Mam nastepujace pytania, po pierwszej partii, ktora zagralismy z bledami w imperiala 2030

1.czy armia ktora okupuje region z fabryka ( czyli jest wroga), może zdecydować ze stanie sie "przyjazna"?
Mialem nastepujaca sytuacje na mapie, zrobilem ekspansje w Rosje z Europy i zablokowalem jej fabryki, po czym stwierdzilem ze przjme rzady w Rosji, i teraz zeby cos dzialac w Rosji, to powinniem najpierw wycofac moje oddzialy europejskie tak? Mimo ze ja kontroluje oba rodzaje jednostek, to w stosunku siebie są one wrogie ;>?
2. Kolej dziala tylko w obrebie tych 6 glownych poteg si?
3. Faza inwestora czesc pierwsza: Instrukcja mowi ze wlascicel panstwa MUSI wyplacic odsetki pozostalym z wlasnej kasy, jezeli nie ma jej w banku panstwa. a co sie dzieje w sytuacji jezeli nie ma kasy ani w panstwie ani u wlasciciela? Z gory mowie ze to po pierwszej grze, i nie wiem czy w ogole taka sytuacja bedzie mozliwa jezeli zagramy dobrze:)
4. I tak odnosnie strategii, jakie sa wady inwestowania samemu w panstwo?
Nasz blad polegal na tym, ze placilismy zla kwote za "bonds" i tak jak sa uszergowane od 1 do 9. i koszty od 1 do 30 mln. To my placilismy od 1 do 9 mln

Nie mowiac o poczatkowym nierozroznianiu co idzie z naszej kasy, a co z panstwa. Co prowadzilo do sytuacji ze za import placilem ze swoich, za fabryke ze swojego

itd.
No ale nastawilismy sie na wprowadzenie takie