chyba aż tak radykalnie nie jestBeti pisze:uściślijmy
błąd z początku sprawia, że zamulający gracz jest po prostu w dupie i musi ostro główkować
czy błąd z początku sprawia, że już po 10 minutach widać kto za ca1,5h będzie ogłoszony zwycięzcą?

chyba aż tak radykalnie nie jestBeti pisze:uściślijmy
błąd z początku sprawia, że zamulający gracz jest po prostu w dupie i musi ostro główkować
czy błąd z początku sprawia, że już po 10 minutach widać kto za ca1,5h będzie ogłoszony zwycięzcą?
Nie no aż tak strasznie nie jest:) Po prostu trzeba trochę pograć by tych błędów na początku nie robić za dużo. W pierwszej mojej partii grałem z graczem bardziej doświadczonym, i samo złe ułożenie przeze mnie planet ustawiło całe 1,5h, lecz zaznaczam, że nie znałem jeszcze gry i nawet przy złym ułożeniu idzie wygrać jeśli dobrze znasz frackję. Przy kolejnej, wygrałem chyba 5 pkt, ale dlatego, że przeciwnik źle poprowadził pierwszy atak (dobiły go ograniczenia jednostek na polu) i tego nie dało się odwrócić. Większość partii to wygrana o parę punktów. Gra na pewno jest lepsza na większą ilość graczy, lecz my we 2,znając nieźle zasady wyrabiamy w 1,5h, to w 4 musi być strasznie długo.Beti pisze:uściślijmy
Krótko odpowiadając - moim skromnym zdaniem warto!Beti pisze:krótko rzecz ujmując - warto?
Nie jest tak długo. Na 4 graczy to będzie tak jakoś ze 2.5 hlecz my we 2,znając nieźle zasady wyrabiamy w 1,5h, to w 4 musi być strasznie długo.
Niestety chyba jedyna opcją jest zabezpieczenie ich na dzien dobry grubą warstwą lakieru bezbarwnego..Czy ktoś wymieniał żetony z starcrafta (dokładnie od rozkazów) ? Lub czy wysyłają nowe [wydawca ffg]? i jak to sie odbywa,mam zużyte wysłać/nie, i na kogo koszt
Mam nadzieję, że wysyłka żetonów jednak przejdzie. Skoro figurki wymieniają to czemu by nie mieli tego.Niestety chyba jedyna opcją jest zabezpieczenie ich na dzien dobry grubą warstwą lakieru bezbarwnego..
W pierwszej turze tego nie da się zrobić, potrzeba do tego w sumie 4 rozkazów budowy i 1 rozkaz technologii (skąd zasoby na to?) [edit] i 1 rozkaz mobilizacji, aby ten wjazd zrobićBenedetto XVII pisze:Co do braku balansu - w podstawce tosy momentalnie (w pierwszej turze) juz moga zrobic komus wjazd Archonami,..
pamiętaj, że jestem eurodziewczynkąMuttah pisze:Hehe, jak coś jest dobre to od razu "euro"
Muttah pisze:Nie wiem czy to prawda, ale ktoś kiedyś tutaj stwierdził że deck building pojawił się w tej formie po raz pierwszy właśnie w SC. A tak właściwie to rozbudowa technologii też jest "euro"? Bezkostkowość jak rozumiem też? Czyli co jest "Ameri" w takim razie? Kostki i plastik? Mój boże, w takim razie FFG od dawna wydaje eleganckie eurogry, a moje "kochane" Filary ziemii to są chyba bardziej amerykańskie niż europejskie (kostka, losowa kolejność graczy i wydarzenia, itd.). Dajcie spokój...
dlatego planuję wprowadzić tą zasadę, że nie robimy wjazdu w pierwszej turze, bo wtedy może łatwiej będzie doprowadzić do względnego balansu,kiedy wszyscy leją się ze wszystkimi.Muttah pisze: Natomiast co do Twojej rozgrywki - właśnie dlatego uważam że nie ma sensu grać w strategie we 3. Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta (rozwija się spokojnie i potem jest nie do powstrzymania)
Ja do tego nie dopuszczę, jeśli dwóch rywali wzajemnie się najedzie, natomiast jeśli to oni pojadą mnie, to nie miałbym nic przeciwko, gdyby tak to się odbyło w pierwszej grze - kumple mieliby większą chcicę, żeby grać w to ze mną dalejMuttah pisze: albo jeszcze gorzej - dwóch cwaniaków dojedzie trzeciego, który sam przeciwko tym dwóm ma raczej przechlapane. Tak czy inaczej, do praktycznie każdej porządnej strategii trzeba mieć czterech kumających graczy (tak, "kumających" jest tu słowem kluczowym) i dopiero wtedy można porządnie zagrać. Bez tego imho raczej średniawka...
Dabi pisze: Nam nie pod pasowały specjalne warunki zwycięstwa z podstawki sprawiające, że gra była zbyt szybka i były frakcje lepsze i gorsze (z prostszymi lub trudniejszymi warunkami)
W dodatku jest scenariusz który jest świetnie zbalansowany mimo przeznaczenia własnie na trzech graczy. Mniej wiecej bazuje to na tym, ze kazda ze stron konflikru ma za cel przedostac sie do bazy macierzystej jednego z przeciwników, natomiast wszystkie drogi krzyżują się na jednej jedynej planecie.. Jezeli któraś ze stron ją opanuje to dwóch pozostałych graczy natychmiast reagujeDziś rozegrałem sobie ćwiczebną partię solo - z trzema stronami konfliktu, żeby poznać nieco w praniu rasy i samą dynamikę gry. Wyszło dość ewidentnie, że przy 3 graczach robienie wjazdu jedną ze stron drugiej na początku de facto oddaje zwycięstwo stronie trzeciej.
Rzeczywiscie, pomerdało mi sie ze mozna wybudowac w jednym rozkazie dwóch templarów i archona, oczywiscie jest to niezgodne z zasadami. Co nie zmienia faktu ze w drugiej turze juz mozna wjezdzac mocnym kombem archony + templary i bezkarnie robic brzydkie ziaziu przeciwnikom. W Broodzie jest to troszke znerfione. Zresztą nie napisałem ze jest to autowin, tylko ze trudno sie z tym wojujeNo właśnie też mi coś nie pasuje w 1 rundzie z tymi archonami, a w drugiej niech sobie buduje i wysyła, to będzie czekała niespodzianka:)
Dzięki sowacz za info, wczoraj od FFG dostałem nowiutki zestaw rozkazów.sowacz pisze:Mi FFG wysłało zestaw żetonów rozkazów bez problemu
O superDzięki sowacz za info, wczoraj od FFG dostałem nowiutki zestaw rozkazów.
Kod: Zaznacz cały
Here's an example of all the address information we'll need to process your request:
Your Full Name
Street Address
City
State
Zip or Postal Code
Country
Please fill out your own information in the space below, including full mailing address and the particular details of your parts request. Thank you!
Sincerely,
Fantasy Flight Games
------------------ My Address ------------------
------------- My Request Details -------------
The game's full title (please include edition if visible on the box):
What parts are you requesting? (include quantity, color/faction and description - more information is always better than less!)
Please use the space below to fully explain the issue, to the best of your ability:
oj, to wkurzające jest.W moim egzemplarzu Agricoli nakleiłem na krążki członków rodziny naklejki, które wraz ze Spielboxem dostałem na urodziny od żony, a jeden współgracz z tikiem nerwowym powycierał mi totalnie nalepki na czerwonym zestawie. Wkurzyłem się...Muttah pisze:Chyba też się dołączę do owej inicjatywy - jeden debil mi tak niebieskie żetony pościerał, że już po pierwszej grze właściwie nadawały się do wymiany