecam, bo trzeba sobie samemu wydrukować komponenty i z dość krótkiej gry, robi się 5 godzin na trzech graczy. W każdym razie wrażenia są niesamowite i jest to świetna gra!

Empires of The Void 2 - Druga część jest bardziej euro, nastawiona bardziej na przygodę, z totalnie zmienioną mechaniką, ale "żyjącym" światem. Moi znajomi wolą "jedynkę", bo dwójeczka jest za bardzo euro, a walka na kościach jest dość losowa, ale ja uwielbiam. Ot, taki misks różnych mechanik, które dla mnie lepi się w cudowne planszowe doznanie.

Galactic Warlords: Battle for Dominion - Bardzo konfrontacyjna kosmiczna naparzanka. Z super ciekawą mechaniką zagrywania kart. Z każdą kolejną partią doceniam coraz bardziej, niestety sama rozgrywka potrafi palić zwoje, więc też nie jest krótka. 3-3.5 godziny.

Last Light - Świetne, uproszczone i bardzo szybkie 4X. Stopień agresji zależy od graczy, ale bez siłowego przejmowania planet nie da się wygrać. Zagraliśmy SZESCIOOSOBOWĄ partię w... Dwie godziny! (Samej rozgrywki. Bez rozkładania i składania, oraz tłumaczenia, które trochę trwa). Aż zastanawiam się, czy sobie tego nie kupić do kolekcji, bo chętnie pograłbym więcej.

Od siebie najbardziej polecam...

New Dawn - 4X w kosmosie, oparte na kartach. Szybkie, satysfakcjonujące i z doskonałą dramaturgią. Dla mnie prawie ideał, ale niestety walka jest na kostkach. Dla mnie to duży minus, no ale jak komuś to nie przeszkadza, to w zasadzie pomijając ten element losowy, to gra ocierająca się o geniusz. 2 godziny na trzy osoby i 2.5-3 na komplet graczy. Dla mnie 9/10 i absolutna topka moich ulubionych gier.

Zagrałem jeszcze na Essen w EVE: War for New Eden, ale mam trochę za mało danych, żeby polecić, bo nie dogadaliśmy rozgrywki do końca. Zapowiada się na petardę! Mnie ujęła tym, że praktycznie nie ma w niej zamulania. Gracze robią po jednej akcji i rozgrywka jest płynna i błyskawiczna. Moja wspaniała kobieta to wsparła, więc będzie szansa w to pograć.

Sam czekam jeszcze na rozgrywkę w Starcraft: The board game, bo bardziej mnie kręci to uniwersum od Zakazanych Gwiazd.
samuraj1369

Dzięki bardzo, sprawdzę eobie dziś wszystko.
Co do EvE, to wystarczy mi wersja komputerowa :D
Awatar użytkownika
Jareks1985
Has thanked: 97 times
Been thanked: 149 times

Post autor: Jareks1985 »

samuraj1369 pisze: 26 cze 2025, 22:00
Jareks1985 pisze: 26 cze 2025, 21:51 Grałem w TI, Eclipsa, Star Trek Ascendancy i szczerze TI mnie męczył długością rozgrywki i czekaniem na swoją kolej, grałem raz i wystarczy.
Szkoda, że ST:Ascendency jest chyba out of print, nie?
Nie do końca, na GF masz otwary PM
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 160 times

Post autor: Grellenort »

Może warto obadać temat nadchodzącego Master of Orion od Archon Studios? Ale tylko podrzucam, bo sam w takich grach nie siedzę (mój docelowy space civ to Projekt Gaja :D )
wiLLiq
Been thanked: 15 times

Post autor: wiLLiq »

samuraj1369 pisze: 26 cze 2025, 21:22 Ciągle szukam jakiejś kosmicznej nawalanki. Niekoniecznie 4x, ale bez euro podtekstu. Budujemy swoją potęgę i się nawalamy w kosmosie. [...]
Polecacie coś jeszcze?
Moze Zakazane Gwiazdy? Tzn wciaz sa pojedyncze surowce do pilnowania by moc cos zbudowac, ale cel gry to zdobycie zetonow, ktore z reguly sa tam gdzie baza przeciwnika...

Natomiast gdyby przymknac oko na czesc kosmiczna i skupic sie na "nawalance" to moze po prostu Neuroshima Hex?
pzdr
wiLQ
Awatar użytkownika
siekan
Has thanked: 7 times
Been thanked: 50 times
Kontakt:

Post autor: siekan »

Aldarra
Tylko ta cena... :(
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 536 times
Been thanked: 1226 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

samuraj1369 pisze: 26 cze 2025, 21:22 Hej.
Ciągle szukam jakiejś kosmicznej nawalanki. Niekoniecznie 4x, ale bez euro podtekstu. Budujemy swoją potęgę i się nawalamy w kosmosie. Eclipse nie bo to suche euro, TI nie, bo chcę coś krótszego.
Myślę o powrocie do Exodus Proxima Cenaturi tylko, że z dodatkiem Edge of Extinction.
W moje łapki dostał się również Fractal: Beyond the Void, ale jeszcze nie ograłem.
Polecacie coś jeszcze?
Daj szansę Space Empires 4X. Gwiezdne potyczki z całym arsenałem są epickie w tej grze. Blefowanie, budowanie kompozycji floty i próba przechytrzenia wroga, róznorodne jednostki. Ostatnio przeciwnik mnie tak zaskoczył zostawiając ukryte miny w sektorze i zmyłę, aby sprowokować mnie do ataku - co mu się udało. Wiele fajnych smaczków ma ta gra. To nie jest suche euro jak Eclipse.

Ilość zasad uzasadnia głębię konfliktu oraz bitew. Te również można stopniować i grać w wariant uproszczony. Aby nie bawić się w excela polecam rozgrywkę z "Instant technology upgrade" - wszystkie jednostki od razu dostają nową technologię.
greedy boy

Post autor: greedy boy »

A może Xia legends of a drift system? Kupiłem ostatnio. Jestem po pierwszej partii, wrażenia pozytywne. Jeśli ktoś z Was jest z Krakowa, możemy się umówić i zagrać.
Awatar użytkownika
Muad'Dib
Has thanked: 112 times
Been thanked: 135 times

Post autor: Muad'Dib »

samuraj1369 pisze: 26 cze 2025, 21:22 Hej.
Polecacie coś jeszcze?
* Space Empires - Excell jak cholera. Grałem raz, było spoko ale więcej czasu się siedzisz nad tabelkami niż planszą :P
* Star Trek Ascendancy -uwielbiam ale jest długie - godzina na gracza. Jeszcze nie miałem okazji grać ze zmienionymi zasadami ale opinie są skrajne.
* Empires of The Void 2 - bardzo lubię tę grę ale to bardziej gra przygodowa. Rozwijasz swoją rasę ale, częsty zarzut, że partia się kończy kiedy zaczyna być naprawdę sensownie tj masz rozwiniętą frakcje :)
* Fractal: Beyond the Void - głupio mi komentować zakup ale rzucę przykładem z zeszłego roku. Raz graliśmy wieczorem i tak się wynudziliśmy, że kolega, idąc spać, już wystawiał na sprzedaż :P
* Exodus Proxima Cenaturi - raz grałem testowo, na dwie osoby. Nic pamiętam poza wrażeniem, że było spoko.

Natomiast ja bym polecił Burning Suns. Z kosmicznych naparzanek to najlepsza jaką znam, zdecydowanie konfrontacyjna gra, eksploracja na bardzo podstawowym poziomie. Mechanicznie się skupia na mięsie czyli walce :) Bardzo zróżnicowane rasy, spore możliwości na etapie setupu, które powodują, że może dużo czasu minąć zanim zagrasz dwa razy tym samym :) Do tego dużo opcji setupu samej planszy (gotowe wzory), można też wymyślać swoje. Projekt bardziej pasjonata niż profesjonalnego wydawnictwa ale mam słabość do takich rzeczy :) Polecam spróbować. Ma swoje mankamenty ale, dla mnie, TOP3 mimo że gram raz na ruski rok :( Gdybyś chciał spróbować to odezwij się do raiden25, wiem że miał na sprzedaż. Pewnie jedyne źródło bo to starsza gra, która nigdy nie trafiła do sklepów, tylko i wyłącznie KS (ja sam kupiłem z drugiej ręki).
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
samuraj1369

Dzięki za wszystkie polecajki.
Podsumowując:
- Fractala rozegrałem dwa razy na dwie ręce, żeby nauczyć się grać. Niestety ale to totalnie nie dla mnie. Instrukcja napisana jest źle, dwie rozgrywki i ciągle wertowanie nawet w najprostszych rzeczach. Nieintuicyjna, a walka pochłania mnóstwo czasu. Nie wyobrażam sobie w to grać na 4 osoby.
- Zakupiłem Imperium The Contention - na raxie dwie gry solo VS automa i mega pozytywne wrażenia. Bardzo szybko to idzie i patrząc po nagraniach z gry innych osób może to być strzał w 10.
- Udalo się odkupić Exodusa z dodatkiem. Rozegrałem tryb solo ze zmianą poruszania się i super działa.
- Rozglądam się za Burning Suns bo wygląda też dobrze. @Muad'Dib czy sama podstawka wystarcza? Czy jakieś dodatki są niezbędne? Autor gry napisał 1. lipca, że planują drugą edycję i nie wiem czy czekać, bo podstawka jest za stówkę do wzięcia od ręki.
- Space Empires 4x odpuszczam, ze względu na te kartki i całego excela. Nie wątpię, że to świetna gra, ale dobrze wiem, że nie znajdę do tego współgraczy, a szkoda :(
- Reszta gier do mnie totalnie nie przemówiła, niestety, ale dziękuję bardzo za polecenia!
ODPOWIEDZ