[Gdynia] Środowe wieczory w SHAGA

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1114 times

Re: [Gdynia] Środowe wieczory w Caffe Anioł

Post autor: Odi »

Ja będę, ale nie wiem, czy wezmę Mage Knighta. Raczej z miejscem nie damy rady, bo to obszerna giera przecież jest.

Na pewno zagramy w Speedway Championa, bo mam to do recenzji. Nie obawiajcie się - całkiem fajna gierka, raczej zręcznościowa (ale szybkość ruchów się tu nie liczy - zdecydowanie chodzi o ich dokładność).
Do tego może wezmę.... Nie wiem... Może Whitechapel (ale na nie więcej niż 3-4 osoby) albo Friedricha?

Rezerwację mamy?
Awatar użytkownika
Havelock

Post autor: Havelock »

Może prędzej Fryderyka weź, chociaż i tak raczej na jedną z tych gier będziemy musieli się zdecydować.
Chociaż znając życie to na ostatnią chwile nikt się nie pojawi.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Na MK to trzeba się umówić w czwórkę i zająć cały stół, bo nie chcę się ściskać tak, jak ostatnio :/

Może czwartek? Marek - jak rozumiem - jest chętny, Havelock też. Brakuje jednego :)

Z tym fryderykiem tez nie wiem...
Na razie na przybycie zadeklarował się sowacz, havelock i surmik. No i ja. Skład idealny na TtA (po wcześniejszym wyścigu w Speedway Championa oczywiście :twisted: ).
Może wezmę faktycznie whitechapel, bo jak coś, to w dwie-trzy osoby spokojnie można zagrać.
Awatar użytkownika
surmik
Been thanked: 1 time

Post autor: surmik »

Ja w czwartek na 100% nie mogę. Artur chyba nie chciał TTA. NIech każdy przyniesie co tam chce ibędziemy losować w co gramy na miejscu :D ;)
Awatar użytkownika
klodson

Post autor: klodson »

Ja będę na pewno.
Awatar użytkownika
surmik

No i jak zwykle klodson psuje nam plany ;) :D
Awatar użytkownika
sowacz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 33 times

Post autor: sowacz »

Dobra, to mnie nie będzie ;) Ale serio, nie będzie mnie jednak :P
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Marek, to bierz TtA!
Awatar użytkownika
Havelock

Nieeeee, Odi bierz Fryderyka.

Ale tak serio to na TTa nie mam ochoty w ogóle.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

No dobra - to najpierw żużel, potem Fryderyk.

I od razu mówię, że nie jestem Prusakiem!
Awatar użytkownika
Havelock

A na którą planujecie być najwcześniej(lub możecie być)?
Awatar użytkownika
kisio
Kontakt:

Post autor: kisio »

@ Odi i surmik
Wpadnę na chwilę w wiadomym celu 8)
Mam nadzieję, że w okolicach 20 jeszcze będziecie?
Awatar użytkownika
surmik

Ja będę około 17-17:30.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Myślę, że już będę o 16.30 najpóźniej
Awatar użytkownika
surmik

@kisio
Ja planuje wyjść dopiero jak nas będą wyganiać :D
Awatar użytkownika
surmik

Wow, dzisiejsze spotkanie uznaję ża wyjątkowo udane. Wpierw Odi zawracał nam głowy jakimś Speedway Championem ;) Byłem troszkę złośliwy ale po ochłonięciu stwierdzam, że najbardziej brakowało mi w tej grze walki o pozycje. Zawsze miałem wrażenie, że w żużlu kluczową sprawą jest zdobycie dobrej pozycji na wewnętrzej i wypychanie przeciwników na zewnętrzną przed wyjazdem na prostą. Oczywiście jest tu blokowanie ale nie jest ono chyba oddane realistycznie, normalnie nie "wpada" się chyba na przeciwnika a bardziej "zachacza" o jego motor? No nie ważne. Zagramy następnym razem to zobaczymy. Mogła to być nawet fajna gierka na jakiś miniturniej.

Tu zdjęcia:
Obrazek
Obrazek

Po żużlu przyszedł czas na Fryderyka. I tu była jazda: Artur jako Fryc, Odi jako Francuz, Klodson jako Rosja a ja jako Austria. Grało się wyśmienice, sytuacja zmieniała się co chwilę a od emocji i napięcia iskrzyło :) Po partii, która nieoczekiwanie chyba najbardziej dla siebie, wygrał Klodson stwierdzam, że Fryc to nie jest gra, w której wygrywa ten co gra najlepiej a ten co popełni najmniej głupich błędów ;)
Awatar użytkownika
surmik

Speedwat Champion kosztuje 890 koron czyskich czyli 150zl. Tak mi się przypomniało ;)
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

A widzisz... Moim zdaniem gra znakomicie pokazuje walkę o pozycje na torze żuzlowym.
I wcale nie jest tak, że po wewnętrznej jest najlepiej jechać...

Owszem, mamy do pokonania najkrótszy dystans, ale motor musi się ciasniej złożyć w zakręcie i jedzie przez to wolniej, co ma duże znaczenie na wyjściu z łuku i prostej. Do tego pod bandą,w miarę trwania zawodów odsypuje się tzw 'luźna nawierzchnia' i motory łapią lepsza przyczepność.
Natomiast po wewnętrznej jechać stosunkowo łatwiej, niż po szerokiej. Po tym np poznać dobrego juniora, że potrafi atakować po zewnętrznej właśnie.
W grze ten fakt, że 'zewnętrzna' niesie ciut lepiej oddaje żółta linia, w którą każdy z nas chciał trafić, a udawało się to relatywnie rzadko, i przez to mieliśmy do przejechania w efekcie dłuższy dystans. Gdyby się trzymać wewnętrznej, sytuacja wyglądałaby inaczej.

Zajmowanie pozycji w tej grze jest właśnie kluczowe, zwłaszcza na łuku. Nie chodzi o to, że blokujesz kogoś w ten sposób, że nie ma on szans w ogóle przejechać, tylko że musi wejśc na zewnętrzną (i przejechać dłuzszy dystans)/wciskac się przy krawężniku (ryzykując kolizję). W tej grze praktyka jest naprawdę ważna. Trzeba się nauczyć jeździć, nauczyć się obierać dobre tory jazdy i zajmowac pozycje na torze.

Co do wpadnia w przeciwnika/zahaczania - wystepuje i jedno i drugie. Motory żużlowe nie mają hamulców - hamuje się silnikiem i 'stopą'. Jesli zbyt optymistycznie odkręcisz gaz, albo stracisz kontrolę nad motorem lub wpadniesz w przyczepną nawierzchnię i 'pociągnie cię' bardziej niż myślałeś, to wpadasz w rywala, który jedzie przed Tobą (czasem ledwie kilkadziesiąt centymetrów...). Nie bez powodu w żużlu jest własnie tyle upadków, niestety także śmiertelnych. Zawodnicy relatywnie często na siebie wpadają.

Kurczę, ja naprawdę jestem zachwycony tym, jak znakomicie klimat speedwaya oddaje ta gra. Bynajmniej - nie jest idealna, ale klimat ścigania żużlowego oddaje idealnie, i mówię to jako zapamiętały kibic tego sportu.

Naprawdę będę Was zachęcał do kolejnej rozgrywki, bo w tej gierce jest potencjał.

A Fryderyk to Fryderyk... Klasa :)
Gratulacje dla Klodsona. I nie zgadzam się z tą tezą o błędach... Mam wrażenie, że nie popełniłem żadnych, i grałem naprawdę dobrze (nie przegrałem żadnej bitwy, trzy razy rozbiłem armie Hanoweru, opanowałem wszystkie Hanowerskie miasta, zająłem dobrą pozycję przeciwko pojedynczemu pruskiemu korpusowi...), ale przez kilka(naście?) tur wyczekiwania, nie doszły mi ŻADNE serca :evil:
Jesli się zastanowię, to może faktycznie nazbyt pochopnie, w jednej z pierwszych tur wystrzelałem się z serc w bitwie z korpusem hanowerskim, no ale tak czy inaczej musiałbym go stamtąd wykurzyć... Skąd miałem wiedzieć, że przez resztę gry nie podejdą mi żadne serca? :roll:
Tak czy inaczej - gra jest wybitna. Teraz chętnie zagram Austrią lub Rosją.
Awatar użytkownika
surmik

Nie popełnia błędów ten co nic nie robi.. ;) :D A na serio to normalnie chyba Artur wsparł by Hanower Prusami a on z powodu braku jakiegokolwiek ciśnienia w rejonie serc w pozostałej części mapy , głównie chyba przez to, że przyjął defensywną strategię i nie musiał podbijać Austrii, po prostu postanowił się zabunkrować w tym rejonie. Nawet jakby Ci serca dochodziły to i tak Artur miał ich tyle, że było by Ci bardzo ciężko go wykurzyć tak by nie mógł kontrolować przejęcia tego jednego miasta grając na czas i licząc na wypad Francji.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Przejrzałem poradnik strategiczny grania Francją i... jednak błędy zrobiłem.

Po pokonaniu hanoweru. trzeba było skubać prusaka na sercach samą przewagą liczebną oddziałów, czyli zrobic stos dwóch generałów (16 jednostek), przegrywać nisko bitwy, płacić innymi kartami za uzupełnianie strat do 16, i znowu.... Artur by się po kolei wyprztykał z tych serc. Wymagało to czasu, ale czas akurat miałem...
Awatar użytkownika
Havelock

Ja to zrobiłem tyle błędów , że aż trudno mi je wymienić.
Ale najgorzej miałem przez to, że nie miałem trefli, żeby bić się z Rosją, a w sercach zbytnio nie moglem, żeby nie oddać tobie zwycięstwa, a nie zatrzymałem jej niestety bardziej w Prusach Książęcych (czy jak to tam się zwie).
Awatar użytkownika
sowacz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 33 times

Post autor: sowacz »

Może nasz klub będzie chciał się zgłosić o przesłanie gry "Piastowe Narodziny Orła"? :)
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Może jednak nie... :wink:

Zarezerwowałem już środę od 16.30

Wezmę Speedway i - w zależności od tego, ile będzie osób - Mage Knighta (jeśli niewiele), Automobile (jeśli więcej)
Awatar użytkownika
surmik

W Speedwaya z grzeczności ;) zagram. Ale szczerze powiedziawszy zagrał bym z Arturem i kimś jeszcze w końcu w 1860. Fajnie by było gdyby był ktoś 3 chętny :)
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

surmik pisze:W Speedwaya z grzeczności ;) zagram.
Grzecznie dziękuję 8)

Ja na 1860 tak średnio, więc najwyżej podzielimy się potem na dwa zespoły. MK wtedy odpada, bo za mało miejsca, a na autka nie będzie tyle osób. Może zatem Whitechapel w końcu da radę? Albo TtA jeśli byłby ktoś chętny?
ODPOWIEDZ