My chcemy Wallace'a!

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 85 times
Kontakt:

Re: My chcemy Wallace'a!

Post autor: Veridiana »

Recenzja yosza mi się bardzo spodobała. Grafiki pal licho ;)

Smerfie, jakbyś porównał Peryklesa i Boże Igrzysko? w sensie mechaniki i wrażeń? bo może mylnie, ale mi się kojarzą.
staszek
Has thanked: 13 times
Been thanked: 33 times

Post autor: staszek »

Nie wiem czy ja mogę troche odpowiedzieć za Łukasza-poza RoE(mnie się podoba)mamy podobne Wallecowskie gusta-co do Peryklesa,gra jest na tyle podobna,że można ją porównać do BI,ale na tyleróżna,że mając BI,Peryklesa trzeba mieć.Perykles jest zdecydowanie bardziej interakcyjny(walczy się przeciwko sobie,a nie wspólnie z wrogami)mniej losowy,jest więcej różnych dróg do zwycięstwa,lepiej się skaluje(w 3 i 5 osób gra się bardzo dobrze,w 4 świetnie).Wrażenia-moja ulubiona gra,dopóki nie poznałem Empires of the Ancient World(prawie nie do zdobycia) i przede wszystkim Princes of the Renaissance(nie do zdobycia) oczywiście obie Martina.Dodatkowo za jedno BI można kupic dwa egzemplarze Peryklesa.
Awatar użytkownika
Smerf Maruda

Post autor: Smerf Maruda »

Veridiana pisze:Smerfie, jakbyś porównał Peryklesa i Boże Igrzysko? w sensie mechaniki i wrażeń? bo może mylnie, ale mi się kojarzą.
Boże Igrzysko jest takie 'oskryptowane', to znaczy każda tura wygląda tak samo. W Peryklesie jest dużo więcej możliwości i dużo więcej 'móżdżenia'; BI w porównaniu z P. to gra, w której prawie nie podejmuje się decyzji.

Generalnie mechanizm jest podobny - punkty zdobywamy w posiadłościach/miastach, wartość których zmienia się w czasie; wartości posiadłości/miast zmieniają się poprzez prowadzone w ich granicach wojny. I chyba tyle podobieństw :-) Perykles ma ciekawe mechanizmy balansowania rozgrywki, oferuje mnogość decyzji (to już pisałem), a walki są dużo mniej losowe...

Perykles to moja ulubiona gra, tak więc pochodź ostrożnie do moich zachwytów :-) Polecam ją jednak z całego serca, przynajmniej, żeby jej spróbować.
Awatar użytkownika
Veridiana
Kontakt:

No dobrze, ciągle mam dylemat :D
A gdyby tak porównać te obie gry do innych? Perykles jest jak...? a RoE przypomina...? może to da mi jakiś punkt odniesienia.
Awatar użytkownika
Smerf Maruda

Veridiana pisze:No dobrze, ciągle mam dylemat :D
A gdyby tak porównać te obie gry do innych? Perykles jest jak...? a RoE przypomina...? może to da mi jakiś punkt odniesienia.
RoE jest bardzo podobne do Struggle of Empires.

Perykles nie przypomina mi niczego :-) Jest zdobywanie przewag w obszarach - mechanizm taki trochę, czy ja wiem, jak China: są kartki (w Peryklesie to są kafelki), w określonych kolorach i jak weźmiesz taki kafelek, to dokładasz tam swoją kostkę. Kto ma najwięcej kostek w danym obszarze - wygrywa wybory, co oznacza, że pod koniec gry dostanie odpowiednią liczbę punktów za fakt zdobycia władzy w tym mieście. Z tymże. Potem o te miasta będą się toczyć bitwy - jak miasto przegra bitwę, to jego wartość punktowa spadnie tj. na koniec gry każde zwycięstwo w takim mieście będzie punktowane mniej niż jakby miasto bitwy nie przegrało. Czyli taka trochę gra akcyjna - inwestujesz w coś, utrzymaniem wartości czego będziesz potem żywnie zainteresowana.

Jest też turlanie kośćmi, ale z losowością okiełznaną tj. silniejszy zazwyczaj wygrywa. Te turlanie to jest w fazie wojen. Bo tak. Na początku każdej tury (tur jest trzy) wykłada się kartki, na których jest oznaczone, o które miasto (patrz wyżej) będziemy się bić i ile za to można dostać punktów zwycięstwa. Takich kartek w każdej turze jest siedem. Jak już skończy się faza zdobywania przewag w miastach (patrz wyżej), to każdy z graczy przydziela do wspomnianych kartek swoje wojska, w ukryciu przed innymi, toteż przeciwnicy nie wiedzą ile woja będzie danego miasta broniło, a ile atakowało. Jak już się wszyscy rozłożą, to pokazuje się wartości położonych jednostek i rozpoczyna się turlanie. Ta część się niektórym nie podoba, a mi podoba się bardzo, bo jest ona zaimplementowana bardzo elegancko. Tabelka CRT jest mistrzowska!

Generalnie Perykles to też gra akcyjna, ale zakręcona do trzeciej potęgi.

Polecam :-)
Awatar użytkownika
melee
Been thanked: 3 times

Post autor: melee »

RoE nie jest podobne do SoE - odczucie jest w każdym razie zupełnie inne. Bardziej przypomina El Grande + płytki dające efekty podobne do kart + płytki generujące szlachciców + płytki robiące różne inne rzeczy.
Awatar użytkownika
Veridiana
Kontakt:

Rise of Empires zakupione, dumnie pręży się i pachnie na półce. Była też już testowa rozgrywka, troche wydała mi się sucha, ale generalnie LIKED IT :)
Teraz czekam na zakup... Peryklesa :lol: Bo ostatecznie nie umiałam się zdecydować...
I na rozgrywki w obie... dużo rozgrywek.... :D
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 685 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

Ja zapytam z innej beczki, które gry pana W. mają sensowne warianty dla 2 graczy ? (że Brass ma wiem i korzystam ;D)
Awatar użytkownika
Smerf Maruda

pan_satyros pisze:Ja zapytam z innej beczki, które gry pana W. mają sensowne warianty dla 2 graczy ? (że Brass ma wiem i korzystam ;D)
Rzadko która. Rise of Empires ma. Waterloo i Gettysburg są dwuosobowe za definicji. Do Steama są mapy dwuosobowe. Steam Barons jakoś tam działa na dwie osoby. Reszta chyba średniawo.
Awatar użytkownika
janekbossko
Has thanked: 25 times
Been thanked: 28 times

Post autor: janekbossko »

Brass

ups ;)
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2010, 08:07 przez janekbossko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Smerf Maruda

pan_satyros pisze:Ja zapytam z innej beczki, które gry pana W. mają sensowne warianty dla 2 graczy ? (że Brass ma wiem i korzystam ;D)
janekbossko pisze:Brass
Wow :-)
Awatar użytkownika
GoldenDragon
Has thanked: 9 times
Been thanked: 2 times

Post autor: GoldenDragon »

pan satyros pisze:Ja zapytam z innej beczki, które gry pana W. mają sensowne warianty dla 2 graczy ? (że Brass ma wiem i korzystam ;D)
Runebound!

Przepraszam :oops: Nie mogłem się oprzeć :)
Awatar użytkownika
Beti

Post autor: Beti »

Gdybyś nie znalazł..
Na Wallace'a jestem chętny, więc kupuj coś na 3/4 i daj znaka na OSW;)

Age of Steam posiada plansze dla 2 graczy
Nie chodzi o to, żeby zmieniać świnie przy korycie.
Trzeba zabrać świniom koryto.
ODPOWIEDZ