tak więc ostatnio naszła mnie ochotę na wypróbowanie jakiejś planszówki. I mam problem z jej wyborem

PotwierdzamFormatC pisze:Obawiam sie, ze nie ma czegos takiego, jak strategiczno-przygodowa gra, z wariantem dla 1 osoby, w ktorej kostki nie decydowalyby o zwyciestwie/porazce... Z tych trzech tylko Arkham posiada wariant jednoosobowy, ale kostkami rzuca sie tam bardzo duzo i ogolnie, w przypadku niektorych Przedwiecznych, ciezko cokolwiek "ugrac" jesli nie wylosuja sie odpowiednie przedmioty, czary, bramy nie otworza sie w odpowiednich miejscach itp. ... Ale tak poza tym jest super.
Warto wspomnieć iż seria Arkham oferuje cały wachlarz dodatków, z których każdy jest co najmniej dobry lub lepszy.ilovejuice pisze:Dzięki. Z Descenta raczej zrezygnuje. Teraz muszę wybrać między Arkham Horror i Runewars. Poczytam sobie jeszcze o Runewars pod kątem zbalansowania ras. Inne opinie mile widziane
Zgadzam się w stu procentach. Sam kupiłem Horror w Arkham nie znając prozy Lovecrafta zagrałem 2 razy po 30 minut a potem składałem gre bo nie czułem klimatu a to jest dla mnie w przygodówce najważniejsze. Dlatego zdecydowałem się gre sprzedać.AH wiele traci gdy nie znasz prozy Lovecrafta !
Też mi się tak wydawało, dlatego obawiałem się jak moja narzeczona zareaguje na tą grę, bo nic autorstwa pana L. nie znała. Pojęcie o "świecie Cthulhu" miała praktycznie żadne (tyle co ja jej kiedyś naopowiadałem) a gra tak bardzo się jej spodobała, że do dzisiaj AH jest jedną z jej ulubionych gier. Oczywiście nie neguję Twojego stwierdzenia, a chcę tylko zasygnalizować, że osoby, które o Lovecrafcie nie mają pojęcia także mogą się świetnie w AH bawić.pan_satyros pisze: Jeszcze jedna ważna kwestia - AH wiele traci gdy nie znasz prozy Lovecrafta !
Bierz wszystkie. Potem je i tak wymienisz w MatHandluilovejuice pisze:Nie no teraz to już naprawdę nie wiem co wybrać
AH 2-3 osób świetny, czuje się współpracęilovejuice pisze:Z tego co się dzisiaj dowiedziałem Arkham Horror niezbyt nadaje się do gry w 2 osoby. Natomiast polecono mi jeszcze Middle Earth Quest i Thunderstone. Więc teraz wybieram spośród Runewars, Middle Earth Quest oraz Thunderstone. Szkoda że opinie o zbalansowaniu Runewars są tak podzielone.
Ktoś cię okrutnie okłamałilovejuice pisze:Z tego co się dzisiaj dowiedziałem Arkham Horror niezbyt nadaje się do gry w 2 osoby.