Kingdom Legacy: Feudal Kingdom (Jonathan Fryxelius)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
DDP
Has thanked: 11 times
Been thanked: 23 times

Re: Kingdom Legacy: Feudal Kingdom (Jonathan Fryxelius)

Post autor: DDP »

Karteczki samoprzylepne, takie wąskie, przezroczyste (zrobione z tworzywa jakiegoś, nie te żółte papierowe) plus koszulki i styka.

Można je docinac by robić rysunki symboli lub naklejać na tabelki na kartach by skreślać. Tylko delikatnie by się na karcie nie odcisnęło. Tusz z długopisu może się wetrzeć w koszulki ale strata kilkunastu po kampanii to lepsza opcja niż jednorazowa gra.
Zawsze gram o zwycięstwo!
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 530 times
Been thanked: 1242 times

Post autor: detrytusek »

To jeszcze dopytam czy dodatki to też jest legacy czy może wielokrotnego użytku?
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
DDP
Has thanked: 11 times
Been thanked: 23 times

Post autor: DDP »

Zapomniałem napisać iż też trzeba śledzić ilość użytych naklejek bo jest ona ograniczona więc by nie zburzyć balansu to na kartce osobnej piszemy ile max i ile użyliśmy dotychczas danego rodzaju.

Dodatki też mają naklejki i skreślanie ale używając opisanej opcji czyli bez skreślania i naklejek (tylko własne elementy) można zresetować.

Trzeba podkreślić iż grając w dodatki talia nasza jest uszczuplana przed każdym nowym (usuwa się z niej karty) więc póki ma się dodatki to nie robi się resetu tylko talia ciągle ewoluuje.
Zawsze gram o zwycięstwo!
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1167 times
Been thanked: 462 times

Post autor: Irka »

Może komuś też się przyda taki poradnik dla początkujących (i nie tylko) - interpretacja zasad i kilka fajnych wskazówek: https://boardgamegeek.com/thread/347742 ... ners-guide

A tutaj już autor pisze odnośnie dodatków - czego można się spodziewać i jak się przygotować: https://boardgamegeek.com/thread/352842 ... 7#46219277
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 165 times
Been thanked: 364 times

Post autor: Niewodnik »

Ludzie uratujcie mnie. Posiadam swój egzemplarz od Pyrkonu, bardzo się zauroczyłem w grze, po pierwszej rozgrywce z Thomasem, po czym... boję się dotknąć pudełka, bo Legacy, bo cośtam. I tak sobie leży i kwitnie na półce.
Awatar użytkownika
Deem
Has thanked: 550 times
Been thanked: 371 times

Post autor: Deem »

Niewodnik pisze: 10 lip 2025, 07:20 Ludzie uratujcie mnie. Posiadam swój egzemplarz od Pyrkonu, bardzo się zauroczyłem w grze, po pierwszej rozgrywce z Thomasem, po czym... boję się dotknąć pudełka, bo Legacy, bo cośtam. I tak sobie leży i kwitnie na półce.
Miałem to samo - uratowały mnie koszulki i zmywalny foliopis. Teraz można sobie spokojnie eksperymentować.
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
Awatar użytkownika
Irka

Niewodnik pisze: 10 lip 2025, 07:20 Ludzie uratujcie mnie. Posiadam swój egzemplarz od Pyrkonu, bardzo się zauroczyłem w grze, po pierwszej rozgrywce z Thomasem, po czym... boję się dotknąć pudełka, bo Legacy, bo cośtam. I tak sobie leży i kwitnie na półce.
Ja radzę pierwszą grę przeżyć zgodnie z intencją autora - machnąć ręką na koszulki, przykleić naklejki i poczuć się jak władca, który czuje wagę swoich decyzji. Są kategoryczne i nieodwracalne. Obawy są zrozumiałe, bo to już nie jest zabawa ;)
sasquach
Has thanked: 1043 times
Been thanked: 667 times

Post autor: sasquach »

Też tak planowałem - koszulki, zrobienie dodatkowych naklejek itp. Ale w końcu stwierdziłem, że to nie jest jakaś bardzo droga gra, więc jak siądzie to sobie kupię drugi egzemplarz. No i grałem komfortowo pisząc po kartach, naklejając i bawiąc się. Wam też polecam takie podejście.

EDIT: o, dokładnie to co napisała Irka
Awatar użytkownika
Deem

Pierwszy egzemplarz ograłem jak twórca przykazał, ale przeszkadzała mi świadomość, że chwila nieuwagi, jedno złe przetasowanie, które spowoduje wypadnięcie kilku kart i zmianę ich pozycji, i mogę sobie całą rozgrywkę odpuścić (albo udawać, że nic się nie stało i wrzucić karty tak, jak mi się wydaje, że były). Teraz w najgorszym wypadku, po prostu zresetuje calosc.

Swoją drogą nie uważam, że w tym tytule legacy jest cechą esencjonalną. Jest to fajna karcianka, której urok tkwi w prostocie, błyskawicznym setupie i elastycznym czasie rozgrywki (mogę usiąść na 10 minut, jak i przejść całość ciągiem w kilkadziesiąt minut).
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
Awatar użytkownika
Fyei
Has thanked: 102 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Fyei »

Deem pisze: 10 lip 2025, 08:39
Miałem to samo - uratowały mnie koszulki i zmywalny foliopis. Teraz można sobie spokojnie eksperymentować.
Gram tak samo i zupełnie nie czuję, żeby mi jakis magiczny aspekt tej gry umykał. Co więcej w przypadku rozsypania talii (swoją drogą to zabawne jak wielu z Was o tym pisze z takim lękiem :P, tych kart nie ma aż tyle by ich nie zapamiętać), możesz przywrócić stan układając górę koszulki w odpowiednią stronę ;).
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"

Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Awatar użytkownika
Irka

Widzę tu pewien paradoks - zakoszulkowane talie dużo łatwiej się rozsypują ;)

Pewnie kupię drugi egzemplarz szybciej niż myślałam, bo okazuje się, że dodatków ma być dużo więcej niż jedno królestwo jest w stanie pomieścić :shock: :D A obecnego nie oddam nikomu, bo jest magiczne 8) Ciekawa jestem, kto w nim przetrwa.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 565 times
Been thanked: 1313 times

Post autor: psia.kostka »

okazuje się, że dodatków ma być dużo więcej niż jedno królestwo jest w stanie pomieścić
Spoiler:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Fyei

Irka pisze: 10 lip 2025, 14:33 Pewnie kupię drugi egzemplarz szybciej niż myślałam, bo okazuje się, że dodatków ma być dużo więcej niż jedno królestwo jest w stanie pomieścić :shock: :D A obecnego nie oddam nikomu, bo jest magiczne 8) Ciekawa jestem, kto w nim przetrwa.
Na bgg autor jasno napisał, że dodatków będzie 10 i wszystkie są do rozegrania jednym królestwem ;).
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"

Awatar użytkownika
Irka

Fyei pisze: 10 lip 2025, 15:08
Irka pisze: 10 lip 2025, 14:33 Pewnie kupię drugi egzemplarz szybciej niż myślałam, bo okazuje się, że dodatków ma być dużo więcej niż jedno królestwo jest w stanie pomieścić :shock: :D A obecnego nie oddam nikomu, bo jest magiczne 8) Ciekawa jestem, kto w nim przetrwa.
Na bgg autor jasno napisał, że dodatków będzie 10 i wszystkie są do rozegrania jednym królestwem ;).
Też tak myślałam, ale zobacz ostatnie zdanie z tego posta: https://boardgamegeek.com/thread/352842 ... 7#46219277
I gdzieś mi chyba jeszcze mignęło, że ma być łącznie ok. 20 :)
Awatar użytkownika
Deem

Irka pisze: 10 lip 2025, 14:33 Widzę tu pewien paradoks - zakoszulkowane talie dużo łatwiej się rozsypują ;)
Ale za to skala potencjalnych strat się zmniejsza :D
Void
Has thanked: 22 times
Been thanked: 140 times

Post autor: Void »

Na bank nie będzie się dało rozegrać wszystkiego w ramach jednego królestwa. Szczególnie że "duże" dodatki zajmują kilka slotów z tych 10 dostępnych. Zawarte w podstawce 3 "dodatki" po 1, Distant lands zajmuje 2, szykowane na październik foundations 3, małe dodatki po 1 tzn merchants, adventures, riding the woods I szykowane ambitions. To wszystko daje już 12, a jeszcze szykują inne rzeczy ;)
Awatar użytkownika
Irka

Doczytałam, że część z tych łącznie ponad 30 (sic!) dodatków może być wykorzystana również w innych podstawkach, np. w zapowiedzianych już Northern Kingdom lub Desert Kingdom, a część tylko w tych innych. No to pół biedy ;)
[...] Overall there are over 20 expansions in prototype form (and about 10 more in the making) and 3 different Kingdoms (with a possible 4th in the making).
https://boardgamegeek.com/thread/345466 ... 5#45600895
Some of the expansions only work for specific kingdoms (like Feudal Kingdom: Adventures that's just for Feudal Kingdom), and others will work for any base Kingdom (like Merchants and Distant Lands). We have lots more expansions in the making, so (hopefully, if the game gets a good enough reception) there will be a lot more different expansions to choose from, to make your story even more unique. Cheers!
https://boardgamegeek.com/thread/345466 ... 7#45626867

@psia.kostka - no tak, geniusz marketingowy też warto docenić :D 8)
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 565 times
Been thanked: 1313 times

Post autor: psia.kostka »

Jeszcze nie zaczalem grac (mam kupione), a widzac te plany wydawnicze, juz mi sie odechcialo...
Fryx, przestan doic ludzi! To, ze zrobiles pisiąt dodatkow do Terraformacji nie znaczy, ze muszisz teraz isc w tasiemca "Kingdom LCG" :| #zniesmaczony
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Fyei

Irka pisze: 10 lip 2025, 15:14
Też tak myślałam, ale zobacz ostatnie zdanie z tego posta: https://boardgamegeek.com/thread/352842 ... 7#46219277
I gdzieś mi chyba jeszcze mignęło, że ma być łącznie ok. 20 :)
O wow, poczytałam więcej na BGG i rzeczywiście planują więcej niż 10 dodatków, już w tym roku ma być gotowych w sumie 12 :shock:. Ja tam się cieszę, ta gra mi sprawia niebywałą radość :D.
Void pisze: 10 lip 2025, 17:26 Na bank nie będzie się dało rozegrać wszystkiego w ramach jednego królestwa. Szczególnie że "duże" dodatki zajmują kilka slotów z tych 10 dostępnych. Zawarte w podstawce 3 "dodatki" po 1, Distant lands zajmuje 2, szykowane na październik foundations 3, małe dodatki po 1 tzn merchants, adventures, riding the woods I szykowane ambitions. To wszystko daje już 12, a jeszcze szykują inne rzeczy ;)
Masz rację, w jednym z postów autor jasno napisał, że podstawkę można zagrać z max 10 dodatkami. Plus na zakończenie coś co nazywają Endgame expansion.

EDIT: Usunęłam błąd, by nie wprowadzać zamieszania w zasadach.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2025, 13:36 przez Fyei, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 165 times
Been thanked: 364 times

Post autor: Niewodnik »

Też jestem w niemałym szoku, bo chłopaki jak brałem od nich grę na Pyrkonie nawet się nie zająknęli o dodatkach, już nie mówiąc o TRZYDZIESTU. Ja nie wiem czy potrafię do tylu policzyć...
Awatar użytkownika
Irka

Te dodatki to świetna sprawa i kolejna innowacja w świecie gier, jeśli się nie mylę.
Taki szwedzki stół (nomen omen) możliwości rozwoju dla i tak już unikalnego królestwa. Ekonomia, wojna, mity, wędrówki, relacje - co kto lubi.
Teraz lepiej już rozumiem tę meta-grę i widzę, że spokojnie mogę ominąć Ridding the Woods, bo przygód mam już chyba pod dostatkiem ;). Za to czekam na kolejne ciekawe księżniczki! :D
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 537 times
Been thanked: 1228 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Jestem jeszcze w trakcie ogrywania podstawki, a dwa pierwsze dodatki czekają.

Jak one działają? Je można zagrać po skończeniu podstawki w dowolnej kolejności? Jak dojdą nowe dodatki, to można kontynuować kampanię?
Awatar użytkownika
Fyei

Apos pisze: 11 lip 2025, 10:52 Jestem jeszcze w trakcie ogrywania podstawki, a dwa pierwsze dodatki czekają.

Jak one działają? Je można zagrać po skończeniu podstawki w dowolnej kolejności? Jak dojdą nowe dodatki, to można kontynuować kampanię?
Dokładnie, możesz zagrać w dowolnej kolejności. Przed rozpoczęciem gry z dodatkiem będziesz musiał przeprowadzić akcję "Purge", czyli konieczne usunięcie kart z talii królestwa przy jednoczesnym zachowaniu punktów. Na bgg znajdziesz informacje czego mniej więcej w każdym z dodatków można się spodziewać np. nie zalecam zaczynania Adventures bez kilku rycerzy ;).

Jeżeli natomiast skończysz podstawkę z wieloma kartami nadal do upgradu, to lepszym pomysłem może być zagranie na początek jednego z wbudowanych mini-dodatków zamiast zabieranie się za te większe.

Ogólnie, jak pisałam powyżej, każde królestwo można rozwijać przez 10 dodatków, które możesz wybierać dowolnie. Na zakończenie autor pracuje na dodatkiem pod roboczą nazwą "Endgame".
Ostatnio zmieniony 11 lip 2025, 13:36 przez Fyei, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irka

Fyei pisze: 11 lip 2025, 11:18 Ogólnie, jak pisałam powyżej, każde królestwo można rozwijać przez 10 dodatków (te wbudowane są pomijane), które możesz wybierać dowolnie.
Co masz na myśli pisząc, że są pomijane?
Te wbudowane dodatki też mają naklejki, które się umieszcza na boku pudełka po ich rozegraniu.

Czyli mogą zająć aż 3 z 10 miejsc, ale rzeczywiście się mogą przydać np. do rozwoju kart.

PS. Ja teraz drugi wykorzystam, żeby poradzić sobie z jedną "przygodą", zanim zacznę "Distant Lands" :)
Ostatnio zmieniony 11 lip 2025, 12:07 przez Irka, łącznie zmieniany 1 raz.
Void
Has thanked: 22 times
Been thanked: 140 times

Post autor: Void »

Fyei pisze: 11 lip 2025, 08:25
Masz rację, w jednym z postów autor jasno napisał, że podstawkę można zagrać z max 10 dodatkami, przy czym te wbudowane (zawarte) mini dodatki się nie wliczają. Plus na zakończenie coś co nazywają Endgame expansion.
Ogólnie, jak pisałam powyżej, każde królestwo można rozwijać przez 10 dodatków (te wbudowane są pomijane), które możesz wybierać dowolnie. Na zakończenie autor pracuje na dodatkiem pod roboczą nazwą "Endgame".
Skąd informacja że te wbudowane są pomijane? Na pudełku masz 10 miejsc na naklejki z dodatków, po każdym małym dodateku zawartym w pudełku podstawowym doklejasz naklejkę i wpisujesz nowa punktację królestwa. Więc normalnie te trzy wliczają się w limit 10.
ODPOWIEDZ