My chcemy Wallace'a!

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 85 times
Kontakt:

My chcemy Wallace'a!

Post autor: Veridiana »

No dobrze - ja chcę :)
Uwielbiam Brassa, bardzo lubię Boże Igrzysko. Co następne? JA CHCĘ COŚ KUPIĆ!!

Przyda się Wasza burza mózgów, wychwalanie jednych gier i obrzucanie błotem innych. Wszelkie uwagi cenne, bo ja się zdecydować nie umiem.
Podpowiedzi są dwie:
- NIE Steam'y
- Coś cięższego, wielowymiarowego, dłuższego.

A teraz proszę, możecie wszyscy na raz ;)
Ostatnio zmieniony 23 sie 2010, 14:38 przez Veridiana, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: My chcemy Wallece'a!

Post autor: mst »

Rise of Empires (dłuższe, cięższe, wielowymiarowe ;-))
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Awatar użytkownika
janekbossko
Has thanked: 25 times
Been thanked: 28 times

Post autor: janekbossko »

...brzydkie jak noc listopadowa, mało czytelne...
Wiem ze gry Walleca sa oszczedzne w grafice nawet bardzo ale RoE to miks oszczedznosci/minimalizmu/ brzydoty.
Nie mniej gra jest...całkiem całkiem, bez zachwytów. Tym bardziej ze juz wygrałem w pierwszej rozgrywce co niestety jest in minus dla gry i wspolgraczy ;)
Awatar użytkownika
andrzejk
Kontakt:

Post autor: andrzejk »

W naszym gronie mamy Brass'a oraz Struggle of Empires. Obie uwielbiamy, ale SoE chyba jest u nas popularniejszy. Niestety, trzeba mieć minimum 6 godzin, w zamian dostaje się bardzo emocjonującą, "ciężką" rozgrywkę, dużą satysfakcję z udanych planów oraz dużo, dużo frajdy :)
Posiadam
Plansza24.pl - serwis dla miłośników gier planszowych
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 200 times
Been thanked: 495 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

Poczekaj jeszcze troszkę. Na Essen będzie nowa gra London, nowa wersja Last Train to Wensleydale (z wariantem dla dwóch osób i lekko zmienioną grą dla 3) i nowy Automobile (może będzie po polsku). Ewentualnie Tinners' Trail ale nie ma tej głębi ;)

Wychwalane jest Liberte i też zbliża się nowa wersja.
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 423 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

Dla mnie Struggle of Empires jest zepsute przez zasadę, że remisujące kraje dostają wszystkie max punktów - co powoduje, że tworzą się w każdym większym kraju trwałe sojusze 2-3 graczy, które są nie do ruszenia aż do ostatniej rundy kiedy to się tłuką nawzajem. A pozostałych kilku graczy siedzi i się nudzi, bo na odbicie kraju szans nie mają... Nie ma tu żadnej motywacji, żeby wywalać sojusznika z kraju, a we dwójkę zawsze są za silni żeby ich atakować..
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Filip z Lublina
Has thanked: 30 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Filip z Lublina »

Perikles jest rewelacyjny i tani jak barszcz. Chyba moja pierwsza cięższa gra;)
SoE bardzo mi nie podszedł:/ Losowy i nudny, ale to wrażenia po jednej partii.
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 423 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

Filip Apostoł pisze:Perikles jest rewelacyjny i tani jak barszcz. Chyba moja pierwsza cięższa gra;)
Nie pamiętam żebym z Tobą się aż tak kiedyś zgadzał :)
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Awatar użytkownika
Smerf Maruda

Post autor: Smerf Maruda »

Też polecam Peryklesa, tak, jak koledzy.

Inną pozycją może być Steel Driver: choć nie jest ani długi, to na pewno wymaga odpowiedniego skupienia i planowania - ciężkością porównałbym go z, hm, ze Steamem może.

Ze starszych tytułów - Liberte: czasy rewolucji francuskiej, karty, zdobywanie przewag, mnóstwo klimatu. Valley Games planuje nowe wydanie - warto rozważyć.
Awatar użytkownika
andrzejk
Kontakt:

Post autor: andrzejk »

kwiatosz pisze:Dla mnie Struggle of Empires jest zepsute przez zasadę, że remisujące kraje dostają wszystkie max punktów - co powoduje, że tworzą się w każdym większym kraju trwałe sojusze 2-3 graczy, które są nie do ruszenia aż do ostatniej rundy kiedy to się tłuką nawzajem. A pozostałych kilku graczy siedzi i się nudzi, bo na odbicie kraju szans nie mają... Nie ma tu żadnej motywacji, żeby wywalać sojusznika z kraju, a we dwójkę zawsze są za silni żeby ich atakować..
Jeśli podczas pierwszej wojny takie sojusze się utworzą to już podczas licytacji drugiej wojny muszą sporo przepłacić, żeby nadal być razem. Już inni o to zadbają, nawet zrzucając się na przebijanie. Jeśli mimo wszystko sojusz przepłaci to zwykle odbija się to szybko czkawką w niepokojach społecznych, dzięki czemu ładnie się to wszystko równoważy. A jeśli nie przepłacą? Cóż, szybko się sojusz skończy :)

Takie są przynajmniej nasze doświadczenia.
Posiadam
Plansza24.pl - serwis dla miłośników gier planszowych
Awatar użytkownika
Veridiana
Kontakt:

Osobiście z opisu i grafik najbardziej skłaniałabym się do:
-Rise of Empires (dla mnie wygląd bomba :)) i
- After the Flood
- Perykles

Ale tej drugiej nikt nie wspomniał a b.wysokie noty mają SoE i ... Książęta Renesansu.
- Jak się ma Conquest of Empires do SoE?
- co powiecie na AtF i Książąt? Ci drudzy to z planszy do Peryklesa trochę podobni.
- Która gra Wallece'a ma w sobie dużą dozę ekonomii (oprócz Brassa oczywiście)?
Awatar użytkownika
Smerf Maruda

- CoE i SoE to prawie to samo. SoE jest ładniejszy :-)
- AtF prawie nie do dostanie, Książęta - nie do dostania :-) AtF to fajna gra, ale nie wiem, czy bym ją z czystym sercem polecił, być może za mało w nią grałem i nie do końca rozgryzłem. Książęta to gra aukcyjno-akcyjna - inwestujemy we włoskie miasta w okresie renesansu i podnosimy, prowadząc wojny, wartość tych, w które zainwestowaliśmy. Taki Chicago Express czy inny Steam Barons bez budowania torów, za to z wojnami (jak nasze miasto wygra wojnę, to jego wartość rośnie, jak przegra - spada). Na koniec gry dostajemy dywidendę z naszych inwestycji - kto ma najwięcej - wygrywa. W grze jest oczywiście sporo innych mechanizmów. Solidna pozycja Wallace'a. PotR są w ogóle nie do dostania.
- Ekonomia? Automobile, Last Train to Wensleydale.

Rise of Empires jest mocno przeciętne, moim zdaniem.
Awatar użytkownika
melee
Been thanked: 3 times

Post autor: melee »

AtF mogę okazyjnie spieniężyć ;)
Awatar użytkownika
Mały brzydki pędrak
Been thanked: 12 times

Post autor: Mały brzydki pędrak »

Filip Apostoł pisze:Perikles jest rewelacyjny i tani jak barszcz. Chyba moja pierwsza cięższa gra;)
Hm a dla mnie SoE to najlepsza gra Martina W. (lepsza nawet od Periklesa). Losowość mała i ładnie ograniczona, a kwestia nudy wynika z doboru graczy a nie samej mechaniki gry.

Takie sojusze trzech rzeczywiście maja miejsce czasami, ale aby temu przeciwdziałać jest co wojnę faza dyplomacji i umiejętnego ich ustawiania nawet w kilku graczy (system składkowy kasy). Jak wszystko zawiedzie zostaje zawsze kafelek Surprise attack. Dla mnie ta gra nie ma powtórzeń i zawsze w nią gram chętnie.
Awatar użytkownika
bart8111
Been thanked: 1 time

Post autor: bart8111 »

A Tinners' Trail nikt nie poleca? Też ma wysokie noty na bgg. Sam jestem go ciekaw bo jest w dobrej cenie :)
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1773 times
Been thanked: 1272 times

Post autor: garg »

bart8111 pisze:A Tinners' Trail nikt nie poleca? Też ma wysokie noty na bgg. Sam jestem go ciekaw bo jest w dobrej cenie :)
Ja polecam - moim zdaniem jest naprawdę zgrabna i ciekawa, a przy tym szybka. Ale uważaj - ta gra ma... KOSTKI :!: :!: :!: I te kostki mają realny wpływ na rozgrywkę. To nic, że ten wpływ jest wywierany na wszystkich graczy równocześnie - w związku z tym elementem każdy prawdziwy Gracz będzie ją raczej omijał z daleka :lol:
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
WRS
Administrator
Has thanked: 7 times
Been thanked: 96 times
Kontakt:

Post autor: WRS »

bart8111 pisze:A Tinners' Trail nikt nie poleca? Też ma wysokie noty na bgg. Sam jestem go ciekaw bo jest w dobrej cenie :)
Mam za sobą kilka rozgrywek. Gra stanowi - co typowe dla Wallace'a - niezły orzech do zgryzienia dla chcących wygrać. Nie ma jednej drogi do zwycięstwa. W każdej grze trzeba bardzo elastycznie reagować na to co się dzieje - posunięcia przeciwników oraz efekty rzutów kostką (efekty, bo jak zostało wspomniane, dotyczą wszystkich w zasadzie).

Polubiłem i zawsze chętnie zagram - może na międzyPionku? ;)
Baruk Khazad!
Jak mawia Folko:
gry logiczne to kwintesencja rozrywki, to czysta postać gry: mechanika bez dodatkowej otoczki wnoszącej, lub starającej się coś wnieść do rozgrywki
i ja się (pod) tym podpisuję
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 200 times
Been thanked: 495 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

Bo Veridiana chciała coś cięższego i dłuższego a TT nie jest ani mocno ciężki ani bardzo długi
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
staszek
Has thanked: 13 times
Been thanked: 33 times

Post autor: staszek »

Książęta Renesansu zawsze polecam-moja jedyna 10 na bgg,ale jest rzeczywiście nie do dostania jak mówi Smerf(posiadacz jedynego egzemplarza w Polsce,poza samoróbkami).Dodałbym jeszcze Empires of the Ancient World-ekonomia raczej na znikomym poziomie,ale fajna kontrola obszarów plus innowacyjny jak na tamte czasy(2000 r) system walki.
Awatar użytkownika
bart8111

Post autor: bart8111 »

WRS pisze:Polubiłem i zawsze chętnie zagram - może na międzyPionku? ;)
Nie będzie mnie niestety, ale może innym razem ;)
Awatar użytkownika
Veridiana
Kontakt:

garg pisze:moim zdaniem jest naprawdę zgrabna i ciekawa, a przy tym szybka. Ale uważaj - ta gra ma... KOSTKI
Kostki mająca wpływ na wszystkich graczy mnie nie przerażają (nawet kostki w BI mnie nie zniechęcają, choć ostatnio poszczyciłam się wybitnie złymi rzutami. po pierwszym kulaniu wybiłam większość swojej armii, po drugim większość koronnej :lol: jakby płacono za ilość wyrzuconych jedynek byłabym drugim Kulczykiem hehe). To co jest wadą to "szybka" :)

Gdyby ktoś miał na międzyPionku coś imć Wallece'a to chętnie się przysiądę!!
Awatar użytkownika
zephyr

Re: My chcemy Wallace'a!

Post autor: zephyr »

Tak, wszystkich graczy bardzo zaboli jak na twojej nowo zakupionej posesji wylosuje się mnóstwo wody i śladowe ilości surowców. :roll:
I zmagazynowane przez 3 tury tony miedzi pójdą za cenę minimalną, bo kostki nie pomogły mimo bonusu, a cyna wskoczy na maxa.

TT jest ok, ale jest dość lekką grą. Brass to to nie jest.
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool.
R.Feynman
Awatar użytkownika
Veridiana
Kontakt:

No i chyba w ostatecznym rozrachunku wybiorę Rise of Empires (Smerfowe Marudzenie o Wallace'ie sie przydało ;)) Perykles w jakims stopniu wydaje mi sie podobny do Bożego Igrzyska, a RoE ponadto bardziej złożony i ekonomiczny.
Jakieś końcowe rozdzieranie szat abym zmieniła decyzję? :D Bo tylko cena mnie przeraża...
Awatar użytkownika
janekbossko
Has thanked: 25 times
Been thanked: 28 times

Post autor: janekbossko »

krzywo przycięte zetony?
koszmarnie nieczytelne grafiki?
dłużyzna?
wspomniałem o nieczytelnych grafikach? ;)

Ja tej gry zdecydowanie nie polecam...Wallace ma zdecydowanie lepsze gry niz RoE
Awatar użytkownika
Smerf Maruda

RoE jest - jak dla mnie - przeciętne. Bez żalu puściłem między ludzi.
ODPOWIEDZ