Gra miesiąca - październik
- Ink
- Administrator
- Has thanked: 132 times
- Been thanked: 207 times
- Kontakt:
Re: Gra miesiąca - październik
Tak ktoś mówił? Serio ktoś tak powiedział, czy tak sobie z nudów jątrzysz?kwiatosz pisze:O proszę, a ile było gadania żeby to kupić, mówienia, że jestem przeciwny kupieniu tego bo jestem głupi, a gra będzie świetnaFilip Apostoł pisze:Zawodem miesiąca okazuje się Imperial 2030. W założeniu gra jest świetna, ale sama partia już mnie tak nie porywa. Chyba po prostu nie przepadam za grami Gerdtsa:/![]()
Tak się złożyło, że opinia Filipa to akurat votum separatum w pięciososobowej grupie, która grała.
Games Fanatic -/- Gradanie -/- Za dużo gier
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
- WRS
- Administrator
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 96 times
- Kontakt:
Odkrycie: Chłopska Szkoła Biznesu (recenzja na GF)
Przypomnienie: Wysokie Napięcie - gra wciąż i nieustannie w moim typie!
Przypomnienie: Wysokie Napięcie - gra wciąż i nieustannie w moim typie!
- garg
- Has thanked: 1815 times
- Been thanked: 1302 times
U mnie cienko z liczbą rozgrywek, ale nie tak źle, jak miesiąc temu.
Gra Miesiąca: 7 Wonders czyli 7 cudów świata. Nie myślałem, że będę się tak dobrze bawił przy grze udającej prostszy Race for the Galaxy. No i grafiki przypominają mi Cyklady, co jest naprawdę ogromnym komplementem.
Rozczarowanie Miesiąca: Egizia i Macao. Egizia jest bardzo dobrą grą, która po prostu mnie znudziła już podczas rozgrywki. Nie potrafię tego nazwać - zagrałem dwa razy i patrzę na pudełko z obojętnością
. Z kolei Macao jest kolejną po Speicherstadt grą Felda, która mnie zmęczyła. Niby wszystko jest pomyślane, fajnie i dobrze dotestowane, ale całość jakoś nie gra. No i losowe karty irytują w grze o tej wadze
Zaskoczenie Miesiąca: Blue Moon City - faktycznie lekka i faktycznie można pomyśleć, a do tego element współpracy przy odbudowywaniu miasta działa naprawdę dobrze.
Filler Miesiąca: Ingenious Travel - już zdążyłem zapomnieć, jaka to fajna gra. Ale szwagier i jego syn przypomnieli mi
Powrót Miesiąca: Cuba grana razem z prawie wszystkimi dodatkami oraz Samuraj. Cuba w pełnym wydaniu jest trochę za długa, ale obie rozegrane w tym miesiącu partie były rewelacyjne zarówno pod względem klimatu, jak i bogactwa rozgrywki. Oby więcej takich partii. A Samuraj jak zwykle pokazuje klasę - do tego po raz pierwszy zdarzyło mi się, że podczas gry w trzy osoby wszyscy trzej zajęliśmy ex equo pierwsze miejsce
Gra Miesiąca: 7 Wonders czyli 7 cudów świata. Nie myślałem, że będę się tak dobrze bawił przy grze udającej prostszy Race for the Galaxy. No i grafiki przypominają mi Cyklady, co jest naprawdę ogromnym komplementem.
Rozczarowanie Miesiąca: Egizia i Macao. Egizia jest bardzo dobrą grą, która po prostu mnie znudziła już podczas rozgrywki. Nie potrafię tego nazwać - zagrałem dwa razy i patrzę na pudełko z obojętnością

Zaskoczenie Miesiąca: Blue Moon City - faktycznie lekka i faktycznie można pomyśleć, a do tego element współpracy przy odbudowywaniu miasta działa naprawdę dobrze.
Filler Miesiąca: Ingenious Travel - już zdążyłem zapomnieć, jaka to fajna gra. Ale szwagier i jego syn przypomnieli mi

Powrót Miesiąca: Cuba grana razem z prawie wszystkimi dodatkami oraz Samuraj. Cuba w pełnym wydaniu jest trochę za długa, ale obie rozegrane w tym miesiącu partie były rewelacyjne zarówno pod względem klimatu, jak i bogactwa rozgrywki. Oby więcej takich partii. A Samuraj jak zwykle pokazuje klasę - do tego po raz pierwszy zdarzyło mi się, że podczas gry w trzy osoby wszyscy trzej zajęliśmy ex equo pierwsze miejsce

Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
U mnie rozgrywek zaledwie pięć, grą i powrotem miesiąca zostaje Puerto Rico, wyprzedzając minimalnie Agricolę.
Filerem miesiąca zostaje Archaeology: The Card Game
Filerem miesiąca zostaje Archaeology: The Card Game
Dzieci nadal nie pozwalają grać, ale udało mi się wyrwać dwukrotnie na sparingi Call of Cthulhu LCG, no i na wyjeździe integracyjnym namówiłem kumpla na LOTR Konfrontację - 19 rozgrywek!
Gra miesiąca - bezapelacyjnie LOTR: Konfrontacja, z pewnością jedna z moich ulubionych gier.
Gra miesiąca - bezapelacyjnie LOTR: Konfrontacja, z pewnością jedna z moich ulubionych gier.
All work and no play makes Jack a dull boy!
- B
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 6 times
Najwięcej rozgrywek: DOMINION (30) - podoba nam się prosperity, nawet jeśli jest mocno rozwodnione innymi kartami
Nowość miesiąca: BATTLE LINE (11) - chyba najlepsza 'cyferkowa' gra Knizi, kapitalnie wydana, gramy całe kampanie
Powrót miesiąca: BLUE MOON (1) - tylko jedna rozgrywka dla przypomnienia i wróciło zauroczenie tą grą - najlepszy Knizia, koniec, kropka.
Zawód miesiąca: DUEL OF THE GIANTS (1) - jedna rozgrywka i jakoś nie możemy się zabrać do następnej... mam nadzieję że to się zmieni
oprócz tego sporo pojedynczych pewniaków: Kingsburg, Cywilizacja, Last Night on Earth, In the Year of the Dragon... 53 rozgrywki total.
Nowość miesiąca: BATTLE LINE (11) - chyba najlepsza 'cyferkowa' gra Knizi, kapitalnie wydana, gramy całe kampanie
Powrót miesiąca: BLUE MOON (1) - tylko jedna rozgrywka dla przypomnienia i wróciło zauroczenie tą grą - najlepszy Knizia, koniec, kropka.
Zawód miesiąca: DUEL OF THE GIANTS (1) - jedna rozgrywka i jakoś nie możemy się zabrać do następnej... mam nadzieję że to się zmieni
oprócz tego sporo pojedynczych pewniaków: Kingsburg, Cywilizacja, Last Night on Earth, In the Year of the Dragon... 53 rozgrywki total.
- magole
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 34 times
Słaby miesiąc, żadnych nowości, głównie dobre starocie, zasadniczo był to miesiąc naboru nowych graczy, wygrywają:
Gra miesiąca: Caylus (tak, tak, wygrałem wreszcie z żonką
Klasyk miesiąca: Agricola (ciągle w wersji rodzinnej)
Powrót miesiąca: Osadnicy z Catanu (a mieli być pochowani żywcem) oraz Cytadela
Gra miesiąca: Caylus (tak, tak, wygrałem wreszcie z żonką

Klasyk miesiąca: Agricola (ciągle w wersji rodzinnej)
Powrót miesiąca: Osadnicy z Catanu (a mieli być pochowani żywcem) oraz Cytadela
Zawsze chętnie zagram i zapraszam na naszego bloga http://www.railsonboards.com/.
- Kaktus+
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 1 time
Październik śmiało mogę określić miesiącem wielkiej posuchy, partii było niewiele, a zdecydowanym numer 1 zostało "Wsiąść do pociągu Europa", które zepchnęło na drugie miejsce Neuroshime Hex.
Wielkie odkrycie tego miesiąca to Space Hulk 3 ed
Wielki powrót po latach: Grundwald 1410 Dragona
Wielkie odkrycie tego miesiąca to Space Hulk 3 ed
Wielki powrót po latach: Grundwald 1410 Dragona

-
- Been thanked: 23 times
I miejsce: 51 stan - za niesamowity klimat
II miejsce: Dominion - za regrywalność
III miejsce: Egizia
II miejsce: Dominion - za regrywalność
III miejsce: Egizia
51szy Stan, za zdjęcie ze stołu R4tG, przynajmniej na chwilę
Inca Empire - za 3,5 godzinną partię w hotelu na targach w Essen. Dawno tak się nie kłóciłem podczas gry.
Water Lily - za kilkanaście krótkich partii, z których większość wygrałem, a nawet przegrywając świetnie się bawiłem. Te żaby są fajniejsze od żab z Hoop!
Inca Empire - za 3,5 godzinną partię w hotelu na targach w Essen. Dawno tak się nie kłóciłem podczas gry.
Water Lily - za kilkanaście krótkich partii, z których większość wygrałem, a nawet przegrywając świetnie się bawiłem. Te żaby są fajniejsze od żab z Hoop!
standardowo zerknalem na bgg, popatrzylem w instrukcje i widze, ze to nie do konca gra dla dzieciakow:Wookie pisze: Water Lily
"Note: being in fifth place (or worse) earns no pints at all!"
jak mam nie dostac piwa to nie gram

Sepelite me facie versa in terram, osculetur me mortuum mundus in culum... | In omnia pericula tasta testicula
BGG | Piwo i Planszówki Blog | Fanpage na FB
Za takie coś to... podam Cię do sądu!!Wookie pisze: Water Lily - za kilkanaście krótkich partii, z których większość wygrałem, a nawet przegrywając świetnie się bawiłem. Te żaby są fajniejsze od żab z Hoop!

- garg
- Has thanked: 1815 times
- Been thanked: 1302 times
I tak właśnie powinni reagować projektanci gier na krytykę ich dzieł, a nie jakieś tam pokorne zwieszenie głowy i zgadzanie się z zarzutami - krytykanctwu mówimy stanowcze NIEfolko pisze:Za takie coś to... podam Cię do sądu!!Wookie pisze: Water Lily - za kilkanaście krótkich partii, z których większość wygrałem, a nawet przegrywając świetnie się bawiłem. Te żaby są fajniejsze od żab z Hoop!

Mam / Sprzedam/wymienię
Gra miesiąca : ponownie Warhammer: Inwazja - tym razem ponad 30 rozgrywek i wciąż chce się więcej...
Powrót miesiąca : Stronghold - powrót po sporej przerwie i dwie świetne, emocjonujące partie
Nowość miesiąca : Triumvirate - świetna, mała karcianka w nowym wydaniu od Indie Games (tej samej co chwalony na GF Haggis). Bardzo ciekawe, innowacyjne podejście do gier spod znaku zbierania lew.
Powrót miesiąca : Stronghold - powrót po sporej przerwie i dwie świetne, emocjonujące partie
Nowość miesiąca : Triumvirate - świetna, mała karcianka w nowym wydaniu od Indie Games (tej samej co chwalony na GF Haggis). Bardzo ciekawe, innowacyjne podejście do gier spod znaku zbierania lew.
Chodzi tu o piąte miejsce w każdym rzędzie - nie zdarza się to często, ale im wyżej tym więcej punktów, więc pamiętasz, albo ryzykujesz.watman pisze: standardowo zerknalem na bgg, popatrzylem w instrukcje i widze, ze to nie do konca gra dla dzieciakow:
Wszystko będzie ładnie opisane w recenzji wideo.
Polecam Ci przy okazji zagrać w Water Lily zanim pójdziemy z ta sprawą do sądu. Zresztą ja student jestem - oprócz żałośnie niskiego stypendium i kolekcji gier nic ode mnie nie wyciągniesz:)folko pisze:Za takie coś to... podam Cię do sądu!!
nie o to mi chodzilo ;PWookie pisze:Chodzi tu o piąte miejsce w każdym rzędzie - nie zdarza się to często, ale im wyżej tym więcej punktów, więc pamiętasz, albo ryzykujesz.watman pisze: standardowo zerknalem na bgg, popatrzylem w instrukcje i widze, ze to nie do konca gra dla dzieciakow:
Wszystko będzie ładnie opisane w recenzji wideo.
literowka w instrukcji mowi o pints zamiast points

Sepelite me facie versa in terram, osculetur me mortuum mundus in culum... | In omnia pericula tasta testicula
- sowacz
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 33 times
Gra i debiut miesiąca: Cosmic Encouter. Za miodność, regrywalność i klimat! Świetna gra, chcę jeszcze!
Filler miesiąca: Spadamy!
Odkopana z dna szafy pokazała, że przy dobrej ekipie może być niezła.
Filler miesiąca: Spadamy!

- farmer
- Has thanked: 412 times
- Been thanked: 96 times
Październik był niezły. Dużo partii solo na kompie, "normalnych" partii średnio (26 w 11 tytułów), ale za to w gry zacne
.
Nowości aż 4: Chaos in the Old World, Antike, Mare Nostrum i Race for the Galaxy.
Gra miesiąca
1. Chaos in the Old World
Oczarowała mnie ta gra
. Naprawdę fajna zabawa, gra daje możliwości kombinacji, nie trwa przy tym długo...
Wyróżnienia:
2. Mare Nostrum - bardzo mi ta gra przypadła do gustu - trudno mi było wybrać pomiędzy nią a Chaosem odnośnie pierwszego miejsca. Świetna zabawa, sprytne, proste mechanizmy oddające zacnie charakter zmagań
. Będzie często lądowała na stole
.
2. Europe i Asia Engulfed - za możliwość zobaczenia/ zasymulowania z dużą dozą realizmu, co by było gdyby...
Szalone rzeczy mogły się zdarzyć w latach 40tych...
Największa ilość partii: Race for the Galaxy - 73
(z "prawdziwych" gier Warhammer Inwazja - 5)
Najwięcej czasu nad planszą: Europe i Asia Engulfed
Najwięcej emocji: Mare Nostrum
pozdr,
farm

Nowości aż 4: Chaos in the Old World, Antike, Mare Nostrum i Race for the Galaxy.
Gra miesiąca
1. Chaos in the Old World
Oczarowała mnie ta gra

Wyróżnienia:
2. Mare Nostrum - bardzo mi ta gra przypadła do gustu - trudno mi było wybrać pomiędzy nią a Chaosem odnośnie pierwszego miejsca. Świetna zabawa, sprytne, proste mechanizmy oddające zacnie charakter zmagań

2. Europe i Asia Engulfed - za możliwość zobaczenia/ zasymulowania z dużą dozą realizmu, co by było gdyby...

Szalone rzeczy mogły się zdarzyć w latach 40tych...
Największa ilość partii: Race for the Galaxy - 73
(z "prawdziwych" gier Warhammer Inwazja - 5)
Najwięcej czasu nad planszą: Europe i Asia Engulfed
Najwięcej emocji: Mare Nostrum
pozdr,
farm
-
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 12 times
Oj, sam już nie wiem co jest grą miesiąca. W zbyt mało rzeczy grałem przez te 31 dni, więc drugi raz z kolei bezpiecznie będzie stwierdzić : "Stronghold". Dodatek łykam jak tylko będę składal większe zamówienie 

www.facebook.com/newsyograchplanszowych: newsy planszowe, choć nie tylko!
Grą miesiąca jest 51 stan i poprzedniego i obecnego.
Ravenloft też pojawia się często na stole.

PrzystanekLegnica - planszówki z kraju i ze świata
Podobają Ci się nasze teksty - polub nas na facebooku!
Podobają Ci się nasze teksty - polub nas na facebooku!
gath pisze: Zwycięzca jest tylko jeden - 51 stan - 37 rozgrywek, dzień bez 51 jest dniem straconym