Gry Ystari

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 685 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Gry Ystari

Post autor: pan_satyros »

Zastanawiam się nad uzupełnianiem kolekcji o kolejne tytuły od Ystari mianowicie:
  • Assyria
    Amyitis
    Ys
    Yspahan
Głównym wyznacznikiem ma tu być dobre skalowanie (gra przyjemnie chodzi już w 2 osoby), spora regrywalność (brak wyraźnych strategii wygrywających), brak wtórności w mechanice (ciekawe rozwiązania z racji iż trochę gier już posiadam).
Ciężkość, gatunek, związek z tematem, oprawa graficzna są mi obojętne.
Mile widziane świeże opinie na temat ww gier.
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1773 times
Been thanked: 1272 times

Re: Gry Ystari

Post autor: garg »

Pewnie zaraz w tym wątku wypowie się Jax, więc spróbuję go ubiec :)

Assyria:
- Grałem tylko raz, więc nie mogę wypowiedzieć się na skalowalności. Zasady sugerują (mniejsza plansza), że jest w porządku.
- Moim zdaniem z regrywalnością jest najsłabiej ze wszystkich wymienionych tytułów. Są dwie, może trzy strategie wygrywające (przynajmniej w mojej ocenie).
- Mechanika jest absolutnie zwyczajna. Jest jedno fajne rozwiązanie, którego nie widziałem nigdzie indziej - wędrowanie ze swoim osiedlem. Ale to wszystko.

Amyitis:
- Skalowanie dobre, bo jest po prostu dostępna mniejsza liczba kart z postaciami.
- Regrywalnośc bardzo duża, bo strategii wygrywających trochę jest. Zresztą można je łączyć, co jeszcze zwiększa liczbę możliwości.
- Mechanika bardzo typowa dla eurogier - nic nowatorskiego. Reguły są dość złożone, ale sama gra bardzo przejrzysta.

Ys:
- Tu chyba słabo ze skalowaniem, ale grałem tylko raz, więc to tylko moje przypuszczenie. Im więcej tym lepiej.
- Regrywalność moim zdaniem jest wysoka, ale to też przypuszczenie. Tak jest zwykle w grach ze ślepym licytowaniem.
- Mechanika jest fajna i zgrabnie łączy znane elementy w nową całość. Warto zagrać.

Yspahan:
- Skaluje się bardzo dobrze (oficjalny wariant dwuosobowy chodzi bardzo fajnie).
- Bardzo duża regrywalnośc, bo to w końcu głupia gra losowa z kostkami :mrgreen: .
- Mechanika jest naprawdę oryginalna i ciekawa. Ale pamiętaj, że to jest jednak gra oparta na rzutach kośćmi.

Gdybym miał je ułożyć pod względem tego, jak bardzo mi się podobały, to: Amyitis, Ys, Yspahan i na końcu Assyria. Mam nadzieję, że pomogłem :)
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
Andreus
Has thanked: 6 times

Post autor: Andreus »

Grałem trochę w Yspahan w sieci (Yucata.de). Moim zdaniem gra się dobrze na dwie osoby, są specjalne reguły dla tego trybu. W podstawowym wariancie wydaje się istnieć strategia wygrywająca (karawany).
Na wspomnianej stronie jest dostępny wariant gry, w którym ta strategia jest osłabiona (nie można oddać wielbłąda w zamian za zatrzymanie swojej kostki na planszy i wysłanie kostki z zapasów do karawany) i w tym trybie gra mi się bardzo przyjemnie we dwie osoby. Ja preferuję wariant alternatywny także w grze na więcej osób.
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 85 times
Kontakt:

Post autor: Veridiana »

A ja właśnie przed godzinką rozpakowałam i obwąchałam Syllę, której nie wymieniłeś. Ale jeszcze nie grałam. W pozostałe zresztą też nie. Ale tak mi się skojarzyło o Ystari, więc napisałam. Dziękuję za uwagę :mrgreen:
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

Veridiana pisze:A ja właśnie przed godzinką rozpakowałam i obwąchałam Syllę, której nie wymieniłeś. Ale jeszcze nie grałam. W pozostałe zresztą też nie. Ale tak mi się skojarzyło o Ystari, więc napisałam. Dziękuję za uwagę :mrgreen:
Co do Sylli czytałem, że na 2 skaluje się dość słabo, a sam wariant 2 osobowy nie jest przetłumaczony na język PL ;/
Jak na razie najbardziej przekonany jestem do kupna Amyitis i Yspahan, czekam jednak na znawców Assyrii i Ys oraz ich opinie ;)
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1773 times
Been thanked: 1272 times

Post autor: garg »

O Syllę nie pytałeś, więc nie pisałem. Mnie podoba się chyba najmniej ze wszystkich gier Ystari i nie wiem, czym to jest spowodowane. Być może jest tak dlatego, że nie przepadam za grami licytacyjnymi, a to jest właśnie taki tytuł. Ale to tylko przypuszczenie. Coś mi po prostu w tej grze nie gra :lol:
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
janekbossko
Has thanked: 25 times
Been thanked: 28 times

Post autor: janekbossko »

O Syllę nie pytałeś, więc nie pisałem. Mnie podoba się chyba najmniej ze wszystkich gier Ystari i nie wiem, czym to jest spowodowane. Być może jest tak dlatego, że nie przepadam za grami licytacyjnymi, a to jest właśnie taki tytuł. Ale to tylko przypuszczenie. Coś mi po prostu w tej grze nie gra :lol:
podpisuje sie pod ta opinia :)
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

janekbossko pisze:
podpisuje sie pod ta opinia :)
Również mnie jakoś nie pociaga, więc nawet o nią nie pytałem ;) najbardziej zależy mi teraz na opiniach o Ys i Assyria gdyż pozostałe to raczej pewniaki.
Awatar użytkownika
vder
Has thanked: 346 times
Been thanked: 146 times

Post autor: vder »

Ys wg mnie daje radę jako dwuosobówka, co prawda zbyt często nie gram, ale jest na tyle fajna, ze nie zamierzam się jej pozbywać.
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

vder pisze:Ys wg mnie daje radę jako dwuosobówka, co prawda zbyt często nie gram, ale jest na tyle fajna, ze nie zamierzam się jej pozbywać.
no to super, zostaje więc tylko Assyria, z tego co czytam dość szybko się eksploatuje, więc chyba będzie jedyną z tych 4 którą sobie daruje.
ODPOWIEDZ